Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

Świeże info z FB:

"Zgodnie z zapowiedziami przedstawiamy informacje o ilości śniegu oraz planowanym otwarciu kolejnych tras.
Od jutra będą otwarte trasy 9 i 9a. Jeżeli prognozy pogody się sprawdzą to 5.01 (sobota) planujemy otworzyć trasy 1 i 7 oraz wyciąg C2. Na trasach 5, 10 i 11 trwa dośnieżanie w najbardziej newralgicznych miejscach - o postępach będziemy informować."

• Like 4
  • Thanks 3
  • Haha 2

3 minuty temu, m-ski napisał:

Świeże info z FB:

Czyli byłem zbytnim pesymistą. Cieszy mnie to bardzo.

1 godzinę temu, MarioJ napisał:

TMR nie zatrudnił więcej ludzi, bo bał się że nie zarobi na ich pensje 🙂

w korpo inwestycja i płace to inne kategorie kosztów, Szczyrk ich przerósł !

Takie zdanie dowodzi skrajnej ignorancji.

• Downvote 1

5 minut temu, m-ski napisał:

Świeże info z FB:

"Zgodnie z zapowiedziami przedstawiamy informacje o ilości śniegu oraz planowanym otwarciu kolejnych tras.
Od jutra będą otwarte trasy 9 i 9a. Jeżeli prognozy pogody się sprawdzą to 5.01 (sobota) planujemy otworzyć trasy 1 i 7 oraz wyciąg C2. Na trasach 5, 10 i 11 trwa dośnieżanie w najbardziej newralgicznych miejscach - o postępach będziemy informować."

Tak to wygląda na grafice...

49115131_2554730581268805_3221066528145276928_n.jpg

• Like 1

13 minut temu, m-ski napisał:

Świeże info z FB:

I takie informacje się chwali, właśnie dlatego, że w ogóle wypuścili takie info. Powinni tak być ciągle na bieżąco ze swoimi klientami. Informować o planach czy przyrostach pokrywy na konkretnych trasach. Oby jednak zaczęli wyciągać wnioski.

Edytowane przez ptk89
  • Haha 1

To niespodzianka chyba dla każdego (również dla mnie) - trasy 9 i 9a nie były rok temu czynne chyba ani razu. Wszyscy myśleliśmy, że ruszą dopiero po wybudowaniu drugiej kanapy na Hali Pośredniej. Wg mnie "dziewiątki" dużo lepiej nadają się dla początkujących, bo jest na nich więcej miejsca niż na 10-tce.

• Like 1

2 minuty temu, fredek321 napisał:

Przeczytałem komentarze na FB do najnowszej mapki. Przerażające. Moim marzeniem jest, żebym nigdy w życiu nie spotykał takich ludzi.

Też przeczytałem. Co tam jest przerażającego? To są ludzkie odczucia. Każdy ma inne wymagania. Nie każdy musi być taki jak Ty, którego zadowolą dwie niebieskie trasy.

• Confused 2

9 minut temu, ptk89 napisał:

Też przeczytałem. Co tam jest przerażającego? To są ludzkie odczucia. Każdy ma inne wymagania. Nie każdy musi być taki jak Ty, którego zadowolą dwie niebieskie trasy.

To klasyczne bomisie i wielepy. Tacy ludzie są straszni i niestety jest ich coraz więcej. Mówię to z własnego doświadczenia, człowieka, który kieruje 1300 osobowym zespołem ludzi, pracujących w szeroko rozumianych usługach. Ludziom przewraca się nie tylko w głowach, ale również w d...ch. mam nadzieję, że w Szczyrku ich nie będzie i zapewniam cię, że SMR tez ma taką nadzieję.

Na szczęście pojawiają się również mądre komentarze. Wiara w ludzi nie umiera.

Edytowane przez fredek321
  • Like 1
  • Downvote 1

Dnia 31.12.2018 o 14:34, ptk89 napisał:

To co napisał @moruniek tylko potwierdza moje słowa o działaniu SMR. Może to przekona kilku ślepo zapatrzonych z tego forum. Jazda z ratrakami...tego nie było jeszcze. Przecież kuźwa czymś takim prokurator się powinien zająć - to zagrożenie dla zdrowia i życia oraz krótka droga do UMYŚLNEGO spowodowania śmierci(mam nadzieję że nikt nie ucierpiał)! Przecież mieli nieczynną trasę 7 jak sobie chcieli pojeździć ratrakami!

Nieodpowiedzialność, nieudacznictwo, brak profesjonalizmu, nastawianie na kasę i anty kliencko itd itd itd. Do końca zimy jeszcze parę określeń się znajdzie.

Ten post najlepiej pokazuję twoją postawę życiową i że jesteś zwykłym hejterem. Jakbyś tylko czekał, aż wreszcie ktoś coś napiszę, żeby mieć pożywkę. Jak typowy Polak, który życzy swojemu sąsiadowi bankructwa. Tylko tym razem nie wyszło... :P Jak Ci już jedna osoba napisał, jeżdżące ratraki wśród ludzi zdarzają się i w Alpach.Sam coś takiego widziałem. Nie mając o tym pojęcia, jak widać, od razu rzucasz wyzwiskami i coś o prokuratorze...

1 godzinę temu, ptk89 napisał:

Już Ci tłumaczę. Moje twierdzenia opieram na faktach, tym co tam się dzieje. Nie trzeba tutaj bawić się w filozofa by umieć stwierdzać fakty. Wypunktuje:
1. Nowa kolej na Kopę - przez połowę dni od 15 grudnia była nieczynna przez oblodzenie lub wiatr. Chwalono się, że jest to najlepiej osłonięta kolej w ośrodku - sory nie widać. Dodam, że w tym czasie COS działał normalnie(byli wyłączeni przez 2-3 dni od startu sezonu). Fakt jest taki - można tylko trzeba chcieć.
2. Kanapa na Kopę - dlaczego krzesła nie mają "bananów"? Przez 3 miesiące krzesła stały na parkingu, to chyba można było od razu zamówić i zamontować ten system? Czas był tylko ludzi do zarządzenia i roboty nie było.
3. System naśnieżania - działa na pół mocy, bo nigdy nie widziałem by śnieżono jednocześnie wszystkie trasy na wszystkie lance. Ich mit o naśnieżeniu 80% ośrodka w 5 dni można włożyć między bajki. Armaty na BSA działały non stop kiedy tylko pojawiło się -1. Po prostu lance są bardziej ekonomiczne zgodzę się, ale nie są odpowiednie na wysokości do 1000 metrów - wtedy bardzo rzadko można z nich korzystać bo musi się złożyć wiele czynników by tak było. Armaty mają mniej uwarunkowań do wydajnego śnieżenia.
4. System otwierania tras - przecież w tym sezonie spadło już lekko 100cm śniegu, który po ubiciu według Twojej teorii da jakieś 40cm śniegu. To są raczej wartości minimalne, bez warstwy z ich śmiesznego systemu dośnieżania. To dlaczego na ich stronie trasa numer 1, 7 czy 11 ma 15-20cm śniegu? Po prostu nie opłaca im się otwierać więcej i/lub nie mają ludzi do obsługi. My jednak płacimy 100% ceny karnetu.
5. Trasa 4 - dlaczego ostatnia ścianka nie jest otworzona na 100% szerokości? Śnieg jest. Przecież to by mogło wiele zmienić w kwestii warunków w tym miejscu. Tu jest zawsze najgorzej z biegiem dnia.
6. Trasa 10 górny odcinek - co tam mniej padało śniegu niż 100 metrów obok na trasie 8?
7. Trasa 6 i 9 - powinny zniknąć z mapy skoro nikt nie zamierza ich otwierać. W zeszłym sezonie było tak samo, teraz mogę się założyć, że będzie podobnie. Po co kłamać ludzi, że mamy 22km tras? Gdyby odjąć wszystko co zwykle jest nieczynne czyli 1, 3d, 6, 9 i 9a to odchodzi nam 4600 metrów tras, czyli z 22km robi się 17,5km. Już tak ładnie nie wygląda prawda?
8. Problem z załogą - czy profesjonalnie działająca firma, która szczytowy sezon ma tylko przez 3-4 miesiące w roku, może sobie pozwolić na braki kadrowe? Ogólnie nie może, ALE...przecież barany i tak przyjadą na 3 z 10 otwartych tras, zapłacą pełną pulę, zaoszczędzimy na pensjach. Same plusy. Kolega @moruniek też właśnie wrzucił kilka zdań od obsługi, czyli potwierdza się to co ja napisałem.

I na koniec. Ja na WSZYSTKO patrzę z punktu widzenia narciarza. Nie interesuje mnie spojrzenie właściciela, współwłaściciela, akcjonariuszy czy innych beneficjentów TMR. Jak ktoś Wam płaci to właźcie im w dupę. Ja będę bronił interesu zwykłych narciarzy i mam nadzieję, że doczekam chwili kiedy powiedzmy 50% narciarzy odwróci się od SMR i zacznie się stękanie TMR w stylu "wracajcie już będzie lepiej".

Rozumiem, że byłeś tam od początku działania ośrodka i stąd masz te fakty? No, skoro to mają być tylko fakty... W skrócie:

1. Tylko ile dni przez wiatr, a ile przez oblodzenie? Bo to w tym przypadku ma znaczenie. Skoro opierasz się na faktach...

2. Skąd wiesz, że te banany by załatwiły sprawę? Przy okazji patrz punkt 1. Znasz się na tym, czy znowu coś usłyszałeś i się mądrzysz?

3. Kolejny przykład, że mądrzysz się w temacie, o którym nie masz pojęcia. Już o tym wcześniej pisałem. Czekam na fakty, a nie twoje spekulacje.

4. Spadło może 100 cm, albo więcej, ale ile z tego stopniało? O ile u góry jest dobrze, nawet po za trasą, o tyle u dołu dużo gorzej. Wiem bo widziałem, a nie zmyślam.

5. Byłeś ostatnio? Widać, że nie. :P

6. Wystarczy przyjechać i sprawdzić, a nie na podstawie widoków z kamerki oceniać. Kolejny przykład, że nie byłeś, a wiesz najlepiej...

7. Zeszła zima była słaba, przynajmniej w Beskidach, trudno na tej podstawie oceniać. Ponoć miały być fakty, a nie gdybanie co będzie?

8. Rozumiem, że prowadzisz dużą firmę... Wiesz jaki jest poziom bezrobocia tutaj w regionie? Jak trudno znaleźć prawdziwego fachowca? Pewnie bez problemu byś dał każdemu zarobić po 10 tys. miesięcznie, byle tylko ośrodek działał. A jaki będzie wynik finansowy z tego powodu, to już bez znaczenia....

Nazywanie ludzi nieudacznikami, baranami itp.  świadczy jedynie o tobie. Kim Ty jesteś, żeby obrażać ludzi, których nawet nie znasz? A tego typu teksty o "włażenie w d*pę" to już kompletny upadek i łamanie regulaminu Forum. Typowe teksty małoletniego, rozpieszczonego bachora- hejtera.

• Like 11
  • Thanks 1
  • Downvote 1

1 godzinę temu, m-ski napisał:

Świeże info z FB:

Wygląda nieźle.

Edytowane przez nikdob
  • Like 1

24 minuty temu, johnny_narciarz napisał:

Ten post najlepiej pokazuję twoją postawę życiową i że jesteś zwykłym hejterem. Jakbyś tylko czekał, aż wreszcie ktoś coś napiszę, żeby mieć pożywkę. Jak typowy Polak, który życzy swojemu sąsiadowi bankructwa. Tylko tym razem nie wyszło... :P Jak Ci już jedna osoba napisał, jeżdżące ratraki wśród ludzi zdarzają się i w Alpach.Sam coś takiego widziałem. Nie mając o tym pojęcia, jak widać, od razu rzucasz wyzwiskami i coś o prokuratorze...

Ratraki we mgle na lodowcach to prawie codzienność, to nie hejter tylko etatowy pracownik TMRu, niestety obecnie jeśli coś nie jest hejtowane, nie jest pożądane.

• Like 1
  • Haha 2
  • Downvote 1

36 minut temu, johnny_narciarz napisał:

Rozumiem, że byłeś tam od początku działania ośrodka i stąd masz te fakty? No, skoro to mają być tylko fakty... W skrócie:

1. Tylko ile dni przez wiatr, a ile przez oblodzenie? Bo to w tym przypadku ma znaczenie. Skoro opierasz się na faktach...

2. Skąd wiesz, że te banany by załatwiły sprawę? Przy okazji patrz punkt 1. Znasz się na tym, czy znowu coś usłyszałeś i się mądrzysz?

3. Kolejny przykład, że mądrzysz się w temacie, o którym nie masz pojęcia. Już o tym wcześniej pisałem. Czekam na fakty, a nie twoje spekulacje.

4. Spadło może 100 cm, albo więcej, ale ile z tego stopniało? O ile u góry jest dobrze, nawet po za trasą, o tyle u dołu dużo gorzej. Wiem bo widziałem, a nie zmyślam.

5. Byłeś ostatnio? Widać, że nie. :P

6. Wystarczy przyjechać i sprawdzić, a nie na podstawie widoków z kamerki oceniać. Kolejny przykład, że nie byłeś, a wiesz najlepiej...

7. Zeszła zima była słaba, przynajmniej w Beskidach, trudno na tej podstawie oceniać. Ponoć miały być fakty, a nie gdybanie co będzie?

8. Rozumiem, że prowadzisz dużą firmę... Wiesz jaki jest poziom bezrobocia tutaj w regionie? Jak trudno znaleźć prawdziwego fachowca? Pewnie bez problemu byś dał każdemu zarobić po 10 tys. miesięcznie, byle tylko ośrodek działał. A jaki będzie wynik finansowy z tego powodu, to już bez znaczenia....

Nazywanie ludzi nieudacznikami, baranami itp.  świadczy jedynie o tobie. Kim Ty jesteś, żeby obrażać ludzi, których nawet nie znasz? A tego typu teksty o "włażenie w d*pę" to już kompletny upadek i łamanie regulaminu Forum. Typowe teksty małoletniego, rozpieszczonego bachora- hejtera.

Ad.1 2 dni przez wiatr i 5 dni przez oblodzenie. Teraz Ty powiedz jakie to ma znaczenie?
Ad.2 Jeśli "banany" byłyby bezskuteczne to TMR by ich nie instalował na innych wyciągach. Nie rozwiążą problemu we wszystkich przypadkach, ale nawet jeśli miałby pomóc ograniczyć wyłączenia o marne 30% to już dużo w skali całego sezonu.
Ad.3 Ja się oparłem na faktach i obserwacjach ośrodka na miejscu podczas mojego pobytu. Podparłem to tym co w tym czasie działo się na BSA, które śnieżyło ośrodek, a TMR stał lub śnieżył dwie trasy(w każdym razie nie na 100%). Resztę informacji zasięgniesz u producentów armat i lanc. Jeśli pokażesz mi informację, że lance mają mniej uwarunkowań do wydajnego śnieżenia niż armaty to odszczekam moje słowa i opłacę Ci Fresh Track w SMR. Zakład stoi?
Ad.4 Ja też nie zmyślam. Widziałem bieżące zdjęcia ze Szczyrku i widok ile potrafiło napadać jednego dnia. Do tego relacje ludzi z tego forum(między innymi Twoje). Chyba nie powiesz, że opadu nie było lub był lekki jakieś 5cm.
Ad.5 Byłem do 19 grudnia. Do tej pory szerokość ścianki na 4 nie uległa poszerzeniu. No chyba że za takowe uznajesz jakieś 30cm przy możliwych 3-4 metrach.
Ad.6 Na Julianach nie ma kamerki. Pudło.
Ad.7 Przepraszam otwierają 9 i 9a. Szacun serio. Obiektywnie serio uważasz, że zeszła zima była tak lipna, że można było otworzyć szerokie na 60 metrów trasy, a problem był z wąską na 5-6 metrów trasą numer 6. Nawet bez naśnieżania to dosyć płaska i wąska droga, nawet nie trasa(podobna do Ondraszka, który też bez naśnieżania często startuje jako jeden z pierwszych). Problem jest taki, że trzeba by ją wtedy codziennie liznąć ratrakiem, a to już dla nich koszty.
Ad.8 Poziom bezrobocia jest niski jak w całym kraju. Nie chodzi o to by szukać bezrobotnego, tylko to, że odpowiednią pensją można "przetransferować" pracownika z innej firmy. Nikt nie mówi o 10 tys zł, tylko w miarę rozsądnej pensji na poziomie 2500-3500 zł dla zwykłego pracownika. Ten bardziej wykwalifikowany nawet więcej. Wszystko drożeje, to dlaczego pensje pracownika mają stać w miejscu. Ludzie to rozumieją i nie dziwię im się, że jest mało ludzi do pracy albo powstają bunty.

Nikt tutaj nie oczekuje cudów, wyciąg i tras ponad to co zostało zapowiedziane. Interesuje mnie i wielu narciarzy rzetelnego podejścia do klienta, informowania na bieżąco i 100% wykorzystania potencjału jaki drzemie w tym ośrodku(nie tylko w ferie).

• Like 2
  • Downvote 1

2 godziny temu, m-ski napisał:

Świeże info z FB:

" Na trasach 5, 10 i 11 trwa dośnieżanie w najbardziej newralgicznych miejscach - o postępach będziemy informować."

Na trasach 5 i 11 trwa dośnieżanie ? Byłem w Szczyrku do 30 grudnia 2018 i nie było systemu dośnieżania. Więc da się? W trzy dni postawić infrastrukturę? A ja myślałem, że takie cuda tylko na Jasnej Górze. Proszę poprawić mnie jeśli cos pomyliłem. 

45 minut temu, Piotrek napisał:

Ratraki we mgle na lodowcach to prawie codzienność

Gdzie masz te ratraki? :S
Co za brednie,  osobiście jeszcze nigdy nie spotkałem aby w Alpach jeździł po otwartej trasie między ludźmi ratrak...
Jeśli tylko to typowo technicznymi łącznikami.

1 godzinę temu, johnny_narciarz napisał:

Odezwał się kulturalny forumowicz BUAHAHAAHAHAHAHAHAHAHA :D :D :D :D 

Dnia ‎2018‎-‎12‎-‎28 o 23:25, johnny_narciarz napisał:

Kolejny co w D był i G widział i bazuje na jakiś szemranych stronach... o.O

Wiesz jaka jest definicja hejtera?
To ktoś kto komentuje inne osoby i używa epitetów aby je zdyskredytować, zamiast odnosić się merytorycznie do tematu który jest poruszany.
A teraz przeglądnij swoje posty i zastanów się czy nie wpisujesz się aby w tą definicję. :):):):) 

Brawo @ptk89!
Punktujesz doskonale kompromitacje SMR`u.

Edytowane przez shuger
  • Like 2
  • Haha 1
  • Downvote 1

3 minuty temu, shuger napisał:

Gdzie masz te ratraki? :S
Co za brednie,  osobiście jeszcze nigdy nie spotkałem aby w Alpach jeździł po otwartej trasie między ludźmi ratrak...
Jeśli tylko to typowo technicznymi łącznikami.

Odezwał się kulturalny forumowicz BUAHAHAAHAHAHAHAHAHAHA :D :D :D :D 

Wiesz jaka jest definicja hejtera?
To ktoś kto komentuje inne osoby i używa epitetów aby je zdyskredytować, zamiast odnosić się merytorycznie do tematu który jest poruszany.
A teraz przeglądnij swoje posty i zastanów się czy nie wpisujesz się aby w tą definicję. :):):):) 

Brawo @ptk89!
Punktujesz doskonale kompromitacje SMR`u.

Najwyraźniej kolega wpadł w jakiś szał. 😵

Jeszcze raz potwierdzam ratraki jeżdżą we mgle na lodowcach na otwartych trasach, jeśli ktoś twierdzi, że tak nie jest jest kłamcą.

• Like 2

3 minuty temu, Piotrek napisał:

Jeszcze raz potwierdzam ratraki jeżdżą we mgle na lodowcach na otwartych trasach, jeśli ktoś twierdzi, że tak nie jest jest kłamcą.

To że gdzieś Ci się zdarzyło to nie znaczy że to jest standard.
Praktycznie wszędzie na świecie poruszanie się maszyn do uprawy śniegu jest zabronione w trakcie otwarcia tras.
Gdyby zdarzył się wypadek z udziałem takiej maszyny to zarządca ośrodka wypłaca odszkodowanie a nie ubezpieczyciel.

• Like 1
  • Downvote 1

3 minuty temu, ptk89 napisał:

Ad.1 2 dni przez wiatr i 5 dni przez oblodzenie. Teraz Ty powiedz jakie to ma znaczenie?
Ad.2 Jeśli "banany" byłyby bezskuteczne to TMR by ich nie instalował na innych wyciągach. Nie rozwiążą problemu we wszystkich przypadkach, ale nawet jeśli miałby pomóc ograniczyć wyłączenia o marne 30% to już dużo w skali całego sezonu.
Ad.3 Ja się oparłem na faktach i obserwacjach ośrodka na miejscu podczas mojego pobytu. Podparłem to tym co w tym czasie działo się na BSA, które śnieżyło ośrodek, a TMR stał lub śnieżył dwie trasy(w każdym razie nie na 100%). Resztę informacji zasięgniesz u producentów armat i lanc. Jeśli pokażesz mi informację, że lance mają mniej uwarunkowań do wydajnego śnieżenia niż armaty to odszczekam moje słowa i opłacę Ci Fresh Track w SMR. Zakład stoi?
Ad.4 Ja też nie zmyślam. Widziałem bieżące zdjęcia ze Szczyrku i widok ile potrafiło napadać jednego dnia. Do tego relacje ludzi z tego forum(między innymi Twoje). Chyba nie powiesz, że opadu nie było lub był lekki jakieś 5cm.
Ad.5 Byłem do 19 grudnia. Do tej pory szerokość ścianki na 4 nie uległa poszerzeniu. No chyba że za takowe uznajesz jakieś 30cm przy możliwych 3-4 metrach.
Ad.6 Na Julianach nie ma kamerki. Pudło.
Ad.7 Przepraszam otwierają 9 i 9a. Szacun serio. Obiektywnie serio uważasz, że zeszła zima była tak lipna, że można było otworzyć szerokie na 60 metrów trasy, a problem był z wąską na 5-6 metrów trasą numer 6. Nawet bez naśnieżania to dosyć płaska i wąska droga, nawet nie trasa(podobna do Ondraszka, który też bez naśnieżania często startuje jako jeden z pierwszych). Problem jest taki, że trzeba by ją wtedy codziennie liznąć ratrakiem, a to już dla nich koszty.
Ad.8 Poziom bezrobocia jest niski jak w całym kraju. Nie chodzi o to by szukać bezrobotnego, tylko to, że odpowiednią pensją można "przetransferować" pracownika z innej firmy. Nikt nie mówi o 10 tys zł, tylko w miarę rozsądnej pensji na poziomie 2500-3500 zł dla zwykłego pracownika. Ten bardziej wykwalifikowany nawet więcej. Wszystko drożeje, to dlaczego pensje pracownc kogoś tez nie masz pewnościika mają stać w miejscu. Ludzie to rozumieją i nie dziwię im się, że jest mało ludzi do pracy albo powstają bunty.

Nikt tutaj nie oczekuje cudów, wyciąg i tras ponad to co zostało zapowiedziane. Interesuje mnie i wielu narciarzy rzetelnego podejścia do klienta, informowania na bieżąco i 100% wykorzystania potencjału jaki drzemie w tym ośrodku(nie tylko w ferie).

Jak na razie mało faktów... :P

1. Czy tylko przez te dwa czynniki? Jakie znaczenie? Kolej miała być odporna na wiatr... Dodajmy, że kilka z tych dni to oczekiwanie na ponowne dopuszczenie kolei do pracy, niezależne już od ośrodka.

2. Znowu twoje spekulacje, a nie fakty!

3. Jakie fakty? Jesteś ekspertem od naśnieżania? To tylko twoje spekulacje, domysły i nic więcej.

4. Czyli nie fakty, nie widziałeś tego, jedynie czyjeś fotki... Już nie raz czytałem o wielkim opadzie rzędu 70 cm jednej nocy, a jak przyjechałem i zobaczyłem, to było może 20... Tak, widziałem sporo śniegu, ale przy samym szczycie Skrzycznego. Od tej pory wielokrotnie jeszcze bywało na plusie i padał deszcz na przemian ze śniegiem. Przy dole więcej deszczu...

5. Byłem wczoraj i była otwarta na pełnej szerokości.

6. Tym bardziej nie wiesz o czym piszesz...

7. Tak, była lipna. Wiem, bo tu mieszkam i widzę jak jest. Najwidoczniej starali się utrzymać to co najlepiej się sprzedaje, czyli łatwe trasy przy najlepszych wyciągach.

8. Prowadzisz duży biznes? Wiele tutejszych firm ma spore problemy ze znalezieniem odpowiednich pracowników i na to nic nie poradzisz.

Ale właśnie cudów oczekujesz. Daj im trochę czasu, nie musisz w tym czasie tu przyjeżdżać, żeby się nie denerwować. Przyjedź jak wszystko będzie gotowe. Popatrz przy okazji ile tras i jakich maja pootwierane inne ośrodki w Beskidach.

• Like 2

3 minuty temu, shuger napisał:

Praktycznie wszędzie na świecie poruszanie się maszyn do uprawy śniegu jest zabronione w trakcie otwarcia tras.
Gdyby zdarzył się wypadek z udziałem takiej maszyny to zarządca ośrodka wypłaca odszkodowanie a nie ubezpieczyciel.

Zdarza się, zdarza. Nie mogę znaleźć swojego zdjęcia sprzed paru lat jak w Ischgl na jednej otwartej trasie pojawiła się armada 12-15 maszyn. Oczywiście częste to nie jest, zresztą w SMR to też był jednostkowy przypadek.

Z tymi odszkodowaniami też nie generalizuj. Nie ma wątpliwości, że ratraki i skutery to zagrożenie na stoku. Swoją drogą w tak chwalonej Białce, z uwagi na ilość "zdarzeń" na stoku, skutery na trasie to prawie norma.

6 minut temu, johnny_narciarz napisał:

8. Prowadzisz duży biznes? Wiele tutejszych firm ma spore problemy ze znalezieniem odpowiednich pracowników i na to nic nie poradzisz.

Tylko ignoranci nie widzą faktów. Bezrobocie w listopadzie: Polska 5,7%, śląskie 4,3%, powiat bielski 3,3%, Bielsko - Biała 1,8%. Hejterzy nigdy tego nie zrozumieją. Tak niskie bezrobocie oznacza, że na rynku nie ma żadnych rąk do pracy,

• Like 4

27 minut temu, shuger napisał:

Piszę o lodowcach bo tam mgła/chmura często występuje i długo potrafi się utrzymywać w szczególności w okresie jesienno/wiosennym, zapewniam Cię, że codziennie możesz spotkać ratrak na otwartej trasie.

Edytowane przez Piotrek