Narty - skionline.pl
Jump to content
Gerald

Wiosna, wiosna ..... stoi jak sosna!

Recommended Posts

Jest taka chwila, która dla mnie oznacza wiosnę. To moment kiedy mogę powiedzieć

Wiosna, wiosna czosnek niedźwiedzi stoi jak sosna. 

To najpiękniejsze sezonowe warzywo jakie znam. Można się nim cieszyć bardzo krótko. Wyrasta spod śniegu marcowego, a już na początku maja roślina więdnie.

Rośnie kilometrowymi łanami, szczególnie u nas w Karpatach. Lubi okolice młak, obszary podmokłe. Ma piękny czosnkowy zapach. Jego pola występowania są rzadkie. Można go uprawiać, jednak jest wymagający.

Jem go codziennie w tym krótkim okresie jego występowania.

Znam conajmniej dwa stanowiska w okolicach Krakowa gdzie występuje (nie napiszę gdzie ze względu na ochronę rośliny). Dzisiaj zakupiłem go na Placu Imbramowskim w Krakowie. 

Spróbujcie go surowego, jest niesamowity!

 

IMG_20200321_143101.jpg

  • Like 12
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Gerald napisał:

Jest taka chwila, która dla mnie oznacza wiosnę. To moment kiedy mogę powiedzieć

Wiosna, wiosna czosnek niedźwiedzi stoi jak sosna. 

To najpiękniejsze sezonowe warzywo jakie znam. Można się nim cieszyć bardzo krótko. Wyrasta spod śniegu marcowego, a już na początku maja roślina więdnie.

Rośnie kilometrowymi łanami, szczególnie u nas w Karpatach. Lubi okolice młak, obszary podmokłe. Ma piękny czosnkowy zapach. Jego pola występowania są rzadkie. Można go uprawiać, jednak jest wymagający.

Jem go codziennie w tym krótkim okresie jego występowania.

Znam conajmniej dwa stanowiska w okolicach Krakowa gdzie występuje (nie napiszę gdzie ze względu na ochronę rośliny). Dzisiaj zakupiłem go na Placu Imbramowskim w Krakowie. 

Spróbujcie go surowego, jest niesamowity!

 

IMG_20200321_143101.jpg

Jedna z najpyszniejszych zup jaka kiedykolwiek jadłem była zrobiona na bazie czosnku niedźwiedziego. Przepisu nie znam, jadłem w restauracji w Niemczech, ale do dziś pamietam smak. Pyszności. 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Gerald napisał:

Wiosna, wiosna czosnek niedźwiedzi stoi jak sosna.

Od tygodnia idzie do sałatek zamiast innej zieleniny, jutro będzie kaczka duszona w czosnku niedźwiedzim. Łukasz taką wiązkę co masz w dłoni to wcinam do śniadania, ile biorą za to na targu? 

Tak wygląda czosnek niedźwiedzi w naturze.

IMG_20200319_100917.thumb.jpg.d96c7a9baf9bb4c71776e1bb16ea885a.jpg

 

 

  • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje jedyne wspomnienie z czosnkiem niedźwiedzim pochodzi ze szkolnej wycieczki do Białowieży (jakaś 3 klasa podstawówki). Gdy pani przewodnik powiedziała "o, tu rośnie czosnek niedźwiedzi i jest pod ochroną, nie zrywajcie go!". Gdy się odwróciła, pierwsze co zrobiłem to zerwałem kawałek listka i zjadłem. W sumie nie wiedziałem, że można to normalnie kupić

  • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

Można Marcin bo to jest roślinka uprawiana. Zresztą nie jest objęta ochrona ścisłą a częściową czyli w pewnych warunkach można ją zbierać.

Zupa o której pisał Cosworth rzeczywiście jest genialna. Jak jeszcze chodził Szczawnik mieliśmy tam metę gdzie Pani była mistrzynią świata w tej materii.

Pozdrowienia

 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, Cosworth240 napisał:

Jedna z najpyszniejszych zup jaka kiedykolwiek jadłem była zrobiona na bazie czosnku niedźwiedziego. Przepisu nie znam, jadłem w restauracji w Niemczech, ale do dziś pamietam smak. Pyszności. 

Warto poeksperymentować. Jest YT i dużo ludzi kręci filmy z przepisami kulinarnymi.

 

17 godzin temu, surfing napisał:

Łukasz taką wiązkę co masz w dłoni to wcinam do śniadania, ile biorą za to na targu?

4-5 zł. Wczoraj 5 zł za taką wiązkę. Czosnek z uprawy. Jeśli to nie tajemnica, to skąd jest to zdjęcie?

 

Godzinę temu, Mitek napisał:

Zupa o której pisał Cosworth rzeczywiście jest genialna. Jak jeszcze chodził Szczawnik mieliśmy tam metę gdzie Pani była mistrzynią świata w tej materii.

O ile mnie pamięć nie myli, to w schronisku PTTK jest zupa ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim.

 

Zdarzało mi się spotykać stanowiska położone na wysokości co najmniej 1000 m.n.p.m. czosnku pod koniec maja, który nadawał się jeszcze do spożycia. Ale im późniejsza pora roku, tym smak ma ostry, mniej przyjemny.

Warto go w tym okresie jeść bez przetworzenia, poddawania mocnej obróbce termicznej.

Oprócz tego że można z niego zrobić zupę,

- można go zamarynować (zrobiłem kiedyś mały słoik).

- dodać do sosów

- posiekać do sałatki

- położyć na kanapę - nawet cały liść

- zamrozić (posiekany najlepiej)

- zrobić pyszne koreczki - i w taki sposób stał się wczoraj przekąską do whisky - polecam taki sposób - w podobny sposób podaje małe młode ziemniaki owinięte liśćmi czosnku

tutaj wczorajsza przekąska (koreczek) z kawałkiem sera typu camambert:

 

90646845_2525979110994513_605116804167106560_n.jpg

Edited by Gerald
  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Gerald napisał:

Zdarzało mi się spotykać stanowiska położone na wysokości co najmniej 1000 m.n.p.m. czosnku pod koniec maja

Potwierdzam, mi w Bieszczadach ;) ale nie zrywałem i nie dotykałem :):)

Pozdrawiam

mirekn 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, mirekn napisał:

Potwierdzam, mi w Bieszczadach ;) ale nie zrywałem i nie dotykałem :):)

Pozdrawiam

mirekn 

w ukraińskich Bieszczadach można bez problemu :D

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Mitek napisał:

Zresztą nie jest objęta ochrona ścisłą a częściową czyli w pewnych warunkach można ją zbierać.

Paradoksem przepisu ,,ochrony"  jest to że można go zbierać przemysłowo ale prywatnie już nie, czosnek niedźwiedzi rośnie jak chwast a po zerwaniu odrasta jeszcze mocniej, więc nie przejmujcie się zbytnio tym przepisem i jak macie możliwość to zbierajcie bo będzie smaczny jeszcze tylko 2-3 tygodnie. Szukajcie go w zacienionych miejscach.

Godzinę temu, Gerald napisał:

Warto go w tym okresie jeść bez przetworzenia, poddawania mocnej obróbce termicznej.

Oprócz tego że można z niego zrobić zupę,

- można go zamarynować (zrobiłem kiedyś mały słoik).

- dodać do sosów

- posiekać do sałatki

- położyć na kanapę - nawet cały liść

- zamrozić (posiekany najlepiej)

 Czosnek niedźwiedzi można też ususzyć (w piekarniku) , zrobić pesto itp.

Mam to szczęście że w mojej okolicy jest go bardzo dużo.

Smacznego - do sałatki niema potrzeby używać soli bo ma w sobie tą ostrość.

IMG_20200322_103852.thumb.jpg.ea8cf2ab591f62085290e5728be8e3b1.jpg

 

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, surfing napisał:

Paradoksem przepisu ,,ochrony"  jest to że można go zbierać przemysłowo ale prywatnie już nie, czosnek niedźwiedzi rośnie jak chwast a po zerwaniu odrasta jeszcze mocniej, więc nie przejmujcie się zbytnio tym przepisem i jak macie możliwość to zbierajcie bo będzie smaczny jeszcze tylko 2-3 tygodnie. Szukajcie go w zacienionych miejscach.

Gdzie znaleźć ów przepis prawa? W internecie jest mnóstwo nieaktualnych informacji.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dz.U. 2014 poz. 1409 

Najważniejsze, czosnku niedźwiedziego nie wyrywamy z korzeniem tylko urywamy (ścinamy) nad ziemią

Do 2014 r. czosnek niedźwiedzi był objęty ochroną ścisłą. Aktualnie wg Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej roślin jest zaliczany do gatunków roślin objętych ochroną częściową, które mogą być pozyskiwane. Sposobem jego pozyskiwania jest: „Zbiór ręczny z licznych populacji, wyłącznie na obszarze województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Należy zostawić nie mniej niż 75% populacji. Nie należy uszkadzać części podziemnych.” (Dz.U. 2014 poz. 1409)

  • Like 2
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, surfing napisał:

Dz.U. 2014 poz. 1409 

Najważniejsze, czosnku niedźwiedziego nie wyrywamy z korzeniem tylko urywamy (ścinamy) nad ziemią

Do 2014 r. czosnek niedźwiedzi był objęty ochroną ścisłą. Aktualnie wg Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej roślin jest zaliczany do gatunków roślin objętych ochroną częściową, które mogą być pozyskiwane. Sposobem jego pozyskiwania jest: „Zbiór ręczny z licznych populacji, wyłącznie na obszarze województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Należy zostawić nie mniej niż 75% populacji. Nie należy uszkadzać części podziemnych.” (Dz.U. 2014 poz. 1409)

A ja byłem święcie przekonany że jest dalej całkowity zakaz.

Próbowałeś cebulek?

Tutaj o tym mówi dr. Łukasz Łuczaj, ekspert od dzikich roślin jadanych w Polsce.

 

Edited by Gerald
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Gerald napisał:

Próbowałeś cebulek?

Jeszcze nie próbowałem

Robiliśmy wczoraj pesto i na słoiczek idzie z 10 takich wiązek z targu plus dużo roboty, Na olx słoiczek 220ml z Bieszczad lub Podkarpacia wyceniają na ok 12zł  zdecydowanie warto.

Z mrozem też sobie poradzi, po przejściu mrozów liście są bez skazy.

Tak wyglądał teraz

IMG_20200322_180317.thumb.jpg.65bcd0288c077eae9028b9ff8993566e.jpg

Cytat

 

Liście czosnku niedźwiedziego zawierają silne  substancje, które oczyszczają organizm i wzmacniaj odporność.

Czosnek niedźwiedzi posiada zdolność oczyszczanie naszych organizmów z toksyn, ponieważ zawarte w nim związki siarki wspomagają wątrobę w procesie oczyszczania, działając jak filtr odtruwający. Wiążą nikotynę i metale ciężkie w związki, które następnie wydalane są z organizmu. Kwas siarkowy unieszkodliwia wiele toksycznych związków i pomaga w ich wydalaniu.

Substancje zawarte w czosnku niedźwiedzim pomagają zwalczać wirusy, bakterie oraz drożdżaka Candida albicans, odpowiedzialnego za grzybicę. Są również bardzo skuteczną kuracją przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcowi.

Czosnek niedźwiedzi posiadają też związki, które stymulują produkcję immunoglobulin – przeciwciał biorących udział we wszystkich procesach odpornościowych, przez co mobilizuje organizm do walki z chorobami.

Udowodniono też, że czosnek niedźwiedzi wzmacnia serce, zapobiega miażdżycy,  obniża podwyższone ciśnienie, a także dba o kondycję żył i tętnic – jednym słowem pozytywnie wpływają na układ sercowo -naczyniowy. Zmniejsza więc ryzyko powstania zawału serca, udaru czy choroby wieńcowej. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Pozytywny wpływ na układ krwionośny czosnek niedźwiedzi zawdzięcza przede wszystkim adenozynie – substancji, która zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, gdyż zmniejsza lepkość krwi i obniża ciśnienie poprzez rozszerzenie naczyń. Ponadto roślina ta zawiera sporo naturalnego, łatwo przyswajalnego żelaza, które jest nam tak potrzebne, zwłaszcza na przednówku.

Podczas przeziębień substancje zawarte w czosnku niedźwiedzim działają jak naturalny antybiotyk, a jednocześnie zwalczają wirusy.

Czosnek niedźwiedzi posiada również właściwości antynowotworowe, a zawdzięcza je przede wszystkim organicznym związkom siarki, które działają jak silny przeciwutleniacz. Badania naukowe wskazują na to, że czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w związki siarki rośliną w Europie i zawiera jej kilka razy więcej niż tradycyjny czosnek. Związki siarki chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, a jednocześnie pobudzają układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych. Z badań, które zostały opublikowane w „Journal of the American Cancer Society”, wynika, że: „związki te są wyjątkowo skuteczne nawet wobec glejaka (rodzaj raka mózgu) i mogą być używane jako nieinwazyjna forma leczenia nowotworów”.

Co ciekawe, siarka (której jest tak dużo w czosnku niedźwiedzim) jest podstawowym budulcem tkanki łącznej i kolagenu. Z nich zbudowane są stawy. Tak więc czosnek niedźwiedzi wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie chrząstek stawowych, ułatwia ich regenerację i sprawne funkcjonowanie. Jest więc idealny na reumatyzm i łagodzi dolegliwości narządów ruchu.

Siarka jest również podstawowym składnikiem keratyny, a więc białka skóry, włosów i paznokci, oraz kolagenu. Gdy w naszym organizmie brakuje związków siarki, skóra staje się szara i zmęczona, a  paznokcie i włosy słabe i łamliwe. Tak więc czosnek niedźwiedzi jest sprzymierzeńcem nie tylko naszego zdrowia, ale również urody. ☺ Dodatkowo wspomaga trawienie, przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, przez co usprawnia pracę jelit i zapobiega powstawaniu wzdęć.

Czosnek niedźwiedzi w kuchni.
Ponieważ jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również bardzo smaczny i lżej strawny od klasycznego czosnku (nie powoduje nieprzyjemnego zapachu z ust), bardzo często dodaję go do wielu potraw, które przyrządzam w domu. Używam go do jajecznicy, posypuję nim kanapki, dodaje do sałatek, a także do zup i innych potraw gotowanych i pieczonych. Liście czosnku niedźwiedziego należy  dodawać pod koniec gotowania, aby nie traciły cennych właściwości. Podczas gotowania bulionu dodaje się go nieco wcześniej i gotuje bardzo powoli na niewielkim ogniu, by cenne substancje łagodnie przechodziły do wywaru. Badania naukowe wykazały, że krótko gotowany zachowuje wszystkie lecznicze właściwości.

Więcej

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega wczoraj znalazł takie piękne stanowisko czosnku niedźwiedziego w okolicach szczytu Policy

93711446_233054201275410_5080358480469032960_n.thumb.jpg.78ed2e4d9a35bb3decb21180ad062858.jpg

byłem w tym samym czasie w Lasku Wolskim (Kraków), i natknąłem się na równie piękne stanowisko konwalii majowej, podobnej, bardzo trującej

94225280_240945703927058_27481464207572992_n.thumb.jpg.dc2b6296ee452f8a21f4e19af9fa4d7e.jpg

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tymczasem czosnek w mojej kuchni, pięknie zakwitł.

93857442_649650549206426_7858379319347773440_n.thumb.jpg.20f7657d0271bc8c89c0f8efb4fad35f.jpg

 

Postanowiłem w końcu zebrać zapasy czosnku na dalszy okres. Padło na mrożenie i kiszenie.

O ile mrożenie to nic trudnego, z kiszeniem bywa różnie. Rok temu mi się nie udało. Dzisiaj postanowiłem zmienić nieco technikę.

Nadmienię, że ja zjadam wszystkie części, łącznie z łodygą oraz pąkami. Nie rozumiem czemu ludzie to wyrzucają.....Pod filmami na yt, też czasami ktoś zwraca uwagę że można jeść dosłownie całość rośliny, od cebulki pod ziemią, po pąki, łodygi oraz liście.

Łodyga jest przyjemnie chrupka w smaku, a pąki nieco słodkawe. Nigdy nie próbowałem cebulki tej rośliny.

Tak dzisiaj przebiegało kiszenie:

94033071_2955754764510854_6473219943679655936_n.thumb.jpg.e80cf522653593956b0efd78afbfdebd.jpg

93961220_4641940879163021_8220202044561031168_n.thumb.jpg.7f06e7bf094e0fb74f913ea37970536f.jpg

Na początku postanowiłem układać je w taki sposób.

93890200_222939538991346_3338156476324642816_n.thumb.jpg.ea84ea62a958cd9406387329317f25fd.jpg

Dla pąków nie było litości, też poszły do słoika. Kilka sztuk zostawiłem na ozdobę w kuchni, aby się rozwinęły.

94478076_567515947219604_4258544233868165120_n.thumb.jpg.36718975dc3b34dac45a7bd6fb130bd1.jpg

Efekt końcowy. Chwilę później zalanie solanką.

93914713_245705949886305_2896341256533704704_n.thumb.jpg.e1f7971b9fe36efec37eb1afc7cff169.jpg

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By artix
      I tak doczekałem się pierwszych płatków śniegu  30 marca .
      Przypominam że mieszkam na południu Skandynawii
      Poranek vs po południu 😉
       


    • By swilk93
      Cześć,
      razem ze znajomymi planujemy jechać na narty do Włoch w terminie od około 6-7 marca do 15-go. Jest to nasz pierwszy wypad w Alpy i nie chcemy być zawiedzeni :) jedziemy samochodem w 4 osoby, wszyscy poniżej 30stki. Z informacji jakie znalazłem bierzemy pod uwagę głównie Madonna di Campiglion. Marilleva, Tonale. Czy w tych kurortach można liczyć na dobre warunki w tym czasie? Oprócz tego ważne dla nas jest żeby w miejscowości gdzie mielibyśmy mieszkać działo się coś ciekawego wieczorami w barach, restauracjach itp. Czy macie może jakieś rekomendacje innych miejsc we Włoszech odpowiednie dla młodych ludzi? 
    • By Edyta
      Witam. 
      Bardzo proszę o poradę, wybieram się w marcu od 15 do 19 na narty do Włoch. Będę tam pierwszy raz. Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia o tamtejszych trasach... Szukam miejsca gdzie będą niebieskie trasy, ponieważ beda z nami dzieci, które dopiero stawiają pierwsze kroki jeśli chodzi o narty (6,7,10 lat) , ja również jestem początkująca. Lecimy do Mediolanu - Bergamo.  
      Szukam miejsca z noclegiem ski in ski out. 
      Byliśmy już w Hiszpanii Sierra Nevada oraz Francji Val Thorens dlatego teraz Włochy. 
      Bardzo dziękuję za informacje i porady😉
      Edyta
       
    • By JC
      Szczyrk - koniec sezonu zimowego 18/19 (Vlog #017)
      @johnny_narciarz  dziękuję za wspólne nartowanie!
      Sobota 5 kwietnia 2019, ostatni narciarski weekend w Szczyrku. Sprawdzam warunki narciarskie w Szczyrk Mountain Resort na trasach ze Zbójnickiej Kopy i Małego Skrzycznego na Halę Skrzyczeńską. Czynne były: kolej gondolowa, kanapa na Kopę i orczyk na Halę Skrzyczeńską.
      Wybrałem się także "z buta" do Schroniska na Skrzycznem, gdzie niestety, "pocałowałem klamkę".
      Następnie był ostatni zjazd sezonu 18/19 w Szczyrku, ze Skrzycznego, przez Zbójnicką Kopę na Halę Skrzyczeńską. Na dół zjazd już tylko gondolą, choć jak dowiedziałem się na parkingu, Bieńkulą też można było zjechać do Czyrnej. 
       
       
www.trentino.pl skionline.tv
partnerzy
ispo.com WorldSkiTest Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN Wypożyczalnie i Centra testowe WinterGroup Steinacher und Maier Public Relation
Copyright © 1997-2019
×
×
  • Create New...