Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Weź pod uwagę, że może być tak, że kiedyś znów zamkną Ci granicę (strefa Schengen już de facto nie istnieje - na razie Niemcy, wkrótce kto wie) lub nie będzie Cię stać na jazdę z dziećmi i wnukami w Alpy.

Właśnie debile z KO ogłosili upadek strefy Schengen.

4 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Weź pod uwagę, że może być tak, że kiedyś znów zamkną Ci granicę (strefa Schengen już de facto nie istnieje -

Protestuje !!! 

Granice są otwarte i śmiało można podróżować 😉 a nawet gdyby zamknęli co raczej jest dziś mało realne ( chyba że wyjdziecie z EU - słuszna decyzja tak na marginesie ) to dalej będą przejezdne kwestia tylko odpoczynku  😂 

Ale wracając do tematu to skandal żeby taki kraj z górami nie miał ON z prawdziwego zdarzenia. Tatry nie są małe i każdy znajdzie coś dzikiego dla własnego ego a kilka tras z naśnieżaniem + kanapy czy gondola dziś to powinien być mus ! Ale tamat rzeka tak jak Wisła ściekiem naturalnym płynie ..ach szkoda gadać 

• Like 2

6 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

W Parku Narodowym Hohe Tauern (Górne Taury) śmiga co najmniej kilka ośrodków narciarskich:
Moelltaler Gletscher;
Ankogel;
Heiligenblut (w tym w miarę nowa kolej);
Kals;
Matrei!

We wszystkich ON są koleje linowe, trasy, na wielu jest sztuczne naśnieżanie.

image.thumb.png.d6bdf479ca6008e89a5999429b18bb86.png

U nas też masz ON w PN (na przykład Goryczkową, Sudety Lift, czy Karpacz). Ja się pytałem o nowe inwestycje - analogicznie do rozbudowy Goryczkowej.

Da się czy nie da?

32 minuty temu, Wujot napisał:

U nas też masz ON w PN (na przykład Goryczkową, Sudety Lift, czy Karpacz). Ja się pytałem o nowe inwestycje - analogicznie do rozbudowy Goryczkowej.

Da się czy nie da?

Mają podobne problemy, niemniej jakiś czas temu udało się i kolej na Szrenicy i na Kopie postawić. Problemem tam jest brak śniegu naturalnego - przy braku naśnieżania klęska. 

Na lodowcu Moelltal (AT) natomiast hulają armaty i nikt by nie zrozumiał, o co nam chodzi. Podobnie w Szczyrbskim Plesie, na Chopoku. Nie ma armat w kotle na Łomnicy (dlatego późno albo wcale zaczyna), ale tylko tam.

8 godzin temu, Lexi napisał:

Ale się wybieram  za kilkanaście lat ...więc chciałbym żeby zostało jak jest.

Taki prywatny skansen ci się marzy? PS przecież w Tatrach mnóstwo szczytów jest wyłączonych nawet z wszelakiego ruchu turystycznego, za mało? To może nie jeździj wcale w Tatry będzie tam nieco bardziej dziko czy dziewiczo;-)

Edytowane przez sstar
  • Like 1

7 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

W Parku Narodowym Hohe Tauern (Górne Taury) śmiga co najmniej kilka ośrodków narciarskich:
Moelltaler Gletscher;
Ankogel;
Heiligenblut (w tym w miarę nowa kolej);
Kals;
Matrei!

We wszystkich ON są koleje linowe, trasy, na wielu jest sztuczne naśnieżanie.

image.thumb.png.d6bdf479ca6008e89a5999429b18bb86.png

Coś mi się nie zgadzało i postanowiłem to sprawdzić. I:

- Matrei i Kals nie leżą na terenie PN Wysokich Taurów (a bardzo dokładnie to dwa wyciągi w Kals przecinają nieznacznie ten teren)

- Ankogel - nie leży

- Heilligenblutt - nie leży

- Moeltaler Gletscher... trudno uwierzyć ale... nie leży

Podobnie, niedawno zamknięty WeisseGletscherWelt

Warto czasem troszkę dokładniej sprawdzić informacje...

https://www.bergfex.pl/sommer/nationalparkregion-hohe-tauern/

Bardzo dokładnie widać na OSM - tam tylko trudniej wyłapać linię granic PN

Edytowane przez Wujot
  • Like 1
  • Thanks 1

10 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:
21 godzin temu, WojtekM napisał:

4. Dociągnięcie asfaltu do dolnej stacji, żeby wozy mogły narciarzy dowozić.

5. Postawienie muszli koncertowej im. Zenka Martyniuka obok stacji dolnej.

6. Budowa hotelu & Spa w rejonie stacji dolnej.

7. Budowa deptaka w rejonie stacji górnej, z wyznaczonymi miejscami handlowymi dla lokalnych przedsiębiorców.

Expand  

Kolega kpi, a my o poważnych sprawach. 

W Austrii - można

W Słowacji - można (właśnie trwa budowa 8-os. krzesła w parku narodowym)

To kraje górskie. Dla nich postawienie na kilku górkach kolejek nie rujnuje ekosystemu, gdyż większość krajów to u nich góry.

A i tak Słowacy bardziej dbają o Tatry niż my. Tam duża część szlaków pozamykana w okresach ochronnych, a na niektóre można iść tylko z przewodnikiem. A u nas wystarczy reklamówka z Biedronki.

• Like 1
  • Thanks 1

polskie rządy i polskie sądy powinny reprezentować interesy Polaków i polskich, a nie zagranicznych biznesów! Tyle.

Właśnie to robią, i za to duże brawa. Nie może być tak, że grupka nartoterrorystów zrujnuje te kilka górek, które mamy.

• Like 1
  • Thanks 1

Tak, mamy ponad 100 poważnych i mniej poważnych ośrodków narciarskich. Niektóre mają potencjał (Szczyrk, Jaworzyna, Czarna Góra - nie zawsze wykorzystany), niektóre są typowo rekreacyjne (Białka), ale mamy. 

Mamy też jedyną "alpejską" górę - Kasprowy. W narciarstwem od lat ponad 100.

Pytam o wysokie góry, gdyż o takich mówiłeś.

2 godziny temu, WojtekM napisał:

Właśnie to robią, i za to duże brawa. Nie może być tak, że grupka nartoterrorystów zrujnuje te kilka górek, które mamy.

Jakich kilka? Mowa o jednej. Czy Goryczkowa zimą to naprawdę ostoja naturalności. Jeden ośrodek z porządnego zdarzenia na jednej górze. Naprawdę chcielibyście demontażu Goryczkowej, aby tam jakiś rezerwat czy skansen urządzić? Czy to ocali Tatry przed zadeptaniem?

6 godzin temu, Wujot napisał:

Da się czy nie da?

Dobrze wiesz że w Alpach jest tak duży obszar, że oni tam nie muszą się rozbudowywać w PN. Mają dużo dostępnego obszaru poza parkiem. I wówczas bez problemów też wymieniają urządzania na nowsze technologie. U nas gór jest mało i większość wysokich ośrodków leży na terenach parków narodowych lub innej istotnej ochrony. 

Więc Twoje szukanie analogii jest bez sensu. 

11 minut temu, MarioJ napisał:

Dobrze wiesz że w Alpach jest tak duży obszar, że oni tam nie muszą się rozbudowywać w PN. Mają dużo dostępnego obszaru poza parkiem. I wówczas bez problemów też wymieniają urządzania na nowsze technologie. U nas gór jest mało i większość wysokich ośrodków leży na terenach parków narodowych lub innej istotnej ochrony. 

Więc Twoje szukanie analogii jest bez sensu. 

Zanim coś napiszesz sprawdź proszę do czego się odnosiłem.

Konkretnie do tego, że "Narciarz ze Śląska" napisał, że w Austrii da się budować na terenie PN. I po pierwsze tam się nie da. A po drugie tam też jest potężny opór społeczny aby coś budować w nowych nawet teoretycznie możliwych lokalizacjach. Patrz na przykład na kompromis w Ischgl. 

Nie szukałem żadnych analogii, nie komentowałem sytuacji w Polsce. Sprostowałem błędną wypowiedź, że w Austrii "można wszystko" (nawet na terenie PN). Nie można. I to jest wszystko co mam do powiedzenia w tym temacie. 

16 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Kolega kpi, a my o poważnych sprawach. 

W Austrii - można

W Słowacji - można (właśnie trwa budowa 8-os. krzesła w parku narodowym)

W Polsce - nic się nie da, masz jechać do Austrii lub Słowacji.

Jeśli ktoś nie rozumie tej prostej rzeczy, nie jestem mu w stanie tego wytłumaczyć. Przyjmuję, że jest tak zafiksowany, że nie rozumie globalnych interesów - zdarza się. Ale polskie rządy i polskie sądy powinny reprezentować interesy Polaków i polskich, a nie zagranicznych biznesów! Tyle.

Ale Ty tak na serio? 

Naprawdę uważasz, że za blokadę rozwoju Kasprowego odpowiada austriacki biznes?

Myślisz że nawet jakby wyremontowali goryczkową, dodali naśnieżanie itp. to by to w jakikolwiek sposób te austriackie ośrodki to odczuły????

Litości...

12 godzin temu, MarioJ napisał:

To ja Cię zapewniam, znajdziesz dzikie miejsca w Tatrach, nie ma problemu.

A Kasprowy zgodnie z tradycją powinien być udostępniony narciarstwu.

Problem chyba w tym że to jak kiedyś wyglądało narciarstwo chyba "trochę" różni się od tego co mamy teraz.

Teraz wszyscy tu widzę biznes (niektórzy nawet chyba chcą wykosić alpejskie ośrodki;) A żeby zrobić interes  na Kasprowym (taki lokalny) to trzeba by totalnie zdewastować środowisko (bo dwa krzesła nie wystarczą), trzeba by zrobić łatwiejsze, niżej położone trasy na gorszą pogodę, zrobić lunapark z dogodnym dojazdem, parkingami , knajpami Zenkiem/Sławomirem, ciupagami, białym misiem itp.  Na szczęście się na to nie zanosi. 

Dla mnie złoty środek to byłoby to co jest teraz z wyremontowaną goryczkową + jakieś drobne dośnieżanie. 

Wszystko ponad to , to byłoby krok w niebezpieczną stronę.

PS gdzie te dzikie miejsca w Tatrach?   W Polsce? Wymienisz choć kilka?:)

• Like 1
  • Thanks 1

W dniu 1.07.2025 o 21:50, WojtekM napisał:

pełna zgoda, są maleńkie. Polska część

Pełen zakaz wstępu ️ Postaw płot lub najlepiej wybudować mur tak z 10 m wysokości dookoła i jakieś wieżyczki co km z których będzie można podziwiać widoczki . Nikt nie będzie spadał,śmigło będzie zbyteczne a goprowców wysłać na emeryturę. Dzika natura i  można śmiało oceloty chilijskie sprowadzić   😉😅

• Thanks 1

W dniu 2.07.2025 o 02:00, jacekma napisał:

Dla mnie złoty środek to byłoby to co jest teraz z wyremontowaną goryczkową + jakieś drobne dośnieżanie. 

Wszystko ponad to , to byłoby krok w niebezpieczną stronę.

Dla mnie też.

W dniu 2.07.2025 o 02:00, jacekma napisał:

PS gdzie te dzikie miejsca w Tatrach?   W Polsce? Wymienisz choć kilka?:)

Np. Bystra, Przełęcz Pyszniańska. Np. Jak stoisz na tej przełęczy, to masz pod sobą całą dziką dolinę.

Przełęcz pod Chłopkiem, a stamtąd terenym wspinaczkowym można wejść na Mięgusza pozaszlakowo.

Jakie to jest smutne, że jedynie w Polsce nie można modernizować istniejących wyciągów. Nawet gdyby dociągnąć tam dosniezanie to cały eko system Tatr by się nie zawalił. W Polsce są eko terroryści i blokują wszystko co się da w oczekiwaniu na kasę... Tylko jak państwowy podmiot może dać komuś w łapę  ? To jest jakiś dramat. I najlepsze, że są wśród Nas tacy, którzy popierają ten proceder. To jest jakaś miazga, że nie można jednej góry oddać legalnie do użytku narciarskiego. Tatry może i są mąka częścią Polski ale tu chodzi tylko o jedną górę  !!!

• Like 2

1 godzinę temu, MarioJ napisał:

Np. Bystra, Przełęcz Pyszniańska. Np. Jak stoisz na tej przełęczy, to masz pod sobą całą dziką dolinę.

Przełęcz pod Chłopkiem, a stamtąd terenym wspinaczkowym można wejść na Mięgusza pozaszlakowo.

Pyszniańska zgoda (w sumie to o niej zapomniałem), do tego bym dodał rejon Koszystej/Wołoszyna i jeszcze Kominiarski Wierch. 

Ale to chyba tyle jeśli chodzi o większe obszary, które bym nazwał dzikimi. 

Z Chłopkiem to już bym polemizował, Mięgusze czy też kilka innych szczytów/ przełęczy, na które nie ma szlaków to jednak tylko punkty/małe odcinki  a takich większych obszarów, gdzie jest bardziej dziko jest w Polsce jak na lekarstwo (tak na szybko, wyliczyłem z Twoją pomocą jedynie trzy)

Na Słowacji już jest dużo więcej takich miejsc (całych dolin gdzie rzadko kiedy ktoś zagląda).  Coś takiego jak dolina Czarna Jaworowa albo Ciężka. Więcej gór, mniej ludzi, to mogą sobie w takim Szczyrbskim czy Tatrzańskiej Łomnicy poszaleć;)

A u nas Goryczkowa + Gąsienicowa to już całkiem duży procent całości naszych Tatr. Dlatego tak ciężko znaleźć sensowne porozumienie (czyli "wieżyczki strzelnicze" i mur vs lunapark) 

• Like 1

2 godziny temu, MarioJ napisał:

Dla mnie też.

Którą dziką dolinę?