Narty - skionline.pl
Jump to content

Czechy - sezon 25/26

Ratrak

Recommended Posts

Myślę, że to najwyższa pora by ruszyć z tym tematem.

W sobotę, 15 listopada ruszył Moninec na południe od Pragi.

Trasa 1200 metrów naśnieżona dzięki magazynowi śniegu i Snow Factory, nie wygląda to źle - myślę, że nasze ośrodki mogą zazdrościć i brać się za podobne inwestycje:

Zrzutekranu2025-11-17o11_06_00.thumb.png.fd5b8cbe43b8c472ea7777a82d9cb614.png

Teraz pora na miejsca bliżej naszej granicy. 🙂

• Like 8

Szpindlerowy rusza w najbliższy piątek:

Już jest, sezon zimowy rozpoczynamy w najbliższy piątek na Hromovece, na weekend dodamy fragment św. Piotra 😉 Oto kompletny plan działania. ❄️

PIĄTEK 28. 11.

• Kanapa: Hromovka (C)

• Stoki: Hromovka II (3) i część Touristica (4)

• Gastro: Po-ski Hromovka

• Wypożyczalnia sprzętu: Hromovka

• Trasa Hromovka będzie funkcjonowała przez całą zimę bez zakłóceń

SOBOTA-NIEDZIELA 29-30. 11.

• Kolej linowa: Hromovka (C), innogy linia Svatý Petr - Pláň (A)

• Stoki: Hromovka II (3), Tutisticka na calej długości (4)

• Gastro: Après-ski Hromovka, Restauracja Na Pláni, quattro BAR

• Wypożyczalnia sprzętu: Hromovka, Svatý Peter

• Szkoła narciarska: Św. Piotr

Od poniedziałku pierwszego grudnia teren na Hromówce będzie nadal funkcjonował.

Do zobaczenia na stoku. ❄️

Pilnie pracujemy nad przygotowaniem kolejnych stoków, śledźcie najnowsze informacje tutaj.

• Like 4

Właśnie podali info, że na Cernej Horze od soboty oprócz 3a Andel i dolnego 1a2 do gondoli ruszą Hofmanky z 5a oraz 6a plus domyślam się, że górne 4a też odpalą jako dojazd na Hofmanky. Także wybór na niedzielę jest prosty, Janskie. Oby tylko pogoda dopisała to będzie piękne otwarcie sezonu. Cena karnetu na otwarcie też ok, 700CZK online 👍

• Like 2

39 minut temu, maxi69king napisał:

Właśnie podali info, że na Cernej Horze od soboty oprócz 3a Andel i dolnego 1a2 do gondoli ruszą Hofmanky z 5a oraz 6a plus domyślam się, że górne 4a też odpalą jako dojazd na Hofmanky. Także wybór na niedzielę jest prosty, Janskie. Oby tylko pogoda dopisała to będzie piękne otwarcie sezonu. Cena karnetu na otwarcie też ok, 700CZK online 👍

To znacznie lepiej niż 7 grudnia zeszłego roku, jak ja otwierałem swój sezon lokalny. Wtedy otwarty tylko orczyk przy trasie Andel. Zjazd do gondoli był możliwy po niewyratrakowanej trasie. Dzień później (niedziela) otworzyli Hofmanky.

56 minut temu, Michas222k napisał:

To znacznie lepiej niż 7 grudnia zeszłego roku, jak ja otwierałem swój sezon lokalny. Wtedy otwarty tylko orczyk przy trasie Andel. Zjazd do gondoli był możliwy po niewyratrakowanej trasie. Dzień później (niedziela) otworzyli Hofmanky.

Pytanie do Czeskiego Mastera. Tak w połowie stycznia, czyli w dobrym sezonie i jeszcze bez czeskich ferii - Janskie czy Szpindl? I dlaczego? :) 

8 godzin temu, ski89 napisał:

Pytanie do Czeskiego Mastera. Tak w połowie stycznia, czyli w dobrym sezonie i jeszcze bez czeskich ferii - Janskie czy Szpindl? I dlaczego? :) 

To sprawa bardzo indywidualna, który ośrodek bardziej lubisz... Oba to czołówka z czeskich ośrodków. Z żoną wolimy Szpindl bo bardziej zróżnicowane trasy w tym te trudniejsze. Ładniejsze widoki tak bardzo subiektywne. Jeśli jedziesz z osobą początkującą to będzie na pewno lepszy wybór. JŁ są bliżej Polski o jakieś 30 min. jazdy, mogą być nieco tańsze i mniej zatłoczone. Jeszcze nigdy nie skorzystałem z zalety JŁ w postaci rolby do Peca, ponoć warto...

• Thanks 1

44 minuty temu, Michas222k napisał:

To sprawa bardzo indywidualna, który ośrodek bardziej lubisz... Oba to czołówka z czeskich ośrodków. Z żoną wolimy Szpindl bo bardziej zróżnicowane trasy w tym te trudniejsze. Ładniejsze widoki tak bardzo subiektywne. Jeśli jedziesz z osobą początkującą to będzie na pewno lepszy wybór. JŁ są bliżej Polski o jakieś 30 min. jazdy, mogą być nieco tańsze i mniej zatłoczone. Jeszcze nigdy nie skorzystałem z zalety JŁ w postaci rolby do Peca, ponoć warto...

Szpindl znam doskonale. Dla mnie topka jeśli chodzi o okolicę polsko-czesko-słowacką, uwielbiam tam wpadać. Jańskich nie znam dlatego pytałem, ale chyba nie przekonałeś mnie ;) W styczniu zatem odwiedzę Szpindl. 

9 godzin temu, ski89 napisał:

Oba to są świetne ośrodki. Sprawdź oba i zobaczysz.

W Spindlu są obecnie zawsze większe kolejki, takie mam wrażenie.

• Thanks 1

4 minuty temu, MarioJ napisał:

Oba to są świetne ośrodki. Sprawdź oba i zobaczysz.

W Spindlu są obecnie zawsze większe kolejki, takie mam wrażenie.

Ja tam z reguły wpadam w grudniu przed Świętami jeszcze, potem w styczniu przed feriami i na początku marca. Nigdy specjalnie nie narzekałem na kolejki w tych terminach. Na ferie jestem masochistą i wybieram Szczyrk :D 

3 godziny temu, Ratrak napisał:

Mimo pogody, piękna sprawa! Jak z frekwencją i czasem oczekiwania?

Pewnie przez ten deszcz frekwencja niezbyt wysoka. Jeździliśmy tylko główna kanapą z osłonami. Maksymalny czas oczekiwania to 4-5 krzesło i w górę😉. Chodź na niebieskiej trasie momentami było tłoczno. Polaków chyba mniej niż zwykle w tym miesiącu, a poziom narciarski wysoki jak to w Czechach bywa😉

Potwierdzam, jak na początek sezonu warunki naprawdę przyzwoite. Po drodze z Wro mgła, nieprzyjemnie a tu taka nagroda☀️ i jazda ponad chmurami. Otwarte trasy 1a2, 3a, 5a, 6a solidnie naśnieżone. Z racji słońca bliżej południa trasy puszczały ale ludzi bardzo umiarkowanie także odsypy nieduże. Brawa dla ośrodka za przygotowanie tras. Od 8:30 do 12,00 tyle kilometrów natłuczone, że o 14.00 zejście ze stoku bez żalu. To będzie dobry sezon.

IMG_7104.thumb.jpg.3b9468dc8b6719b1c9b4c56ac4bc379c.jpg

IMG_7111.thumb.jpg.1b13daea0b938df8ca4edc1c2b39e3d4.jpg

IMG_7109.thumb.jpg.b9fd37d12e642bc799f9797b95fefb02.jpg

• Like 7
  • Thanks 1

Tras mało otwartych. Tylko niebieska turystyczna i zjazd czerwony do Hromovki. Dołożyli stok Stoh- to pewnie dla klubów. Nie byłem bo skibus jeszcze nie jeździ a cały dzień na orczyku to męczarnia. Śniegu im ubyło w porównaniu do zeszłego tygodnia. Do baru na szczycie już na nartach się nie dojedzie, chyba że ktoś nie szanuje swoich nart to po resztkach śniegu i lodu.

• Like 1

Dolni morava: pytanko do znawców ośrodka: ta nowa niebieska trasa 5a, jak ona wygląda? Jakaś wąska przecinka leśna czy w miarę szeroka? I jak z nachyleniem? 

Pytam bo widzę że tylko taki wariant niebieski jest otwarty, jade z dzieckiem, bedziemy się uczyć, wielkich wymagań nie mam ale jak to jest jakaś tylko wąska dojazdówka to chyba bezsensu.

Z góry dzięki za podpowiedz