Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Słowacja - warunki narciarskie 25/26

Lexi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj Strbskie Pleso. To jedna z moich ulubionych miejscówek na narty. Klimat wysokogórski, kolejek zwykle brak. Sporo wariantów zjazdu, więc nudzić się nie można. Na parkingu byłem 30 min przed otwarciem i byłem sam. Zacząłem nerwowo sprawdzać, czy przypadkiem ośrodek nie jest zamknięty, ale jednak nie. W sumie co się dziwić. W Plesie rzadko kiedy są tłumy, a dzisiaj przecież był marcowy poniedziałek czyli idealny przepis na pustki i to pomimo wspaniałej pogody.

Dzisiaj przetestowałem kolejnego nowego Leitnera (po tym w Bachledovej) i trzeba przyznać, że jest wypas. Światełka, skóry, bajery i osiem miejsc. Pewnie za dużo jak na potrzeby, ale kto TMRowi zabroni? 65 euro na Chopoku, czy 45 poza sezonem w Plesie na coś musi iść😀. Z tą kanapą to ciekawa sprawa. Fajnie, że jest, bo wypełnia pewną lukę (tzn. był tam talerzyk, ale kto by teraz jeździł takim łamańcem jak tam był), ale w sumie nie jest z niej poprowadzona żadna sensowna trasa. Do dolnych stacji jeździ się raczej nartostradami niż trasami. No ale mi to pasuje.

Co jeszcze? Warunki oczywiście wiosenne, pomimo naprawdę wysokiego położenie ośrodka szybko wszystko zmiękło, około południa jazda miała już średni sens. Ludzi oczywiście mało, widoki piękne. Chyba o to chodzi w marcowych nartach?:)

20260316_084028.thumb.jpg.597c2fdeae4c26e491078f722630dcde.jpg

20260316_100655.thumb.jpg.6e1d1661a3b44a9080c23886cf51c0a7.jpg

20260316_085152.thumb.jpg.9df0c890827cc2c7afeafd702ee8203d.jpg

20260316_092913.thumb.jpg.2c123def2de051338b95b94d47dab601.jpg

• Like 22
  • Thanks 2

W dniu 16.03.2026 o 22:39, tresor napisał:

Dzisiaj Strbskie Pleso. To jedna z moich ulubionych miejscówek na narty. Klimat wysokogórski, kolejek zwykle brak. Sporo wariantów zjazdu, więc nudzić się nie można. Na parkingu byłem 30 min przed otwarciem i byłem sam. Zacząłem nerwowo sprawdzać, czy przypadkiem ośrodek nie jest zamknięty, ale jednak nie. W sumie co się dziwić. W Plesie rzadko kiedy są tłumy, a dzisiaj przecież był marcowy poniedziałek czyli idealny przepis na pustki i to pomimo wspaniałej pogody.

Dzisiaj przetestowałem kolejnego nowego Leitnera (po tym w Bachledovej) i trzeba przyznać, że jest wypas. Światełka, skóry, bajery i osiem miejsc. Pewnie za dużo jak na potrzeby, ale kto TMRowi zabroni? 65 euro na Chopoku, czy 45 poza sezonem w Plesie na coś musi iść😀. Z tą kanapą to ciekawa sprawa. Fajnie, że jest, bo wypełnia pewną lukę (tzn. był tam talerzyk, ale kto by teraz jeździł takim łamańcem jak tam był), ale w sumie nie jest z niej poprowadzona żadna sensowna trasa. Do dolnych stacji jeździ się raczej nartostradami niż trasami. No ale mi to pasuje.

Co jeszcze? Warunki oczywiście wiosenne, pomimo naprawdę wysokiego położenie ośrodka szybko wszystko zmiękło, około południa jazda miała już średni sens. Ludzi oczywiście mało, widoki piękne. Chyba o to chodzi w marcowych nartach?:)

20260316_084028.thumb.jpg.597c2fdeae4c26e491078f722630dcde.jpg

20260316_100655.thumb.jpg.6e1d1661a3b44a9080c23886cf51c0a7.jpg

20260316_085152.thumb.jpg.9df0c890827cc2c7afeafd702ee8203d.jpg

20260316_092913.thumb.jpg.2c123def2de051338b95b94d47dab601.jpg

To najlepszy (i najlepiej zarządzany) ośrodek z puli TMR-u w naszej okolicy. Tu pojeździsz 2 x więcej i lepiej niż na Łomnicy, Chopoku, czy w Szczyrku!

• Like 3

• 2 weeks later...

Wiem, że dużo zależy od pogody itd., ale rozważam wyjazd na weekend poświąteczny, czyli 11-12 kwietnia (sob.-niedz.) na Słowację, które ON będą wtedy działać? Jansa - jak rozumiem powinna; Łomnica - zakładam, że też; nie wiem jednak, co z Rohace (widzę, że póki co się kręci) i ze Szczyrbskim Pleso - ktoś coś wie, czy 11-12 kwietnia ma to planowo być czynne? Rozumiem, że Bachledka zakończyła sezon??? 

Bachledova zakończyła sezon. W Łomnicy na pewno już nie działają niebieskie trasy od Startu w dół. Pozostałe trasy to w sumie ciężko powiedzieć, bo oficjalnego komunikatu brak, ale ze strony wynika, że nic nie działa (przynajmniej dzisiaj). Chopok działa w znacznej części. Strbskie chyba niemal w całości.

Edytowane przez tresor
  • Like 3

2 godziny temu, Cosworth240 napisał:

Wiem, że dużo zależy od pogody itd., ale rozważam wyjazd na weekend poświąteczny, czyli 11-12 kwietnia (sob.-niedz.) na Słowację, które ON będą wtedy działać? Jansa - jak rozumiem powinna; Łomnica - zakładam, że też; nie wiem jednak, co z Rohace (widzę, że póki co się kręci) i ze Szczyrbskim Pleso - ktoś coś wie, czy 11-12 kwietnia ma to planowo być czynne? Rozumiem, że Bachledka zakończyła sezon??? 

Podejrzewam że prędzej Rohace niż Łomnica.. Jasna na 100%... Pleso narazie robi.

• Like 1

17 minut temu, Lexi napisał:

Podejrzewam że prędzej Rohace niż Łomnica.. Jasna na 100%... Pleso narazie robi.

Łomnica na 100% będzie działać tylko musi być lepsza pogoda no i muszą przygotować trasę z góry po opadach. Jazda na Sedlu może być lux, na pewno się wybiorę.

• Like 1

6 godzin temu, pawelb91 napisał:

Aktualne ceny jednodniowego skipassu na Łomnicę kupowanego online przez gopass:

Zrzutekranu2026-04-01111943.png.0cf0a6b2ef29339b72b52656746c14d6.png

czyli weekend 11-12 jeszcze powinni kręcić... ceny zachęcają; widzę, że hotele TMR oferują deal, że jak u nich śpisz to dodają Ci karnet gratis na tyle dni ile rezerwujesz nocy; to też może być jakaś opcja w sumie...

16 minut temu, Cosworth240 napisał:

czyli weekend 11-12 jeszcze powinni kręcić

Później też powinni ale pewnie weekendowo, w ostatnich latach było tak że w tygodniu w drugiej połowie kwietnia była przerwa techniczna. Na weekend majowy Sedlo też powinno działać (jeśli będą odpowiednie warunki śniegowe). 

• Like 2

Przedświąteczne, wiosenne Rohace. .. ludzi masa - parking  pełny  i pobocza dróg dojazdowej i wyjazdowej   - jeszcze tyle aut tutaj nie widziałem, oczywiście sporo skiturowców i zero autobusów. Na dole +10 C .. na górze troche  mniej  ale też ciepło więc  stok został  zamordowany błyskawicznie. Tradycyjnie najlepiej na Padaku ale niewiele dłużej.

IMG_8823.thumb.jpg.327abb7f38ab7882594d971d3ce88fac.jpg

IMG_8817.thumb.jpg.d7a9e8a13a9e989e60cc28d17e3b4c65.jpg

IMG_8819.thumb.jpg.29e16cb9cd30068524bdb40d650fce21.jpg

• Like 15
  • Thanks 2

2 godziny temu, Lexi napisał:

Tak czy siak... do poniedziałku się  tam Maciek nie wybieraj raczej.

nie zamierzam.
zerkałem na rohacskie kamerki wczoraj i dzisiaj, i pomimo rzekomego „tysiąca ludziów”  w czwartek w Białce, zdecydowanie celowałbym w Nasze. 🙂

Edytowane przez ravick97

4 godziny temu, lski@interia.pl napisał:

Niestety,trochę się bałem wiatru,bo wczoraj dlatego nie chodziła...

No i z czasem zamknęli dziś Goryczkową z powodu wiatru...
Tak samo jak i całą Łomnicę, przed południem działała.
Nie wiem czy jutro jechać czy nie bo ma jeszcze trochę wiać ale z tendencją słabnącą. 

• Sad 1