Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska warunki narciarskie 25/26

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Wczorajsza jazda wieczorna w Przy Górze Ski, małym osrodku w Górach Sowich, ok 15 km od Rzeczki (Rzeczka jeszcze w tym sezonie nie ruszyła). Przy Górze to szybki talerzyk i dwie łagodne trasy po dwóch stronach po ok 800m każda. Na miejscu wypożyczalnia, instruktorzy, duży darmowy parking pod samym stokiem. Przy parkingu rozpalone ognisko i możliwosc zakupienia w kasie kiełbasy i dodatków i samodzielnego usmażenia nad ogniskiem, spora frajda dla dzieci. Obie trasy bardzo dobrze przygotowane, wyratrakowane, bez lodu pomimo niskiej temperatury -7C. Bardzo mało ludzi, całkowicie bez kolejek. Karnet całodobowy plus jazda nocna do 20.00  - 99 zł.

IMG-20251228-WA0004.jpg

Dzięki @ZdolnyŚlązak za meldunek !

Chodzi mi po głowie ten ośrodek, myślę, żeby go zaliczyć kiedyś na powrocie z CG lub Dolni na 2h jazdę wieczorną.

• Like 2

W dniu 28.12.2025 o 14:22, WojtekM napisał:

BSA zapowiada, że w najbliższym czasie zajmą się czarną. Liczą tutaj na zapowiadany naturalny opad. Może się tam wybiorę, kiedy otworzą - bo nigdy nie jechałem tą trasą. To jest taka czarna - czarna, czy raczej czerwona?

Fajna, ale krótka. Ostatnie lata, poza wyjątkami, gdy FIS działa przez czarny odcinek, jedyna czarna w Szczyrku. Trasa nie jest mocno trudna, bo mało ludzi i przygotowana. Ale to perła BSA.

• Like 1

20 godzin temu, leitner napisał:

Po południu i wieczorem zgodnie z przewidywaniami - wywiało i wymroziło ludzi z Białki. W kolejkach nie stałem. Warunki najlepsze ponownie na Kaniówce i Hornikowie przez brak muld. Całkiem dobrze było też na trasach 2a i 2b Czyli tych po prawej od Kotelnicy.

Trwa intensywne śnieżenie pozostałych tras szczególnie lewego FISu, 7 i 2c.

20251228_171232.jpg

20251228_175558.jpg

20251228_182618.jpg

20251228_193653.jpg

20251228_203146.jpg

20251228_212336.jpg

Nie lubię jeździć przy czynnych armatach. Zdarza się, że śnieg nie ma poślizgu pod armatą. Na stoku Stok widziałem dwie ostre wywrotki z tego tytułu.

• Like 1

6 godzin temu, pawelb91 napisał:

Tylicka rzeźnia sylwestrowo-noworoczna 😁:ph34r:
Screenshot2025-12-29122010.thumb.png.1b9f1e0eeed1ce049715584d27e30390.png

Na Jaworzyńskim pasku też warun marzenie
Screenshot2025-12-29123331.thumb.png.195cc7e7c6cfdc3678cdaff40245c754.png

Screenshot2025-12-29112701.thumb.png.480e864897db7f6b59bad9faa70abbfb.png

Zapomnieć i przeczekać, jedyne słuszne wyjście. 

Co się Dziwisz, to czas, gdy poważni narciarze robią pauzę. Ja już nie odkładam narty całkowicie, w piątek byłem wieczorem na Stoku, w niedzielę wieczorem na Cieńkowie. Jazda super, choć do Cieńkowa dojazd niełatwy: Wisła zawaloną wyjeżdżającymi między 16 a 17.

20 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Co się Dziwisz, to czas, gdy poważni narciarze robią pauzę. Ja już nie odkładam narty całkowicie, w piątek byłem wieczorem na Stoku, w niedzielę wieczorem na Cieńkowie. Jazda super, choć do Cieńkowa dojazd niełatwy: Wisła zawaloną wyjeżdżającymi między 16 a 17.

Nie dziwię się bo co roku tak jest, jednak gdy działa więcej stoków - mniej popularnych (trudniejszych w mniejszych stacjach) to wtedy da się tam pojeździć nawet w tym terminie bez ścisku. 

• Like 2
  • Thanks 1

7 godzin temu, pawelb91 napisał:

Tylicka rzeźnia sylwestrowo-noworoczna 

😀 Udało 🙃 mi się dziś na Jaworzynie rozpocząć ten sezon. 4 godziny za 165 zł. Od 10.17 do 14.18. W tym czasie 5 razy gondola, 4 razy dolna kanapa, 3 razy talerzyk i raz górna kanapa żeby zobaczyć co tam jest za górą w tym przerwa na zmianę nart a od tego momentu  mieszane uczucia bo na szerokich już mi się podobało  pewnie ze względu na tłok i mocną degradację dolnego odcinka trasy  ale.... sezon nareszcie mam otwarty 🥲 

IMG20251229103829.jpg

IMG20251229125515.jpg

IMG20251229103806.jpg

IMG20251229114347.jpg

IMG20251229112040.jpg

IMG20251229143322.jpg

IMG20251229131755.jpg

• Like 15
  • Thanks 2
  • Haha 1

Godzinę temu, pawelb91 napisał:

Nie dziwię się bo co roku tak jest, jednak gdy działa więcej stoków - mniej popularnych (trudniejszych w mniejszych stacjach) to wtedy da się tam pojeździć nawet w tym terminie bez ścisku. 

Zawsze można jechać na Mosorny. Wyciąg przepustowny i straszna dla większości trasa. Pojeździsz na okrągło.

• Like 1

1 godzinę temu, Akartman napisał:

😀 Udało 🙃 mi się dziś na Jaworzynie rozpocząć ten sezon. 4 godziny za 165 zł. Od 10.17 do 14.18. W tym czasie 5 razy gondola, 4 razy dolna kanapa, 3 razy talerzyk i raz górna kanapa żeby zobaczyć co tam jest za górą w tym przerwa na zmianę nart a od tego momentu  mieszane uczucia bo na szerokich już mi się podobało  pewnie ze względu na tłok i mocną degradację dolnego odcinka trasy  ale.... sezon nareszcie mam otwarty 🥲 

IMG20251229103829.jpg

IMG20251229125515.jpg

IMG20251229103806.jpg

IMG20251229114347.jpg

IMG20251229112040.jpg

IMG20251229143322.jpg

IMG20251229131755.jpg

Zostajesz do Sylwestra?

Na koniec 4 dniowego karnetu ponownie wieczorna Białka. Warunki dobre, od jutra pełna szerokość Remiaszowa, najlepsze warunki na Kaniówce, Hornikowie i 2a/2b. Na czerwonej po lewej stronie Kotelnicy i na Jankulakowskim (ostatni raz zjeżdżałem już o 21:53 jako ostatni narciarz) kusi przerobić nieco słowa klasyka i powiedzieć "wyruszyłem na śnieżny przestwór oceanu". Muldy takie, że jazda przypomina bardziej żeglowanie po wzburzonym morzu. Jest w tym jakaś frajda, ale niezwiązana z typową jazdą na nartach. 

W kolejce stałem raz 7 min na Pasiece. Może dlatego, że przed 21 nie zaglądałem na Kotelnicę Express. Teraz cały czas huczą armaty, intensywnie śnieżą Jankulakowski, FIS 1, 2c i 7. Do tego pozostałe stoki również naśnieżane

20251229_190946.jpg

20251229_193411.jpg

20251229_204607.jpg

Edytowane przez leitner
  • Like 7

7 godzin temu, leitner napisał:

Muldy takie, że jazda przypomina bardziej żeglowanie po wzburzonym morzu. Jest w tym jakaś frajda, ale niezwiązana z typową jazdą na nartach. 

Mylisz się - to właśnie jazda w warunkach "niekastrowanego" stoku jest typowa a jazda na sztruksie nie. :)

Pojedź kiedyś na taki popołudniowy "rozpizdziaj"  ze świeżymi nogami a nie  po całym dniu gdy nie masz już siły.

Edytowane przez Lexi
  • Like 2
  • Thanks 1

Ja tylko chciałem dopisać że w nocy nad Soliną spadło kolejne 10 cm świeżutkiego puchu wysokiej jakości, więc jak ktoś jeszcze ma otwarte opcje na sylwestra to niech się nie zastanawia bo warunki będą rewelacyjne. Ja się już niestety pakuję na powrót, ale serce mi pękało jak odśnieżałem auto.

• Like 3
  • Thanks 1

Target stacji (plus kamery w tekście)
Wykorzystałem oryginalne zapytanie p. Anny na grupie FB "I love narty PL":

AVvXsEhnx-3dgISFlP5GyFzEKUFKaSfl_PnbgT2Y
Pewny śnieg na Święta Bożego Narodzenia i ferie (corocznie), płaska trasa, nowoczesny wyciąg...
...i w pakiecie tłum ludzi na trasie i do wyciągu.
To właśnie Białka Tatrzańska, tu na bieżącym zdjęciu z kamery 

— Jaki jest tzw. target (grupa docelowa i jej oczekiwania) stacji narciarskich w Polsce. Pokazuje to od 10 lat Szczyrk, próbując przerobić trasy, było nie było, sportowe, na trasy typu białczańskiego. Pokazują to też problemy stacji posiadających może i gorszą lub lepszą infrastrukturę, ale za to np. trudną główną trasę:
* Limanowa-Ski - likwidacja stacji, wyciąg sprzedany na Rusin-Ski;
* Stożek - stacja wystawiona na sprzedaż, sezon nie ruszył;
* Dzikowiec - znakomita ostra trasa nieuruchamiana od lat.

Ale co ja tu będę się wywodził. Najlepiej ujęła to pani będąca członkiem grupy narciarskiej na faciebuku, cytuję:

— Hej, jaki jaki stok/ ośrodek w Polsce polecacie na pierwszy wyjazd z dziećmi na narty? 
Zależy mi na miejscowości gdzie są dobre warunki, niezbyt strome stoki, nowoczesne kanapy, szkółka narciarska. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Rozbierzmy to na czynniki pierwsze i otrzymamy wspomniany TARGET:
* dobre warunki - czyli nie tyle dobre przygotowanie stoku przez ratraki, co raczej wystarczająca pokrywa śniegu, tzw. PEWNY ŚNIEG na grudzień, gdy planujesz wyjazd we wrześniu;
* niezbyt strome stoki - czyli nie boję się o dzieci i siebie;
* nowoczesne kanapy - czyli nowoczesna i przyjazna dla słabszych narciarzy infrastruktura;
* szkółka narciarska - w zasadzie mamy takowe pod każdym stokiem, mamy też wypożyczalnie, ale może pani pytająca tego jeszcze nie wie.

AVvXsEil4KBvJC7-o5C2Vueimuu9XdjPMYLfR58f
Tak to wygląda dziś na wyciągu Pasieka Express

No i mamy... Białkę Tatrzańską lub coś pokrewnego: Małe Ciche, Zieleniec, Złoty Groń, Nowa Osada, Master. Szczyrk by chciał, ale musiałby... zmniejszyć góry. Ma też poważny problem z tzw. pewnym śniegiem. Nikt normalny nie zaplanuje we wrześniu wyjazdu na grudzień, bo może tam pojeździ, a może (jak bywało w tym grudniu) nie. No ale w kwestii łatwych tras zawsze po jeździe na Zbójnickiej można zjechać gondolą na parking. Albo też gondolą z Jaworzyny Krynickiej po eksploatacji Siódemki. Klepki nie mają nowoczesnego wyciągu, choć mają wygodne i krzesło i tzw. tunel oraz bardzo fajne trasy do pierwotnej nauki. Jest jeszcze taki stok jak Winterpol Karpacz, gdzie jest nowoczesny wyciąg i... prawie nie ma góry.

Czego w tej tej pani liście nie ma?
* braku tłoku na wyciągach i trasie;
* przyjaznego cennika.

Nie ma, bo pani jeszcze nie wie, że czasem na czerwonych i czarnych trasach jest... bezpieczniej niż na niebieskich.
(...)

Cały tekst: https://twojinstruktor.blogspot.com/2025/12/target-stacji-narciarskich-w-polsce.html

58 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

To charakterystyczne zdjęcie, dające do myślenia:

- Na Pasieki - łatwa trasa - KOLEJKA
- Na bok Kotelnicy (trudna trasa) - KOMPLETNY BRAK KOLEJKI!

Jakoś mnie to nie dziwi przy tych kosmicznych cenach wszystkiego. Byłem w Kazimierzu D. podjeżdża auto wysiada 4 osoby w bawełnianych dresach bez czapki,rękawiczek prosto kierując się do wypożyczalni gdzie biorą sprzęt i idą na stok a to co prezentują czyli jazda na wprost z rękoma w kieszeni to czyste szaleństwo ale ….4x80 zł  za 2h to kradzież w biały dzień i teraz dolicz dodatkowe koszta w szkolenie czy to indywidualnie czy też grupowe ale w jednym jak i drugim przecież mus cyklicznie się dokształcać bo to bardzo długi proces, kogo stać z mas przy tych wszystkich cenach życia codziennego? 

6 minut temu, Victor napisał:

Jakoś mnie to nie dziwi przy tych kosmicznych cenach wszystkiego. Byłem w Kazimierzu D. podjeżdża auto wysiada 4 osoby w bawełnianych dresach bez czapki,rękawiczek prosto kierując się do wypożyczalni gdzie biorą sprzęt i idą na stok a to co prezentują czyli jazda na wprost z rękoma w kieszeni to czyste szaleństwo ale ….4x80 zł  za 2h to kradzież w biały dzień i teraz dolicz dodatkowe koszta w szkolenie czy to indywidualnie czy też grupowe ale w jednym jak i drugim przecież mus cyklicznie się dokształcać bo to bardzo długi proces, kogo stać z mas przy tych wszystkich cenach życia codziennego? 

Za to jakie emocje przy jeździe na wprost xD

na serio to tacy ludzie stanowią największe zagrożenie na stoku. Jak taki jadący na krechę 100kg facet, dodatkowo obciążony nartami i ciuchami przywali w dzieciaka, to nie ma co zbierać.

• Like 1

3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

— Jaki jest tzw. target (grupa docelowa i jej oczekiwania) stacji narciarskich w Polsce. Pokazuje to od 10 lat Szczyrk, próbując przerobić trasy, było nie było, sportowe, na trasy typu białczańskiego. Pokazują to też problemy stacji posiadających może i gorszą lub lepszą infrastrukturę, ale za to np. trudną główną trasę:

* Limanowa-Ski - likwidacja stacji, wyciąg sprzedany na Rusin-Ski;
* Stożek - stacja wystawiona na sprzedaż, sezon nie ruszył;
* Dzikowiec - znakomita ostra trasa nieuruchamiana od lat.

Ale co ja tu będę się wywodził. Najlepiej ujęła to pani będąca członkiem grupy narciarskiej na faciebuku, cytuję:

— Hej, jaki jaki stok/ ośrodek w Polsce polecacie na pierwszy wyjazd z dziećmi na narty? 
Zależy mi na miejscowości gdzie są dobre warunki, niezbyt strome stoki, nowoczesne kanapy, szkółka narciarska. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Rozbierzmy to na czynniki pierwsze i otrzymamy wspomniany TARGET:
* dobre warunki - czyli nie tyle dobre przygotowanie stoku przez ratraki, co raczej wystarczająca pokrywa śniegu, tzw. PEWNY ŚNIEG na grudzień, gdy planujesz wyjazd we wrześniu;
* niezbyt strome stoki - czyli nie boję się o dzieci i siebie;
* nowoczesne kanapy - czyli nowoczesna i przyjazna dla słabszych narciarzy infrastruktura;
* szkółka narciarska - w zasadzie mamy takowe pod każdym stokiem, mamy też wypożyczalnie, ale może pani pytająca tego jeszcze nie wie.

No i mamy... Białkę Tatrzańską lub coś pokrewnego: Małe Ciche, Zieleniec, Złoty Groń, Nowa Osada, Master. Szczyrk by chciał, ale musiałby... zmniejszyć góry. Ma też poważny problem z tzw. pewnym śniegiem. Nikt normalny nie zaplanuje we wrześniu wyjazdu na grudzień, bo może tam pojeździ, a może (jak bywało w tym grudniu) nie. No ale w kwestii łatwych tras zawsze po jeździe na Zbójnickiej można zjechać gondolą na parking.

Nie rozumiem oburzenia na taki tok rozumowania nowoczesnych narciarzy.

Stożek nie jest pusty przez trudniejsze trasy, tylko słaby dojazd i słabą promocję. Limanowa zdechła z powodu słabego marketingu, może @pawelb91 mnie poprawi jeżeli się mylę.

Widać boom wśród Polaków na np. turystykę górską i widać, że nie wszyscy szukają łatwych szlaków, tylko zaczynając od łatwych kończą na tych bardziej wymagających.
Tak samo pewnie będzie z nartami, tylko narciarstwo przez odklejenie zarządców stacji staje się sportem niebywale ekskluzywnym, coraz mniej popularnym w przeciwieństwie do człapania po górach. Ceny powyżej 100 zł za 3godzinne karnety to już jakaś ciężka mentalna młócka.

Ale tak, umówmy się... ośrodki z jedną czarną czy ciemnoczerwoną trasą nie są jakimiś superfajnymi ośrodkami - nawet ja jako osoba dobrze jeżdżąca lubię też pojechać czasem szeroką niebieską na pełnym piecu, a nie wiecznie bujać się śmigiem po trasie trudności Golgoty.

Nie ma co mieć pretensji do tych, którzy jeszcze chcą jeździć na nartach i naśmiewać się z nich, że jeżdżą słabo albo pisać teksty o tym, że Szczyrk ma za duże góry. Raczej trzeba cisnąć zarządców stacji, by ogarnęli swój wiecznie zachowawczy (ale pewnie rozsądny) tok myślenia.

Edytowane przez Ratrak
  • Like 4