Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, Krakus81 napisał:

Ludzi pozbawia się przyszłości pod byle pretekstem. 

Sprawa Szczawnika jest bulwersująca i powinna stanowić ostateczny dowód konieczności natychmiastowej zmiany prawa w tej kwestii oraz podejścia służb państwa do tzw. organizacji ekologicznych.

W tej części tej wypowiedzi (i tylko w tej części, nie aprobuję języka ataku) się zgadzam. W USA to już się dzieje, oczywiście chodzi o ich interesy. U nas wymaga głębszych zmian i przyjęcia CZYSTO POLSKIEGO punktu (interesu) widzenia w gospodarce (prawie? polityce?), co byłoby rewolucją kompletną nieznaną u nas od lat, a może i dekad.

My, narciarze, doświadczamy tego mocno. Nie twierdzę, że każdy pomysł jest cool, ale dobija mnie kontrast: w Szczyrskim Plesie nowa kolej jest ekologiczna (tak napisali, przeszło we wniosku), w Zakopanem wszystko (Nosal, Goryczkowa) jest nieekologiczne... Przecież to... frajerstwo!

• Like 2

Odnośnie USA, Donald Trump, cytuję:
(bez oceny)

„Każde państwo, które oparło się na WIATRAKACH i PANELACH SŁONECZNYCH jako źródle energii, doświadcza REKORDOWYCH WZROSTÓW CEN PRĄDU I ENERGII. TO OSZUSTWO STULECIA! Nie zaakceptujemy wiatraków ani niszczących rolnictwo paneli słonecznych. Dni głupoty w USA dobiegły końca!"

Chciałem wskazać na skręt (delikatnie mówiąc, odnośnie tego co jeszcze niedawno, to rewolucja), który dokonuje jedna z największych gospodarek świata. Bez oceniania.

Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Odnośnie USA, Donald Trump, cytuję:
(bez oceny)

„Każde państwo, które oparło się na WIATRAKACH i PANELACH SŁONECZNYCH jako źródle energii, doświadcza REKORDOWYCH WZROSTÓW CEN PRĄDU I ENERGII. TO OSZUSTWO STULECIA! Nie zaakceptujemy wiatraków ani niszczących rolnictwo paneli słonecznych. Dni głupoty w USA dobiegły końca!"

Chciałem wskazać na skręt (delikatnie mówiąc, odnośnie tego co jeszcze niedawno, to rewolucja), który dokonuje jedna z największych gospodarek świata. Bez oceniania.

Donald nie zna się, nie ma co tu wierzyć w te bohomazy 😁 kiedy planeta umiera 😁

Edytowane przez grimson
  • Like 2

4 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

W tej części tej wypowiedzi (i tylko w tej części, nie aprobuję języka ataku) się zgadzam. W USA to już się dzieje, oczywiście chodzi o ich interesy. U nas wymaga głębszych zmian i przyjęcia CZYSTO POLSKIEGO punktu (interesu) widzenia w gospodarce (prawie? polityce?), co byłoby rewolucją kompletną nieznaną u nas od lat, a może i dekad.

My, narciarze, doświadczamy tego mocno. Nie twierdzę, że każdy pomysł jest cool, ale dobija mnie kontrast: w Szczyrskim Plesie nowa kolej jest ekologiczna (tak napisali, przeszło we wniosku), w Zakopanem wszystko (Nosal, Goryczkowa) jest nieekologiczne... Przecież to... frajerstwo!

Ale o czym Ty mówisz? Ja wzywam jedynie do obrony ludzi, przedsiębiorców, pracowników. Wzywam do zmiany prawa i zajęcia się tymi tzw. organizacjami ekologicznymi w świetle prawa przez służby. W świetle prawa (a nie bezprawia).

I masz rację nie wszystko co wymyślą przedsiębiorcy powinno być budowane (np. Stawianie całkowicie nowych kolei w TPN, zabudowa Hali Jaworowej, stawiane wieże widokowe wielkości latarni morskich, itp.). Uważam, że to co się obecnie dzieje w polskich tatrach to jest katastrofa, setki tysięcy osób rozdeptuje Park Narodowy. To jest tysiące razy szkodliwsze, niż postawienie nowej kolejki zamiast starego niebezpiecznego krzesła. 

2 godziny temu, jacekma napisał:

Taaa, 

Trump was right, about EVERYTHING! 🤪

Chińczycy zakazali właśnie dotacji do OZE. Tak gdyby ktoś nie wiedział. Czyli USA, Chiny, Indie i reszta świata idą w energetykę tradycyjną (węglową i nuklearną), ale my powinniście zmierzać w ślepy zaułek. Na 100% mamy rację i z pewnością uratujemy Planetę. Ona nie spłonie, bo zmniejszymy globalną emisję CO2 z 7 do 6%, a może nawet nie, bo inni zastąpią z naddatkiem europejska emisję.

napewno mamy racje 🫣

3 godziny temu, WojtekM napisał:

Jacy adwokaci sprawy, takie rezultaty 😘. Oby tak dalej.

A jak nazwiesz to co zrobiły organizacje ekologiczne z tym projektem ? Czy pozbawienie szans rozwojowych jest gorsze od nazwania tego po imieniu ? Czy Wójt, który zrobił naprawdę bardzo dużo, by REAKTYWOWAĆ tę kanapę się mylił. Przecież tam ludzie zjednoczyli się by odtworzyć to CO JUZ BYŁO. 

Jednak Ty (i Tobie podobni) masz tych ludzi gdzieś. Wiadomo dlaczego.

• Like 1

3 minuty temu, WojtekM napisał:

Nie, nie odtworzyć. Rozbudować.

Gondolo-krzesło (nowe) w śladzie dotychczasowego krzesełka.
Krzesełko (używane z Austrii) praktycznie w śladzie dotychczasowej Tatrapomy na szczyt.

Nic na razie o rozbudowie nie było konkretnie mówione, jakieś plany tylko na przyszłość (połącznie z Jaworzyną).

• Thanks 1
  • Haha 1

2 godziny temu, pawelb91 napisał:

Krzesełko (używane z Austrii) praktycznie w śladzie dotychczasowej Tatrapomy na szczyt.

Nic na razie o rozbudowie nie było konkretnie mówione, jakieś plany tylko na przyszłość (połącznie z Jaworzyną).

Ale orka i zgaszenie kiepa 😂

8 godzin temu, jacekma napisał:

Taaa, 

Trump was right, about EVERYTHING! 🤪

.. jeszcze mój sąsiad - właśnie mnie kiedyś uświadomił że "to" za samolotami (w lecie nad naszą wsią sporo czarterów lata) to nie smuga kondensacyjna tylko opryski... może opryski na ekoterrorystów albo innych Niemców..

Edytowane przez Lexi
  • Haha 1

16 minut temu, Lexi napisał:

.. jeszcze mój sąsiad - właśnie mnie kiedyś uświadomił że "to" za samolotami (w lecie nad naszą wsią sporo czarterów lata) to nie smuga kondensacyjna tylko opryski... może opryski na ekoterrorystów albo innych Niemców..

😂😂😂 nie wiem co Wy tam bierzecie i o czym piszesz. Ale wróćmy do faktów. 

6 godzin temu, Krakus81 napisał:

Chińczycy zakazali właśnie dotacji do OZE. Tak gdyby ktoś nie wiedział. Czyli USA, Chiny, Indie i reszta świata idą w energetykę tradycyjną (węglową i nuklearną), ale my powinniście zmierzać w ślepy zaułek. Na 100% mamy rację i z pewnością uratujemy Planetę. Ona nie spłonie, bo zmniejszymy globalną emisję CO2 z 7 do 6%, a może nawet nie, bo inni zastąpią z naddatkiem europejska emisję.

napewno mamy racje 🫣

Dotacji być może zakazali, ale na pustyni Gobi budują ogromne farmy fotowoltaiczne i wiatrowe:

https://www.wnp.pl/energia/chiny-zbuduja-elektrownie-sloneczne-i-wiatrowe-na-pustyni-gobi,551606.html

https://elektrowoz.pl/oze/najwieksza-elektrownia-fotowoltaiczna-uruchomiona-w-chinach-moc-potencjalna-jak-w-elektrowni-belchatow/

Edytowane przez kordiankw

3 godziny temu, pawelb91 napisał:

RDOŚ tłumaczy, że projekt nie jest prostą reaktywacją, lecz znaczącą rozbudową dawnego ośrodka. Nowy kompleks miałby funkcjonować całorocznie, co wiąże się z większym wpływem na środowisko.

• Downvote 1

44 minuty temu, WojtekM napisał:

RDOŚ tłumaczy, że projekt nie jest prostą reaktywacją, lecz znaczącą rozbudową dawnego ośrodka. Nowy kompleks miałby funkcjonować całorocznie, co wiąże się z większym wpływem na środowisko.

Nie no, gdyby był czynny tylko w tygodniu i do tego od stycznia do marca, to by było wszystko ok. Od kwietnia to już Rysie koczują na parkingach. Ale zaraz,zaraz.... Gdyby był czynny tak krótko to by nie myśl uzasadnienia ekonomicznego. I tak właśnie działają eko trole... Takie rzeczy możliwe są tylko w tym kraju. Ze tez te Rysie muszą być akurat tam, jak Beskid Sądecki ma dosyć spore połacie..... Przecież tu widać, że eko świry chcą kasy !!!

• Like 2

Przeglądając powyższy wątek wygląda na to że:

Sprzedajni Eko-debile, eko-terrorysci, eko-dzbany,  eko-trole i eko-świry wyd...ały dla kasy biednych ski-forumowych narciarzy. Narciarzy,  którzy jako jedyni wiedzą co tak naprawdę jest dobre a co złe dla Rysia i dla przyrody. 

Dosyć "ciekawe" postrzeganie rzeczywistości.

Edytowane przez jacekma
  • Thanks 1
  • Haha 2
  • Downvote 1

5 godzin temu, jacekma napisał:

jest dobre a co złe dla Rysia i dla przyrody

Forumowe towarzystwo zna się zwyczajnie na rzeczy, a 'eko-młoty' (podpowiedziałem nowe określenie) nie wiedzą nic.

Ja też się nie znam, dlatego zajrzałem na wiki:

Samica rodzi w jednym miocie 2 lub 3 (czasami więcej) kociąt. Przychodzą one na świat w maju lub czerwcu[62], w legowisku znajdującym się najczęściej w dobrze ukrytej rozpadlinie skalnej, jamie, norze lisa lub borsuka, wykrocie lub gęstym młodniku. Ważą około 290 g, otwierają oczy po 10 dniach życia, ssą do 3-6 miesięcy

Wiosną i latem samica rodzi/odchowuje młode. I młode mogłyby np. pooglądać sobie rowerzystów wjeżdżających wyciągiem. Ale nie - ktoś zabrał tę rozrywkę 😤

Edytowane przez WojtekM

2 godziny temu, WojtekM napisał:

Forumowe towarzystwo zna się zwyczajnie na rzeczy, a 'eko-młoty' (podpowiedziałem nowe określenie) nie wiedzą nic.

Ja też się nie znam, 

Ja nie znam tutaj szczegółów i nie jestem przeciwny wszystkim inwestycji.

Nie mogę jednak zrozumieć jak można być takim tępakiem, żeby nie pojąć, że za działaniami innych może jednak stać coś innego niż kasa. To trzeba być naprawdę solidnie skrzywdzonym przez życie.

• Haha 1