Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 21/22

leitner

Rekomendowane odpowiedzi

2 hours ago, Narciarz ze Śląska said:

W Korbielowie też są takie ograniczenia przyrodnicze, że autostrad tam nie zrobią. Kolej - tak! I wyrównanie czarnej. Ale miejsce pod kolej i same trasy już wyglądają imponująco (prawa trasa oficjalnie nie działa):

AVvXsEjZmxGpylHaFKIi6aDRUowhBjxp2NHSHMIGqAQUrBidzuqLNil7ja9UkrLgkvUuH5e9AlU0vvmHM2ZcAo16W-JGH1GdEa3pND5upfWJBs4NMZDQWPwLgAmU0mw7eMOiigy95529-4kYNtFQdxfHSWKfGis2fuQDlimjJA271OC-U_9bDFCqRuzW3vs3=w320-h320

Parę razy tam byłem w życiu, przy pełnej zimie. Ani razu czarna nie była czynna/przygotowana.

Trasy nr 7 (czarnej o której wyzej)  nie ma juz nawet na mapce ośrodka. Wygląda na to, że jest oficjalnie zamknięta - kiedys nawet byla taka tabliczka informacyjna przy schronisku a pozniej przed przełamaniem druga.

2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

W Korbielowie też są takie ograniczenia przyrodnicze, że autostrad tam nie zrobią. Kolej - tak! I wyrównanie czarnej. 

Ładnych kilka lat temu własnie ktoś wpadł na podobny pomysl. Wycięto sporo drzew i probowano wyrównywania (może niektórzy pamietaja ze miedzy orczykami a czarna rosły normalnie drzewa których juz nie ma)  i skonczylo sie na duzym osuwisku na czarnej, którego ślady widac do tej pory. 

Edytowane przez christof
  • Sad 1

4 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Tak, wyjątkowo w tym roku DBAJĄ O KLIENTA! To dziwne, ale skoro tak się zmienili...
I tak im nie ufam... w pełni.

Poprzednie lata to:

* zwalenie na początku marca drzewa na Golgotę, aby zamknąć;
* kamienie na 1;
* albo czynne tylko niebieskie trasy (rok temu);
* i tak brak dojazdu (brak śniegu) na ostatnich 100 m trasy z Kopy;
* znów zamknięta Golgota - a na niej 50 cm śniegu (rok temu)!

Nigdy nie krytykowałem za bardzo TMR w Szczyrku. Po tych wszystkich, wielkich i szybkich jak na PL, inwestycjach dawałem im 3-4 lata żeby okrzepli i nauczyli się tym zarządzać. Ten czas upłynął w zeszłym roku, no ale ubiegły sezon był postawiony na głowie. W tym roku w mojej opinii test zaliczyli. Wiadomo, można się czepiać o Bieńkulę i inne drobne rzeczy, ale poza tym naprawdę jest dobrze. Szczególnie w marcu, bo przecież wiadomo, że żeby jeździć tam w ferie, czy zimowe weekendy to trzeba być masochistą.

Nie raz stawiałem Białkę jako wzór poważnego podejścia do klienta. A jak jest w tym roku? W ubiegłym tygodniu Białka działała z oficjalnie wyłączoną Kaniówką i Banią oraz z zepsutą Pasieką. To wszystko za większe pieniądze niż hulający na full Szczyrk. W tym roku w marcu SON jest po prostu w Polsce poza konkurencją.

• Like 5
  • Thanks 2

Dziś w nocy lekko padało w Szczyrku. Sztruks nieco spłynął i zrobiła sie skorupa ale bardzo cieniutka. 

Pojawiły się przetarcia w dolnej części 3, a przy wyjściu z gondoli błoto. Kilkadziesiąt metrów od Hali w dół śnieg wymieszany z drobnymi kamykami, chyba ratrak zaciągnął je spod wyjścia z gondoli i rozniósł niżej. Poza tym fajnie.

Edytowane przez christof
  • Thanks 1

23 minuty temu, marcinn napisał:

Zbyt wąska jak Czantoria i zatłoczona

Sama czerwona trasa z Czantorii - ujdzie, ale z dołożonym wyciągiem ok. 2000 os./godz., przy często zamykanej niebieskiej - jest zbyt wąska jak na tę przepustowość wyciągu! Jak nie ma ludzi dużo, ok, ale jak jest dużo...

Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał:

10 najlepszych tras narciarskich w Polsce:

https://blogonartach.blogspot.com/2022/03/estoy-loca-enamorada-de-ti-ktora-trasa.html

Ranking mój - subiektywny!

Dzikowca nie ma? Szrenicy? Nawet na rezerwie. Kopa? Kasprowy? Coś z wysokogórskich klimatów by się przydało.

Edytowane przez sstar

1 minutę temu, sstar napisał:

Dzikowca nie ma? Szrenicy? Nawet na rezerwie. Kopa?

To mój subiektywny ranking (z doświadczenia, nie z prasy), z takim parametrem też jak dojazd z Rudy Śląskiej. Nie byłem tam wieki na nartach (Szrenica, Kopa) lub nie byłem wcale (Dzikowiec), opisuję własne doświadczenia.
Jak kiedyś będę (zastanawiam się nad odkopaniem regionu po wiekach), opiszę.

Na razie (30 lat temu) mam bardzo negatywne doświadczenia z Kopy i Szrenicy. Czekało się na wyciągi tyle, że jeździliśmy (poza po 1 próbie) na... Kolorowej!

A Kolorowej już nie ma narciarsko.

19 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

To mój subiektywny ranking (z doświadczenia, nie z prasy), z takim parametrem też jak dojazd z Rudy Śląskiej. Nie byłem tam wieki na nartach (Szrenica, Kopa) lub nie byłem wcale (Dzikowiec), opisuję własne doświadczenia.
Jak kiedyś będę (zastanawiam się nad odkopaniem regionu po wiekach), opiszę.

Na razie (30 lat temu) mam bardzo negatywne doświadczenia z Kopy i Szrenicy. Czekało się na wyciągi tyle, że jeździliśmy (poza po 1 próbie) na... Kolorowej!

A Kolorowej już nie ma narciarsko.

To warto byłoby dodać, ze Ruda Śląska (mam kumpla winomaniaka) jest centrum wszechświata. Powiem tylko tyle, ze Sudety terra incognita. Może warto jakiś disclaimer dodać. Bo, ze CzG czarna dobra, jedna ścianka, wypłaszczenie, ścianka…  nuda, kilka innych w CzG równorzędnych. Dzikowiec to must, spytaj Roberta Ka. PS ja tez nie byłem na Kasprowym, ale jakbym jakaś listę chciał pisać to albo bym się karnął albo jakiś dodatkowy disclaimer dodał bo to wstyd zwyczajnie pominąć góry prawdziwe jak Kasprowy, Szrenica czy Pilsko a pisać o jakichś tam łąkach. Tak jakby Cortinę pominąć a o San Candido czy Kronplatzu peany…

Edytowane przez sstar
  • Like 2
  • Thanks 2

2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

10 najlepszych tras narciarskich w Polsce:

https://blogonartach.blogspot.com/2022/03/estoy-loca-enamorada-de-ti-ktora-trasa.html

Ranking mój - subiektywny!

Małe sprostowanie do Czarnej Góry:

-trasa A czarna - z tą "czarna jak smoła" to przesadziłeś - pierwsze 100m ścianki potem trochę czerwieni i niebiesko do końca, no chyba że kategoriami alpejskimi jak wąsko to damy na czerwono

-trasa A ma góra 1500m długości jak pojedziesz całą szerokością stoku, ale nie do tego jest przeznaczona - jadąc długim skrętem wychodzi 1300-1400m (pomiar śladu GPS na Garminie)

-przepustowość Luxtorpedy czysto teoretyczna - jeździ góra na 60% tego co na tabliczce znamionowej (zmierzone)

Z 6m/s wykastrowana na 3,7m/s co daje przepustowość 1850 osób/h.

To fakty, tak aby ktoś z czytających nie pomyślał, że to super miejscówka, bo się można mocno rozczarować.

Z resztą się zgadzam :)  - ogólnie ofiara popularności

• Like 1

2 godziny temu, izydar napisał:

-trasa A czarna - z tą "czarna jak smoła" to przesadziłeś - pierwsze 100m ścianki potem trochę czerwieni i niebiesko do końca, no chyba że kategoriami alpejskimi jak wąsko to damy na czerwono

-trasa A ma góra 1500m długości jak pojedziesz całą szerokością stoku, ale nie do tego jest przeznaczona - jadąc długim skrętem wychodzi 1300-1400m (pomiar śladu GPS na Garminie)

-przepustowość Luxtorpedy czysto teoretyczna - jeździ góra na 60% tego co na tabliczce znamionowej (zmierzone)

To fakty, tak aby ktoś z czytających nie pomyślał, że to super miejscówka, bo się można mocno rozczarować.

Co do czarnej na CzG to góra ścianka potem wypłaszczenie może być niebieskie i znowu ścianka choć mniejsza czerwona i znowu wypłaszczenie niebieskie powiedzmy.

• Like 1

3 godziny temu, izydar napisał:

Jak byłem ostatni raz (2019) to Luxtorpeda normalnie zaiwaniała. Tendencja do zwalniania wyciągów na wzór Szczyrku jest natomiast ostatnio ogólnopolska - nie wiem czy wynika z oszczędności (tak sądzę), czy z zaleceń UDT-u, czy z zaleceń GOPR-u (przepustowość tras). Praktycznie żaden wyciąg wyprzęgany w PL nie zaiwania. Co oznacza, że nie ma sensu ich stawiać, bo np. takie krzesło na Soszowie (zwykłe 2,5 m/s) ma przepustowość (i gęstość krzeseł) ogromną!

Wg mnie np. w BSA jedno krzesło (wyprzęgane) podjeżdża co 15 sek, na Soszowie (niewyprzęgane) - co 4 sek.

Przy szczyrkowskiej (i nie tylko) tendencji do zwalniania wyciągów wyprzęganych (do 50/70 proc. nominalnej szybkości) niesamowicie polubiłem wiślańskie wyciągi niewyprzęgane - po prostu szybciej likwidują kolejki, a czasy wjazdu są... takie same.

• Like 3

Teraz, Narciarz ze Śląska napisał:

Jak byłem ostatni raz (2019) to Luxtorpeda normalnie zaiwaniała. Tendencja do zwalniania wyciągów na wzór Szczyrku jest natomiast ostatnio ogólnopolska - nie wiem czy wynika z oszczędności (tak sądzę), czy z zaleceń UDT-u, czy z zaleceń GOPR-u (przepustowość tras). Praktycznie żaden wyciąg wyprzęgany w PL nie zaiwania. Co oznacza, że nie ma sensu ich stawiać, bo np. takie krzesło na Soszowie (zwykłe 2,5 m/s) ma przepustowość (i gęstość krzeseł) ogromną!

Wg mnie np. w BSA jedno krzesło (wyprzęgane) podjeżdża co 15 sek, na Soszowie (niewyprzęgane) - co 4 sek.

Przy szczyrkowskiej (i nie tylko) tendencji do zwalniania wyciągów wyprzęganych (do 50/70 proc. nominalnej szybkości) niesamowicie polubiłem wiślańskie wyciągi niewyprzęgane - po prostu szybciej likwidują kolejki, a czasy wjazdu są... takie same.

Może być jeszcze taki pomysł stacji:
- Po co ludzie mają (np. na Czarną Górę) jechać 3-4 min.? Jak pojadą 7 min. to... nic się nie stanie, nie zmęczą się tak szybko, itp.

Ale szczerze, to dywaguję!

• Haha 1

38 minut temu, MichalR napisał:

Lepiej bym tego nie ujął 😀

Przyjąłem też takie kryterium jak dostępność trasy.

Jak w tych "prawdziwych górach" będzie normalna infrastruktura i normalna dostępność (jak np. na Łomnicy na Słowacji) - to pogadamy. 

Po co mi znakomita trasa (pisałem w rezerwie o Gąsienicowej i Goryczkowej) jak nie ma tam jak zaparkować, jak dostać się do góry bez kilkugodzinnych kolejek (Gąsienicowa i Goryczkowa), ani jak pojeździć, bo wyciąg jedzie 20 min. + 30 min. stania (Goryczkowa). Sorry, ale to wpływa też na atrakcyjność tras. 

Jeśli chodzi o Pilsko to trasa nr 5 chodzi na 1/2 długości. Infrastruktura do trasy nr 5: katastrofa. Trasa z Buczynki - super, ale wyciąg też chodzi krótko w sezonie. To zdecydowało.

Co do Szrenicy nie wypowiem się (bo dawno nie byłem), a jak byłem lata temu, to czarna była nieczynna, a Lolobrigida mnie nudziła - choć to bardzo długa trasa. Ale było to bardzo dawno temu, więc może sprawdzę ponownie.

Nadto to mój ranking, a nie żaden inny. Inni mają inne. 

1 godzinę temu, sstar napisał:

Co do czarnej na CzG to góra ścianka potem wypłaszczenie może być niebieskie i znowu ścianka choć mniejsza czerwona i znowu wypłaszczenie niebieskie powiedzmy.

Trasa ma w górnej części takie przewyższenie, że jest oznaczona jako czarna. Wg ośrodka jej długość to 1600 m. Stacja określa ją jako czarno-czerwoną (sic!). Określenie "czarna jak smoła" było żartem (tak mi spasowało) - ale widzę, że kilka osób to ruszyło. Proponuję więcej luzu.

Co do ostrości? Nie ma sensu się licytować. Czarna na Stożku ma momentami 60 proc. nachylenia. Trasa z Łomnicy - chyba 70 proc. na pierwszych 100 m.

Np. taka Gąsienicowa to przy tym pikuś - a też jest czarna.

Reasumując: każda trasa, która ma średnie nachylenie > 30 proc. lub maksymalne > 40 proc. powinna być oznaczona jako czarna!