FerraEnzo Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 Jak w temacie, kiedy koledzy i koleżanki zmieniacie opony ? W związku z nadchodzącym ochłodzeniem kusi mnie zmienić już w następny weekend. Ps. Wraz ze zmianą auta dostałem (kupiłem) od poprzedniego właściciela, roczne opony zimowe Goodyear - jest jeden problem. Opony te to typowe śniegowce. Gość je sprowadzał ze Szwecji, dostosowane pod kolce, a bieżnik jak w traktorze. Miał ktoś do czynienia z taka gumą ? Nie wiem jak to się będzie zachowywało na asfalcie, dodatkowo są szerokie 235/45/17. W Polsce raczej rzadko zalega śnieg na drogach. @artix Może Ty miałeś w Skandynawii do czynienia z takimi oponami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 (edytowane) Ja miałem dokładnie z takimi Goodyearami na Skandynawię,tylko 225-pamiętam,że rewelacyjnie trzymały w kopnym śniegu,w ostatnim roku dodzierałem przez lato i także było extra na mokrym asfalcie a potem pojechałem na tor do Kielc i na suchym je skończyłem,ale po sporym wysiłku... Edytowane 17 Październik 2016 przez lski@interia.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 17 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 Hmm dobrze wiedzieć! A nie szumiały za bardzo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 8 minut temu, FerraEnzo napisał: Hmm dobrze wiedzieć! A nie szumiały za bardzo ? A co, radio Ci się zepsuło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 17 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 No nie ale ten bieżnik wygląda męsko Dobra zmienię w weekend i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 A tak poważnie. Ja już po zmianie. Staram się zawsze zmienić w pierwszym tygodniu października. Nigdy nie czekam na pierwszy śnieg. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 17 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 I to się chwali! Ale teraz jest wręcz odwrotny trend. Parę słabych zim i ludzie (zwłaszcza w miastach) zastanawiają się czy w ogóle zmieniać. Bo nie ma śniegu, ale to że letnia guma traci swoje właściwości ze względu na temperaturę już nikogo nie obchodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 W dawnych czasach, gdy nie było jeszcze powszechnie stosowanych opon zimowych, doginałem wiele razy z nartami na plecach po kilka kilometrów, by móc trochę pozjeżdżać. Nie tęsknię za tym. Gdy czytam jak ktoś pyta, czy w marcu,albo kwietniu może jechać w Alpy na lodowiec na letnich oponach, to bolą mnie zęby! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 (edytowane) A masz kolce, czy ktos wydlubal ? Edytowane 17 Październik 2016 przez artix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 Były zadziwiająco ciche,aż do końca... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyM Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 z mojego doświadczenia jazda samochodem na zimowej oponie latem jak jest mokro na asflacie szczególnie przy prędkościach autostradowych nie należy do przyjemnych. Ale co kto lubi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 Też kiedyś kupiłem auto z takimi oponami (pewnie poprzedni właściciel często lubiał zjeżdżać z drogi, w błoto bo śniegu u nas nie uświadczysz). Jeździło się OK, ale huczały bardzo. Nawet myślałem, że to łożyska się posypały. Po zmianie zrobiło się cicho 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 7 godzin temu, FerraEnzo napisał: Jak w temacie, kiedy koledzy i koleżanki zmieniacie opony ? nigdy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 17 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 Ok dzięki za wszystkie odpowiedzi. Założę je i zobaczę. @artix Nie nie ma kolców, a i tak w Polsce nie wolno ich używać. @Jeeb Początkowo myślałem, że to całoroczna opona. Jeździsz na zimówkach w lecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 Wiem ze nie wolno, dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 No ja jutro mam zamiar wymienić! ale w motorze zjechałem na łyso a do końca listopada na czymś trzeba śmigać. W samochodzie opony wymieniam na zimowe tak jak mówi teoria czyli: jak temperatura dzienna spada do około +5. Opona zimowa powyżej tej temperatury nie ma tych parametrów ani właściwości do której została stworzona. Nie wspominając że zjeżdża się o wiele szybciej niż powinna. Rozumie osoby które mieszkają w rejonach górskich ale poza tymi terenami to chyba jeszcze długo za wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 22 minuty temu, Jasiek napisał: W samochodzie opony wymieniam na zimowe tak jak mówi teoria czyli: jak temperatura dzienna spada do około +5. Opona zimowa powyżej tej temperatury nie ma tych parametrów ani właściwości do której została stworzona. Nie wspominając że zjeżdża się o wiele szybciej niż powinna. Rozumie osoby które mieszkają w rejonach górskich ale poza tymi terenami to chyba jeszcze długo za wcześnie. Wolę zużyć wcześniej trochę bieżnika w oponach, niż być zaskoczony (jak drogowcy) podczas pierwszego opadu śniegu i rozwalić samochód lub co gorsza przejechać kogoś, jadąc na wymianę opon po białej drodze. Rozumiem, że jak w styczniu jest przez 2 tygodnie np. +12 stopni to zmieniasz na letnie? Pozdrawiam serdecznie. PS Szkoda, że nie spotkaliśmy się na bieszczadzkich szlakach 1-2 10. A może się gdzieś minęliśmy? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2016 (edytowane) 21 minut temu, marionen napisał: ...Rozumiem, że jak w styczniu jest przez 2 tygodnie np. +12 stopni to zmieniasz na letnie? Pozdrawiam serdecznie. PS Szkoda, że nie spotkaliśmy się na bieszczadzkich szlakach 1-2 10. A może się gdzieś minęliśmy? Wiesz nie zmieniam ale wiesz jak mi ich szkoda... one aż płaczą! jak pociągniesz autostradą... to słyszysz ten ból znikającej gumy a wraz z nią pieniędzy poza tym wcale wtedy nie są bezpieczne. AD PS. A co do połonin... no to zawsze można zwalić na JC bo zawiesił forum Ale "co się odwlecze... to itd" np. w ten weekend byłem znów w Kotlinie Kłodzkiej Pozdrawiam PS. a wracając do gum, to nie mam zamiaru się wymądrzać ani kłócić tylko pisze jak sam robię. Edytowane 17 Październik 2016 przez Gość PS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 Patrząc na prognozy to jeszcze jest trochę czasu. No bo głównie jednak zmianę "wymusza" na mnie pogoda. I wszystko wskazuje, że zmienię coś około 1 listopada. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 Ja zmieniłem 5 października, Jechałem na urlop do Bukowiny a prognozy były zimowe Nie żałuje że zmieniłem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 17 godzin temu, FerraEnzo napisał: @JeebJeździsz na zimówkach w lecie ? i w niczym mi to nie przeszkadza Poczekajcie za parę lat oponiarze Wam powiedzą je szczcze trzeba opony jesienne i wiosenne a jak będzie bardzo ciepło to bez slicks-ów ani z garażu nie będzie można wyjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 18 Październik 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 Wybacz Jeeb, wiem że jesteś starszy i pewnie bardziej doświadczony, ale w kwestii opon nie dam się przekonać. Mieszanka opony zimowej przy +30 nie będzie zachowywać się tak jak dużo twardsza opona letnia. Ekonomicznego uzasadnienia też nie odnajduję. Ile przejeździsz na takiej zimowej oponie "ciorając" ją w lecie ? Sezon / dwa ? I nie przeszkadza Ci to do czasu. W krytycznej sytuacji (obyś w obliczu takiej nie stanął) może zabraknąć tych kilku parametrów, które np. pozwoliłyby wyjść z poślizgu czy uniknąć czołówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 22 minuty temu, FerraEnzo napisał: w kwestii opon nie dam się przekonać. Nie było to moim zamiarem, odpowiedziełem jedynie na Twoje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leitner Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2016 Dnia 17.10.2016 o 10:35, FerraEnzo napisał: Jak w temacie, kiedy koledzy i koleżanki zmieniacie opony ? W związku z nadchodzącym ochłodzeniem kusi mnie zmienić już w następny weekend. Ps. Wraz ze zmianą auta dostałem (kupiłem) od poprzedniego właściciela, roczne opony zimowe Goodyear - jest jeden problem. Opony te to typowe śniegowce. Gość je sprowadzał ze Szwecji, dostosowane pod kolce, a bieżnik jak w traktorze. Miał ktoś do czynienia z taka gumą ? Nie wiem jak to się będzie zachowywało na asfalcie, dodatkowo są szerokie 235/45/17. W Polsce raczej rzadko zalega śnieg na drogach. @artix Może Ty miałeś w Skandynawii do czynienia z takimi oponami ? Cześć To zależy od samochodu. Przez ostatnie dwa sezony nie zmieniałem w ogóle - nie było takiej potrzeby a mały śnieg czy lód problemem nie jest (4x4). Trochę szerokie te opony jak na zimówkę rzeczywiście. Spróbuj może zamienić na jakiś komplet bardziej dostosowany do specyfiki obecnych zim i węższy zdecydowanie. Pozdrowienia serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi