Narty - skionline.pl
Jump to content

Czechy - sezon 25/26

Ratrak

Recommended Posts

44 minuty temu, jacekma napisał:

Dolni morava: pytanko do znawców ośrodka: ta nowa niebieska trasa 5a, jak ona wygląda? Jakaś wąska przecinka leśna czy w miarę szeroka? I jak z nachyleniem? 

Pytam bo widzę że tylko taki wariant niebieski jest otwarty, jade z dzieckiem, bedziemy się uczyć, wielkich wymagań nie mam ale jak to jest jakaś tylko wąska dojazdówka to chyba bezsensu.

Z góry dzięki za podpowiedz

5a to nie jest bardzo nowa trasa, kilka lat już ma. Najnowsza jest 5c. Co do pytania 5a to dla mnie taka uczciwa niebieska jeśli chodzi o nachylenie. Nie jest bardzo szeroka ma zwężenia np. przy knajpie. Odcinek 5b jest szerszy i bardzo płaski, dalej masz kawałek czerwonej trasy 2a - szeroka i dosyć krótka, nie jest bardzo trudna dla początkujących. Na zdjęciach 5b, 5a, 2a

image.jpg

IMAG1922.jpg

IMAG1921.jpg

• Like 6
  • Thanks 1

17 minut temu, Michas222k napisał:

5a to nie jest bardzo nowa trasa, kilka lat już ma. Najnowsza jest 5c. Co do pytania 5a to dla mnie taka uczciwa niebieska jeśli chodzi o nachylenie. Nie jest bardzo szeroka ma zwężenia np. przy knajpie. Odcinek 5b jest szerszy i bardzo płaski, dalej masz kawałek czerwonej trasy 2a - szeroka i dosyć krótka, nie jest bardzo trudna dla początkujących. Na zdjęciach 5b, 5a, 2a

image.jpg

IMAG1922.jpg

IMAG1921.jpg

Dzięki wielkie!

Dawno tam nie byłem i dlatego mi się troche pomieszało ale teraz wszystko już jasne. Dziękuje.

• 2 weeks later...

Szpindlerowy otwiera kolejne trasy na weekend:

️ZIMA POWRÓCIŁA️WYDŁUŻAMY DZIAŁALNOŚĆ W TERENIE

Już w ten weekend otworzymy dla Was więcej stoków niż pierwotnie planowaliśmy - a wy będziecie cieszyć się aż 12 km stoków🎿

Trasy:
Hromovka II (3)
Turystyczna (4)
Św. Piotr: Czerwona  (5a)
Św. Piotr: Czerwona (5) - z Turystyczną
Miedviedin: Czerwona (14)
Horni Misecky: Turystyczna (16), Stoh (7)

Kolejki linowe pojadą na Hromówkę, w Św. Piotra, Miedwiedin i Horních Misečkách, czynny będzie również wyciag Stoh.

Nie masz własnego sprzętu? Nie ma problemu.
👉 Miejsca wynajmu sprzętu znajdziecie w Hromovce, w Św. Piotrze, na Medvědinie, w Horních Misečkách i w Hotelu Pinia.

Chcesz cieszyć się nartami w pełni czy po raz pierwszy wsadzić dzieci na narty?
👉 Szkółka narciarska SkolMax działa w Svatý Petr, Medvědín i Horní Mísečky.

A jeśli Wasze narty nie były serwisowane przed sezonem, to teraz jest idealny moment. 👉 Serwis w Świętym Piotrze (obok dwumiejscowej kolejki linowej) otwarty.

Po nartach, gdzie dalej?
Restauracja Na Planni
Restauracja Niedźwiedź
Restauracja Stadion z nowym tarasem
Bar Quattro
Parasol Après-ski na Hromovce
Szampagne Lounge 🥂

Funkcjonowanie ośrodka od poniedziałku zostanie podane w weekend.
👉Więc załóż narty, ruszajcie na stoki i cieszcie się zimowym weekendem w pełni. Do zobaczenia na górze! 🌨❄️

#Spindleruvmlyn

• Like 5

6 godzin temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Szpindlerowy otwiera kolejne trasy na weekend:

️ZIMA POWRÓCIŁA️WYDŁUŻAMY DZIAŁALNOŚĆ W TERENIE

Już w ten weekend otworzymy dla Was więcej stoków niż pierwotnie planowaliśmy - a wy będziecie cieszyć się aż 12 km stoków🎿

Trasy:
Hromovka II (3)
Turystyczna (4)
Św. Piotr: Czerwona  (5a)
Św. Piotr: Czerwona (5) - z Turystyczną
Miedviedin: Czerwona (14)
Horni Misecky: Turystyczna (16), Stoh (7)

Kolejki linowe pojadą na Hromówkę, w Św. Piotra, Miedwiedin i Horních Misečkách, czynny będzie również wyciag Stoh.

Nie masz własnego sprzętu? Nie ma problemu.
👉 Miejsca wynajmu sprzętu znajdziecie w Hromovce, w Św. Piotrze, na Medvědinie, w Horních Misečkách i w Hotelu Pinia.

Chcesz cieszyć się nartami w pełni czy po raz pierwszy wsadzić dzieci na narty?
👉 Szkółka narciarska SkolMax działa w Svatý Petr, Medvědín i Horní Mísečky.

A jeśli Wasze narty nie były serwisowane przed sezonem, to teraz jest idealny moment. 👉 Serwis w Świętym Piotrze (obok dwumiejscowej kolejki linowej) otwarty.

Po nartach, gdzie dalej?
Restauracja Na Planni
Restauracja Niedźwiedź
Restauracja Stadion z nowym tarasem
Bar Quattro
Parasol Après-ski na Hromovce
Szampagne Lounge 🥂

Funkcjonowanie ośrodka od poniedziałku zostanie podane w weekend.
👉Więc załóż narty, ruszajcie na stoki i cieszcie się zimowym weekendem w pełni. Do zobaczenia na górze! 🌨❄️

#Spindleruvmlyn

Będę 26-28.12 😍

• Like 2

• 2 weeks later...

U mnie tradycyjnie rozpoczęcie sezonu w drugi dziń świat w Ricky v Orlickich Horach. Otwarat trasa czerwona oraz czarna. Ludzi nad wyraz niewiele. Do godziny 12tej oczekiwanie na kanapę max 5 minut. Potem na bieżąco. Śnieg niestety tylko na trasach i sztuczny max 50cm. Ale jest!!! Temperatura cały dzień na minusie około -4. Z nowości powstał nowy bar obok szkółki narciarskiej w miejsce starego baraku. Całkiem moderny. To mój ulubiony ośrodek. Największym minusem jest kłopotliwy dojazd od polskiej strony. Może i za dużo nie pojeżdżone ale jak na początek sezonu bomba! Zastanawiałem się nad Zieleńcem. Ciekawe ile tam bym przejechał...

IMG20251226090719.jpg

IMG20251226093344.jpg

IMG20251226101256.jpg

IMG20251226113838.jpg

IMG20251226115422.jpg

skitracker_map_27.12.2025_14_47(1).jpg

• Like 11

Ahoj, ja też byłem w Rickach ale w niedzielę 28.12. Zapowiadało się bardzo tłoczno, bo tuż przed 8.00 górny parking w zasadzie był pełny ale to już zasługa zdyscyplinowanych Czechów cisnących na otwarcie, bardzo szanuję ! Później ludzi już umiarkowanie przybywało, kolejki do krzesła max 5-7 min. Polaków bardzo mało. Szóstka Leitnera z demobilu super, jeździ 4-5m/s, duża przepustowość, moim zdaniem lepsza niż Luxtorpeda w CG. Ruch rozkłada się na 3 trasy, czynne były dwie, czerwona i czarna. Obawiałem się, że trasy będą przykrótkie(250 m przewyższenia) ale okazały się w porządku(po 1,2-1,5km). Czarna intensywnie dośnieżana, śnieg z armatek nieco utrudniał jazdę ale dzięki temu swobodnie dużo miejsca, większość wybierała czerwoną. Jak na okres świąteczno-noworoczny brak masy Januszy, oczywiście zdarzali się ale nie bałem się o swoje życie... Na plus rozbudowana baza gastronomiczna. Jeździłem 8.00-12.00, wystarczająco, w tym czasie temperatura idealna -2 do -4C. Na czerwonej lodowo, na czarnej miękko z racji śniegu z armat.

Minusem ośrodka jest trudny dojazd, czasowo i technicznie(droga z Bystrzycy Kłodzkiej przez Spaloną i Mostowice wymagająca po opadzie). Z Wrocławia to 2,5-3h. Jak chcesz być na otwarcie to start tuż po 5 rano... Tym razem startowałem z okolic Bystrzycy Kłodzkiej a mimo to trasa zajęła mi około godzinę.

Nastawiałem się, że będzie to ośrodek w stylu "raz w życiu zaliczyć" ale teraz już wiem, że tu wrócę. Najlepiej na 3 otwarte trasy i w luźniejszym terminie. Wtedy będzie jazda dosłownie na okrętke. Polecajka

image0.jpeg

image1.jpeg

image2.jpeg

image3.jpeg

• Like 12
  • Thanks 1

Dopiero po nowym roku udało mi się dotrzeć do Koprivnej na wieczorne lyżowanie. Cóż, ludzi tak dużo jeszcze tam nie widziałem, kolejka do wyciągu ok. 10 minut, ale za to jazda wyśmienita. Świetne warunki śniegowe, wystarczająco twardo, nawet pod koniec. Nawet przy dojeździe do wyciągu, gdzie zwykle królował cukier i nierówności weryfikujące większość użytkowników. Ale minus cztery stopnie spowodowały, że chociaż wiele razy nie zjechałem, to jednak jazda była świetna. Mam nadzieję wrócić w poniedziałek.

image.thumb.jpeg.3da4c3ca35fdd9539214f1ce738b22ec.jpeg

• Like 7

Liberec/Jested: zazdroszczę mieszkańcom miasta- wsiadasz w tramwaj i po chwili jesteś na nartach. Czynna jedna główna czerwona trasa o długości ok. 1,5 kilometra oraz fragment równoległej czerwonej trasy- bardzo przyjemne. Kolejki do wyciągu na ok. 5 min. czekania. Niestety dziś szczyt Jested za chmurami przez co brak zdjęć szczytu. Ceny niższe niż w Szpindlu, pilsner w barze o 20 koron tańszy ( 69 kc).

IMG20260104100722.jpg

IMG20260104093016.jpg

IMG20260104092502.jpg

IMG20260104092456.jpg

• Like 11
  • Thanks 1

Godzinę temu, Michas222k napisał:

Liberec/Jested: zazdroszczę mieszkańcom miasta- wsiadasz w tramwaj i po chwili jesteś na nartach.

Mieszkałem kiedyś pod Libercem w Chrastavie dwa lata, ale nie wiem czy to rozwiązanie było tak dawno temu czynne; miałem 7 lat. Pamiętam, że raczej jeździliśmy do Bedrichova i na Severak.

• Thanks 1

Dziś w Libercu bardziej słonecznie i mroźno niż wczoraj. Ponownie brak kolejek i bdb warunki narciarskie. W godzinę w tym ośrodku da się przejechać prawie 10 km - 6 zjazdów= 9,8 km. Ceny karnetów to jakieś 50% ceny w Szpindlu. W tygodniu da się kupić karnet poniżej 100 zł. Polecam😉 

IMG20260106084423.jpg

IMG20260106084704.jpg

IMG20260106085035.jpg

IMG20260106085040.jpg

IMG20260106085045.jpg

IMG20260106085053.jpg

IMG20260106104702.jpg

IMG20260106104706.jpg

IMG20260106104711.jpg

• Like 14

• 4 weeks later...
W dniu 4.01.2026 o 00:27, waldek71 napisał:

Dopiero po nowym roku udało mi się dotrzeć do Koprivnej na wieczorne lyżowanie. Cóż, ludzi tak dużo jeszcze tam nie widziałem, kolejka do wyciągu ok. 10 minut, ale za to jazda wyśmienita. Świetne warunki śniegowe, wystarczająco twardo, nawet pod koniec. Nawet przy dojeździe do wyciągu, gdzie zwykle królował cukier i nierówności weryfikujące większość użytkowników. Ale minus cztery stopnie spowodowały, że chociaż wiele razy nie zjechałem, to jednak jazda była świetna. Mam nadzieję wrócić w poniedziałek.

image.thumb.jpeg.3da4c3ca35fdd9539214f1ce738b22ec.jpeg

Koprivna na nocną to było mega odkrycie - Bruner mi kiedyś chyba polecił a może Rung? Świetne miejsce potwierdzam.

4 godziny temu, Jeeb napisał:

Ładna zima.

jakie temp ?

-2 na termometrze przy dolnej stacji kanapy.

Coś dawno nikt tu nie pisał. Czyżby koledzy i koleżanki nie jeździli na narty do Czech?

Dziś w Szpindlu na niebieskiej trasie dosyć tłoczno. Na pozostałych trasach można było fajnie pojeździć. Kolejki do głównej kanapy na ok. 10-12 min. do Hromovki o połowę krócej. Brak kolejek do starego krzesła wzdłuż czarnej trasy.

IMG20260131093033.jpg

IMG20260131092918.jpg

IMG20260131093037.jpg

IMG20260131093122.jpg

IMG20260131094823.jpg

IMG20260131103222.jpg

IMG20260131112825.jpg

IMG20260131112832.jpg

IMG20260131115253.jpg

• Like 7
  • Thanks 1