Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 24/25

pawelb91

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, marcinn napisał:

Marek jest sposób na to wszysko i jeszcze zostanie na inne atrakcje.....włączyć drugi bieg w pracy a nie tylko wolny i glanc wolny 👀😁

Marcinie sztuką jest tak robić żeby zarobić a się nie narobić 😉 

Pytanie jedynie za ile monet ten kwadrat 70m? 😜 bo z życia wiadome,że te ww m2 w centrum = się cenie chałupy pod miastem a na wsi dochodzą jeszcze ary/hektary z kosiarką 😅 priorytety kto co lubi 😎

• Like 1

36 minut temu, Victor napisał:

Pytanie jedynie za ile monet ten kwadrat 70m? 😜 bo z życia wiadome,że te ww m2 w centrum = się cenie chałupy pod miastem a na wsi dochodzą jeszcze ary/hektary z kosiarką 😅 priorytety kto co lubi 😎

Paweł, problem bo każdy chce zarobić, tylko mu się nie chce robić. @marcinn ja nie przywiązuję wagi do rzeczy materialnych. Jestem blokersem i nie widzę nic fajnego w koszeniu trawy na działce😀. Mam tuż obok kamienicy 5a działki i jak mam to kosić, to mnie słabi. Na szczęście młody potrzebuje kasy, a u mnie nie ma nic za darmo😉. Ponadto mało „mieszkamy” w domu, a wszelkie obowiązki domowe są dla mnie uciążliwe. Takie pierdoły nie są dla mnie must have. 
pozdro

• Like 3

8 godzin temu, marekbtl napisał:

Bzdura. Nie ma to nic wspólnego z byciem oszczędnym, a narty to dla niego dodatek, który może ale nie musi być. Narciarstwo w ich życiu może nie istnieć. Ma inne priorytety. Jak każdy. Ty masz chaupę za 3 banie  a ja 70m kwadrat, Ty spędzasz 25 dni na 1 górce, a ja zwiedzam PL i Alpy. Priorytety. Mógłbym wybudować dom, ale nie chcę przez najbliższe 10 lat spędzać zim na Meander, a tym bardziej w Egipcie.

pozdro

Ta, te Twoje 70m to teraz bezcenne, bo ma schron pod spodem 😉. Ja mam do wyboru albo 15 dni na nartach na jednej górce z żoną albo 6 dni sam w Alpach. Wybór dla mnie jest oczywisty. Już ją odwoziłem (kilka razy) na nocny autobus do Zakopanego, odbierałem ze stacji w Bielsku-Białej, dworca w Wiśle czy Krakowie bo musiała być rano w robocie lub dojeżdżała do nas później. Życie to nie jest tylko kwestia pieniędzy ale pewnych kompromisów, na które wszyscy się godzimy.

Meander naprawdę lubię, bo mogę łączyć narty z pływaniem. Pewnie gdyby nie termy obok, nie wytrzymałbym tam 3 sezonów. 

Przykład moich znajomych pokazuje, że narty ze sportu masowego stają się coraz bardziej niszowe - niestety. Ty masz tą przewagę, że z Krakowa na nary jednak nieco bliżej a to zmienia trochę optykę patrzenia. My z nizin mamy nieco dalej. Narty są obecnie postrzegane przez moich znajomych jako ultra drogie. A jeździectwo mojej córki jako istna fanaberia. 

Na tym i sąsiednim forum się udzielam, bo jest tu mnóstwo narciarsko zakręconych wariatów (wariatek), z którymi można dzielić swoją pasję. Nie stanowimy jednak większości a raczej małą niszę społeczeństwa.

Oby dla Nas Wszystkich śniegu starczyło. Narty to jednak stan umysłu 😉.  

Wasze Zdrowie 🍺.

• Like 10
  • Thanks 1

image.png.afc18b888044cdcdfc06a1cbcd0b7c68.png

Litwinka też:

Sezon zimowy dobiega końca! ❄️
Kochani narciarze i snowboardziści, informujemy, że nadchodzi czas pożegnania z zimą. 🥲 Nasza stacja narciarska Grapaski będzie dla Was otwarta do 16 marca! ⛷️🎿 zapraszamy na zakończenie zimowego sezonu razem z nami ❤️
Edytowane przez Lexi
  • Like 1
  • Thanks 2
  • Sad 1

14 godzin temu, Victor napisał:

Wiktor co jak co ale mi tego niemu musisz mówić.... tylko 4 lata po studiach robiłem na kogoś a 50 na karku😄

13 godzin temu, marekbtl napisał:

Paweł, problem bo każdy chce zarobić, tylko mu się nie chce robić. @marcinn ja nie przywiązuję wagi do rzeczy materialnych. Jestem blokersem i nie widzę nic fajnego w koszeniu trawy na działce😀. Mam tuż obok kamienicy 5a działki i jak mam to kosić, to mnie słabi. Na szczęście młody potrzebuje kasy, a u mnie nie ma nic za darmo😉. Ponadto mało „mieszkamy” w domu, a wszelkie obowiązki domowe są dla mnie uciążliwe. Takie pierdoły nie są dla mnie must have. 
pozdro

Marku wierz mi że można mieć trawę do koszenia i jej nie kosić, wystarczy zlecić a ja mam podobnie trochę jak Ty podejście,średnio mnie interesuje robienie koło domu co nie znaczy że nie doglądam i że nie jest zrobione.

Zdecydowanie wolę wiurgać po świecie bo i tak wszystko co mam zaplanowane pewnie nie ogarnę do setki 😃

Ps.Wracajac do tematu wątku kogo jutro spotkam  na Wiślańsko- Ustrońskich stokach 

• Like 2

11 godzin temu, moruniek napisał:

Ta, te Twoje 70m to teraz bezcenne, bo ma schron pod spodem 😉. Ja mam do wyboru albo 15 dni na nartach na jednej górce z żoną albo 6 dni sam w Alpach. Wybór dla mnie jest oczywisty. Już ją odwoziłem (kilka razy) na nocny autobus do Zakopanego, odbierałem ze stacji w Bielsku-Białej, dworca w Wiśle czy Krakowie bo musiała być rano w robocie lub dojeżdżała do nas później. Życie to nie jest tylko kwestia pieniędzy ale pewnych kompromisów, na które wszyscy się godzimy.

Meander naprawdę lubię, bo mogę łączyć narty z pływaniem. Pewnie gdyby nie termy obok, nie wytrzymałbym tam 3 sezonów. 

Przykład moich znajomych pokazuje, że narty ze sportu masowego stają się coraz bardziej niszowe - niestety. Ty masz tą przewagę, że z Krakowa na nary jednak nieco bliżej a to zmienia trochę optykę patrzenia. My z nizin mamy nieco dalej. Narty są obecnie postrzegane przez moich znajomych jako ultra drogie. A jeździectwo mojej córki jako istna fanaberia. 

Na tym i sąsiednim forum się udzielam, bo jest tu mnóstwo narciarsko zakręconych wariatów (wariatek), z którymi można dzielić swoją pasję. Nie stanowimy jednak większości a raczej małą niszę społeczeństwa.

Oby dla Nas Wszystkich śniegu starczyło. Narty to jednak stan umysłu 😉.  

Wasze Zdrowie 🍺.

Cze

Schron przeciwatomowy w kamienicy to na dzień dzisiejszy rzecz bezcenna, to fakt. Mam i się z tego cieszę, ale niechciałbym kiedykolwiek z niego korzystać.

Krzysiu, ja wcale nie neguję Twoich wyborów, robisz tak od lat mając jakiś ku temu powód. Ale inaczej postrzegamy świat i mamy inny styl życia.

Narciarstwo nigdy nie było sportem masowym, oczywiście były okresy że uprawiało go więcej lub mniej osób ale nie było dostępne dla każdego. Masowość obecna moim zdaniem to nagły przypływ narciarzy feryjnych. Osoby które wyjeżdżają raz w sezonie na narty i na tym ich narciarstwo się kończy. Twoje obserwacje ze stoków w PL są trafne, ale nie bierzesz pod uwagę, że cała rzesza Polaków spędza owe tygodniowe ferie poza granicami naszego kraju. Nie ma stoku w Alpach, gdzie nie spotkasz żadnego Polaka, wręcz przeciwnie jesteśmy chyba największa nacją odwiedzająca turystycznie Alpy. Do niedawna w PL - było relatywnie tanio, nasze zarobki były niższe, stąd wielu Polaków wybierało rodzime stoki. Z wakacyjnymi wyjazdami jest identycznie. Masa rodaków rezygnuje z niepewnej pogody na rzecz wyjazdów zagranicznych, bo ceny w PL nie odbiegają od cen w krajach z pewna pogodą. Pisałeś o Albanii, z Chorwacja stało się podobnie. Był okres, gdzie wszyscy tam jeździli bo było tanio. Niestety już tak nie jest.  Trzeba szukać innych opcji.

A to, że jesteśmy w mniejszości - to oczywiste, bo albo to wymaga dużego wkładu finansowego, żeby regularnie jeździć (nie tyczy się lokalsów, za darmo nie jeżdżą ale maja dużo większe możliwości), albo kombinacji alpejskich, a nie każdemu wie chce to robić, nie mówiąc juz o wygodnictwie, które zawsze kosztuje dużo więcej. Koło się zamyka.

pozdrawiam i Wasze zdrowie.

• Like 3

2 godziny temu, Victor napisał:

pytanie co po setce ?

2 godziny temu, marekbtl napisał:

druga setka, a potem następny .... flakon ;), oczywiście wszystko dla zdrowotności.

pozdro

Godzinę temu, Lexi napisał:

.. a potem meduza.

Widzę że sami koneserzy...

Poważnie trzeba się zastanowić nad wyjazdem do Czarnej Góry bo z nart to tam będzie flakon, meduza i pieron wie co jeszcze

Edytowane przez marcinn
  • Like 1
  • Haha 7

3 godziny temu, marcinn napisał:

Widzę że sami koneserzy...

Poważnie trzeba się zastanowić nad wyjazdem do Czarnej Góry bo z nart to tam będzie flakon, meduza i pieron wie co jeszcze

Może się okazać, że nawet narty nie będą potrzebne...

• Haha 2

35 minut temu, marionen napisał:

no jak niepotrzebne a do zdjęcia...

Kiedyś jak byłem na skiturach na Kasprowym to na szczycie jeden gość pożyczył ode mnie na chwilę narty do zdjęcia właśnie, ubrany był w jakieś jeansy i zwykłą kurtkę, wjechał na górę kolejką i tak też zjechał na dół. Twierdził, że będzie się mógł pochwalić znajomym, że jeździł na Kaspro.

pozdro

• Haha 2

14 minut temu, brachol napisał:

Kiedyś jak byłem na skiturach na Kasprowym to na szczycie jeden gość pożyczył ode mnie na chwilę narty do zdjęcia właśnie, ubrany był w jakieś jeansy i zwykłą kurtkę, wjechał na górę kolejką i tak też zjechał na dół. Twierdził, że będzie się mógł pochwalić znajomym, że jeździł na Kaspro.

pozdro

Ja to bym sobie zrobił tylko w Kuźnicach, na Kasprowy to strach nawet kolejką wjechać a co dopiero zjeżdżać na nartach. Widziałem taki film co chłop z kolejki na Kasprowy wyskoczył w czasie jazdy i jeszcze Niemce do niego strzelali, dobrze że uciekł...

• Like 1
  • Haha 3

10 godzin temu, marionen napisał:

Ja to bym sobie zrobił tylko w Kuźnicach, na Kasprowy to strach nawet kolejką wjechać a co dopiero zjeżdżać na nartach. Widziałem taki film co chłop z kolejki na Kasprowy wyskoczył w czasie jazdy i jeszcze Niemce do niego strzelali, dobrze że uciekł...

Specjalnie dla Ciebie. Zdjęcie z niedzieli.

DSC_2166.jpg

• Like 2
  • Thanks 1

2 godziny temu, Jeeb napisał:

dobrze że to tylko sajensfikczon było

Czy to prawda, czy tylko legenda tego nie wiem, nie było mnie tam. Niezależnie od tego historia Józefa Uznańskiego wybitnego Taternka, Kuriera, TOPRowca i Narciarza bardzo ciekawa i warta zapamiętania w każdych czasach a w obecnych szczególnie...

https://geekweek.interia.pl/historia/news-jozef-uznanski-i-historyczny-skok-z-kolejki-na-kasprowy-wier,nId,4966352

Edytowane przez marionen
  • Like 2