Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 24/25

pawelb91

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm

U mnie podobnie tylko sezonówka zdecydowanie droższa a i lokalnie pojeździć nie pogardzę.Kilometrowo od listopada autem to już ok 7000 tys no i będzie rosło

Pojutrze start na Karyntie 7 dni i siedem ośrodków... a do końca sezonu jeszcze hu,hu

• Like 4

A więc po kolei.

Dziś zaliczyłem po pracy siłownię, weszło wyciskanie leżąc, przysiady ze sztangą, do tego ćwiczenia na barki, tricpesy oraz typowo po narty.

O 19.00 decyzja - jadę na Górę Kamieńsk. Z pracy mam 15 minut, więc nie ma tragedii. Dla niewtajemniczonych: Góra Kamieńsk to zwałowisko wskutek pracy kopalni odkrywkowej węgla brunatnego w Bełchatowie. ON to trasa licząca około 700m, z jednym orczykiem o długości ok 650m oraz 4 osobową kanapą o długości niecałej 700m, plus taśma 150m dla pampersiaków.

Na miejscu pełne zaplecze: wypożyczalnia sprzętu, szkółka narciarska, restauracja.

Góra Kamieńsk odpaliła tydzień temu taśmę i orczyk na długości około 200m, w międzyczasie symbolicznie dośnieżyli całą połowę stoku [na prawo od kanapy, patrząc w dół stoku] i odpalili kanapę w ostatnią sobotę. Kanapa pracowała do wczoraj, bo temperatura na plusie, plus deszcz spowodowały pojawienie się wytopów i przecierek.

Stąd dzisiaj oficjalnie czynna taśma i orczyk na długości ok 200m.

Na miejscu +4st C, na parkingu na 500 auto kilkanaście aut. Mgła, leci RMF FM z głośników. Kolejka do orczyka minimalna, czekałem max 2 minuty.

Warun: nieratrakowane od wczoraj, że względu na w/w. Dla koneserów, otwarty oficjalnie dół stoku to mocno miękko, ale bez przecierek. Góra stoku na nielegalu: orczyk w paru miejscach jedzie już po śniegowej mazi, a w dwóch po trawie. Sporo przecierek i wytopów, do tego brak ratrakowania spowodował obecność odsypów na górnym, powiedzmy że trochę ostrzejszym fragmencie.

Nogi od samego początku mocno pracowały w tej kaszy i odsypach, jednak trening przysiadów 110kg na sztandze przed nartami to nie był dobry pomysł.

Pojeżdżone w takim warunie uczciwie 1 godzina 13 minut. Sports Tracker wypluł 7 zjazdów, prędkość średnia zjazdu 26,9km/godz, Vmax 57,9km/godz, odległość total 8,39km.

Po raz pierwszy byłem na nartach na totalnych nizinach, i kruca bomba, nie żałuję.

• Like 5
  • Thanks 1

17 godzin temu, wielofish napisał:

BEZ PRZESADY nadal jazda w Polsce jest znacznie tańsza niż w Alpach

Biorąc pod uwagę liczbę kilometrów, które można bez spinki przejechać w ciągu dnia w Alpach (nie mówiąc o jakości tej jazdy, widokach itp.), to każdy kilometr nie wychodzi już tak drożej. A jeżeli jedziesz z dziećmi i uwzględnisz zniżki dla nich na karnety, to sama jazda wychodzi tam taniej na kilometr - podkreślam bez spinki.

Apartament? W styczniu (tydz. od 6 stycznia) miałem w dolinie Stubai w Neustift fajny apartament (sypialnia, kuchnia, łazienka) dla dwóch osób za 2 tys. na 6 noclegów - Apartment Maya, Neustift im Stubaital (aktualne ceny na rok 2025)

W PL podobny apartament nie kosztowałby taniej. Można też było znaleźć apartamenty w drugim tyg. stycznia za 1500 zł z kuchnią, całkiem spoko, ale np. obijane boazerią, co mnie personalnie drażni ;) 

Rzecz jasna trzeba dodać koszty dojazdu oraz uwzględnić to, że na 1 dzień w Alpy nie skoczymy.

No i teraz porównajmy Stubaital z Wisłą????

• Like 6
  • Thanks 1

2 godziny temu, WojtekM napisał:

No i teraz porównajmy Stubaital z Wisłą????

Byłem tu i tu niedawno więc porównajmy  :) 

Stubai ma darmowe skipasy dla dzieciaków <10 lat, jak kupujemy z rodzicami. W Wispas jest 20% zniżki na dzieci. Czyli rodzina 2+2 w Wiśle za 5 dni ok 2000 PLN, w Stubai ok 2400 PLN (288 EUR za rodzica choć ja brałem 5 dni z 6).
Apartament w tej samej klasie (2 sypialnie + 1 salon dla 4 osób) w Neustift ok 5000 PLN (2 lata temu) w Wiśle 3500 PLN. 

Czyli dla mojej rodziny Stubai droższy o 1900 PLN + paliwo + noclegi po drodze (ale ze zwiedzankiem). Jedzenie na stoku już bardzo podobne w cenach się robi. 

Wniosek z tych dwóch ferii zimowych? Stubai się bardziej opłacał 😃 

• Like 4

38 minut temu, nikdob napisał:

Stubai ma darmowe skipasy dla dzieciaków

A porównajmy np SKI HIT na 5 dni (Großglockner Resort Kals-Matrei, St. Jakob im Defereggental, Sillian-Hochpustertal, Lienz Zettersfeld, Lienz Hochstein, Obertilliacher, Lodowiec Mölltal, Ankogel).

W głównym sezonie dla osoby dorosłej na 5 dni 307 EUR, dla dziecka do lat 18 (liczone rocznikowo, czyli cały 2006 się jeszcze łapie) 153,50 EUR, dla dziecka do 5 lat (liczone rocznikowo, czyli cały 2019 się jeszcze łapie) - 0 EUR.

Czyli ja, licząc na okrągło, za mnie i za moją 18-letnią córkę zapłaciłbym jakieś 1900 zł za 5 dni jeżdżenia po wymienionych wyżej ośrodkach na SKI HIT. W Wiśle wispass za mnie i za córkę karnety byłyby na 5 dni 1280 zł.

Niby karnet jednak trochę taniej w Wiśle w takim przypadku, ale porównajmy co za to dostajemy?

A pewnie można w Austrii kupić karnety jeszcze taniej, np. jeżeli nie kupuje się na kilka ośrodków, tylko na wybrany jeden (większy i lepszy niż wszystkie na wispass razem). Nie chce mi się szukać, ale tak zakładam :)

Nasze ośrodki są dobre na 1-3 dniowe wypady, ale na dłużej?

• Like 2

23 minuty temu, WojtekM napisał:

A porównajmy np SKI HIT na 5 dni (Großglockner Resort Kals-Matrei, St. Jakob im Defereggental, Sillian-Hochpustertal, Lienz Zettersfeld, Lienz Hochstein, Obertilliacher, Lodowiec Mölltal, Ankogel).

W głównym sezonie dla osoby dorosłej na 5 dni 307 EUR, dla dziecka do lat 18 (liczone rocznikowo, czyli cały 2006 się jeszcze łapie) 153,50 EUR, dla dziecka do 5 lat (liczone rocznikowo, czyli cały 2019 się jeszcze łapie) - 0 EUR.

Czyli ja, licząc na okrągło, za mnie i za moją 18-letnią córkę zapłaciłbym jakieś 1900 zł za 5 dni jeżdżenia po wymienionych wyżej ośrodkach na SKI HIT. W Wiśle wispass za mnie i za córkę karnety byłyby na 5 dni 1280 zł.

Niby karnet jednak trochę taniej w Wiśle w takim przypadku, ale porównajmy co za to dostajemy?

A pewnie można w Austrii kupić karnety jeszcze taniej, np. jeżeli nie kupuje się na kilka ośrodków, tylko na wybrany jeden (większy i lepszy niż wszystkie na wispass razem). Nie chce mi się szukać, ale tak zakładam :)

Mam w tym sezonie Magic Pass za 420 CHF i już 15 dni wyjeździłem, conajmniej 25 jeszcze w planie do końca kwietnia

• Like 2

Godzinę temu, zając napisał:

Myślałam że ktoś mi narty i kijki podpierd..., ale nie - kijki się nie zgadzają bo mam ładniejsze ;):D

P_20241211_092411.thumb.jpg.251c71b152e17a1b88459f37bbef3381.jpg

Co do kijków - kwestia gustu. Twoje nominalnie były robione pod narty o sezon nowsze. ;) 

Jeszcze wiązania inne. Dzisiaj w malowaniu looka, rosoły w drugiej parze. :D 

• Thanks 1

25 minut temu, Jeeb napisał:

Mam w tym sezonie Magic Pass za 420 CHF i już 15 dni wyjeździłem, conajmniej 25 jeszcze w planie do końca kwietnia

tego typu karnety są rzeczywiście bezkonkurencyjne, jeżeli możesz pozwolić sobie na kilka wypadów, a nie na jeden tygodniowy.

• Like 1

47 minut temu, Jeeb napisał:

Przypomnij - gdzie byłeś. Patrzyłem na stronę i sporo ośrodków zamkniętych, część ledwo zipie. Które według Ciebie godne odwiedzenia?

pozdro

• Like 1

Godzinę temu, WojtekM napisał:

Zaraz usłyszysz, że to nie jest Top ośrodek i jeszcze musisz jechać autem a nie samolotem, no i do tego musisz sam sobie robić jedzenie. Już o basenie nie wspomnę.... Tak więc, jedziesz po taniości a niektórzy oczekują dużo więcej 🤣 Generalnie, jeżeli chcesz pojechać w Alpy i nie zależy Ci na top okresie, chcesz pojeździć a nie pobyć w hotelu to i za 2500 da się to zrobić od osoby. Kolejny raz powiem, jeżeli masz faktycznie rodzinę która będzie jeździć a nie marudzić po 2 godzinach to wogoke nie ma się co zastanawiać. Alpy to niewiele większy koszt a jakość nieporównywalna....Wisła jest fajna dla osoby która jezdzi ale na 4 godziny 😉

• Like 3

29 minut temu, WojtekM napisał:

Waruneczek wygląda na ok. Jak temp.?

Po powrocie opisze. Rano trochę zmrożone, z czasem zmiękło i śnieg mokry już, teraz +3 st. około. Od dołu do połowy góry mgła, a jeździ się właśnie na dolnych trasach głównie. O 12:30 zmiana nart na szersze.

IMG_20250225_124858536.thumb.jpg.527601075495ab7fddfed96470afb473.jpg

• Like 9
  • Thanks 1