Michaelosgk Napisano 2 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2021 Witam. Szykuje nam sie wyjazd w 7 osob. Jest szansa wjechać na teren Szwajcarii busem 9 osobowym. ? Czy dopuszczalna max 5 osob w aucie tak jak w przypadku zakwaterowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 2 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2021 1 godzinę temu, Michaelosgk napisał: Witam. Szykuje nam sie wyjazd w 7 osob. Jest szansa wjechać na teren Szwajcarii busem 9 osobowym. ? Czy dopuszczalna max 5 osob w aucie tak jak w przypadku zakwaterowania ? Nie ma. 5 osób max. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poema Napisano 8 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2021 Witam , Mam pytania do tych co podróżują do Szwajcarii. Jako ze dawno nie podróżowałam autem z nartami . Ostatnio autokarze do Francji 🙂 .Teraz Szwajcaria - Verbier 6- 13 marca 1.Czy nie ma problemu z przewożeniem nart w aucie - posiadam bagażnik z "dziurą" po środku na narty. Samochód kombii, podróżują 2 osoby , narty oczywiście przypięte pasami etc . Podróż przez Niemcy . 2 Pytanie co do przewożenia żywności przez granicę - czytałam artykuł i wiem o obostrzeniach , ilościach ...etc do 300 franków na osobę . Jak to wygląda w praktyce ? Miła ktoś jakieś doświadczenia Będę wdzięczna za odp .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 8 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2021 @poema narty i kije w pokrowcu, przypięte pasami, nie ma żadnych problemów z przejazdem, ja tak jeżdżę po Europie, ostatnio Szwajcarzy sprawdzali i było ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 8 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2021 13 minut temu, poema napisał: Czy nie ma problemu z przewożeniem nart w aucie - posiadam bagażnik z "dziurą" po środku na narty. Samochód kombii, podróżują 2 osoby , narty oczywiście przypięte pasami etc . Podróż przez Niemcy . 2 Pytanie co do przewożenia żywności przez granicę - czytałam artykuł i wiem o obostrzeniach , ilościach ...etc do 300 franków na osobę . Jak to wygląda w praktyce ? Miła ktoś jakieś doświadczenia Nie ma problemu z przewożeniem nart w środku. Swoje miałem schowane w pokrowcu i leżały luźno,bagażnik plus jedna cześć siedzenia tylnego złożona . W bagażniku miałem również w torbie produkty spożywcze plus napoje nie było problemu . Wiec nie ma co panikować na temat produktów spożywczych jeżeli ich nie przewozimy w nadmiarze . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poema Napisano 8 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2021 40 minut temu, MarioJ napisał: @poema narty i kije w pokrowcu, przypięte pasami, nie ma żadnych problemów z przejazdem, ja tak jeżdżę po Europie, ostatnio Szwajcarzy sprawdzali i było ok super dziękuję za odp 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poema Napisano 8 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2021 38 minut temu, Victor napisał: Nie ma problemu z przewożeniem nart w środku. Swoje miałem schowane w pokrowcu i leżały luźno,bagażnik plus jedna cześć siedzenia tylnego złożona . W bagażniku miałem również w torbie produkty spożywcze plus napoje nie było problemu . Wiec nie ma co panikować na temat produktów spożywczych jeżeli ich nie przewozimy w nadmiarze . super dziękuję za odpowiedź i informację 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnrdov Napisano 8 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2021 2 godziny temu, Victor napisał: Nie ma problemu z przewożeniem nart w środku. Swoje miałem schowane w pokrowcu i leżały luźno,bagażnik plus jedna cześć siedzenia tylnego złożona . ale miałeś kontrolę, która stwierdziła, że ok? bo ja też narty w pokrowcu i nie za bardzo mam pomysł jak to na sztywno przymocować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 8 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2021 8 minut temu, mnrdov napisał: ale miałeś kontrolę, która stwierdziła, że ok? bo ja też narty w pokrowcu i nie za bardzo mam pomysł jak to na sztywno przymocować Oczywiście,wjeżdżając na granicę celnik zapytał gdzie i w jakim celu jadę . Wiec,na odpowiedz że na narty,skontrolował bagażnik . Tak wiec jeden kontrolowal bagażnik a druga celniczka poprosiła o otworzenie drzwi tylnych od pasażera i stwierdziła że faktycznie są narty(auto mam z mocno przyciemnionymi szybami tylnymi) które leżały luzem nie przypięte( oczywiście inny może się pruć żeby były,może być i taka sytuacja,aczkolwiek ja takiej nie miałem ) . Po kontroli z dużym uśmiechem życzyli miłego odpoczynku, a i jeszcze winietkę poprosili żebym kupił- koszt 40 franków na 13 miesięcy w sumie ważna . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poema Napisano 8 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2021 2 godziny temu, Victor napisał: Oczywiście,wjeżdżając na granicę celnik zapytał gdzie i w jakim celu jadę . Wiec,na odpowiedz że na narty,skontrolował bagażnik . Tak wiec jeden kontrolowal bagażnik a druga celniczka poprosiła o otworzenie drzwi tylnych od pasażera i stwierdziła że faktycznie są narty(auto mam z mocno przyciemnionymi szybami tylnymi) które leżały luzem nie przypięte( oczywiście inny może się pruć żeby były,może być i taka sytuacja,aczkolwiek ja takiej nie miałem ) . Po kontroli z dużym uśmiechem życzyli miłego odpoczynku, a i jeszcze winietkę poprosili żebym kupił- koszt 40 franków na 13 miesięcy w sumie ważna . My jedziemy we dwoje tak więc jest mozwość przymocowania pasami oraz linkami , narty wystają za obrys bagażnika zazwyczaj wiec nie ma inne możlwiosci by tego ie zobaczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 8 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2021 4 godziny temu, mnrdov napisał: narty w pokrowcu i nie za bardzo mam pomysł jak to na sztywno przymocować Pasami , proponuję poczekaj na możliwość ponownego wyjazdu do Szwajcarii autobusem, a pierwszy raz samochodem to raczej wiosną Austria. W dniu 24.10.2018 o 22:03, moruniek napisał: W Audi taki pokrowiec był swego czasu dodawany jako wyposażenie standardowe pojazdu w Niemczech a nie każdy posiadacz Audi jeździ na nartach, w Skodzie trzeba było zapłacić za niego 500 zł extra, stąd pewnie różnica w cenie. Coś takiego, najlepiej znaleźć sprzedawcę w swojej okolicy i podjechać do niego z pokrowcem i samochodem. Można sprawdzić czy pasuje, ewentualnie wysłać zdjęcie końcówki mocowania pasa przy pokrowcu i przy pasach samochodowych. https://allegro.pl/automax-przedluzacz-pasa-bezpieczenstwa-29cm-i7617583986.html https://allegro.pl/zapinka-przejsciowka-adapter-pasow-bezpieczenstwa-i6746369657.html W dniu 18.12.2018 o 11:47, surfing napisał: Skusiłem się na ten pokrowiec, klamrę zeszlifowałem i jest uniwersalna Przedłużka też wymagała minimalnego podszlifowania, bo u mnie pasowała tylko na gniazdo pasa środkowego. Teraz dopiero odkryłem walizkę z kółkami, rozpinaną na całej długości- czego mi trochę brakuje w zakupionym pokrowcu https://www.decathlon.pl/pokrowiec-900--id_8398284.html Pokrowiec na 4 pary nart jeszcze obejrzyj @mrnd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
te24 Napisano 14 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2021 Dobry Wieczór Wszystkim, W panice i trybie pilnym po ostatnich decyzjach rządu włoskiego moja ekipa przekierowuje swoje zainteresowanie na Szwajcarię. Z różnych powodów prawdopodobnie pojedziemy do Zermatt i stąd mam kilka pytań: 1. Z mapy wygląda to na ON z upierdliwą logistyką, przypomina mi to Selle Rondę (jeździłem głównie w Dolimitach) - mnóstwo wyciągów, pociągów, przesiadek, a mało samego jeżdżenia. Czy tak w rzeczywistości jest? 2. Ceny (poza oczywistymi typu noclegi itd.). Wiem co ogólnie mówi się o Zermatt ale czy jest aż tak źle typu piwo na stoku 25 CHF? Jak wyglądają ceny w sklepach itd.? 3. Czy jest tam w obecnym czasie jakakolwiek szansa na polskiego instruktura dla małego dziecka (5 l.)? Czy marzenie ściętej głowy? 4. Czy w kontekście powyższych Laax albo Arosa wypadają wyraźnie lepiej? I pytanie ogólne? Koleżanki i koledzy tu w różnych dyskusjach przekazują info, że generalnie jest mało ludzi - czy ktoś wie jak to wygląda w Zermatt i Laax? Bo widzę sporo takiego hype'u wśród młodych szczególnie na Laax więc zastanawiam się czy nie wpadnę w jakiś tłum. Dziękuję z góry, obiecuję zdawać bieżące raporty, wyjazd 28 lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 14 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2021 Godzinę temu, te24 napisał: 1. Z mapy wygląda to na ON z upierdliwą logistyką, przypomina mi to Selle Rondę (jeździłem głównie w Dolimitach) - mnóstwo wyciągów, pociągów, przesiadek, a mało samego jeżdżenia. Czy tak w rzeczywistości jest? to zależy gdzie będziecie mieszkać, najlepiej w Zermatt w okolicach dworca kolejowego albo przy dolnej stacji MatterhornExpress Godzinę temu, te24 napisał: 2. Ceny (poza oczywistymi typu noclegi itd.). Wiem co ogólnie mówi się o Zermatt ale czy jest aż tak źle typu piwo na stoku 25 CHF? Jak wyglądają ceny w sklepach itd.? Najdroższe piwo w w knajpie na stoku 8 CHF 0,4l W sklepie między 1,20 a 2,20 CHF półlitrowa puszka, inne produkty ok. 20% drożej niż w dolinie Godzinę temu, te24 napisał: 3. Czy jest tam w obecnym czasie jakakolwiek szansa na polskiego instruktura dla małego dziecka (5 l.)? Czy marzenie ściętej głowy? raczej nie znajdziesz Godzinę temu, te24 napisał: na Laax więc zastanawiam się czy nie wpadnę w jakiś tłum. Godzinę temu, te24 napisał: 4. Czy w kontekście powyższych Laax albo Arosa wypadają wyraźnie lepiej? W Laax i Flims na dolnych stacjach rano możesz nawet i 1,5 gdziny odstać Lepiej jechać do Lenzerheide Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
descente Napisano 14 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2021 Wlochy wypadaja z gry. Zostaje Szwajcaria. Szukam na szybko jakiegos apartamentu na tydzien i jest katastrofa z dostepnoscia. Nie ma prawie nic, a jak jest to ceny typu 12 000 na 6 nocy. Ten region Lenzerheide faktycznie ciekawy. Szukacie apartamentow poza booking gdzies? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 15 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2021 44 minuty temu, descente napisał: Wlochy wypadaja z gry. Zostaje Szwajcaria. Szukam na szybko jakiegos apartamentu na tydzien i jest katastrofa z dostepnoscia. Nie ma prawie nic, a jak jest to ceny typu 12 000 na 6 nocy. Ten region Lenzerheide faktycznie ciekawy. Szukacie apartamentow poza booking gdzies? Spróbuj przez strony ośrodków. Tak na szybko spojrzałam na stronę surselva.info - regionu, do którego mieliśmy zamiar jechać. Jest kilkanaście ofert na przyszły tydzień od 700 CHF, np. w Ilanz - 10 minut drogi od Flims-Laax i dwóch innych ośrodków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giewont90 Napisano 15 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2021 A jeśli chodzi o Zermatt, z jakimi kosztami trzeba się liczyć za zaparkowanie auta w Täsch (ze względu na zakaz wjazdu do miasta) na 7 dni? Czy lepiej może nocować gdzieś pod Zermatt i dojeżdżać skibusem, skoro to tylko 5km? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2021 48 minut temu, Giewont90 napisał: dojeżdżać skibusem nie ma skibusa - pociąg minimum 8,20 w jedną stronę ( Z Tasch) 48 minut temu, Giewont90 napisał: na 7 dni? 120 CHF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 15 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2021 29 minut temu, Jeeb napisał: nie ma skibusa - pociąg minimum 8,20 w jedną stronę ( Z Tasch) Jest też opcja skipassu z "karnetem" na pociąg z Taesch/Randa. Z tego co pamiętam, do 6-cio dniowego skipassu dopłata była około 60 CHF/os. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
te24 Napisano 17 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2021 W dniu 14.02.2021 o 23:22, Jeeb napisał: Lepiej jechać do Lenzerheide I tak robimy. Zatrzymujemy się koło Chur, prosty dojazd i do L/A i do Laax jak będzie taki pomysł. W Arosie znalazłem polskie przedszkole narciarskie. Trochę informacji jest w necie, że na dole w Zermatt kolejki. W L/A na parkingach pustki widać nawet na kamerkach Dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsnaparapecie Napisano 19 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2021 Czarna trasa z Corvatsch do St. Moritz do ogarnięcia czy expert only? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2021 21 minut temu, Adamsnaparapecie napisał: Czarna trasa z Corvatsch do St. Moritz do ogarnięcia czy expert only? spoko, czasem trzeba uważać na deskarzy siedzących na jej środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michall1992 Napisano 19 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2021 (edytowane) W dniach 23-28.03 będę w Scuol. Planujemy jazdę na 4 dni. Scuol/Samnaun (2+2). Czy ktoś kto ostatnio był albo bywał w tych okresach wypowie się jak z warunkami w takim okresie w tych ośrodkach? Edytowane 19 Luty 2021 przez michall1992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micha71 Napisano 19 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2021 https://www.bergfex.ch/scuol/wetter/prognose/ ...i wszystko wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michall1992 Napisano 19 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2021 Chodziło mi o warunki pod koniec marca - może ktoś był w poprzednich latach w tych ON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 19 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2021 33 minutes ago, michall1992 said: Chodziło mi o warunki pod koniec marca - może ktoś był w poprzednich latach w tych ON będą dobre, albo słabe, zależnie od pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi