francuz Napisano 13 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń Pisali na fejsbuku, że Gruniky się w niedzielę otworzyło i piszą, że kolejny raz dopiero w następną niedzielę otwierają. A już myślałem, że mam pomysł nma narty na najbliższą sobotę. Ale dobrze, że coś się rusza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 13 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń Tatrzańska Łomnica dzisiaj. Klimat alpejski. Na dole świetnie przygotowane trasy przez cały dzień, na górze ok, szkoda, że tylko jedna czynna, po południu trochę lodu. Ludzi mało, kanapy czasem na pusto jeździły. Można było się wyszaleć Siodło nieczynne, ale śniegu dużo, pracował ratrak więc pewnie zaraz otworzą 22 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafek Napisano 13 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń W dniu 9.01.2025 o 12:40, pawelb91 napisał: Niby na stronie podają że wszystko działa, ale widzę na kamerce że wyciąg 4 osobowy stoi (na stronie status że działa), chciałem się przejechać tą trasa z czarnym końcem - też ma status czynna... Tam od dolnej stacji 4os jest droga przez las - kilkanaście, może kilkadziesiąt metrów pod górkę i dalej już dojazd do głównej trasy. Pewnie nawet szybciej byłoby przejść ten kawałek i na górę wyjechać 6os szybkim wyciągiem, niż tym 4os. Na street view to widać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 14 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 13 godzin temu, fafek napisał: Tam od dolnej stacji 4os jest droga przez las - kilkanaście, może kilkadziesiąt metrów pod górkę i dalej już dojazd do głównej trasy. Pewnie nawet szybciej byłoby przejść ten kawałek i na górę wyjechać 6os szybkim wyciągiem, niż tym 4os. Na street view to widać. Dzięki bardzo. Wiele pod górę nie ma więc spoko. Może wybiorę się w piątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 17 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń Dziś Rohace po raz pierwszy. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 17 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 14 minut temu, pawelb91 napisał: Dziś Rohace po raz pierwszy. Jak wrażenia?....Warun pod szeroką deskę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 17 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń Godzinę temu, Lexi napisał: Jak wrażenia?....Warun pod szeroką deskę? Twardo dosyć ale nie wiedziałem czego oczekiwać więc taki wybór a dobrze trzymają na twardym bo sztywne. Jest ok ale trochę ludzi jest (było), teraz luz. Jeszcze godzina jazdy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 17 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń Dziś Gruniky. Niewyobrażalnie pusto, dosłownie parę osób. Cały stok dla siebie, warunki świetne. Można się setnie wyjeździć 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 17 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 1 godzinę temu, Maria napisał: Dziś Gruniky. Niewyobrażalnie pusto, dosłownie parę osób. Cały stok dla siebie, warunki świetne. Można się setnie wyjeździć Mało ludzi pewnie wie że to wystartowało.... na ferie śląskie już pójdą wici.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 17 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 3 godziny temu, pawelb91 napisał: Twardo dosyć ale nie wiedziałem czego oczekiwać więc taki wybór a dobrze trzymają na twardym bo sztywne. Jest ok ale trochę ludzi jest (było), teraz luz. Jeszcze godzina jazdy. Tam bywa też tak - często na wiosnę - że góra betonowa i minus cały dzień a ostatni spad i do kanapy błoto po kolana i +10 na parkingu na ten przykład ..więc wybór jak najbardziej uniwersalny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 17 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń (edytowane) Roháče Spálená 17.01.2025 W piątek przed feriami wybrałem sie razem z kumplem na Rohace. Wcześniej tam nie byłem. Trochę daleko, 3h w jedną stronę z Nowego Sącza przez Krościenko, Nowy Targ, Chochołów, Orawice. Po drodze spotkany ryś za Orawicami w lesie. Przyjechaliśmy o 9. Sporo ludzi, o 10:30 parking już pełny. W szczytowym momencie dnia do krzesełka kolejki na max 3 minuty. Na trasach ludzie trochę się rozproszyli i ścisku nie było, ale na trasie bliższej niebieskiego krzesełka dużo więcej osób niż na tej drugiej. Na czarnym odcinku w zasadzie pusto, więc głównie był jeżdżony wariant w mapy 3 + 6 i przecinką do niebieskiego krzesełka, faktycznie z rozpędem z czarnej trasy nie ma żadnego problemu z przejazdem do niebieskiego krzesła bo prędkość jest. Warunki dobre, dosyć twardo. Odsypy małe, głównie robiły się na tym stromym dolnym fragmencie na głównej trasie. Wyszło 25 zjazdów z niebieskiego krzesła z przerwą przy górnym bufecie. Ogólnie było dobrze, ale bez jakiś zachwytów. Otoczenie ładne, pogoda dopisała. Generalnie za te pieniądze (39e online, 41e w kasie) to dosyć drogo na to co jest w ofercie. Ale przyjechać, zobaczyć i pojeździć było warto. W tamtych okolicach chętnie bym się kiedys wybrał do Kubinskiej Holi bo wygląda ciekawiej do jazdy, przynajmniej po mapce i zdjęciach... Edytowane 17 Styczeń przez pawelb91 17 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 18 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń Dzisiaj ruszyła Makovica na wschodzie Słowacji niedaleko granicy z Polską. Mgła i ponuro a kawałek dalej za granicą słońce i ciepło. Może uda mi się tam wybrać pojeździć w tym sezonie. https://makovica.sk/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 18 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń Od jutra w Litmanovej będą działać wszystkie wyciągi, dwa dolne stoi stromsze i łagodniejsza ale dłuższa Fakl'ovka, Chyba się wybiorę bo powinno to być trochę spokojniejsze miejsce na niedzielne szusy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 18 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 13 godzin temu, pawelb91 napisał: Roháče Spálená 17.01.2025 Czarna jest wyratrakowana??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 18 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 10 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Czarna jest wyratrakowana??? Tak, gładko ale twardo. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 18 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń (edytowane) Uciekając przed początkiem ferii w Wiśle i Szczyrku, uznaliśmy że odwiedzimy starą dobrą Wielką Raczę po stronie słowackiej. Nie był to przesadnie dobry wybór - 8:30 na Dedovce już zamknięty górny parking, zrobiliśmy taktyczny wycof na Laliki, tam udało się zaparkować wyżej. O 9:00 start jazdy i już pierwszy zjazd pokazał że Marguska potrzebuje jeszcze trochę śniegu, z czasem sytuacja się pogarszała. Zjechaliśmy na Dedovkę i tam śniegowo lepiej ale tłum, do którego nie przywykłam. Pojeździliśmy tam trochę, zjedliśmy wyprażany syr i inne atrakcje sąsiadów, otwarta była tylko niebieska, sprawdziliśmy czerwoną trasę (zamknięta) i cóż - trochę miejscami przetarć, wyłażą kamienie małe i duże, coś tam zaliczyłam ślizgiem bo mnie zaskoczyło... (ale wzięłam szutrówki). Powrót na Laliki i tam było już popołudniu dużo słabiej. Od południa grzbiet się w sumie mocno wytapiał, był spory plus w słońcu. Ogólne wrażenie dosyć słabe, Raca została mocno w tyle z infrastrukturą itd. W budkach z jedzeniem nie można płacić kartą (jest bankomat na szczęście). Snowparadise to był kiedyś naprawdę super ośrodek, a teraz wrażenie mocno średnie. Ale pojeździliśmy z ładnymi widokami: Edytowane 18 Styczeń przez zając 18 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 20 godzin temu, zając napisał: Uciekając przed początkiem ferii w Wiśle i Szczyrku, uznaliśmy że odwiedzimy starą dobrą Wielką Raczę po stronie słowackiej. Nie był to przesadnie dobry wybór Ogólne wrażenie dosyć słabe, Raca została mocno w tyle z infrastrukturą itd. A kiedyś tam cały Śląsk jeździł, były nawet autobusy z Gliwic. No i wprowadzili euro i cyk... Dziś na Słowacji najlepsze ośrodki ma TMR za szwajcarskie ceny, a reszta... Za 5 la nie będzie żadnej reszty, Słowacy już jeżdżą w Polsce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 20 godzin temu, zając napisał: Uciekając przed początkiem ferii w Wiśle i Szczyrku, uznaliśmy że odwiedzimy starą dobrą Wielką Raczę po stronie słowackiej. Nie był to przesadnie dobry wybór - 8:30 na Dedovce już zamknięty górny parking, zrobiliśmy taktyczny wycof na Laliki, tam udało się zaparkować wyżej. O 9:00 start jazdy i już pierwszy zjazd pokazał że Marguska potrzebuje jeszcze trochę śniegu, z czasem sytuacja się pogarszała. Zjechaliśmy na Dedovkę i tam śniegowo lepiej ale tłum, do którego nie przywykłam. Pojeździliśmy tam trochę, zjedliśmy wyprażany syr i inne atrakcje sąsiadów, otwarta była tylko niebieska, sprawdziliśmy czerwoną trasę (zamknięta) i cóż - trochę miejscami przetarć, wyłażą kamienie małe i duże, coś tam zaliczyłam ślizgiem bo mnie zaskoczyło... (ale wzięłam szutrówki). Powrót na Laliki i tam było już popołudniu dużo słabiej. Od południa grzbiet się w sumie mocno wytapiał, był spory plus w słońcu. Ogólne wrażenie dosyć słabe, Raca została mocno w tyle z infrastrukturą itd. W budkach z jedzeniem nie można płacić kartą (jest bankomat na szczęście). Snowparadise to był kiedyś naprawdę super ośrodek, a teraz wrażenie mocno średnie. Ale pojeździliśmy z ładnymi widokami: Dzięki za ten wpis. Ostatnio już tam miałem jechać. Sporo razy tam byłem i problem ze śniegiem był prawie zawsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń Litmanová 19.01.2025 Dziś w pierwszy weekend ferii małopolskich chciałem wybrać coś spokojnego do jazdy. Wybór Litmanova na Słowacji koło Starej Lubowli. Byłem tam raz na nartach w styczniu 2018, wtedy chodziły dwa dolne stoki ale górny nie. Dzisiaj działało wszystko, choć ten górny stok - Fakl'ovka trochę na siłę - mało jeszcze na nim śniegu. Ogólnie było dzisiaj bardzo dobrze, rano temperatura -5 st. Słońce, brak tłumów. W szczytowym momencie do dolnych orczyków 1-2 minuty czekania, później na bieżąco. Na górnym orczyku cały czas na bieżąco. Dolne stoki niezbyt długie - do 400m ale za to fajne nachylenie, ten po prawej stronie (patrząc z dołu) bardziej stromy od drugiego, można sobie fajnie poskręcać. Górny stok dłuższy - 900m ale za to bardziej płaski, choć nachylenie przyzwoite i też można dobrze pojeździć. Dolne stoki dobrze naśnieżone, cały czas trzymały się gładkie. Górny stok niestety ledwo co dośnieżony, większość to ubity naturalny, miejscami wystawała trawa i jakieś krzaki, kamienie też widziałem. Było pusto więc można było wszystko ominąć, ale pasuje porządniej naśnieżyć. Jest to fajny kameralny ośrodek, gdy działa całość można fajnie pojeździć. Pewnie jeszcze odwiedzę. Karnet 4 godzinny - 20 euro. Górny stok Tatry znad Starej Lubowli Kiedyś SKICOMP Litmanová, teraz Litmanová Resort. Brzmi poważnie, alpejsko. Pobudowali na dole sporo apartamentów - tylko dla kogo? To nieduża lokalna stacja, Chopoka z niej nie zrobią, a wygląda jakby do tego się przymierzali... Też jest trochę nowych nowoczesnych domków. 14 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielofish Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 17-19/01 Chopok Nie moje ulubione miejsce, może mi się też już opatrzyło, byłem wiele razy i sentymentu nie mam, choć do końca nie wiem dlaczego. Trasy bardzo dobre, dość długie, urozmaicone z przewagą tras czerwonych i czarnych (mój profil). Liderzy jeśli chodzi o otwarcie ośrodka i ilość tras w tej części Europy. Ilość śniegu sztucznego zawsze znacznie przewyższa naturalny. W tym roku te proporcje wręcz absurdalne. Śniegu poza trasami garstka. Jednocześnie praktycznie wszystkie trasy otwarte (brakuje tylko czarnej 32 na Juh). Jakość przygotowania tras 4-. Trasy przygotowywane nierówno (a odpowiedzialni za utrzymanie trasy 11 na szkolenie do tych od 2 i 31a). To do czego przyzwyczaiła mnie Madonna, ośrodki w Val di Fassa, a także Krynica i Kasprowy = inna liga. Śniegu na trasach dużo. Pogodę mieliśmy wyborną. Ludzi, jak na początek ferii (w Polsce, Słowacy rozpoczynają dopiero w połowie lutego) ilość umiarkowana. W sobotę w newralgicznych miejscach na kilka minut stania. W piątek i niedzielę w miarę na bieżąco (tzn. nie wejdziesz od razu na krzesło, ale przed tobą max 20-30 osób - szybko idzie, duża przepustowość, duża ilość wyciągów gdzie nie czeka się nawet sekundy przez cały dzień). Ceny przegięte. Karnet przy 3 dniach = 270 PLN / dzień (kupiony 3 dni przed jeżdżeniem) vs Madonna di Campiglio przy 7 dniach 250 PLN (kupiony jednak z dwumiesięcznym wyprzedzeniem). Krynica 150/dzień. Tylko na Chopoku parking extra płatny od 7 do 20 EUR w zależności, który się wybierze. 19 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 31 minut temu, wielofish napisał: 17-19/01 Chopok ładnie - nawet bardzo 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 1 godzinę temu, pawelb91 napisał: Litmanová aż musiałem googlować gdzie to dokładnie leży, na fotach fajna klimatyczna miejscówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 7 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: A kiedyś tam cały Śląsk jeździł, były nawet autobusy z Gliwic. No i wprowadzili euro i cyk... Dziś na Słowacji najlepsze ośrodki ma TMR za szwajcarskie ceny, a reszta... Za 5 la nie będzie żadnej reszty, Słowacy już jeżdżą w Polsce! Dokładnie, jeździły busy w weekend z Katowic, parę razy skorzystałam. Ogólnie mam ten problem, że nie lubię 4h katować jednej górki (nie mówiąc o całym dniu) i to przeważnie oślej łączki. W PL w okolicy GOPu poza Szczyrkiem (poza feriami) zostają mi skitury 😁 - na Pilsku i tak to najlepszy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń Ja dziś odwiedziłem Tatrzańska Lomnice. Słoneczko piękne, jak w Aspen. Śniegu na trasach sporo, kolejek długich nie było. Niestety wyciag na Siodło nieczynny, chociaż widziałem, że przez chwile go uruchomili. Chyba muszą zainwestować w naśnieżanie czarnej trasy. 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 19 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 3 godziny temu, wielofish napisał: Chopok Nie moje ulubione miejsce, może mi się też już opatrzyło, byłem wiele razy i sentymentu nie mam, choć do końca nie wiem dlaczego. Trasy bardzo dobre, dość długie, urozmaicone z przewagą tras czerwonych i czarnych (mój profil). Hmmm, mam podobnie. Byłem tam sporo razy, nie zawsze było idealnie, a w zasadzie rzadziej niż częściej. Przez dwa sezony miałem sezonówkę TMR (15/16 i 16/17 gdy jeszcze było to sensowne cenowo) i tam jeździłem na kilka wyjazdów kilkudniowych w sezonie + nieraz jednodniówki ze znajomym. Nic mnie teraz na Chopok nie ciągnie, cenowo odlecieli a parkingi po 20 euro to już szczyt wyższy niż sam Chopok. Dłuższy wyjazd lepiej planować w Alpy, drożej raczej nie będzie a bywa i taniej (spanie + karnety), jedynie dłuższy i droższy dojazd ale jakość rekompensuje wszystko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi