Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, gruchauho napisał:

Dziękuję. Pogoda piękna. Stojąc w 15 minutowej kolejce na Solisku można się opalić :) Kanapa na Kopę stoi. Na Julianach dość porywisty wiatr. Ide do baru przeczekać. 

Az z ciekawości zerknąłem na kamery, na Kopę już chodzi, za to niebieska kanapa jak tylko na nią patrzę to zaraz się zatrzymuje :)

Szczyrk TMR 07.02.2019 Czwartek godz. 11:00

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2019-02-07 105053.jpg

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2019-02-07 105233.jpg

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2019-02-07 105642.jpg

• Like 3
  • Confused 1

59 minut temu, gruchauho napisał:

Dziękuję. Pogoda piękna. Stojąc w 15 minutowej kolejce na Solisku można się opalić :) Kanapa na Kopę stoi. Na Julianach dość porywisty wiatr. Ide do baru przeczekać. 

I już wiem dlaczego tak pusto dziś na COS. Jest genialnie, choć czarna na grzebieniu nieczynna (trening), to i tak można się wyjeździć za wszystkie czasy. Wieczorem wstawię relację. 

• Like 6

Dobra decyzja by przeczekać ten szczyt. Teraz do gondoli stałem 8 minut. Kanapa na Kopę ruszyła i widać jak na dłoni jak ta "trasa" pięknie rozładowuje. Aktualnie jeżdżę na Bieńkuli, jest PETARDA, równo, bez lodu, przy ostatnim zjeździe na trasie łącznie 4 narciarzy. 

• Like 4

21 godzin temu, nikdob napisał:

Hmmm... wg mnie to nie wygląda na Snow Park, tylko na falowany teren, taki do ćwiczeń. Kiedyś taki robili np. w Białce przy 1 czerwonej. Chyba, że jeszcze to zmienili i teraz wygląda inaczej. Ale jeśli miałyby to być hopki to jakieś powalone hopki, gdzie ląduje się na wznoszącym stoku.

Do mini ski crossu😀

Takie pagórki sa na Łomnicy, do czego sluża? W zasadzie to nie wiem, czasem widac jak instruktorzy szkolek narcoarskich prowadzaja po nich kursantow, w zeszly weekend dwa razy sie po nich przejechalem, nic specjalnego, to Juz lepszy rollercoaster na niebieskiej trojce okolo 15.00 ;), do snowparku to temu baaardzo daleko, w Bialce potrafili postawic wlasciwy na zawody freestyle, tutaj to sa pagórki nic wiecej.

Edytowane przez Gość

21 godzin temu, nikdob napisał:

Hmmm... wg mnie to nie wygląda na Snow Park, tylko na falowany teren, taki do ćwiczeń. Kiedyś taki robili np. w Białce przy 1 czerwonej. Chyba, że jeszcze to zmienili i teraz wygląda inaczej. Ale jeśli miałyby to być hopki to jakieś powalone hopki, gdzie ląduje się na wznoszącym stoku.

W niektórych miejscach w Austrii - np. w Filzmoos - robią dokładnie takie same. Zawsze to jakaś dodatkowa atrakcja - moja wtedy 7-latka uważała to za super atrakcję i w Filzmoos wjeżdżała w to pofalowanie za każdym razem. W lepiej doinwestowanych ośrodkach pojawiają się tzw. Fun Slope'y - widziałem takie w Schmitten, Livigno, zdaje się od tego roku w Schladming. Dla dzieciaków super zabawa - zresztą i dorosłym sprawiało frajdę. Może w SMR też się kiedyś coś takiego pojawi.

• Like 1

1 godzinę temu, Cosworth240 napisał:

doinwestowanych ośrodkach pojawiają się tzw. Fun Slope'y - widziałem takie w Schmitten, Livigno, zdaje

W Livigno kojarzę była taka rynna dla narciarzy :)

Ja kiedyś widziałem filmik w necie gdzie gość pokazywał jak na tym ćwiczyć jazdę po nierównym terenie z absorbowaniem nierówności nogami i skrętem na szczycie. Ale tylko to.

54 minuty temu, nikdob napisał:

W Livigno kojarzę była taka rynna dla narciarzy :)

Ja kiedyś widziałem filmik w necie gdzie gość pokazywał jak na tym ćwiczyć jazdę po nierównym terenie z absorbowaniem nierówności nogami i skrętem na szczycie. Ale tylko to.

Fun Slope jest na Mottolino i nazywa sie to Yepi:

U tutaj Funslope na Schmitten:

Tutaj na Hauser Kaibling:

• Like 1

3 godziny temu, marionen napisał:

Widać, że nie widziałeś toru do skicrossu. Same rolery to za mało , muszą być jeszcze odpowiednio wyprofilowane, by zawodnicy mogli niektóre z nich przeskaiwać. Nieodzownym składnikiem są również skocznie, bandy i ostre profilowane zakręty...

Widać że się uwziąłeś...

• Like 1

3 minuty temu, andy-w napisał:

Wstyd pytać, ale czy na Solisku jest jakikolwiek bezpłatny parking ?

Jeżeli już to w grę wchodzi chyba tylko ten na pętli autobusowej.

w Szczyrku wszystkie parkingi powinny być płatne, minimum 10 zł za godzinę

• Downvote 2

34 minuty temu, andy-w napisał:

43 minuty temu, andy-w napisał:

Wstyd pytać, ale czy na Solisku jest jakikolwiek bezpłatny parking ?

Jeżeli już to w grę wchodzi chyba tylko ten na pętli autobusowej.

Nigdy nie zaparkowalem tam za free. Nawet ostatnio stałem jako ostatni a i tak 10zl poszlo...

• Like 1
  • Thanks 1

Byłem dziś w SON i COS. Krótka relacja.

Coś nam długo zeszło z dzieckiem rano i w Szczyrku byliśmy dopiero coś 8:40. Pod gondolę się nie pchaliśmy. Zaparkowaliśmy bez problemu w Czyrnej. W tym sezonie jeszcze tam nie byłem więc plan zakładał testy nowej kanapy i talerzyka. Do gondoli na jakieś 8-10 min stania z rana. Niestety kanapa nie działała. Do talerzyka nie chciało nam się podejść. Zjechaliśmy do Soliska(niebieską) i następnie Juliany. Tam testowaliśmy wszystko co jest. Na szczęście Słowacy nie przeprojektowali tych tras na środku Julek. Tam jest tak jak być powinno. Golgota naśnieżana(zamknięta) ale jakoś tak niemrawo, a do tego dmuchało na krzesło. Byli tacy co tam jeździli. Nie mój level oczywiście. Dużo osób słabo jeżdzących. Przewrotki na tym płaskim odcinku 10tki to trochę wyczyn. Kolejki tak 10-15min. Całość bramki-bramki zajmowała ok 30min. Samego stania nie mogło być więc 30min ale 15 też już jest słabo akceptowalne. Ok 11 dowiedzieliśmy się, że Zbójnicka Chodzi. No ale tego samego pomysła miało kilkaset osób. To jest jakieś narciarstwo kolejkowe, alternatywne. Ludzie w 84 po meble takich kolejek nie mieli. Ze Zbojnickiej na COS pod orczyk. Do orczyka też z 10 min. Po odstaniu na Zbójnicką ze 25-30 tu już było ekspresowo. Z góry zjazd FISo-Kaskadą. Ścianka na Kaskadzie bez śniegu. Ta część Kaskady zamknięta. Powtórka z przejazdu z Jaworzyny na Doliny po czym na sam dół niebieską. Tam calkiem spoko kolejka(jakieś 10min). Ponownie z Jaworzyny do Hiltona. Tam niestety ze 20osób w kolejce po cokolwiek. Talerzykiem do góry i w dół tym razem czarną. Tam znowu kolejka umiarkowana. Drugiego odcinka kolei na Skrzyczne nie było nam dane spróbować. Znowu na Doliny. Orczyk i przebitka na SON. Tam jeden wjazd talerzykiem na Małe Skrzyczne. Długi zjazd w kierunku Gondoli z przebitką do Czyrnej(lekko dziwne dla mnie bo to był kiedyś naturalny kierunek zjazdu, teraz trzeba kombinacje robić).

W SON na Julianach bardzo ok choć pojawiał się lód. Z Małego Skrzycznego jedno wielkie lodowisko po 14. FIS lodowisko choć może tak powinna wyglądać poważna trasa zjazdowa z homologacją. W dół od Dolin czarna ok. Niebieska z przetarciami i kamieniami. Dużo nowych śladów na ślizgach. Lód był nawet na trasie ze Zbójnickiej. Ondraszek ok 11 był rynną ze średnim warunkiem. Zjazd z Jaworzyny do Dolin jedna wielka lodowa rynna z kilkoma kamieniami wielkości pięści(jeden wyrzuciłem). Dziś chyba pierwszy raz miałem odczucie, że warunki w SON lepsze niż w COS.

Ale jedno jest wspólne. Kolejki, kolejki i jeszcze raz kolejki. Nie widzę sensu stać 15 minut w kolejce. W tym czasie na wolnym krześle można conajmniej raz zawinąc pod krzesło. Ja jestem trochę uprzedzony do Słowaków co już kilka razy tutaj pisałem. Spotkałem jednego gościa który narzekał na obecną Golgotę(że taka się tępa zrobiła) i na kolejki. Reszta zachwycona "nowym Szczyrkiem". Usłyszane w kolejce(taka na 20 minut): "teraz to tutaj jest infrastruktura niebo a ziemia w porownaniu do 5 lat temu". Tu nie ma żadnej wątpliwości. Ale zamiast 6h stać głównie w kolejce nastepnym razem uderzymy do Wisły. Wolę 4h ciąć na okretkę na Nowej Osadzie.

Na mega plus pogoda. Słoneczko non stop. Na górze trochę łeb urywalo, ale jakoś tak jak słońce naparza to nic nie przeszkadza. Endomondo pokazało 42km wszystkiego. W sumie nie wiem gdzie aż tyle.

Edytowane przez czepek
  • Like 11
  • Thanks 1