Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Słowacja sezon 23/24

moruniek

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Ustalmy, że każdy zrobi to, co sam uważa za stosowne. Ja wolę jechać 500-800 km do Austrii (w tej odległości mam multum ośrodków) niż te 250 (kiepską drogą) na Chopok. Nic mnie tam już nie ciągnie, a ceny (licząc wszystko) wyższe w SK niż w AT.

Skoro już tam nie jeździsz (na Chopok), to po co zabierasz głos? Każdy umie liczyć kilometry i czasy dojazdów. Jak ktoś tam jeździ, to znaczy że mu to wychodzi optymalnie, w jego konfiguracji.

Chętnie przeczytam Twoją relację jak jedziesz w Alpy w 6h po pracy. 🙂

Edytowane przez MarioJ
  • Like 2
  • Confused 1

Słowacy doszli do prostego wniosku. Skoro zgodnie uważamy Chopok za namiastkę Alp, to mamy ceny alpejskie, albo nawet wyższe niż alpejskie, bo w sezonie karnet za 60 euro/dzień to norma. Zalety są, bo przed świętami, czy w okresie 7.01 - początek polskich ferii będzie tam całkiem fajnie i można przeboleć kosmiczne ceny. Natomiast od 20.01, a szczególnie od początku lutego do połowy marca (koniec ferii słowackich), niech wam nie przyjdzie do głowy jechać w tamte okolice:) 

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 2

W dniu 18.12.2024 o 12:36, Narciarz ze Śląska napisał:

Ustalmy, że każdy zrobi to, co sam uważa za stosowne. Ja wolę jechać 500-800 km do Austrii (w tej odległości mam multum ośrodków) niż te 250 (kiepską drogą) na Chopok. Nic mnie tam już nie ciągnie, a ceny (licząc wszystko) wyższe w SK niż w AT.

Z rozsądnych ośrodków w SK jeszcze zostają Rohacze, może pod koniec sezonu ew. Szczyrbskie Pleso (relacja przejechanych km za dnia jest tam znakomita - szybkie koleje + długie trasy + brak kolejek).

To mój pogląd i mój wybór, nie ma więc co z nim dyskutować. Twój może być inny...

Rohace bardzo przypominają mi cześć Chopoka przy gondolce Grand-Brhliska (trasy nr 10) - też w górnej części płaskie, też wyciąg kończy się na granicy lasu i też powyżej mamy piękną panoramę skalistych kotłów. Także jest to jakby 1/10 ośrodka Jasna-Chopok, choć z wygodniejszym wyciągiem.

Ze słowackich stoków polecam natomiast Rużomberok: bardzo szeroki stok, w miarę niskie ceny i brak tłoku (od tego sezonu ma być naśnieżana trasa czarna nr 5, a nie tylko główna 1-ka, no i ogólnie poprawili system naśnieżania).

Aczkolwiek ogólnie zgadzam się co do wniosku, że Chopok przy obecnych cenach nie bardzo się opłaca.

• Like 5

Chopok sobota super, pomimo sporej ilości ludzi. Południowa strona super warunki, północ na górze lodowo (bardzo, ale to raczej klasyk), na dole po południu spore odsypy cukrowe. W niedzielę wiatr taki, że prawie nic nie działało - jedynie pierwsza część gondolki po południowej stronie, krzesło w Biela Put i przez chwilę jedno krzesło w Zahradky.

Mentalność TMR pięknie pokazana, gdy w momencie ściągania krzeseł w Lucky do bazy, w kasach nieświadomym klientom sprzedawano karnety za 69 EUR (udało mi się przed tym uratować dwóch chłopaków z Polski).

• Like 4
  • Thanks 2

6 godzin temu, wojtekly napisał:

w momencie ściągania krzeseł w Lucky do bazy, w kasach nieświadomym klientom sprzedawano karnety za 69 EUR 

Mnie to dziwi, że kogoś to jeszcze dziwi. Ale chcecie to płaćcie te parkingi i karnety na Chopoku i w Szczyrku. Może Wam wyciągi do tego otworzą, może nie...

Wydaje mi się, że to żart, to miał być żart, ale nie jestem pewien.

25 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Mnie to dziwi, że kogoś to jeszcze dziwi. Ale chcecie to płaćcie te parkingi i karnety na Chopoku i w Szczyrku. Może Wam wyciągi do tego otworzą, może nie...

Wydaje mi się, że to żart, to miał być żart, ale nie jestem pewien.

Nigdy nie byłem w Szczyrku i tylko raz na majówkę na Chopok. Jest to dziwne podejście właściciela bo Szpindel jest to top ośrodek w Czechach. Byłem kilka razy i nigdy się nie zawiodłem, szczególnie w terminie jak nigdzie/prawie nigdzie nie było już gdzie jeździć w Czechach/na Dolnym Śląsku. Minus to wysoka cena a reszta chyba najlepsza w Czechach.

• Like 3

2 godziny temu, Michas222k napisał:

Nigdy nie byłem w Szczyrku i tylko raz na majówkę na Chopok. Jest to dziwne podejście właściciela bo Szpindel jest to top ośrodek w Czechach. Byłem kilka razy i nigdy się nie zawiodłem, szczególnie w terminie jak nigdzie/prawie nigdzie nie było już gdzie jeździć w Czechach/na Dolnym Śląsku. Minus to wysoka cena a reszta chyba najlepsza w Czechach.

Tak, najlepsze tam są kolejki do wyciągów. Szczególnie Medvedin i Svaty Petr.

Nawet w grudniu przed świętami tam są mega kolejki.

• Like 1
  • Confused 1

5 godzin temu, MarioJ napisał:

Tak, najlepsze tam są kolejki do wyciągów. Szczególnie Medvedin i Svaty Petr.

Nawet w grudniu przed świętami tam są mega kolejki.

Możesz przecież zawsze odbić do krzesła na SvP, nikt ci nie każe do największej kolejki zjechać. Jak jesteś pierwszy na bramce to te trzy znjazdy swobodnie polecisz prawie bez kolejki, a potem zmieniasz, zresztą co ja będę ci tłumaczył, wiesz jak jest i co trzeba robić aby i w Szpindlu pojeździć. Strategia. A stoki super jak na naszą okolicę. Michaś rację ma.

• Like 1
  • Thanks 1

8 godzin temu, Michas222k napisał:

Ja odwrotnie raz na marcowanie w Szczyrku, do Chopoka zawsze było za daleko, ale podobało mi się w Szczyrku, a co do Chopoka to Jasiek wystarczająco ośrodek zachwalał abym też kiedyś jak dobry Bóg da tam pojechał, choć nawet on ostatnio się na jakiś parking wkurzył i do term pojechał. Coś tam jednak przy trasie bliżej lub dalej chłopaki jeżdżą więc dla miłośników free to jedna z lepszych miejscówek... a propos to na Pilsku też nie byłem, ani Kasprowym... takie braki.

Edytowane przez sstar
  • Like 1

10 godzin temu, sstar napisał:

Możesz przecież zawsze odbić do krzesła na SvP, nikt ci nie każe do największej kolejki zjechać. Jak jesteś pierwszy na bramce to te trzy znjazdy swobodnie polecisz prawie bez kolejki, a potem zmieniasz, zresztą co ja będę ci tłumaczył, wiesz jak jest i co trzeba robić aby i w Szpindlu pojeździć. Strategia. A stoki super jak na naszą okolicę. Michaś rację ma.

Z trzech atrakcyjnych krzeseł zostaje Ci jedno plus dwójka na czarnej jak jest czynna. No wypas. Tam jest po prostu mega dużo ludzi, za dużo jak na ten mały ośrodek.

Rację ma tłok i i kolejki. Hahaha.

6 godzin temu, MarioJ napisał:

Z trzech atrakcyjnych krzeseł zostaje Ci jedno plus dwójka na czarnej jak jest czynna. No wypas. Tam jest po prostu mega dużo ludzi, za dużo jak na ten mały ośrodek.

Rację ma tłok i i kolejki. Hahaha.

Widzisz czasem wystarcza taka dwójka by pojeździć plus trochę turystyki po innych trasach. Oczywiście jak to odniesiesz do Alp to mizeria, jak do naszych ośrodków to wypas.

• 2 weeks later...
On 12/23/2024 at 1:55 PM, wojtekly said:

Chopok sobota super, pomimo sporej ilości ludzi. Południowa strona super warunki, północ na górze lodowo (bardzo, ale to raczej klasyk), na dole po południu spore odsypy cukrowe. W niedzielę wiatr taki, że prawie nic nie działało - jedynie pierwsza część gondolki po południowej stronie, krzesło w Biela Put i przez chwilę jedno krzesło w Zahradky.

Mentalność TMR pięknie pokazana, gdy w momencie ściągania krzeseł w Lucky do bazy, w kasach nieświadomym klientom sprzedawano karnety za 69 EUR (udało mi się przed tym uratować dwóch chłopaków z Polski).

Za niedzielę dostałem kupon na darmowy karnet do 30 kwietnia. Doceniam.

• 2 weeks later...

Wczoraj Łomnica. Na dole mgła, na górze słońce. Warunki dobre, niestety nie chodził wyciąg na Siodło. Powinni zrobić tam naśnieżanie. 

Dziś Szczyrbskie Pleso. Najpierw pochmurnie, później słonecznie. Wszystkie trasy czynne, warunki bardzo dobre.

20250122_143928.jpg

20250122_151506.jpg

20250122_151637.jpg

20250123_114358.jpg

20250123_144657.jpg

20250123_145115.jpg

• Like 5

48 minut temu, Hextor napisał:

Wczoraj Łomnica. Na dole mgła, na górze słońce. Warunki dobre, niestety nie chodził wyciąg na Siodło. Powinni zrobić tam naśnieżanie. 

Dziś Szczyrbskie Pleso. Najpierw pochmurnie, później słonecznie. Wszystkie trasy czynne, warunki bardzo dobre.

Mamy nowy sezon 24/25 😉.

• Like 1
  • Haha 1