Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś, bardzo dawno temu, kiedy rynek dostepu do Internetu wyglądał trochę inaczej niż teraz - czyli w 2011 roku, w ramach swego rodzaju imprezy branżowej, miała miejsce taka akcja, polegająca na zestawieniu łącza WiFi pomiędzy Skrzyznem (dużym) a wieżą Bismarcka na Wielkiej Sowie. Nie pamiętam ile dokładnie, ale odległość dość podobna jak ze ślęży. Łącze zadziałało, bo pomiędzy tymi punktami jest widoczność optyczna. 

Poniżej jest link do zdjęć. Można sobie pooglądać ile się tam przez te 14 lat zmieniło :) PS. Ja też jestem na niektórych zdjęciach i też się dziwie jak się zmieniłem :)

https://photos.app.goo.gl/TghZWHurJarXriDU7

• Like 5

• 5 weeks later...

Byłem ostatnio kilka razy w Szczyrkowskim oraz COS i składam swój krótki raport.

U Słowaków otwarte cztery trasy niebieskie i żadnej czerwonej. W COS otwarta czerwona FIS/Kaskada i niebieska 21. Więc mamy dostępny miks niebieskich i jednej dobrej czerwonej. W sumie nienajgorzej. Ale postawa Słowaków wobec tras czerwonych mnie jednak mocno rozczarowuje. Obecnie nie widać nawet zamiarów przygotowania żadnej z konkretnych czerwonych tras: jedynka pod gondolą, 11 golgota. Dla mnie jest to kompletnie żenujące.

Na tych czerwonych trasach nie jest sypany sztuczny śnieg, nie widać tam żadnych prac. A w ostatnim czasie widać takie prace na trasach: 7 czerwona, 10 niebieska, orczyk i trasa na Małe Skrzyczne. Tutaj nadmienię że trasę 7 nie traktuje jako pełnoprawną trasę czerwoną, gdyż jest to bardziej trasa niebieska z dwoma krótkimi ściankami. 7 czerwona i 4 niebieska to jest w zasadzie ta sama skala trudności. Zapowiadają że 7 czerwona zostanie uruchomiona w piątek, czyli jutro.

Na COS intensywnie śnieżą brakujący kawałek FIS oraz doliny.

Sukcesem jest że chodzą wszystkie szybkie wyciągi: trzy krzesła i gondola Szczyrkowski, trzy krzesła COS.

Przejazd na nartach jest możliwy od Szczyrkowski do COS mimo wskazania że trasa 3c jest zamknięta. W jednym miejscu brakuje trochę śniegu, ale bokiem na jednej narcie da się to przejechać (5m długości). Niewiele tam wysiłku potrzebne bybyło aby dowieźć tam trochę sztucznego śniegu i uklepać. Ewidentnie brak zaangażowania w tym temacie po stronie obu ośrodków. Druga żenada.

Przejazd w drugą stronę (od szczytu Skrzyczne do Szczyrkowskiego) nie jest możliwy. Około 2/3 tej przejazdówki to wystające kamienie na śniegu. Trzeba przejść. Ja w tą stronę jeździłem darmowym skibusem (COS -> Szczyrkowski).

Da się więc zrobić pętlę po obu ośrodkach. Duża pochwała dla obu ośrodków że to jednak działa.

Wczoraj 7 stycznia było bez kolejek w obu ośrodkach, można było się wszędzie najeździć. Aczkolwiek pusto nie było, co w sumie cieszy, bo przecież wyciągi nie powinny jeździć na pusto. W Kuflonce wszystkie miejsca w południe były zajęte.

Kilka zdjęć dla rzucenia okiem

3c

IMG_4463.thumb.jpg.54c49e12fcb4cce300570edd4e84e6a7.jpg

Małe Skrzyczne śnieżone i zamknięte jeszcze

IMG_4502.thumb.jpg.3682f91bdb3ffef98d8d86231daee221.jpg

Kaskada COS

IMG_4475.thumb.jpg.f4fc1366e7a060fe34a2f4dcf653165b.jpg

• Like 10
  • Thanks 4

Aaa i jeszcze jedno. W Szczyrkowskim dni wolne to masakra. Kolejki ogromne, tam się nie da wtedy jeździć. To większość wie, ale trzeba powtórzyć, odradzam. A rano i od 15 do 18 korek na głównej drodze. To jest masakra totalna.

Jedyne rozwiązanie na korki to mieszkać blisko wyciągu.

• Like 1
  • Thanks 3

@MarioJ i inni znawcy tego ośrodka, proszę o jakieś tipy. Jadę tam pierwszy raz i to niestety w weekend 17 stycznia. Planujemy być na miejscu dopiero ok. godziny 9:30-10:00 - dojazd z Wrocławia niestety troszkę trwa. Czy warto cisnąć ekipę do wstawania o 4 rano i wcześniejsze dotarcie na miejsce? Które trasy warto przejechać a które sobie darować? Jedna osoba będzie słabiej jeżdżąca więc jakaś niebieska musi być.

Godzinę temu, Michas222k napisał:

@MarioJ i inni znawcy tego ośrodka, proszę o jakieś tipy. Jadę tam pierwszy raz i to niestety w weekend 17 stycznia. Planujemy być na miejscu dopiero ok. godziny 9:30-10:00 - dojazd z Wrocławia niestety troszkę trwa. Czy warto cisnąć ekipę do wstawania o 4 rano i wcześniejsze dotarcie na miejsce? Które trasy warto przejechać a które sobie darować? Jedna osoba będzie słabiej jeżdżąca więc jakaś niebieska musi być.

Cześć, byłem na Szczerkowskim około 7 sezonów.  Jeśli chcecie wykorzystać dobrze dzień, wystartujcie z samego rana. Dobrze jest rozpocząć dzień na na parkingu (jak poniżej). szybkie 1-2 zjazdy na Julianach po świeżym sztruksie. Później do około 11.00 trasy numer 7 4 3, po 11.00 przerzutka na COS, ale koło 14.30 najlepiej przemieszczać się na nartach z powrotem w stronę Julian ( trasy 10 8 ). Zjeść kaszankę w rudym kocie, wyjeździć się do końca i do domu w korkach :) jak coś pomogę jeszcze. Sam wybieram się 14.01 do 18.01. Jako bazę wybieram tym razem Pilsko, ale na pewno 16.01 przyjadę objechać COS i SMR. image.thumb.png.c479e29576e7a93d39112a3d6e61764c.png

• Like 1
  • Thanks 1

Godzinę temu, Michas222k napisał:

W Twojej sytuacji pojechał bym do Szczyrku na dwa dni. I dojechał tam w piątek wieczorem.

Wszystkie trasy niebieskie są fajne, za wyjątkiem Zbójnickiej Kopy. Ale nawet ona ma jedną zaletę: ładne widoki.

• Like 2
  • Thanks 2

18 minut temu, Lexi napisał:

Dla mnie to  to co piszecie to czarna magia... TMR, COS, Smr... cośtam jeszcze .. przecież tam jest z 200km tras skoro tyle tych ośrodków..  jeszcze który karnet gdzie działa a gdzie nie

Nie zapomianjmy o SON BSA i moze nawet GAT :)

• Haha 4

1 godzinę temu, Lexi napisał:

Dla mnie to  to co piszecie to czarna magia... TMR, COS, Smr... cośtam jeszcze .. przecież tam jest z 200km tras skoro tyle tych ośrodków..  jeszcze który karnet gdzie działa a gdzie nie

Popatrz sobie np. na karnety w tzw. obszarze Lungo (Karyntia), też tam się można doktoryzować. 😁

10 godzin temu, Michas222k napisał:

Nie będzie to miało większego sensu. Trafiasz w ferie Mazowieckie + weekend. Utkniesz w kolejkach do kolejek, mega korku i w poszukiwaniu wolnego miejsca do zaparkowania.

p.s.

Ja wtedy jadę do Zieleńca 😉 ale sobotę raczej odpuszczę.  

• Like 2

2 minuty temu, moruniek napisał:

Nie będzie to miało większego sensu. Trafiasz w ferie Mazowieckie + weekend. Utkniesz w kolejkach do kolejek, mega korku i w poszukiwaniu wolnego miejsca do zaparkowania.

p.s.

Ja wtedy jadę do Zieleńca 😉 ale sobotę raczej odpuszczę.  

Na wielkie nartowanie się nie nastawiam, jadę ze znajomymi. Proponowałem im Szpindl który całkiem nieźle znam. Woleli Szczyrk- karnety i nocleg wyszedł dla nich nieco taniej. Same narty to tylko taki dodatek do wspólnego wyjazdu.

Byłes w Zieleńcu wcześniej? Jedziesz chyba na tydzień, planujesz tylko Zieleniec czy jakieś inne pobliskie ośrodki?

16 minut temu, Michas222k napisał:

Na wielkie nartowanie się nie nastawiam, jadę ze znajomymi. Proponowałem im Szpindl który całkiem nieźle znam. Woleli Szczyrk- karnety i nocleg wyszedł dla nich nieco taniej. Same narty to tylko taki dodatek do wspólnego wyjazdu.

Byłes w Zieleńcu wcześniej? Jedziesz chyba na tydzień, planujesz tylko Zieleniec czy jakieś inne pobliskie ośrodki?

Ja bym polecił zobaczyć Wisłę, Wisła Czarne (Zameczek Prezydenta) + trasa wokół zbiornika. Odnośnie nart, zaczynać od Pośredniego (parking) i przebijać się do COS-u. Początkująca osoba - Kopa (wąsko) lepsze Wisła Klepki (na pierwsze kroki na nartach). Jak coś pisz na priv. 

p.s.

Byłem ale lata temu. Inne też mile widziane. Będę tam 8-9 dni.  

• Like 1

15 godzin temu, MarioJ napisał:

Popatrz sobie np. na karnety w tzw. obszarze Lungo (Karyntia), też tam się można doktoryzować. 😁

Też z udziwem studiowałem w zeszłym sezonie karnetową politykę Lungo i Lungau 🙂

Edytowane przez Gorol

Dziś odwiedziliśmy SMR + COS wykorzystując okno pogodowe,  brak ferii i weekendu. Ludzi i tak sporo, ale kolejek w zasadzie brak. Warunki bardzo dobre, twardo przez cały dzień, popołudniu miejscami ślizgawiki.  Minerały wychodzą najbardziej na COS - na Ondrszku najwięcej,  na niebieskiej do gondoli też. 

Ponieważ startowaliśmy z SMR, to powrót zrobiliśmy tradycyjnie grzbietem ze Skrzycznego na Zbójnicką Kopę i potwierdzam co napisał  @MarioJ, że dużo kamieni, nie da się objechać bez strat w sprzęcie (zrobiliśmy spacer,  ale to też przyjemność w tych okolicznościach przyrody):

20260109_133004.thumb.jpg.7a49a2efd31da19303a3f99a158230f1.jpg

poza tym było tak:

20260109_092932.thumb.jpg.faa140f26c3db97c8e1b7ef3fb161826.jpg

20260109_115551.thumb.jpg.b9ef88bc69d405bb6bd86cd046c98028.jpg

20260109_115757.thumb.jpg.4fb0abadd705c415d10c822930aa8f2c.jpg

20260109_123313.thumb.jpg.8307147a23021c29fca5d2c47c9615da.jpg

20260109_133451.thumb.jpg.6f1c06f5887f6478c565c38ec27f5a62.jpg

20260109_115456.thumb.jpg.65a68d6ee1fc95b283443463a8ad9259.jpg

Temperatura z rana -14 potem do -5. Bardzo udany dzionek.

• Like 14

56 minut temu, zając napisał:

Ponieważ startowaliśmy z SMR, to powrót zrobiliśmy tradycyjnie grzbietem ze Skrzycznego na Zbójnicką Kopę i potwierdzam co napisał  @MarioJ, że dużo kamieni, nie da się objechać bez strat w sprzęcie (zrobiliśmy spacer,  ale to też przyjemność w tych okolicznościach przyrody):

Czyli  powrót albo z buta górą albo zjazd na parking KL.Skrzyczne (da się zjechać?) i potem powrót busem do  Skrzyczne Gondola... @MarioJ  chyba tak wracał.. ?

1 godzinę temu, Lexi napisał:

Czyli  powrót albo z buta górą albo zjazd na parking KL.Skrzyczne (da się zjechać?) i potem powrót busem do  Skrzyczne Gondola... @MarioJ  chyba tak wracał.. ?

Dokładnie, z tym że na dół do Szczyrku trzeba zjechać krzesłem bo śniegu za mało,  ale ma padać jutro trochę i potem w niedzielę wiecej- zobaczymy co z tego będzie. COS ogólnie jeszcze słabo,  FIS dzisiaj ratrakowali ale był zamknięty (od Grzebienia).

My woleliśmy się przejść trochę z buta niż wykonywać manewry skibusowe.

• Thanks 2