Narciarz ze Śląska Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 22 godziny temu, Victor napisał: Dziś ambitne narciarstwo na nizinie 🤪 cała godzina czterdzieści 🥳 stacja narciarska Kazimierz D. Wczoraj walczyli z armatami…. ….wiec stok na prędkości zrobiony ale dziś tu muszę przyznać,że całkiem fajnie cukier trzymał 😉tylko nie ma gdzie prędkości złapać 🤷♂️ Idealna górka żeby dach stworzyć do całorocznej jazdy 👌 Gość w tym dresie wymiata. Narciarstwo jak za mojego dzieciństwa: niemal 50 lat temu! PS. Gdzie to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 22 godziny temu, Lexi napisał: U mnie dalej Murzasichle.. już nie mogę patrzyć na talerzyki... Scedowałem robotę na fachowca... z widokiem na Giewont Nawet żona kazała sobie narty przynieść.. A mnie się talerzyki nie nudzą, dlatego m.in. lubię Siglany. Niemniej przyznaję, 2 godziny na Siglanach = 4 godziny na krzesłach pod względem zmęczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 20 godzin temu, srwer napisał: Soszów..fajnie bo na białym...trasa dość wąska ale spoczko. W drodze powrotnej rzuciłem okiem na Stokstacjenarciarską i chyba do śmigania dla ambitniejszych lepsza opcja oraz zauważyłem że Czantoria ma sporo już śniegu nagromadzone i liczę że przed sylwkiem ruszą. Stok: bardzo dobre warunki i dwie trasy czynne z opcją wkrótce (moim zdaniem) na trzy (na tym łączniku jest raczej biało). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 17 godzin temu, pawelb91 napisał: W Szczawnicy na Palenicy stoją i kwicą z naśnieżaniem, podobno awaria pomp(???) Kompletnie jeszcze nie śnieżyli nawet polany Szafranówki. Ciekawe czy w ogóle będą? Może ma ktoś jakieś sprawdzone informacje? W końcu to PKL czyli inny stan umysłu. Polana Szafranówka na górze Wygląda jak... Stożek - też stoją, ale tam stacja do kupienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 Narty w Wigilię! Dec 26 Kochane Siglany — Najlepszy pomysł na narciarstwo w Wigilię Bożego Narodzenia? — Kochane Siglany! Mało ludzi, stok typowo szkoleniowo-treningowy, szybki wyciąg i porządna knajpa (z zastrzeżeniem: pamiętaliście o poście, bo nie każdy, jak widziałem, pamiętał) i jazda do godziny 13:00, czyli w sam raz. Na stoku było trochę mężczyzn, ale dość dużo dzieci uczących się narciarstwa (od dawna na Siglanach można zostawić dziecko pod opieką miejscowych instruktorów) w grupach. Co charakterystyczne: miejscowi instruktorzy uczą, moim zdaniem, bardzo dobrze, a ich uczniowie od początku jeżdżą bardzo ładnie: równolegle i z kijami. Widziałem też znane ćwiczenia z kijami, np. tzw. kierownicę. Trafiło się na stoku kilku zaledwie <goryli>, ale ci <goryle> to były grupy prywatne uczące się same. Jednemu nawet zwróciłem uwagę ze skutkiem, rzecz jasna, ZEROWYM. To pewnie ludzie z kasą, którzy JEŻDŻĄ JAK CHCĄ, i żaden instruktor nie będzie im mówił, że jazda bez kijów to aberracja. Oni tak lubią i... odejdź, natręcie, szybkim krokiem. Nie poradzę, Wigilia to czas dobrych rad i pomocy za free. Jak ktoś z tej rady/pomocy nie korzysta, to nigdy nie będzie jeździł jak Odermatt albo Shiffrin. Nie moja sprawa... Twój instruktor Maciek Opublikowano Yesterday, autor: Maciek Skudlik Link: Kochane Siglany | Twój instruktor Byłem jeszcze w II Dzień Świąt Bożego narodzenia na wieczornej na Stoku (bez zdjęć): warunki rewelacyjne, ok. 20 zjazdów, w miarę pusto, mróz! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
friski Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Byłem jeszcze w II Dzień Świąt Bożego narodzenia na wieczornej na Stoku (bez zdjęć): warunki rewelacyjne, ok. 20 zjazdów, w miarę pusto, mróz! A to ja Ciebie widziałem na Stoku. Następnym razem podjadę się przedstawić. Warunki dobre, narciarzy nie za dużo, dojazd/powrót z Wisły bez problemów - tylko jeździć! Byle bezpiecznie, warunki szybkie na sztucznym śniegu i pierwszy dzwon zaliczony z młodzieńcem który zap... wbrew umiejętnościom i rozsądkowi. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 Szwajcaria Bałtowska Drugi dzień działania ośrodka. Czynne krzesło, dwa orczyki i ośla łączka. Karnetu 2 godzinnego brak, 3 godzinny cena 110 PLN… jak dla mnie? Kosmos jakiś. Warunki dobre. Trasa pod krzesłem zrobiona w 2/3. Ludzi znośnie jak na dzień wolny i dzień po Świętach. Jak na początek sezonu - fajnie pojeździłem. Pozdrawiam marboru PS. Zapraszam do Tik Toka „Nogi bolo”. 12 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 6 minut temu, marboru napisał: 3 godzinny cena 110 PLN… jak dla mnie? Kosmos jakiś tutaj Zieleniec wykazuje swoją wyższość. 2 godzinny karnet normalny to 105zł, +10zł kaucji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 27 Grudzień 2025 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 28 minut temu, marboru napisał: 3 godzinny cena 110 PLN… jak W Sport Dolinie w Bytomiu 1 godz 45 zł, 2 godz. 80 zł, 3 godz. 100 zł. Stok 200 metrów z talerzykiem 🙃 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 Stok 250 metrów 😂🤣 2 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 Cóż? Rozruch w Polsce… a potem trzeba jechać tam gdzie taniej… v24044gl0000d56hkmvog65kprme2iog.mp4 Pozdrawiam marboru „nogi bolo” na Tik Tok 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 Te Polskie stoczki po 200-500m w takich cenach to jest rozbój w biały dzień. Dobrze że jeszcze nie wszędzie takie ceny, ale coraz ciężej o to. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 (edytowane) 4 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: „tylko nie ma gdzie prędkości złapać…” @Victor No nie, bez przesady… jest gdzie. v24044gl0000cv27e87og65he5vefjog.mp4 Jutro będę w Kazimierzu na otwarciu. Edytowane 27 Grudzień 2025 przez marboru 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 2 godziny temu, friski napisał: A to ja Ciebie widziałem na Stoku. Następnym razem podjadę się przedstawić. Warunki dobre, narciarzy nie za dużo, dojazd/powrót z Wisły bez problemów - tylko jeździć! Byle bezpiecznie, warunki szybkie na sztucznym śniegu i pierwszy dzwon zaliczony z młodzieńcem który zap... wbrew umiejętnościom i rozsądkowi. Jestem w tzw. outficie budowlanych: żółty jak pszczółka Maja i święcę. To m.in. dla bezpieczeństwa, rok temu po takim wjeździe jak piszesz miałem w styczniu koniec sezonu i szpital. Dlatego też reaguję w tym sezonie nerwowo na <goryli>, pouczam tych <goryli> że mają iść natychmiast do wypożyczalni po kije, nie wiem, może za 20 zł na dzień i robię się niemiły, na Stoku opieprzyłem młodzieńca, który jechał pługiem na Bridget Jones bardzo szybko, na Nowej Osadzie gościa, który omal we mnie nie wjechał i to słowami nieparlamentarnymi, co jest do mnie niepodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 29 minut temu, pawelb91 napisał: Te Polskie stoczki po 200-500m w takich cenach to jest rozbój w biały dzień. Dobrze że jeszcze nie wszędzie takie ceny, ale coraz ciężej o to. Moim zdaniem (poza tymi dniami, co teraz) wychodzi po 100 zł na człowieka. Zwykle kupuje się 4 godziny, bo jak pusto, to się wyjeździsz. Wieczorny też koło 100 zł, poza Skolnity, ale tam kto zapobiegliwy kupił na black weekend po 70. Zapobiegliwy narciarz jest w stanie zejść spokojnie do średniej w sezonie poniżej 100 zł za dzień. Trudno się natychmiast dziwić stacjom, że chcą maksymalnie zarobić na tym nieco przypadkowym tłumie świąteczno-noworocznym. Zasada jest taka, że różne "korpoludki z Warszawy" mają płacić po 200 zł za dzień, stać w kolejce i zjechać za to 2-3 razy. I potem pisać na X, że "w Szczyrku było cudownie". Ryzyko jest, że "korpoludki z Warszawy" się zorientują, że są "balonowani" i pojadą np. w Alpy, ale nie jest ono wielkie. W Alpy jeżdżą dobrzy narciarze, ta grupa co w życiu nie widziała czerwonej trasy się boi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 50 minut temu, WojtekM napisał: W Sport Dolinie w Bytomiu 1 godz 45 zł, 2 godz. 80 zł, 3 godz. 100 zł. Stok 200 metrów z talerzykiem 🙃 Tak, i ruszyli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1mirinda Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 27 minut temu, marboru napisał: @Victor No nie, bez przesady… jest gdzie. v24044gl0000cv27e87og65he5vefjog.mp4 3.09 MB · 0 pobrań Jutro będę w Kazimierzu na otwarciu. Wczoraj w Kazimierzu na otwarciu warunki były bardzo dobre, dziś pierwsza godzina przyjemna, później przez padający deszcz śnieg puścił. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 (edytowane) 46 minut temu, pawelb91 napisał: Te Polskie stoczki po 200-500m w takich cenach to jest rozbój w biały dzień. Dobrze że jeszcze nie wszędzie takie ceny, ale coraz ciężej o to. Cieniawa jak zawsze rozsądne ceny,podobnie Ustrzyki.Ja już zaliczyłem 10 dni na sezonówce PKLu za 1600... Edytowane 27 Grudzień 2025 przez lski@interia.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 2 minuty temu, lski@interia.pl napisał: Cieniawa jak zawsze rozsądne ceny,podobnie Ustrzyki.Ja już zaliczyłem 10 dni na sezonówce PKLu za 1600... Tak Cieniawa bardzo w porządku, w tym sezonie dodali +5 zł do każdego typu karnetu, na razie czekam aż otworzą ściankę, no i na Rytro ale pewnie to połowa stycznia minimum... Kokuszka koło Piwnicznej pewnie znowu nie ruszy skoro nawet strona im nie działa... a szkoda bo to fajne i spokojne miejsce i ciekawa trasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 (edytowane) 59 minut temu, marboru napisał: @Victor No nie, bez przesady… jest gdzie. v24044gl0000cv27e87og65he5vefjog.mp4 3.09 MB · 0 pobrań Jutro będę w Kazimierzu na otwarciu. 😅 Na tym wypłaszczeniu po prawej łyżwa do armaty a później 5 skrętów ciętych i hamowanie 😉 bo śmigiem/krótkim skrętem z wbiciem kija to ze dwadzieścia skrętów zrobi 🤪 3h 90 dyszek, 80 zeta 2h to kpina i parking w kamieniach że nogę skręcić nie sztuka ale co do cen to na hali w NL całodzienny od 9-22 205zl a jest gdzie jechać w porównaniu do tej kazimierskiej górki po prawej bo lewa strona byla nieprzygotowana wiec nie mam pojęcia jak to w rzeczywistości wygląda bo na mapce nawet ją czerwoną zaznaczyli . W FR całość to jasna zieleń 🤷♂️🤣 Od której jutro tam otwierają to może i ja wpadnę się przywitać i kilka wspólnych skrętów się śmignie 😉 bo później już w trasę lecę i nie będzie kiedy . Edytowane 27 Grudzień 2025 przez Victor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 1 godzinę temu, marboru napisał: Szwajcaria Bałtowska Drugi dzień działania ośrodka. Czynne krzesło, dwa orczyki i ośla łączka. Karnetu 2 godzinnego brak, 3 godzinny cena 110 PLN… jak dla mnie? Kosmos jakiś. Warunki dobre. Trasa pod krzesłem zrobiona w 2/3. Ludzi znośnie jak na dzień wolny i dzień po Świętach. Jak na początek sezonu - fajnie pojeździłem. Pozdrawiam marboru PS. Zapraszam do Tik Toka „Nogi bolo”. Cóż to się stało? Ktoś Ci te Twoje niebieskie strzały naruszył! Przymierzam się do rozruchu we wtorek w tej naszej 'Szwajcarii'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 11 minut temu, Victor napisał: Na tym wypłaszczeniu po prawej łyżwa do armaty a później 5 skrętów ciętych i hamowanie 😉 bo śmigiem/krótkim skrętem z wbiciem kija to ze dwadzieścia skrętów zrobi na R30 wyjdzie pewnie z 1,5 skrętu 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 15 minut temu, grimson napisał: na R30 wyjdzie pewnie z 1,5 skrętu 🤣 Z r30 to tylko środkiem orczyka 🤦♂️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1mirinda Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 23 minuty temu, Victor napisał: 😅 Na tym wypłaszczeniu po prawej łyżwa do armaty a później 5 skrętów ciętych i hamowanie 😉 bo śmigiem/krótkim skrętem z wbiciem kija to ze dwadzieścia skrętów zrobi 🤪 3h 90 dyszek, 80 zeta 2h to kpina i parking w kamieniach że nogę skręcić nie sztuka ale co do cen to na hali w NL całodzienny od 9-22 205zl a jest gdzie jechać w porównaniu do tej kazimierskiej górki po prawej bo lewa strona byla nieprzygotowana wiec nie mam pojęcia jak to w rzeczywistości wygląda bo na mapce nawet ją czerwoną zaznaczyli . W FR całość to jasna zieleń 🤷♂️🤣 Od której jutro tam otwierają to może i ja wpadnę się przywitać i kilka wspólnych skrętów się śmignie 😉 bo później już w trasę lecę i nie będzie kiedy . Teoretycznie otwierają o 9, waro być wczesniej, jak obsługa jest już gotowa i widzą narciarza to puszczają. Zdarzało mi się jeździć pół godziny przed oficjalnym startem(najczęściej to jednak 15-20 minut) Co do prędkości. We Francji na zielonych trasach nie jeżdżę śmigiem to czemu mam to robić na tej płaskiej trasie w Kazimierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 27 Grudzień 2025 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2025 (edytowane) 13 minut temu, 1mirinda napisał: Teoretycznie otwierają o 9, waro być wczesniej, jak obsługa jest już gotowa i widzą narciarza to puszczają. Zdarzało mi się jeździć pół godziny przed oficjalnym startem(najczęściej to jednak 15-20 minut) Co do prędkości. We Francji na zielonych trasach nie jeżdżę śmigiem to czemu mam to robić na tej płaskiej trasie w Kazimierzu Jechałem na takich że śmiało można ciętym jechać dłuższy czas a krótki/śmig to cała przyjemność zabawy na tych zielonych francuskich trasach . Nawet ostatnio w alpe dhuez od strony miasta to ambitny teren zielony do zabawy dla wszystkich w którym można dobrze pojeździć ale oczywiście długością tras jest bez porównania . Tu w Kaziku faktycznie godzinka max dwie można się rozruszać z rana i do domu . Żeby nie było,że marudzę bo zajebiście ,że jest i można jeździć a nawet tak jak napisałem wcześniej jest to idealne miejsce do zadaszenia i całorocznego narciarstwa bo baza noclegowa w Kaziku jest olbrzymia i taki stok by bankowo na siebie zarabiał . Edytowane 27 Grudzień 2025 przez Victor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi