grimson Napisano 24 Luty Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty Góra Kamieńsk- start 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolorowy Napisano 24 Luty Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 30 minut temu, grimson napisał: Góra Kamieńsk- start Pojechałeś specjalnie ponad 2h drogi, na 250m orczyka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 24 Luty Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty Hmmm U mnie podobnie tylko sezonówka zdecydowanie droższa a i lokalnie pojeździć nie pogardzę.Kilometrowo od listopada autem to już ok 7000 tys no i będzie rosło Pojutrze start na Karyntie 7 dni i siedem ośrodków... a do końca sezonu jeszcze hu,hu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Luty Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 43 minuty temu, Kolorowy napisał: Pojechałeś specjalnie ponad 2h drogi, na 250m orczyka ? Nie, z pracy mam 15 minut do Góry Kamieńsk. Jeździłem dziś na nielegalu cała długość orczyka i stoku, relacja po kolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 24 Luty Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty Godzinę temu, Kolorowy napisał: Pojechałeś specjalnie ponad 2h drogi, na 250m orczyka ? aż strach się przyznać na jakie ja pomysły czasem wpadam...😄 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Luty Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty A więc po kolei. Dziś zaliczyłem po pracy siłownię, weszło wyciskanie leżąc, przysiady ze sztangą, do tego ćwiczenia na barki, tricpesy oraz typowo po narty. O 19.00 decyzja - jadę na Górę Kamieńsk. Z pracy mam 15 minut, więc nie ma tragedii. Dla niewtajemniczonych: Góra Kamieńsk to zwałowisko wskutek pracy kopalni odkrywkowej węgla brunatnego w Bełchatowie. ON to trasa licząca około 700m, z jednym orczykiem o długości ok 650m oraz 4 osobową kanapą o długości niecałej 700m, plus taśma 150m dla pampersiaków. Na miejscu pełne zaplecze: wypożyczalnia sprzętu, szkółka narciarska, restauracja. Góra Kamieńsk odpaliła tydzień temu taśmę i orczyk na długości około 200m, w międzyczasie symbolicznie dośnieżyli całą połowę stoku [na prawo od kanapy, patrząc w dół stoku] i odpalili kanapę w ostatnią sobotę. Kanapa pracowała do wczoraj, bo temperatura na plusie, plus deszcz spowodowały pojawienie się wytopów i przecierek. Stąd dzisiaj oficjalnie czynna taśma i orczyk na długości ok 200m. Na miejscu +4st C, na parkingu na 500 auto kilkanaście aut. Mgła, leci RMF FM z głośników. Kolejka do orczyka minimalna, czekałem max 2 minuty. Warun: nieratrakowane od wczoraj, że względu na w/w. Dla koneserów, otwarty oficjalnie dół stoku to mocno miękko, ale bez przecierek. Góra stoku na nielegalu: orczyk w paru miejscach jedzie już po śniegowej mazi, a w dwóch po trawie. Sporo przecierek i wytopów, do tego brak ratrakowania spowodował obecność odsypów na górnym, powiedzmy że trochę ostrzejszym fragmencie. Nogi od samego początku mocno pracowały w tej kaszy i odsypach, jednak trening przysiadów 110kg na sztandze przed nartami to nie był dobry pomysł. Pojeżdżone w takim warunie uczciwie 1 godzina 13 minut. Sports Tracker wypluł 7 zjazdów, prędkość średnia zjazdu 26,9km/godz, Vmax 57,9km/godz, odległość total 8,39km. Po raz pierwszy byłem na nartach na totalnych nizinach, i kruca bomba, nie żałuję. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Luty Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty Foty z dzisiaj plus statsy z GPS: 14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 17 godzin temu, wielofish napisał: BEZ PRZESADY nadal jazda w Polsce jest znacznie tańsza niż w Alpach Biorąc pod uwagę liczbę kilometrów, które można bez spinki przejechać w ciągu dnia w Alpach (nie mówiąc o jakości tej jazdy, widokach itp.), to każdy kilometr nie wychodzi już tak drożej. A jeżeli jedziesz z dziećmi i uwzględnisz zniżki dla nich na karnety, to sama jazda wychodzi tam taniej na kilometr - podkreślam bez spinki. Apartament? W styczniu (tydz. od 6 stycznia) miałem w dolinie Stubai w Neustift fajny apartament (sypialnia, kuchnia, łazienka) dla dwóch osób za 2 tys. na 6 noclegów - Apartment Maya, Neustift im Stubaital (aktualne ceny na rok 2025) W PL podobny apartament nie kosztowałby taniej. Można też było znaleźć apartamenty w drugim tyg. stycznia za 1500 zł z kuchnią, całkiem spoko, ale np. obijane boazerią, co mnie personalnie drażni Rzecz jasna trzeba dodać koszty dojazdu oraz uwzględnić to, że na 1 dzień w Alpy nie skoczymy. No i teraz porównajmy Stubaital z Wisłą???? 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty Dzień dobry 🤩 Myślenice. Tradycyjnie 😁 17 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty Dzień dobry Czantoria, Rano beton, ale już puszcza 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikdob Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2 godziny temu, WojtekM napisał: No i teraz porównajmy Stubaital z Wisłą???? Byłem tu i tu niedawno więc porównajmy Stubai ma darmowe skipasy dla dzieciaków <10 lat, jak kupujemy z rodzicami. W Wispas jest 20% zniżki na dzieci. Czyli rodzina 2+2 w Wiśle za 5 dni ok 2000 PLN, w Stubai ok 2400 PLN (288 EUR za rodzica choć ja brałem 5 dni z 6). Apartament w tej samej klasie (2 sypialnie + 1 salon dla 4 osób) w Neustift ok 5000 PLN (2 lata temu) w Wiśle 3500 PLN. Czyli dla mojej rodziny Stubai droższy o 1900 PLN + paliwo + noclegi po drodze (ale ze zwiedzankiem). Jedzenie na stoku już bardzo podobne w cenach się robi. Wniosek z tych dwóch ferii zimowych? Stubai się bardziej opłacał 😃 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 11 godzin temu, grimson napisał: Foty z dzisiaj plus statsy z GPS: Podziwiam, serio! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 1 godzinę temu, yoss napisał: Dzień dobry 🤩 Myślenice. Tradycyjnie 😁 Myślałam że ktoś mi narty i kijki podpierd..., ale nie - kijki się nie zgadzają bo mam ładniejsze 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 56 minut temu, surfing napisał: Dzień dobry Czantoria, Rano beton, ale już puszcza Jak stan trasy po deszczach? - chciałabym jeszcze wyskoczyć na Czantorię ale nie wiem czy się uda w tym tygodniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 38 minut temu, nikdob napisał: Stubai ma darmowe skipasy dla dzieciaków A porównajmy np SKI HIT na 5 dni (Großglockner Resort Kals-Matrei, St. Jakob im Defereggental, Sillian-Hochpustertal, Lienz Zettersfeld, Lienz Hochstein, Obertilliacher, Lodowiec Mölltal, Ankogel). W głównym sezonie dla osoby dorosłej na 5 dni 307 EUR, dla dziecka do lat 18 (liczone rocznikowo, czyli cały 2006 się jeszcze łapie) 153,50 EUR, dla dziecka do 5 lat (liczone rocznikowo, czyli cały 2019 się jeszcze łapie) - 0 EUR. Czyli ja, licząc na okrągło, za mnie i za moją 18-letnią córkę zapłaciłbym jakieś 1900 zł za 5 dni jeżdżenia po wymienionych wyżej ośrodkach na SKI HIT. W Wiśle wispass za mnie i za córkę karnety byłyby na 5 dni 1280 zł. Niby karnet jednak trochę taniej w Wiśle w takim przypadku, ale porównajmy co za to dostajemy? A pewnie można w Austrii kupić karnety jeszcze taniej, np. jeżeli nie kupuje się na kilka ośrodków, tylko na wybrany jeden (większy i lepszy niż wszystkie na wispass razem). Nie chce mi się szukać, ale tak zakładam Nasze ośrodki są dobre na 1-3 dniowe wypady, ale na dłużej? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 23 minuty temu, WojtekM napisał: A porównajmy np SKI HIT na 5 dni (Großglockner Resort Kals-Matrei, St. Jakob im Defereggental, Sillian-Hochpustertal, Lienz Zettersfeld, Lienz Hochstein, Obertilliacher, Lodowiec Mölltal, Ankogel). W głównym sezonie dla osoby dorosłej na 5 dni 307 EUR, dla dziecka do lat 18 (liczone rocznikowo, czyli cały 2006 się jeszcze łapie) 153,50 EUR, dla dziecka do 5 lat (liczone rocznikowo, czyli cały 2019 się jeszcze łapie) - 0 EUR. Czyli ja, licząc na okrągło, za mnie i za moją 18-letnią córkę zapłaciłbym jakieś 1900 zł za 5 dni jeżdżenia po wymienionych wyżej ośrodkach na SKI HIT. W Wiśle wispass za mnie i za córkę karnety byłyby na 5 dni 1280 zł. Niby karnet jednak trochę taniej w Wiśle w takim przypadku, ale porównajmy co za to dostajemy? A pewnie można w Austrii kupić karnety jeszcze taniej, np. jeżeli nie kupuje się na kilka ośrodków, tylko na wybrany jeden (większy i lepszy niż wszystkie na wispass razem). Nie chce mi się szukać, ale tak zakładam Nasze ośrodki są dobre na 1-3 dniowe wypady, ale na dłużej? Mam w tym sezonie Magic Pass za 420 CHF i już 15 dni wyjeździłem, conajmniej 25 jeszcze w planie do końca kwietnia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty Godzinę temu, zając napisał: Myślałam że ktoś mi narty i kijki podpierd..., ale nie - kijki się nie zgadzają bo mam ładniejsze Co do kijków - kwestia gustu. Twoje nominalnie były robione pod narty o sezon nowsze. Jeszcze wiązania inne. Dzisiaj w malowaniu looka, rosoły w drugiej parze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 25 minut temu, Jeeb napisał: Mam w tym sezonie Magic Pass za 420 CHF i już 15 dni wyjeździłem, conajmniej 25 jeszcze w planie do końca kwietnia tego typu karnety są rzeczywiście bezkonkurencyjne, jeżeli możesz pozwolić sobie na kilka wypadów, a nie na jeden tygodniowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty Godzinę temu, zając napisał: Podziwiam, serio! Miałem okazję pojeżdzić po raz pierwszy w życiu na nizinach, i skorzystałem. I nie żałuję, mimo warunu bardzo mocno wiosennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 47 minut temu, Jeeb napisał: Mam w tym sezonie Magic Pass za 420 CHF i już 15 dni wyjeździłem, conajmniej 25 jeszcze w planie do końca kwietnia Przypomnij - gdzie byłeś. Patrzyłem na stronę i sporo ośrodków zamkniętych, część ledwo zipie. Które według Ciebie godne odwiedzenia? pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty Godzinę temu, WojtekM napisał: A porównajmy np SKI HIT na 5 dni (Großglockner Resort Kals-Matrei, St. Jakob im Defereggental, Sillian-Hochpustertal, Lienz Zettersfeld, Lienz Hochstein, Obertilliacher, Lodowiec Mölltal, Ankogel). W głównym sezonie dla osoby dorosłej na 5 dni 307 EUR, dla dziecka do lat 18 (liczone rocznikowo, czyli cały 2006 się jeszcze łapie) 153,50 EUR, dla dziecka do 5 lat (liczone rocznikowo, czyli cały 2019 się jeszcze łapie) - 0 EUR. Czyli ja, licząc na okrągło, za mnie i za moją 18-letnią córkę zapłaciłbym jakieś 1900 zł za 5 dni jeżdżenia po wymienionych wyżej ośrodkach na SKI HIT. W Wiśle wispass za mnie i za córkę karnety byłyby na 5 dni 1280 zł. Niby karnet jednak trochę taniej w Wiśle w takim przypadku, ale porównajmy co za to dostajemy? A pewnie można w Austrii kupić karnety jeszcze taniej, np. jeżeli nie kupuje się na kilka ośrodków, tylko na wybrany jeden (większy i lepszy niż wszystkie na wispass razem). Nie chce mi się szukać, ale tak zakładam Nasze ośrodki są dobre na 1-3 dniowe wypady, ale na dłużej? Zaraz usłyszysz, że to nie jest Top ośrodek i jeszcze musisz jechać autem a nie samolotem, no i do tego musisz sam sobie robić jedzenie. Już o basenie nie wspomnę.... Tak więc, jedziesz po taniości a niektórzy oczekują dużo więcej 🤣 Generalnie, jeżeli chcesz pojechać w Alpy i nie zależy Ci na top okresie, chcesz pojeździć a nie pobyć w hotelu to i za 2500 da się to zrobić od osoby. Kolejny raz powiem, jeżeli masz faktycznie rodzinę która będzie jeździć a nie marudzić po 2 godzinach to wogoke nie ma się co zastanawiać. Alpy to niewiele większy koszt a jakość nieporównywalna....Wisła jest fajna dla osoby która jezdzi ale na 4 godziny 😉 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 12 minut temu, marekbtl napisał: Przypomnij - gdzie byłeś. Patrzyłem na stronę i sporo ośrodków zamkniętych, część ledwo zipie. Które według Ciebie godne odwiedzenia? od najlepszego z tych co odwiedziłem: Zinal-Grimenz + Vercorin i St. Luc https://www.skiresort.de/skigebiet/grimentzzinal/pistenplan/ Saas Fee https://www.skiresort.de/skigebiet/saas-fee/pistenplan/ Anzere https://www.skiresort.de/skigebiet/anzere/pistenplan/ Leysin- Les Mosses https://www.skiresort.de/skigebiet/leysin/pistenplan/ Villars - Gryon - les Diableretes https://www.skiresort.de/skigebiet/villarsgryonles-diablerets/pistenplan/ Leukerbad https://www.skiresort.de/skigebiet/leukerbad/pistenplan/ Lauchernalp https://www.skiresort.de/skigebiet/lauchernalp-loetschental/pistenplan/ San Domenico di Varzo (Włochy) https://www.skiresort.de/skigebiet/san-domenico-alpe-ciamporino/pistenplan/ Unterbäch https://www.skiresort.de/skigebiet/unterbaech-brandalpginals/pistenplan/ Rosswald https://www.skiresort.de/skigebiet/rosswald-brig/pistenplan/ Metabief (Francja) https://www.skiresort.de/skigebiet/metabief/pistenplan/ 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 25 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty Jaworzyna Krynicka dzisiaj, raz pod chmurą, raz nad chmurą. Na szczęście ludzi mniej niż w zeszłym tygodniu. 14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 25 Luty Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 18 minut temu, pawelb91 napisał: Jaworzyna Krynicka dzisiaj, Waruneczek wygląda na ok. Jak temp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 25 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 29 minut temu, WojtekM napisał: Waruneczek wygląda na ok. Jak temp.? Po powrocie opisze. Rano trochę zmrożone, z czasem zmiękło i śnieg mokry już, teraz +3 st. około. Od dołu do połowy góry mgła, a jeździ się właśnie na dolnych trasach głównie. O 12:30 zmiana nart na szersze. 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi