Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Czarna Góra - czy warto?

San28

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 31.12.2025 o 16:47, grimson napisał:

No i cyk, już na miejscu. Od Kłodzka sypie białe, wybrana droga przez Lądek Zdrój i Stronie Śląskie.

Mimo dobrych zimowek i ESP off, ostatni podjazd wzdłuż parkingów na CG to dramat, koła mieliły w miejscu. Idąc tropem @sstarw końcu podjechałem te 300 m na wstecznym, na awaryjnych.

IMG_7376.jpeg

czas na opisanie dojazdu na CG:

Podjazd od Stronia Śląskiego już słaby, bo na ośnieżonej drodze mogłem jechać max 30km/godz, powyżej tej prędkości kaganiec odłączał napęd. Wstyd przyznać, ale za mną utworzył się mały korek na parę aut.

No i czas na creme de la creme. Ostatni stromy podjazd, około 300 metrów, przy ośrodku narciarskim Czarna Góra. Na pierwszych metrach zwyczajnie utknąłem w miejscu. Wyłączyłem ESP, dałem awaryjne, auto dalej mieli kołami w miejscu. Zacząłem przerzucać biegi manualnie - dalej czarne 4 litery. Obroty max 1500 / min, a koła mielą w miejscu. No to jakimś cudem zjechałem na bok, i przepuściłem auta, bo zakorkowałem drogę. Patrzę, co tu dziarsko idzie po tym śniegu jak dzika świnia w kartofle? Szło wszystko, FWD, RDW, 4x4, auta nowe i stare. Aż się zagotowałem.

No to została ostatnia opcja. Jazda tyłem do przodu. Jak to nie wypali, to czeka mnie podejście do hotelu dobre 400m, z bagażami, na kilka razy.

Zapięte w DSG "R", ESP off i o dziwo Passat zaczął się gramolić pod górę. Dalej na awaryjnych, ale kruca bomba jakoś jadę. W ten zacny sposób jakoś się dokulałem do hotelu. Oczywiście po drodze wyprzedzały mnie ośki FWD oraz RWD.

Masakra.

30.01 -1.02 testy nart Nordica w CG:

Drodzy Narciarze, po raz kolejny spotykamy się w ośrodku narciarskim Czarna Góra Resort już w najbliższy weekend 😍

📅 Termin: 30.01–01.02.2026 (piątek - sobota)
godziny : 9:00–15:00
📍 Miejsce: przy dolnej stacji kolei „Efka”

To doskonała okazja, aby bezpłatnie przetestować narty, porównać różne modele i dobrać sprzęt idealnie dopasowany do swoich umiejętności — wszystko na pięknych stokach Czarna Góra Resort w pobliżu szkółki Snow Up Czarna Góra   ⛷️

Do zobaczenia na stoku! ⛷️❄️

FB_IMG_1769433743910.jpg

• Like 2
  • Thanks 1

https://www.facebook.com/share/p/1Dh5GsBJUG/

Cytat
Jak informowaliśmy Was wcześniej - u nas sporo zmian, nie wszystkie oczywiście widać gołym okiem, ale niektóre mają gigantyczny impakt na cały sezon! Jedną z inwestycji jest modernizacja systemu naśnieżania, a część z tych zmian była współfinansowana ze środków UE o czym możecie szczegółowo przeczytać poniżej!
Tytuł projektu: „Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstwa Czarna Góra S.A. poprzez wdrożenie energooszczędnego procesu naśnieżania stoków narciarskich”
Dofinansowane przez Unię Europejską:
Zadania, działania realizowane w ramach projektu:
Zakres rzeczowy projektu obejmuje:
1.Zakup armatek śnieżnych – 6 szt.
2.Zakup punktów poboru – 6 szt.
Realizacja projektu umożliwi wsparcie inwestycyjne dla MŚP w obszarze zrównoważonej turystyki z sektora usługowego.
Zadania:
Projekt w swym zakresie obejmuje realizację jednego zadania polegającego na zakupie środków trwałych w postaci armatek śnieżnych wraz z punktami poboru – 6 szt.
Działania realizowane w ramach projektu:
1.Zakup fabrycznie nowych armatek śnieżnych – 6 szt.
2.Zakup fabrycznie nowych punktów poboru – 6 szt.
Grupy docelowe:
1.Klienci indywidualni – grupę tą stanowią zarówno rodziny z dziećmi, jak i osoby bezdzietne chcące doskonalić swoje umiejętności lub nauczyć się jazdy na nartach lub snowboardzie;
2.Klienci grupowi – m. in. zakłady pracy, grupy szkoleniowe, grupy sportowe, szkoły, itp. chcące doskonalić swoje umiejętności lub nauczyć się jazdy na nartach lub snowboardzie. Przyjazdy takich grup organizowane są za pośrednictwem agencji turystycznych lub bezpośrednio przez zainteresowane korzystaniem z usług Czarnej Góry S.A. zakłady pracy, grupy szkoleniowe, grupy sportowe, szkoły, itp.
Cele projektu:
Bezpośrednimi celami projektu są:
1.Rozwój innowacyjności jednego przedsiębiorstwa (MŚP) poprzez wdrożenie niestosowanej dotychczas przez Czarną Górę technologii naśnieżania stoków narciarskich (proekologicznej, wydajniejszej, wytwarzającej lepszy jakościowo śnieg);
2.Zwiększenie zdolności produkcyjnych systemu naśnieżania Czarnej Góry S.A. przy jednoczesnym zmniejszeniu zapotrzebowania na energię elektryczną;
3.Wydajniejszy uzysk śniegu z każdego m3 wody;
4.Wydłużenie czasu dostępności stoków narciarskich;
5.Utworzenie 1 nowego, stałego miejsca pracy;
6.Wdrożenie do działalności przedsiębiorstwa technologii w zakresie zrównoważonej turystyki.
Pośrednimi celami projektu są:
1.Wzrost atrakcyjności regionalnej turystyki zimowej / narciarskiej;
2.Umożliwienie korzystania z atrakcji Czarnej Góry Resort większej liczbie turystów;
3.Utworzenie nowego, stałego miejsca pracy w regionie, przyczyniając się tym samym do stabilności regionalnego rynku pracy;
4.Promowanie zrównoważonej turystyki poprzez zakup i uruchomienie proekologicznego systemu naśnieżania z poszanowaniem dla środowiska naturalnego, co wpisuje się w transformację w kierunku gospodarki neutralnej dla klimatu.
Efekty /rezultaty projektu:
Wskaźniki projektu:
Wskaźniki produktu:
1.Liczba przedsiębiorstw otrzymujących wsparcie w zakresie transformacji w kierunku zrównoważonego rozwoju – 1 przedsiębiorstwo;
2.Liczba wspartych średnich przedsiębiorstw – 1 szt.;
3.Przedsiębiorstwa objęte wsparciem w formie dotacji – 1 przedsiębiorstwo;
4.Liczba przedsiębiorstw objętych wsparciem w celu wprowadzenia produktów nowych dla firmy – 1 szt.;
5.Liczba przedsiębiorstw rozbudowujących zasoby w celu utrzymania konkurencyjności – 1 szt.
Wskaźniki rezultatu:
1.Wartość inwestycji prywatnych uzupełniających wsparcie publiczne – dotacje – 679 757,37 PLN;
2.Małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) wprowadzające innowacje procesowe – 1 szt.;
3.Miejsca pracy utworzone we wspieranych jednostkach – 0,00 EPC;
4.Liczba wprowadzonych innowacji procesowych – 1 szt.
Wartość projektu: 866 099,99 PLN
Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: 186 342,62 PLN.

Prawie bańka wydana, ale jakoś dużo lepiej nie będzie, marzy mi się naśnieżanie wzdłuż procy i wymiana żmij na jednak coś co poruszałoby się trochę szybciej i miało osłony. 

Edytowane przez Cappo

• 4 weeks later...

Planuję jechać w piątek 06.03 na CG i przy okazji zamknąć lokalny sezon krajowy - Czechy liczę, że jeszcze trochę pokręcą. Do wykorzystania mam karnet kupiony w przedsprzedaży a widzę, że to ostatnia szansa na czynne ABCD. Tyle, że widzę że Żmija nie jeździ. Chodzi o jakieś zawody czy brak ludzi w tygodniu ? Jest ktoś na miejscu? Na samego Luxa nie chce mi się jechać.

image.png.3eb2cf613c5846cbbad2682c6ea2d044.png

Edytowane przez maxi69king
Dodane zdjęcie

W tygodniu Żmija wyłączona ze względów oszczędnościowych.

Warunki bardzo dobre, od rana twardo, a z każdą kolejną godziną robi się mi3kko i muldziasto.

Serdecznie pozdrawiam.

20260302_113501.jpg

20260302_113516.jpg

• Like 6
  • Thanks 3

Jestem codziennie i warunki są bardzo dobre, jak to w marcu, od rana twardo później robi się mięciutko.

Śniegu na trasach jest jeszcze sporo, w planach CG ma kręcić do Wielkanocy.

Serdecznie pozdrawiam.

• Like 5

W dniu 6.03.2026 o 13:27, MarcinWro napisał:

Cześć, jakby ktoś był jeszcze w ostatnich dniach i dziś to dajcie proszę znać jakie warunki :)

Byłem w piątek więc daję znać :) 

Jeździłem 9.00-15.00. Nad ranem we Wrocławiu -3C, w Kłodzku -5C, w CG cieplej ale mróz w nocy był. Trasy zmrożone za wyjątkiem pierwszych 300-400m górnej B. Tam słońce łupie niemiłosiernie od samego rana i na start narta wchodzi w śnieg jak w masło. Od 10 było już kartoflisko. Ludzi mało, absolutnie brak kolejek. Czynne trasy ABCD, fajnie mimo że D nie wyratrakowana, dzień wcześniej odbywały się na niej zawody. Tak jak mówi @RTS śniegu mają dużo, brak przetarć, spokojnie mogą kręcić do kwietnia o ile deszcz im tego nie zmyje. Przy obecnej pogodzie mimo, że bardzo ciepło to śnieg schodzi powoli. Po południu temperatura dobiła do 12-13C, jazda wiosenna ale przyjemna do końca. Marzec to był dobry czas na wykorzystanie karnetu z Black Week. Ciąg dalszy opisu warunków pod zdjęciami:

IMG_7450.thumb.jpeg.c214fa591f413a94a9af1c0e81ca8aad.jpeg

Start 9.00, słońce już mocno operuje. Na Efce dużo uczących się, fajnie że ludzie wybierają marzec na nartowanie.

IMG_7454.thumb.jpeg.a1f2650edb40289e69ce394a850f9bee.jpeg

Błękitne niebo towarzyszy nam na Dolnym Śląsku od tygodnia, następny tydzień zapowiada się podobnie

IMG_7451.thumb.jpeg.ff4564ab76b1c5cb6b12ac8c15a438fc.jpeg

Wymuskana A na otwarciu

IMG_7452.thumb.jpeg.30a50efd28a52a2cf961cb052a089629.jpeg

Górna B o 9.00, równo ale potwornie miękko. Pierwsze 2-3 zjazdy mega fun w takich warunkach

IMG_7455.thumb.jpeg.7797581f59936f6bc04fbd625a07dc7e.jpeg

Ścianka na A, zmrożona do 12-13 ale bez dużych odsypów do końca dnia

IMG_7456.thumb.jpeg.49f4bfe5cac4fdacf07f58e223e479f4.jpeg

Reszta czarnej A, zmrożona i równa przez cały dzień, rewelacja

IMG_7457.thumb.jpeg.d390799e9379b7bf20d437010da02cd9.jpeg

Równa jak stół, zmrożona czerwona C, zdecydowana faworytka tego dnia. Po południu sporo narciarzy na Żmiji, C i D to dobry backup gdy na A i B pogarszają się warunki

IMG_7460.thumb.jpeg.16335c4e401ea757dc290c8e8cbd1506.jpeg

Pustki na Lux-ie o 12

IMG_7458.thumb.jpeg.eb7eccb8844ca3023aa54304a0178084.jpeg

Kartoflisko na górnej B o 14.00

IMG_7459.thumb.jpeg.d917272f310ceeb14d4eddb0bacb2f66.jpeg

Ale dalej po 300-400 m warunki już zupełnie przyzwoite choć wychodziło sporo lodu

Podsumowanie, wpadajcie na CG, warto!

• Like 10

8 minut temu, maxi69king napisał:

Podsumowanie, wpadajcie na CG, warto!

W pełni popieram🙂 

Ten sezon zaczęli w listopadzie, byłem na otwarciu i łącznie 14 razy, zawsze warunki bardzo dobre i albo kompletnie bez albo z małymi kolejkami, nawet w ferie dolnośląskie.  Obecnie według mojej oceny z niedawnych wizyt w dolnośląskich ośrodkach tylko Świeradów ma ciut większą pokrywe śnieżną niż CG, Zieleniec mniej, Szklarska duużo mniej.

Ciekawe do kiedy CG będzie kręcić.

• Like 4

Czarna Góra, widok na drugą stronę, zdjęcie z wczoraj.

Dziś ludzi troszkę mniej, na Bibie odbywały się zawody,  warunki cały czas super.

Od jutra wchodzi sezon niski.

Serdecznie pozdrawiam.

received_967218735729190.jpeg

• Like 4

19 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

i brakuje mi choć udostępnienia dla ludzi (nowy wyciąg, naśnieżanie) tras E i F. Przypuszczam, że w sezonie trasy B, C i D są bardzo przeładowane.

Naśnieżania przy Procy ponoć nie można zrobić (trasy Ei F), teren Śnieżnickiego Parku Krajobrazowego. Nowy wyciąg tam nie jest potrzebny tam jest bardzo szybki talerzyk.  I niech taki zostanie. Jak działa, frekwencja minimalna. Jeżeli już to przydałaby się wymiana kanapy Zmii na coś szybszego.

Trasy C i D (przy Zmii) praktycznie nigdy nie są przeładowane, nawet w ferie dolnośląskie, jeżeli nawet zrobi się  lekki tłok na B, co w tym sezonie praktycznie się nie zdarzyło podczas moich wielokrotnych wizyt, przy Zmii nigdy nie ma, albo są bardzo małe kolejki.  Tak samo czarna A. Wyjątkiem może być jak np są jakieś zawody i są zamknięte jakieś trasy. 

No a apartamentowce, z tego co zauważyłem wyrastają  wciąż nowe praktycznie w każdym dużym ośrodku narciarskim, Szklarska Poręba, Świeradów, Jaworzyna Krynicka, Szczyrk, nawet w Zieleńcu znowu ruszyła budowa tego molocha w samym centrum. Zazwyczaj wybieram na nocleg mniejsze i tańsze kwatery, ale np w tym sezonie zdarzyło mi się na wyjeździe rodzinnym nocować w Czarnej Perle (cena za 3 osoby dorosłe i jedno dziecko w promocji wyniosła 550zł, hotel przy samym stoku Effka). Znam wiele osób które cenią sobie taki nocleg przy samym stoku (z forum to np @grimson chyba tam często korzysta, @sstar z tego co pamiętam chyba z Białej Perły - bryła i wkomponowanie w przestrzeń tego apartamentowca akurat mi się podoba, no ale to kwestia gustu). Sienna Czarna Góra, jak i inne miejscowości powyżej to ośrodki całoroczne, cieszą się dużą popularnością. wszędzie jest sporo szlaków turystycznych, tras rowerowych i innych atrakcji, dlatego podejrzewam, ze przychód z tych apartamentów jest pewnie dość spory. Ośrodki inwestują w to na czym zarabiają, i to przez cały rok.

Miejscowości wokół Czarnej Góry nigdy nie były zbyt dobrze rozwinięte (wystarczy porównać np pobliskie uzdrowisko Lądek Zdrój z niedaleką Polanicą Zdrój czy Kudową Zdrój), dodatkowo  powódź  dokonała naprawdę poważnych zniszczeń, co nawet jeszcze dzisiaj, jak sam zauważyłeś widać.  W tych apartamentowcach w CG przez dość długi okres zamieszkiwali powodzianie. Do niedawna sam dojazd do CG czy np Bielic i Kamienicy gdzie też są stacje narciarskie był dość utrudniony, szczególnie w poprzednim sezonie (zerwany most w Stroniu, zniszczone drogi dojazdowe). Tak że według mojej oceny dobrze, że  jest tak duża baza noclegowa która powoduje ruch turystyczny przez cały rok, a turyści odwiedzają cały pobliski region. Ale to tylko moja subiektywna opinia.

Edytowane przez ZdolnyŚlązak
  • Like 5

5 godzin temu, ZdolnyŚlązak napisał:

i brakuje mi choć udostępnienia dla ludzi (nowy wyciąg, naśnieżanie) tras E i F. Przypuszczam, że w sezonie trasy B, C i D są bardzo przeładowane.

Naśnieżania przy Procy ponoć nie można zrobić (trasy Ei F), teren Śnieżnickiego Parku Krajobrazowego. Nowy wyciąg tam nie jest potrzebny tam jest bardzo szybki talerzyk.  I niech taki zostanie. Jak działa, frekwencja minimalna. Jeżeli już to przydałaby się wymiana kanapy Zmii na coś szybszego.

Trasy C i D (przy Zmii) praktycznie nigdy nie są przeładowane, nawet w ferie dolnośląskie, jeżeli nawet zrobi się  lekki tłok na B, co w tym sezonie praktycznie się nie zdarzyło podczas moich wielokrotnych wizyt, przy Zmii nigdy nie ma, albo są bardzo małe kolejki.  Tak samo czarna A. Wyjątkiem może być jak np są jakieś zawody i są zamknięte jakieś trasy. 

No a apartamentowce, z tego co zauważyłem wyrastają  wciąż nowe praktycznie w każdym dużym ośrodku narciarskim, Szklarska Poręba, Świeradów, Jaworzyna Krynicka, Szczyrk, nawet w Zieleńcu znowu ruszyła budowa tego molocha w samym centrum. Zazwyczaj wybieram na nocleg mniejsze i tańsze kwatery, ale np w tym sezonie zdarzyło mi się na wyjeździe rodzinnym nocować w Czarnej Perle (cena za 3 osoby dorosłe i jedno dziecko w promocji wyniosła 550zł, hotel przy samym stoku Effka). Znam wiele osób które cenią sobie taki nocleg przy samym stoku (z forum to np @grimson chyba tam często korzysta, @sstar z tego co pamiętam chyba z Białej Perły - bryła i wkomponowanie w przestrzeń tego apartamentowca akurat mi się podoba, no ale to kwestia gustu). Sienna Czarna Góra, jak i inne miejscowości powyżej to ośrodki całoroczne, cieszą się dużą popularnością. wszędzie jest sporo szlaków turystycznych, tras rowerowych i innych atrakcji, dlatego podejrzewam, ze przychód z tych apartamentów jest pewnie dość spory. Ośrodki inwestują w to na czym zarabiają, i to przez cały rok.

Miejscowości wokół Czarnej Góry nigdy nie były zbyt dobrze rozwinięte (wystarczy porównać np pobliskie uzdrowisko Lądek Zdrój z niedaleką Polanicą Zdrój czy Kudową Zdrój), dodatkowo  powódź  dokonała naprawdę poważnych zniszczeń, co nawet jeszcze dzisiaj, jak sam zauważyłeś widać.  W tych apartamentowcach w CG przez dość długi okres zamieszkiwali powodzianie. Do niedawna sam dojazd do CG czy np Bielic i Kamienicy gdzie też są stacje narciarskie był dość utrudniony, szczególnie w poprzednim sezonie (zerwany most w Stroniu, zniszczone drogi dojazdowe). Tak że według mojej oceny dobrze, że  jest tak duża baza noclegowa która powoduje ruch turystyczny przez cały rok, a turyści odwiedzają cały pobliski region. Ale to tylko moja subiektywna opinia.

Odpowiem w kilku blokach:
BLOK 1 - Naśnieżania przy Procy ponoć nie można zrobić (trasy Ei F), teren Śnieżnickiego Parku Krajobrazowego. 

Standardowa polska tragedia. Oby rząd/prezydent blokowali każdy następny park narodowy/krajobrazowy! I nie jestem przeciw przyrodzie, jestem za równowagą między regionami/krajami. Przyroda też jest dla ludzi!

BLOK 2 - Jeżeli już to przydałaby się wymiana kanapy Zmii na coś szybszego.

To niech zostanie, jak jest. Bo jest OK!

BLOK 3 - No a apartamentowce, z tego co zauważyłem wyrastają  wciąż nowe praktycznie w każdym dużym ośrodku narciarskim.

Przyjmuję to jako "zło konieczne" dalszego istnienia ośrodków narciarskich. Boleję tylko, że apartamentowce są ważniejsze od tras, jakości tras, przepustowości tras.

BLOK 4 - Miejscowości wokół Czarnej Góry nigdy nie były zbyt dobrze rozwinięte (wystarczy porównać np pobliskie uzdrowisko Lądek Zdrój z niedaleką Polanicą Zdrój czy Kudową Zdrój).

Czarna skanibalizowała okolicę, zjadła: pensjonaty padają, ludzie nie mają pracy, wypożyczalnie są tylko na Czarnej, noclegi tylko na Czarnej, restauracje tylko na Czarnej, jest ZAKAZ nawet uczenia na stoku: instruktorzy są na Czarnej. I jak okolica, miejscowi, mają czerpać zyski z istnienia Czarnej??? Mój znajomy zamknął pensjonat w okolicy: wszyscy nocują na Czarnej!

50 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Czarna skanibalizowała okolicę, zjadła: pensjonaty padają, ludzie nie mają pracy, wypożyczalnie są tylko na Czarnej, noclegi tylko na Czarnej, restauracje tylko na Czarnej, jest ZAKAZ nawet uczenia na stoku: instruktorzy są na Czarnej. I jak okolica, miejscowi, mają czerpać zyski z istnienia Czarnej??? Mój znajomy zamknął

No i  tu się nie zgodzę, choćby na własnym przykładzie. Na 14 wyjazdów w tym sezonie tylko raz nocowałem w Czarnej Perle, pozostałe noclegi to najczęściej Hubertus ( tuż przy Luxtorpedzie, zawsze bardzo duże obłożenie), Górski Kryształ Goszów Stronie Ślaskie (spore obłożenie jak na pensjonat leżący na uboczu). Ilość pensjonatów w sanym Stroniu jak i na całej drodze dojazdowej do CG jest bardzo duża, jeżdżę tam od wielu lat i ich przybywa a nie ubywa. Apartamentowxe w CG są drogie, poza jakimiś promocjami, i z tego co zauważyłem większość wybiera kwatery w okolicy, bo są po prostu dużo tańsze.

Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał:

BLOK 2 - Jeżeli już to przydałaby się wymiana kanapy Zmii na coś szybszego.

To niech zostanie, jak jest. Bo jest OK

A to jesteś chyba w mniejszości🙂

Zdecydowana większość narzeka na "szybkość" Żmii.

• Like 2
  • Thanks 1

BLOK4 

Przepraszam, ale to same bzdury. Mieszkam w Lądku Zdroju i normalnie działają tutaj Sklepy, Pensjonaty, Hotele, Restauracje, są dwie Wypożyczalnie, Serwis na SN w Lądku, podobnie dwie Szkoły Narciarskie Sudety Sport i ŻerebSki.

Kamienica/Bolesławów, podobnie jak w Lądku działają Pensjonaty, Restauracje, Szkoła Narciarska Sudery Sport, Serwis, Sklepy.

W powyższych miejscowościach ruch turystyczny jest przez cały rok z różnym natężeniem.

W Stroniu Śląskim wypożyczalnia nart Sudety Sport, Nartodajnia, pensjonaty, hotel, restauracje sklepy.

W kierunku Czarnej Góry od Stronia pełno pensjonatów, domków pod wynajem, agroturystyki.

W samej Czarnej Górze kilka Pensjonatów, Hoteli, Restauracji, Resortowa Czarna, Biała Perła, Apartamenty, prywatne Sklepy, prywatne wypożyczalnie sprzętu, a nie tylko te należące do Resortu.

Szkoła w Czarnej Górze SnowUp ma monopol na nauczanie i słusznie, zatrudniani są w niej Lokalsi, jak i przyjezdni Instruktorzy. 

Pozdrawiam.

• Like 5
  • Thanks 1