wojgoc Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 8 godzin temu, idealist napisał: Mamy apartament z tak piękną kuchnią, że zrobienie posiłku po to czysta przyjemność. Mozna prosić o namiar na pw - z góry dzięki😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 W niektórych ON są bezpłatne szafki na górnych stacjach na plecaki - często z mich korzystamy biorąc 1 na cała ekipę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 2 godziny temu, Victor napisał: Ostatnia fota mega 👌....tłumy ,ścisk ze aż boli od patrzenia 😂 Od liczenia narciarzy oczy mnie rozbolały 😁 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 2 godziny temu, Gerald napisał: Na stok rzadko zabieram plecak, chyba że w rozległych kurortach alpejskich. Wówczas jest to bardzo okrojona wersja plecaka skiturowego który mam w pełni wyposażony. Apteczkę zawsze zabieram na skitury, na stok niekoniecznie. O apteczce założyłem tutaj osobny wątek, w którym opisałem jak skompletowałem niezbędne rzeczy. Natomiast na stok często zabieram bardzo lekką kamizelkę odblaskową bhp, którą w razie czego można oznaczyć miejsce wypadku - w analogiczny sposób jak rozstawia się trójkąt na drodze. Nie miałem nigdy okazji użyć, ale w przypadku załamania stoku, w miejscach niewidocznych zawsze można wbić kijek/tyczki/gałęzie i rozwiesić kamizelkę, aby uniknąć najechania innych narciarzy na osobę poszkodowaną oczekującą na pomoc. Wspomniałeś o świecy sygnalizacyjnej, ja mam taką racę sygnałową (ratunkową morską) za 20 zł. Kiedy i jak jej użyłeś? Ale noszę tylko w miejsca gdzie wiem że wychodzę poza stoki. Cześć Pozwolę sobie tylko przypomnieć, że od wielu wielu lat zwyczajowym sposobem oznaczenia miejsca wypadku jest ustawienie w widocznym miejscu nart na krzyż - w formie przypominającej literę X. To bardzo ważne międzynarodowe i ogólnie znane oznaczenie podobnie jak np. schemat nadawania sygnałów dźwiękowych czy świetlnych w górach z wezwanie pomocy - 6xmin - i odpowiedź 3xmin. Pozdrowienia 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 Lenk-Adelboden dzisiaj... narty BEZ: tłumów, kolejek, krzyczących dzieci, sprawdzania internetu na stoku. Cudowny dzień ❤️ @Victor wyciąg gondoli jest zlokalizowany na skraju miejscowości Lenk, jeżdżą tam skibusy. My jeździmy samochodem, duży parking pod gondolą jest bezpłatny. Ośrodek świetnie skomunikowany, w większości nowoczesne wyciągi. Nam się bardzo podoba, ale w tym sezonie przyłożyliśmy też inne kryteria 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 @idealist - widzę taki sam tłok na stokach u Ciebie👍🏻 jak u @marcinn, oczy tak bolą od liczenia, ze szukam na cito okulisty😁 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micha71 Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 Tak trzymać, kto chce zaliczy sezon plus z poprawką marzec-kwiecień👍 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 @wojgocnie pamietam kiedy tak się wyjeździłam, na stokach 99% to niesamowicie sprawni narciarsko Szwajcarzy, ogólnie obłożenie naprawdę niewielkie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 (edytowane) @tanova wystarczy buff zaciągnięty na nos, bardzo tego pilnują. Pierwszego dnia ambitnie włożyłam maseczkę z filtrem, ale to masakra, po kilku zjazdach była mokra na wskroś, nie wiem skąd taki pomysł u Austriaków 🤷♀️ PS. jako ze jeździmy we czwórkę rodzinnie to maseczkę zakładamy w strefie dojazdu do wyciągów (są widoczne znaki), na wyciągach zdejmujemy. Raz dosiadła się obca osoba, wtedy oczywiście w masce cały czas. Edytowane 11 Styczeń 2021 przez idealist 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micha71 Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 W AT FF2 tylko w kolejce do kasy, wyciagu, gądola oraz krzesełka, WC, śmiganie po trasach bez maseczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 (edytowane) 24 minuty temu, idealist napisał: nie pamietam kiedy tak się wyjeździłam, na stokach 99% to niesamowicie sprawni narciarsko Szwajcarzy, ogólnie obłożenie naprawdę niewielkie. Miałem to samo odczucie w Jungfrau 😉 dzięki za info z Lenk. Edytowane 11 Styczeń 2021 przez Victor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 Może tylko jedna sugestia dla wyjeżdżających do CH, mi to jakoś umknęło. Przyda się adapter do gniazdek 🙈 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek1982 Napisano 11 Styczeń 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 Godzinę temu, idealist napisał: @wojgocnie pamietam kiedy tak się wyjeździłam, na stokach 99% to niesamowicie sprawni narciarsko Szwajcarzy, ogólnie obłożenie naprawdę niewielkie. Oby w środę Helweci nie wpadli na durny pomysł. Skoro stać ich było, na zrezygnowanie z legendarnych zawodów w Wengen. A co słychać na miejscu w Szwajcarii, mówi się o zamknięciu ośrodków ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 (edytowane) @Arek1982nic nie słychać, spokój wielki Edytowane 11 Styczeń 2021 przez idealist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski89 Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 Wiecie może kiedy spotyka się rząd austriacki i będą dalsze decyzje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek1982 Napisano 11 Styczeń 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 8 minut temu, idealist napisał: @Arek1982nic nie słychać, spokój wielki Czyli na luty można coś planować ?? 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 13 godzin temu, barteks071992 napisał: Jaki jest szacunkowy koszt pobytu w takiej szwajcarii ? Chodzi mi o wyżywienie na 6 dni przy zakupie w restauracji hotelowej lub na stoku. Mam przykładowo ofertę z biura na 6 dni z przejazdem karnetem i apartamentem za 2100 zł za osobę. Jedzenie we własnym zakresie. Tylko ta przymusowa kwarantanna po powrocie...😒 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanova Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 24 minuty temu, Arek1982 napisał: Czyli na luty można coś planować ?? 😁 Na luty to jest pewien element hazardu . Ale zależy jakie warunki odstąpienia od rezerwacji, ewentualnie ile jesteś w stanie zaryzykować, gdyby zmieniły się przepisy wjazdowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark Cane Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 9 minut temu, lika napisał: Tylko ta przymusowa kwarantanna po powrocie...😒 ???? Jaka kwarantanna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 (edytowane) 3 minuty temu, Mark Cane napisał: ???? Jaka kwarantanna? Cytat Dzisiaj w Dzienniku Ustaw ukazało się Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. Przewiduje ono między innymi 10-dniową kwarantannę od 28 grudnia do 17 stycznia dla przekraczających granicę Polski. Dotyczy to wszystkich środków transportu zbiorowego: pociągów, autobusów i samolotów. Wyjątkiem będą osoby zaszczepione i ozdrowieńcy. A kolega wspominał o wyjeździe zorganizowanym. Edytowane 11 Styczeń 2021 przez lika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek1964 Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 1 minutę temu, Mark Cane napisał: ???? Jaka kwarantanna? Ta oferta była z biura podróży z dojazdem więc transport zbiorowy czyli kwarantanna po powrocie do pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micha71 Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 A moze 10km przed granicą przesiadka w osobowe następnie juz na terenie PL powrot do autokaru, trzeba doczytać warunki wycieczki???🙃 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barteks071992 Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 (edytowane) 8 minut temu, Gacek1964 napisał: Ta oferta była z biura podróży z dojazdem więc transport zbiorowy czyli kwarantanna po powrocie do pl Nie ma żadnej kwarantany, wyjazdy z biura są organizowane busami do 9 osób. Cena za osobę 2100 zł apartament 4*, karnet dojazd i ubezpieczenie. W dniach 22-30 styczeń. 6 dni na śniegu. Wyżywienie szefa kuchni na cały pobyt 400 zł śniadania i obiady Edytowane 11 Styczeń 2021 przez barteks071992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 3 minuty temu, micha71 napisał: A moze 10km przed granicą przesiadka w osobowe następnie juz na terenie PL powrot do autokaru, trzeba doczytać warunki wycieczki???🙃 Pomysł zacny, ale nie wierzę by organizator go zaryzykował. Przypomnę że przez terytorium Słowacji i Czech poruszamy się jedynie tranzytem i nie wierzę by lokalne służby już tego samego dnia tego nie wychwyciły. Słowacja już wprowadziła kontrolę na granicach, a małe przejścia pozamykała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 11 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2021 8 minut temu, barteks071992 napisał: Nie ma żadnej kwarantany, wyjazdy z biura są organizowane busami do 9 osób. Cena za osobę 2100 zł apartament 4*, karnet dojazd i ubezpieczenie. W dniach 22-30 styczeń. 6 dni na śniegu. Wyżywienie szefa kuchni na cały pobyt 400 zł śniadania i obiady Nie wiedziałem z tym busami. Polska - kreatywna nacja👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi