Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, ficus napisał:

To pozwolę sobie podrzucić jeszcze jedno pytanie 🙂
Planujemy zakupić karnety online dopiero w dniu przybycia na miejsce i zapoznania się z warunkami (nie wyglądają zbyt optymistycznie póki co) - czy kupując e-skipass jest konieczne oczekiwanie na plastik, czy można odebrać to 

Tak, GOPASS kupisz nawet przez komórkę przy kasie, ostatnio żonie na chopoku kupowałem. 

Jak masz plastik od razu do bramek, jak nie to do kasy nawet z telefonem 10zl dostaniesz karnet.

Edytowane przez przemo_narciarz

19 minut temu, ANDISKI napisał:

co innego jest e - skipas a co innego jest gopas

TMR  posiadaja  gopasa na POLSKE I SLOWACJĘ

e-skpias jest na COS Szczyrk

Na stronie e-skipass jak patrzyłem dziś sa karnety wielodniowe, gdzie napisane jest, ze oprócz COS obowiązują na BSA i SMR. Tylko na COS obowiązują karnety 4h. Do załadowania ski passu potrzebny jest nośnik. Można go zamówić kupując odpowiednio wcześniej kurierem. Ja jadąc na Stozek kupiłem swój na Nowej Osadzie i załadowałem ski Pass. Podobno działa w ciągu 15 minut od załadowania. Ja załadowałem swój w niedziele wieczorem, rano w poniedziałek działało wszystko bez problemu.

• Like 1

Jazda wieczorna - jak zwykle - na plus. Kolejek nie stwierdzono. Parking pod gondolą nawet nie był pełny. Na górze mgła, która ustąpiła koło 20. Przygotowanie tras oceniam na 4/5, sporo zmrożonych bryłek lodu i ogólnie dość twardo, ale ok, dało się poszaleć ;) Niebieska zapchana, na czerwonej pustki i ogólnie jakby lepszy ten śnieg :D Przejazd przez drogę jak tu ktoś pisał "na słowo honoru" , ale bez atrakcji typu kamienie czy wyłażący asfalt. Zjechałem 15 razy i zadowolony wróciłem do domku. 

P. S. - na "Sportowej" ta ścianka gdzie słup stoi na trasie - mega niebezpieczne miejsce :o Ostatnio widziałem jak chłopa ładowali tam na tobogan, dziś kobitka zaliczyła groźnie wyglądający upadek. Tam też największe (jedyne) na tej trasie muldy i lód. Wielu walczyło o życie, a do tego w tym miejscu był najgorszy śnieg (te zmrożone bryły, które uderzały po nartach/butach/goleniach). Ostrożnie tam proszę :)

• Like 4

23 minuty temu, Cosworth240 napisał:

Na stronie e-skipass jak patrzyłem dziś sa karnety wielodniowe, gdzie napisane jest, ze oprócz COS obowiązują na BSA i SMR. Tylko na COS obowiązują karnety 4h. Do załadowania ski passu potrzebny jest nośnik. Można go zamówić kupując odpowiednio wcześniej kurierem. Ja jadąc na Stozek kupiłem swój na Nowej Osadzie i załadowałem ski Pass. Podobno działa w ciągu 15 minut od załadowania. Ja załadowałem swój w niedziele wieczorem, rano w poniedziałek działało wszystko bez problemu.

Jednodniowy też działa w SMR(oprócz4h), dodatkową zaletą e-skipas https://skrzycznecos.e-skipass.pl/jest to że nie trzeba deklarować daty - aktywuje się podczas pierwszego odbicia. Karta przychodzi kurierem na drugi dzień, można zamówić puste karty.

Edytowane przez surfing
  • Like 3

9 godzin temu, marek_kapica napisał:

Ciekaw jestem czy wykorzystają te parę dni nocnych mrozów żeby podratować neuralgiczne miejsca. 

Narazie wiel że Golgote chcą załadować śniegiem. Dziś nie będę więc trzeba liczyć na tych co odwiedzą i przekażą gdzie jeszcze wodę ze zbiornika pakują. Wiem wiem zaraz ktoś napiszę rozprawke bo całą noc w kamerki patrzył ale wolę sam namacalnie lub od kogoś kto dotykał osobiście😊

7 godzin temu, mamad napisał:

Narazie wiel że Golgote chcą załadować śniegiem. Dziś nie będę więc trzeba liczyć na tych co odwiedzą i przekażą gdzie jeszcze wodę ze zbiornika pakują. Wiem wiem zaraz ktoś napiszę rozprawke bo całą noc w kamerki patrzył ale wolę sam namacalnie lub od kogoś kto dotykał osobiście😊

Golgotę naśnieżali wczoraj w ciągu dnia i w nocy, przetarć już nie widać :D W nocy naśnieżali też lancami trasę nr 7, dzisiaj w ciągu dnia nie naśnieżali nic :) 

• Like 4

Dziś trochę mniej zdjęć niż zwykle, bo warunki takie, że szkoda robić zdjęcia tylko trzeba jeździć. Warunki REWELACJA, ludzi umiarkowana ilość, w kolejce max. do 10 minut. Dzięki @andy-w za wspólną jazdę. Dziś mój syn zjechał z Bieńkuli (co było jego marzeniem od zeszłego roku, a że ma 8 lat to jeszcze sporo narciarskich celów przed nim). 

Jak było zobaczcie sami, dodam że moja córka nie chciała schodzić ze stoku o 14:00 a ma dopiero 5 lat, zrobiła tego dnia na nartach 16 KM.

Widokowo.

widokowo.jpg

Tak rano.

tak-rano.jpg

I tak.

i-tak.jpg

Jakby było mało.

sztrusik.jpg

Przygotowanie tras.

przygotowanie-tras.jpg

takie-warunki.jpg

Bieńkula

Bie-kula.jpg

Bieńkula cd.

Bie-kula-2.jpg

Moje dzieci na Bieńkuli.

Bie-kula-moje-dziecie.jpg

Zjechał.

Zjecha-2.jpg

Warunki na 1.

1-warunki.jpg

• Like 18
  • Thanks 8

Moruniek dzięki za wspólną jazdę i pogaduszki o nartach i nie tylko. Mam nadzieję na kontynuację.

Dzisiaj stawiłem się na otwarcie wyciągów z Soliska. Jazda pierwszą kanapą i zjazd prawie jak na Fresh Track należą do przyjemności.

Wczorajszy kilkucentymetrowy opad białego bardzo poprawił warunki, ale ratrakowi mogliby bardziej przyłożyć się do roboty. W wieli miejscach sztruks zrobiony powierzchownie bez wgryzania się w śnieg. Dlatego było sporo nierówności a czasem brak ciągłości, sztruksik nagle się urywał. Lodowe grudy też się zdarzały. Sporo było głębokich bruzd wyciętych przez skutery (prawdopodbnie z obsługi). Najbardziej wylizana była wg mnie 3 do gondoli. Bieńkula, także, ale z grudkami lodowymi. Na 7 dużo zlodziałych placków pod lancami. Wyglądało to na niezbyt udane próby naśnieżania przy zbyt wysokiej temperaturze. Dla wielu były to zaskakujące, mało bezpieczne pułapki. Piszę to bo przecież nie można tylko słodzić SMR-owi.

Mimo tych wszystkich niedogodności pojeździłem przednio, a gigantki trzymały na twardym i prawie lodzie fenomenalnie. Szkoda, że o 12 musiałem się ewakuować do pracy.

oczekiwanie w napięciu na godzinę "0"

20190205_082726.jpg

20190205_082732.jpg

dojazd na Juliany

20190205_083445.jpg

gigantki

20190205_083830.jpg

Suche

20190205_084443.jpg

widok w kierunku Białego Krzyża

20190205_084514.jpg

Pośredni

20190205_091429.jpg

Moruniek i andy-w (od prawej) w klasycznej forumowej pozie

20190205_115655.jpg

Edytowane przez andy-w
  • Like 14
  • Thanks 2

Piękne zdjęcia, ja potwierdzam, że wjechałem wczoraj (z trudem, potężny korek w drugą stronę w Szczyrku i potężny korek na dojeździe drogą nr 1, tam robią ... ekrany akustyczne) na jazdę wieczorną. Podobno w dzień armagedon, na wieczór na bieżąco. I gondola jeździ jakoś tak nawet szybko, co do tej pory nie było standardem.

• Like 1

46 minut temu, Daria 1984 napisał:

Wystartuje Snow Park, przez najbliższe 2 tygodnie będzie najwiecej ludzi, ferie śląskie się zaczynaja.

Hmmm... wg mnie to nie wygląda na Snow Park, tylko na falowany teren, taki do ćwiczeń. Kiedyś taki robili np. w Białce przy 1 czerwonej. Chyba, że jeszcze to zmienili i teraz wygląda inaczej. Ale jeśli miałyby to być hopki to jakieś powalone hopki, gdzie ląduje się na wznoszącym stoku.

Jak się zapatrujecie na jutro? Wybiera się ktoś? Ja właśnie rozważam, obawiam się wiatru i tłumu.
Czy na Golgocie (wiem że jest zamknięta) da się teraz normalnie jeździć? Mam na myśli czy nie ma tam jakiś 2 metrowych zasp śniegu z lancy, przetarć i innych tego typu atrakcji?

10 minut temu, gruchauho napisał:

Jak się zapatrujecie na jutro? Wybiera się ktoś? Ja właśnie rozważam, obawiam się wiatru i tłumu.
Czy na Golgocie (wiem że jest zamknięta) da się teraz normalnie jeździć? Mam na myśli czy nie ma tam jakiś 2 metrowych zasp śniegu z lancy, przetarć i innych tego typu atrakcji?

Ja podarowalem sobie smr narazie. Poczekam jeszcze te dwa tygodnie żeby sobie nie psuć miłych wspomnień.

Miałem byc dzisiaj ale na szczęście odwiadziało mi się.

Od niedzieli do czwartku chopok:)

12 godzin temu, przemo_narciarz napisał:

Ja podarowalem sobie smr narazie. Poczekam jeszcze te dwa tygodnie żeby sobie nie psuć miłych wspomnień.

Miałem byc dzisiaj ale na szczęście odwiadziało mi się.

Od niedzieli do czwartku chopok:)

Będę od piątku Chopok, Strbskie Pleso, Łomnica, mam karnet na Szczyrk a nawet dwa bo na wieczorne jazdy też mam, od początku sezonu byłem w Szczyrku 3 razy i nie wiem czy jeszcze tutaj zawitam widząc te 40 minutowe kolejki do niewiadomo czego tak na prawdę, może czasem wpadnę na COS, SMR to jest porażka całkowita, strata czasu, nerwów i pieniędzy, na przyszły sezon ewentualnie tylko karnet na Słowację, szczyrk tylko okazjonalnie od czasu do czasu, karnet tutaj jest po prostu bez sensu.

34 minuty temu, gruchauho napisał:

Dziękuję. Pogoda piękna. Stojąc w 15 minutowej kolejce na Solisku można się opalić :) Kanapa na Kopę stoi. Na Julianach dość porywisty wiatr. Ide do baru przeczekać. 

w sumie fajny Resort, może potrzeba więcej leżaków dla rozładowania kolejek :):):)?

6 minut temu, Sariensis napisał:

widząc te 40 minutowe kolejki

40 minut temu, gruchauho napisał:

Stojąc w 15 minutowej kolejce na Solisku można się opalić :) 

To może nie patrz na kolejki. Już zauważyłem że dla patrzących kolejki są na 40 min a dla stojących w tych kolejkach jak widzisz wyżej są na 15 min. Zdecydowanie wierzę stojącym za to w ogóle patrzącym😊

• Like 1
  • Thanks 1

1 minutę temu, mamad napisał:

To może nie patrz na kolejki. Już zauważyłem że dla patrzących kolejki są na 40 min a dla stojących w tych kolejkach jak widzisz wyżej są na 15 min. Zdecydowanie wierzę stojącym za to w ogóle patrzącym😊

nawet 15 minutowe uważam za zbyt długie, wole Łomnicę, gdzie kolejek w ogóle brak, na Chopoku są, za to mamy znacznie lepsze trasy do wyboru. Byłem 2 razy i to mi w zupełności wystarczyło 9 zjazdów na 3 godziny wieczornych jazd to zdecydowanie za mało jak dla mnie, za taka usługę już nie zamierzam więcej przedpłacać, po prostu słaby jakościowo produkt, karnet na Słowacje obejmuje 3 fajne miejscowości, na Polskę ... 1 słownie (jedną) przepełnioną i bez infrastruktury w dodatku z bardzo poważnymi problemami z utrzymaniem należytego stanu głównych szlaków komunikacyjnych, co już zaowocowało bardzo poważnymi zdarzeniami-słabo póki co.