Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska warunki narciarskie 25/26

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.12.2025 o 11:38, Narciarz ze Śląska napisał:

Relacja z weekendu:

a) rewelacja w Jurgów Ski - stacja narciarska;
b) trudne warunki pogodowe w ON Czarny Groń (Rzyki Praciaki):

https://twojinstruktor.blogspot.com/2025/12/cudowny-dzien-w-sobote-jurgowski-oraz.html

Dla mnie Jurgów świetna stacja, dla każdego coś dobrego i jakoś tak mi w narty wpadła pomimo 2 zarombistych wywrot 🤣

• Like 2
  • Thanks 1

Poranny raport z BSA Beskid Sport Arena Szczyrk 17.12.2025

Od bladego świtu na stoku Beskid Sport Arena trwa montaż nowych armatek śnieżnych SUPERSNOW 900T i 900H, które w znaczący sposób podniosą jakość i szybkość naśnieżania. Nasza ekipa we współpracy z K-Tech  pracuje w pocie czoła, by skończyć z wszystkim przed zmrokiem. Później do akcji wkroczą technicy i informatycy, którzy sprzężą nowy sprzęt z systemami wodnymi i informatycznymi. Wszystkie znaki na niebie wskazują na to, że zdążymy przed mrozami, które według prognoz pojawią się już kolejnej nocy. 

A co tam w kwestii pogody? Sytuacja jest totalnie zakręcona i nawet najstarsi górale nie pamiętają takich cudów jakie mamy teraz. Mamy inwersję i nie jest to tajemnica ani też żadna nowość, ale tym razem jest naprawdę grubo... 🧐 Różnice temperatur na przestrzeni wysokości i odległości są wyjątkowo duże. Stoi nie tylko ośrodek BSA, ale wszystkie ośrodki w Szczyrku, choć każdy jest położony na innej wysokości w innej części Beskidów. Jak duże są różnice temperatur? Fajnie obrazują to dwa ostatnie posty Łowcy Burz Podbeskidzie, więc zapraszamy do lektury. 

Dla przykładu w nocy z poniedziałku na wtorek dolna stacja Beskid Sport Arena notowała temperaturę -1,9'C. W tym samym czasie górna stacja notowała +7,1'C. W linii prostej to niespełna kilometr i ok. 250m różnicy poziomów! Dokładnie w tym samym czasie, o godzinie 1 w nocy, w centrum Szczyrku temperatura wynosiła -4'C, a Buczkowice nawet -7'C. To 14'C różnicy na odległości około 5 kilometrów i około 450m różnicy wysokości. Dobra wiadomość jest taka, że pogoda się stabilizuje - inwersja jest w odwrocie i na horyzoncie widać powrót zimy. Nie chcemy żebyście trzymali nas kurczowo za słowo, ale jest szansa na narciarskie Święta Bożego Narodzenia. Mamy nadzieję, że się uda. Trzymajcie kciuki!

• Like 7

Dolny Śląsk, Ski Family, mały osrodek praktycznie polozony w mieście, w Lądku Zdroju, rusza w najbliższą sobotę. Na razie bez drugiego ośrodka w Kamienicy:

🎉🚠 Jedziemy! Start sezonu w Lądku-Zdroju! Już w sobotę (20.12.2025) otwieramy stację i zapraszamy Was na start sezonu.
Od 9:00 do 20:00 czynne będą:
✔️ kolej linowa
✔️ wyciąg taśmowy
To idealny moment, by rozpocząć sezon w górach – spokojnie, rodzinnie i aktywnie 🌄
Do zobaczenia na stacji – startujemy punktualnie o 9:00!

ℹ️ Mała informacja organizacyjna: Kamienica w tym dniu będzie nieczynna.

FB_IMG_1766046679940.jpg

• Like 5

Mniej więcej od Świąt jest zapowiadany powrót zimy, a przynajmniej mrozów, co umożliwi naśnieżanie. Pierwszy dzień roku 2026 zatem na stoku??? Jeżeli tak - gdzie polecacie w Wiśle - w sensie czy ogólnie polecacie ten dzień na nartach chociażby ze względu na tłok na stokach i ludzi w stanie wskazującym ;). Zawsze spędzałem go inaczej, ale może w tym roku będzie pierwszy raz narciarsko?

• Like 1

7 godzin temu, WojtekM napisał:

Mniej więcej od Świąt jest zapowiadany powrót zimy, a przynajmniej mrozów, co umożliwi naśnieżanie. Pierwszy dzień roku 2026 zatem na stoku??? Jeżeli tak - gdzie polecacie w Wiśle - w sensie czy ogólnie polecacie ten dzień na nartach chociażby ze względu na tłok na stokach i ludzi w stanie wskazującym ;). Zawsze spędzałem go inaczej, ale może w tym roku będzie pierwszy raz narciarsko?

Śmiało, w Nowy Rok gdziekolwiek pojedziesz do 13:00 pustki.

Najmilej wspominam Chopok 01.01.2017

,,Obawiałem się kolejek, ale nawet w Sylwestra można było jeździć pustymi trasami bez kolejek. A na single line w Zahradkach 2-3 min. 

Trasa Mistrzowska 7 i 7a oraz kanapa B5 lub B4 tylko dla nas :) w Sylwestra

P1130254.JPG

Nowy Rok  Chopok

P1040590.JPG

P1040591.JPG

Południe 33a

P1040600.JPG

Edytowane przez surfing
  • Like 6
  • Thanks 1

W dniu 19.12.2025 o 18:38, grimson napisał:

Wchodzi alert dla Sutedow:

Zieleniec 24-26.12.2025

Czarna Góra 31.12.2025-02.01.2026

No i gitara.

Alert będzie wymagany, bo temperatura na dniach idzie radykalnie w dół. W Zielu , wg norweskiej szklanej kuli, spodziewane jest poniżej -10 st C.

Będzie twardo i szybko.

IMG_7260.jpeg

• Like 1

Godzinę temu, sp8ebc napisał:

Bo dopiero dzisiaj w nocy, po dłuższym czasie temperatura zeszła poniżej zera. Minus jeden (zresztą tylko na szczycie) to za mało aby uruchomić naśnieżanie, jeżeli nie ma się w instalacji chłodziarki do wody idącej w armatki. 

image.thumb.png.67036b8025896f8d2d5b982fb6efcbea.png

No to albo jest inwersja, albo inni mają lepsze systemy. Bo śnieżyli dużo niżej.

Sobota NOWA OSADA

Niedziela SOSZÓW

Relacja (cały tekst w linku):

Narciarka szuka męża? Ostatni kawaler i jazda z gwiazdą filmową na muldach. Relacja z ciepłego weekendu | Twój instruktor

100_1706a.JPG
4/5 naszej grupy w sobotę

W ostatnią sobotę i niedzielę było na nartach nieco pluchowato. Bardzo dobrze towarzysko, ale ciepło, słonecznie (w sobotę) i właśnie dlatego... pluchowato. Więc relacja będzie trochę narciarska (sobota Nowa Osada, słońce i bardzo ciepło, niedziela Soszów ciepło i muldy), trochę pudelkowa.

Bo co, jeśli narciarka szuka męża?

Wiem, dziś świat jest okrutny i prawdziwych mężczyzn mało. Czy można ich znaleźć na nartach?

Można się zapisać na szkolenie jazdy na nartach np. u mnie i co? 

Przyznam, że mam w palecie podopiecznych niewielki wybór. Mam trochę kawalerów, ale są to kawalerowie szkolno-studenccy, więc w wieku raczej niebiorącym, duża część z pilnującymi ich dziewczynami. Po dokładnej analizie może się trafi jeden prawdziwy (ale musiałbym potwierdzić, a wiecie, ja nie pytam podopiecznych o takie kwestie) i może... może jeden z odzysku. W każdym razie chyba w sobotę miałem na liście jednego kawalera do wzięcia, ale pewności nie mam. Czy warto zatem zapisywać się do mnie na kurs i czy trafi się tam okazja? Odpowiem po rządowemu: zawsze warto spróbować! A ja spróbuję się dopytać kolegów, co i jak...

(...)

Nowa Osada: sezon ratuje SNOW FACTORY

A co o samej Nowej Osadzie? No cóż. Mamy najdłuższy wyciąg w Wiśle: 903 m długości po stoku, o 11 m więcej niż na Cieńkowie. Za to mamy też znakomitą dla niewymagających narciarzy, ale... kompletnie nudną trasę główną. Równy spad i brak zakrętów. Dla jednych zaleta, dla innych wada. 

100_1692.JPG
Nowe Osada to trasa równa jak stół, więc nieco... nudna

Sezon na Nowej Osadzie (kompletnie nasłoneczniony stok, co widać było w sobotę) ratuje dziś SNOW FACTORY, czyli produkcja śniegu w kontenerze. W tej technologii da się produkować śnieg nawet wówczas, gdy na zewnątrz jest na plusie. I tak Nowa Osada przygotowała główną trasę. Niemniej czekamy też na tzw. zawijas lasem, bo ta trasa jest, moim zdaniem, o niebo ciekawsza od głównej <patelni>.

100_1698.JPG
Efekt działania fabryki śniegu

Soszów: dziękujemy i czekamy na więcej 

Soszów jak zwykle przyjął nas przyjaźnie. To moim zdaniem obok Cieńkowa najlepsza stacja w Wiśle, zwłaszcza jeśli są czynne wszystkie trasy. Do wszystkich tras było daleko (czynna jedna niebieska), ale poczekajmy. Idzie ponoć mróz. Warunki pogodowe w niedzielę były trudne, ale śniegu na niebieskiej wcale nie brakowało. Wniosek? BĘDZIE JUŻ TYLKO LEPIEJ!

100_1725.JPG
Dziewczyny bardzo lubią jazdę na Soszowie.
A nie widziały jeszcze najlepszych tras...

To tyle!

Twój instruktor
Maciek

• Like 8

5 hours ago, WojtekM said:

No to albo jest inwersja, albo inni mają lepsze systemy. Bo śnieżyli dużo niżej.

Tak, do około 12 była inwersja

https://lipowa.pogoda.cc/

https://skrzyczne.pogoda.cc/

https://szczyrkowski.pogoda.cc/

https://halny.pogoda.cc/

i ogólnie cała mapa na: https://pogoda.cc/

• Like 2
  • Thanks 1