marekbtl Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 19 godzin temu, Lexi napisał: Raczej nikt o zdrowych zmysłach w ferie się tam nie zapuszcza.. Nie pitol Maras, ja to Ksiądz? pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 8 minut temu, marekbtl napisał: Nie pitol Maras, ja to Ksiądz? pozdro Rusin to nie Białka.. a poza tym napisałem że "nikt o zdrowych zmysłach".. ;D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 11 minut temu, marekbtl napisał: Wóz Drzymały ? pozdro ..tym razem nie - ja mam do Szczyrku ~ 70km 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 3 minuty temu, Lexi napisał: ..tym razem nie - ja mam do Szczyrku ~ 70km Za kolegą @Narciarz ze Śląska: "Narciarz, który chce pojeździć, nie jedzie ani do Białki, ani do Szczyrku, bo – nic nie ujmując tym ośrodkom – wiemy, że te miejsca są tak popularne, że tam się jeździć nie da" I jak - pojeździłeś czy nie da się? Bo ja jak ostatnio byłam, to pojeździłam ale nie namawiam, nie ma potrzeby robić tłoku 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 6 minut temu, zając napisał: jak - pojeździłeś czy nie da się? Raczej tak .. ale łatwo nie jest - stoki się błyskawicznie degradują - trzeba mieć na Szczyrk "chytry plan".. i narty których nie żal - mnie żal każdych .. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty (edytowane) 22 godziny temu, WojtekM napisał: A jak warunki w Białce w tym roku? Albo mało wzmianek, albo przegapiłem. Ludzi sporo, czy mniej niż w poprzednich latach? Cze Jako że od niepamiętnych czasów w okresie feryjnym siedzę w PL, to zaglądam w weekendy na Rusin, czyli narciarstwo halowe po naszemu . Mam kumpla, co prowadzi knajpę na stoku. To mam taniej żarcie niż stoi w cenniku, no i świeże. Z relacji i rozmów w niedzielę, bo puchy w knajpie i na stoku (w sobotę też luźno). Zmieniła się polityka turystyczna w PL, ze względu na koszty. Nikt już nie przyjeżdża od deski do deski kolokwialnie mówiąc. Nikt nie leci na złamanie karku po pracy w piątek. Obecnie jest trend 5-cio dniowych wyjazdów, czy poniedziałek-piatek. Sami właściciele to stwierdzili, choćby po wywożonych ...... śmieciach. Jest ich zdecydowanie mniej niż w zeszłym sezonie. Ponadto zwolnili 1 pracownika, bo nie ma potrzeby go trzymać, a i w 2 osoby są w stanie ogarnąć ruch w tygodniu, co w zeszłym sezonie było nie do pomyślenia. Wręcz brakowało dodatkowych osób. W ferie Warszawskie było ok, nawet, ale obecne małopolskie (sorka inne województwa, bo nie wiem) jest dużo mniej ludzi. Ponadto jak jedna z firm Krakowskich organizująca tam ferie w zeszłym sezonie cyklicznie co roku, instruktorzy (lokalni) zawsze dzieci przyprowadzali na czekoladę, frytki, zapiekanki etc., tak teraz z powodu cięć budżetowych przerwy mają w autobusach i wcinają kanapki. Żona kumpla sama stwierdziła, że wcale się ludziom nie dziwi, że wybierają Alpy i mają gdzieś rodzime stoki. Głównie wspominała o cenach przede wszystkim karnetów, ale wszystko ogólnie jest drogie. Jak jadę sam, to mam to gdzieś, ale np. 2+2, no to już zaporowa cena. Bazują na swojej popularności. Pewnie z ich punktu widzenia, nie ma sensu robić jakichś promocji dla rodzin, jak to w świecie bywa. Może chude lata to zmienią. Przygotowanie stoków i warunki na Podhalu są perfect. Tu nie ma zastrzeżeń, szczególnie do samej Białki. Byłem w tym sezonie parę razy na Podhalu, generalnie to jeszcze Litwinka wchodzi w grę, ale nie trafiłem, bo jakieś zawody się tam akurat odbywały. Jurgów - jakoś pare razy się sparzyłem z obłożeniem i nie darzę sympatią szczególnie, Koziniec - tam byłem z synem i córką jak byli mali tyle razy, że mam dość, a dalej się nie zapuszczam, bo na Rusin mam najbliżej. Białka tylko po sezonie, jak są pustki. W sezonie, dramat, wiecznie nabite po sufit. Nawet nie sprawdzam, chociaż mam to po drodze. Mentalność górali (i tu bez urazy proszę, bo ja też góral ino niskopienny) jest taka a nie inna. Dutki musza być na wszystkim. Nawet sami się ze swojej przywary śmieją. pozdro Edytowane 10 Luty przez marekbtl 13 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty Na Czantori dziś z rana twardo i trochę lodowo .Po godzince popuścili i całkiem przyjemna jazda.Ludzi bardzo umiarkowane ilosci Ps.Nie wiedziałem że zainwestowali i zakupili Snow-Factory 👌 19 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty Godzinę temu, marcinn napisał: Na Czantori dziś z rana twardo i trochę lodowo .Po godzince popuścili i całkiem przyjemna jazda.Ludzi bardzo umiarkowane ilosci Ps.Nie wiedziałem że zainwestowali i zakupili Snow-Factory 👌 To ostatnie zdjęcie chyba z niebieskiej. Da się przejechać z niebieskiej na czerwona ?? Bo caka niebieska to raczej nieprzejezdna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty (edytowane) 47 minut temu, Jusik2002 napisał: To ostatnie zdjęcie chyba z niebieskiej. Da się przejechać z niebieskiej na czerwona ?? Bo caka niebieska to raczej nieprzejezdna... Tak z łącznika z niebieskiej na czerwoną Cała niebieska zapomnij,śniegu brak ale na Faturce warun bardzo dobry Edytowane 10 Luty przez marcinn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 1 godzinę temu, marcinn napisał: Ps.Nie wiedziałem że zainwestowali i zakupili Snow-Factory 👌 Bo Ty się w ogóle sportem i nartami nie interesujesz🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 1 godzinę temu, marcinn napisał: Nie wiedziałem że zainwestowali i zakupili Snow-Factory 👌 https://www.facebook.com/share/r/1DbEoNQbcV/ Czantoria transport Snowfactory trasą czerwoną👍 Traktor Zetor najlepszy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartłomiej Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 7 godzin temu, Bobrat napisał: Jak z frekwencją ? Chciałbym w przyszłym tygodniu jechać na 4 dni, ale boję się ferii. Frekwencja niewielka. Jeździłem 4 godz między 12 a 16. Do każdego wyciągu i na bieżąco. O godz. 13 trochę więcej ludzi do gondoli [karnet 13-16]. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teres Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty Cytat z artykułu: 5 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: "Dlatego właśnie Cieńków zniósł opłaty parkingowe" Na który parkingu? Główny, duży po lewej dalej jest płatny. A z tezami w artykule się zgadzam. Też wolałbym mieć 30, 50 czy więcej kilometrów tras w cenie 2x karnet na cały dzień. Noclegi są trochę droższe, dojazd jak dojazd i to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 4 godziny temu, zając napisał: Za kolegą @Narciarz ze Śląska: "Narciarz, który chce pojeździć, nie jedzie ani do Białki, ani do Szczyrku, bo – nic nie ujmując tym ośrodkom – wiemy, że te miejsca są tak popularne, że tam się jeździć nie da" I jak - pojeździłeś czy nie da się? Bo ja jak ostatnio byłam, to pojeździłam ale nie namawiam, nie ma potrzeby robić tłoku W tekście już trochę zmieniłem. Jest: Narciarz, który chce pojeździć, nie jedzie ani do Białki, ani do Szczyrku, bo – nic nie ujmując tym ośrodkom – wiemy (wydaje nam się, że wiemy), że te miejsca są tak popularne, że tam się jeździć nie da. Chodzi o to (tu było na tym forum), że z góry zakładamy, że się nie da i dlatego... się da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 10 Luty Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty Teraz, Teres napisał: Cytat z artykułu: Na który parkingu? Główny, duży po lewej dalej jest płatny. A z tezami w artykule się zgadzam. Też wolałbym mieć 30, 50 czy więcej kilometrów tras w cenie 2x karnet na cały dzień. Noclegi są trochę droższe, dojazd jak dojazd i to tyle. Informacja była dziś lub wczoraj. Powinien już być "bezpłatny dla posiadaczy biletu na narty" - cokolwiek to oznacza. Nie jestem adwokatem stacji, sam muszę sprawdzić w praktyce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 11 Luty Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 10 godzin temu, surfing napisał: https://www.facebook.com/share/r/1DbEoNQbcV/ Czantoria transport Snowfactory trasą czerwoną👍 Traktor Zetor najlepszy Tylko czemu jechali po sionym 😅 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 11 Luty Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty (edytowane) Szczyrk wieje wiatr halny czynne tylko krzesła na Jaworzynę i pośredni oraz bsa Edytowane 11 Luty przez surfing 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 11 Luty Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 15 godzin temu, marekbtl napisał: Cze Jako że od niepamiętnych czasów w okresie feryjnym siedzę w PL, to zaglądam w weekendy na Rusin, czyli narciarstwo halowe po naszemu . Mam kumpla, co prowadzi knajpę na stoku. To mam taniej żarcie niż stoi w cenniku, no i świeże. Z relacji i rozmów w niedzielę, bo puchy w knajpie i na stoku (w sobotę też luźno). Zmieniła się polityka turystyczna w PL, ze względu na koszty. Nikt już nie przyjeżdża od deski do deski kolokwialnie mówiąc. Nikt nie leci na złamanie karku po pracy w piątek. Obecnie jest trend 5-cio dniowych wyjazdów, czy poniedziałek-piatek. Sami właściciele to stwierdzili, choćby po wywożonych ...... śmieciach. Jest ich zdecydowanie mniej niż w zeszłym sezonie. Ponadto zwolnili 1 pracownika, bo nie ma potrzeby go trzymać, a i w 2 osoby są w stanie ogarnąć ruch w tygodniu, co w zeszłym sezonie było nie do pomyślenia. Wręcz brakowało dodatkowych osób. W ferie Warszawskie było ok, nawet, ale obecne małopolskie (sorka inne województwa, bo nie wiem) jest dużo mniej ludzi. Ponadto jak jedna z firm Krakowskich organizująca tam ferie w zeszłym sezonie cyklicznie co roku, instruktorzy (lokalni) zawsze dzieci przyprowadzali na czekoladę, frytki, zapiekanki etc., tak teraz z powodu cięć budżetowych przerwy mają w autobusach i wcinają kanapki. Żona kumpla sama stwierdziła, że wcale się ludziom nie dziwi, że wybierają Alpy i mają gdzieś rodzime stoki. Głównie wspominała o cenach przede wszystkim karnetów, ale wszystko ogólnie jest drogie. Jak jadę sam, to mam to gdzieś, ale np. 2+2, no to już zaporowa cena. Bazują na swojej popularności. Pewnie z ich punktu widzenia, nie ma sensu robić jakichś promocji dla rodzin, jak to w świecie bywa. Może chude lata to zmienią. Przygotowanie stoków i warunki na Podhalu są perfect. Tu nie ma zastrzeżeń, szczególnie do samej Białki. Byłem w tym sezonie parę razy na Podhalu, generalnie to jeszcze Litwinka wchodzi w grę, ale nie trafiłem, bo jakieś zawody się tam akurat odbywały. Jurgów - jakoś pare razy się sparzyłem z obłożeniem i nie darzę sympatią szczególnie, Koziniec - tam byłem z synem i córką jak byli mali tyle razy, że mam dość, a dalej się nie zapuszczam, bo na Rusin mam najbliżej. Białka tylko po sezonie, jak są pustki. W sezonie, dramat, wiecznie nabite po sufit. Nawet nie sprawdzam, chociaż mam to po drodze. Mentalność górali (i tu bez urazy proszę, bo ja też góral ino niskopienny) jest taka a nie inna. Dutki musza być na wszystkim. Nawet sami się ze swojej przywary śmieją. pozdro Bardzo merytoryczna odpowiedź, dziękuję. Właśnie tego chciałem: opinii z wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 11 Luty Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 15 godzin temu, marekbtl napisał: Głównie wspominała o cenach przede wszystkim karnetów, ale wszystko ogólnie jest drogie. Jak jadę sam, to mam to gdzieś, ale np. 2+2, no to już zaporowa cena. Bazują na swojej popularności. Pewnie z ich punktu widzenia, nie ma sensu robić jakichś promocji dla rodzin, jak to w świecie bywa. Może chude lata to zmienią. Dlatego prosperują stacje z promocjami, niskimi cenami: np. Master zgarnia rodziny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 11 Luty Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty Wisła Skolnity 🌟 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 11 Luty Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty Skrzyczne wieje 80 km/h 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 11 Luty Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty W Rytrze też wieje, ale do przeżycia 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 11 Luty Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty (edytowane) Rozpocząć sezon miałem dziś w Szczyrku, jednak już w piątek patrząc na prognozy zwróciłem karnet. Później padło na Jaworzynę, jednak to ponad 4h pociągiem z Krakowa, więc na chłodno kalkulując najlepszym wyborem pozostawało Rytro będące znacznie bliżej na trasie do Krynicy. Wybór w gruncie rzeczy trafiony, bo wyjeżdżając o 5.40 z Krakowa udało się odbić na bramkach o 9.50. Na samym początku bardzo dobrze przygotowany stok, niestety z czasem wszystko zaczęło puszczać, a w kilku miejscach wychodziły przetarcia. Niebieski objazd górnej ścianki już koło 11 był nie do jazdy przez ilość muld. Natomiast przyjemność z jazdy na czerwonej skończyła się gdzieś koło 12.30, więc pomimo zakupionego karnetu dziennego odpuściłem dalszą jazdę. Był to mój pierwszy raz w Rytrze, ale myślę że nie ostatni, bo czerwona trasa naprawdę bardzo przyjemna, podobnie jak ceny karnetów. Jednak kolejnym razem zdecydowanie albo karnet 4h albo niższe temperatury. Edytowane 11 Luty przez Mops 13 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 11 Luty Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 56 minut temu, Mops napisał: Rozpocząć sezon miałem dziś w Szczyrku, jednak już w piątek patrząc na prognozy zwróciłem karnet. Później padło na Jaworzynę, jednak to ponad 4h pociągiem z Krakowa, więc na chłodno kalkulując najlepszym wyborem pozostawało Rytro będące znacznie bliżej na trasie do Krynicy. Wybór w gruncie rzeczy trafiony, bo wyjeżdżając o 5.40 z Krakowa udało się odbić na bramkach o 9.50. Na samym początku bardzo dobrze przygotowany stok, niestety z czasem wszystko zaczęło puszczać, a w kilku miejscach wychodziły przetarcia. Niebieski objazd górnej ścianki już koło 11 był nie do jazdy przez ilość muld. Natomiast przyjemność z jazdy na czerwonej skończyła się gdzieś koło 12.30, więc pomimo zakupionego karnetu dziennego odpuściłem dalszą jazdę. Był to mój pierwszy raz w Rytrze, ale myślę że nie ostatni, bo czerwona trasa naprawdę bardzo przyjemna, podobnie jak ceny karnetów. Jednak kolejnym razem zdecydowanie albo karnet 4h albo niższe temperatury. Cze A czym jechałeś? pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 11 Luty Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 39 minut temu, marekbtl napisał: Cze A czym jechałeś? pozdro. Regio o 5.43 z Krakowa Głównego do Krynicy-Zdroju, w Rytrze planowo o 8.55. Trafił się stary EN71, może niezbyt szybki, ale za to ze stojakami na narty z których chętnie skorzystałem. Ze stacji na wyciąg na pieszo, niestety autobusy mają bardzo niedopasowany rozkład do pociągów. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi