WOjtas^ Napisano 24 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2021 (edytowane) Pytanie: W tej chwili żeby dojechać np do Szwajcarii przez Czechy i Austrię (bez postojów tam (poza tankowaniem)) potrzebny jest wynik testu itd? Jakieś inne upierdliwości na ten moment istnieją? Przejazd swoim osobowym autem w 4os. Edytowane 24 Luty 2021 przez WOjtas^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PPascal Napisano 24 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2021 7 godzin temu, WOjtas^ napisał: Pytanie: W tej chwili żeby dojechać np do Szwajcarii przez Czechy i Austrię (bez postojów tam (poza tankowaniem)) potrzebny jest wynik testu itd? Jakieś inne upierdliwości na ten moment istnieją? Przejazd swoim osobowym autem w 4os. W tej chwili nie. Rozmawiałem dzisiaj z kimś, kto przyjechał w poniedziałek rano z Katowic przez Czechy i Austrię. Przy przejeździe przez Tyrol warto mieć na wszelki wypadek wydrukowane potwierdzenie rezerwacji. Przy wjeździe do Tyrolu dostajesz podobno kwit z godziną wjazdu i liczbą pasażerów, który musisz oddać wyjeżdżając z Tyrolu. Ja jechałem w sobotę przez Bregencję i Vorarlberg i na wyjeździe z tunelu St. Anton nikogo nie było, tak że przy przejściu AT/CH do Samnaun musiałem się tłumaczyć Austriakowi z braku kwitu. Uwierzył na szczęście na słowo, że nie dali, bo nikogo nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 W Szwajcarii łagodzą przepisy od 1 marca https://www.narty.pl/tresc-artykulu/artykulu/szwajcaria-od-1-marca-zlagodzenie-niektorych-przepisow-dotyczacych-covid-19.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOjtas^ Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 4 godziny temu, Jeeb napisał: W Szwajcarii łagodzą przepisy od 1 marca https://www.narty.pl/tresc-artykulu/artykulu/szwajcaria-od-1-marca-zlagodzenie-niektorych-przepisow-dotyczacych-covid-19.html Najważniejszy wniosek z tego jest taki, że nie zaostrzają i do 19.03 można spokojnie coś planować :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 (edytowane) Ski Partner - infopoint for snow sport 18 min. · Italy - ski season is definitely over. In the late evening became clear that the ski lifts can not open to recreational skiers at least till 6th april. Na takie info z Włoch trafiłem na fb. I link z włoskiego narciarskiego portalu. https://www.neveitalia.it/turismo/news/bozza-nuovo-dpcm-impianti-chiusi-fino-al-6-aprile Edytowane 26 Luty 2021 przez pawelb91 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 Obawiam się ze sezon 21/22 będzie tylko dla posiadających zielony paszport z QR . Już działania do tego zmierzają. Niemieckie,belgijskie i nie tylko biura podróży już oferują w sprzedaży wycieczki tylko dla z kodem QR reszta może zapomnieć . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumcia Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 3 godziny temu, Chrumcia napisał: a możesz przetłumaczyć z Włoskiego na nasze ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumcia Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 2 godziny temu, Jeeb napisał: a możesz przetłumaczyć z Włoskiego na nasze ? A gdzie Ty tu widzisz włoski...? 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatita Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 (edytowane) Myślicie, że jest jakieś ryzyko utrudnień/testów na granicy DE/CH? Tak jak na granicach z Austrią i Czechami? Mam jechać 20.03 do Lenzerheide, ale cykam się czy Niemcy nie zamkną się całkowicie - ma ktoś może jakieś rozeznanie od wewnątrz, albo jakieś umiarkowanie wiarygodne plotki? Edit. lub ewentualnie czy nie chcą się zamknąć na nas? Bo w sumie to z tej strony covid wygląda gorzej, a w Szwajcarii spokój Edytowane 27 Luty 2021 przez Tatita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicram Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 51 minut temu, Tatita napisał: Myślicie, że jest jakieś ryzyko utrudnień/testów na granicy DE/CH? Tak jak na granicach z Austrią i Czechami? Mam jechać 20.03 do Lenzerheide, ale cykam się czy Niemcy nie zamkną się całkowicie - ma ktoś może jakieś rozeznanie od wewnątrz, albo jakieś umiarkowanie wiarygodne plotki? Edit. lub ewentualnie czy nie chcą się zamknąć na nas? Bo w sumie to z tej strony covid wygląda gorzej, a w Szwajcarii spokój Prawdopodobnie Polska znajdzie się na nowej liście krajów wysokiego ryzyka gdzieś od połowy marca, więc może być ciężko o wyjazd 20.03 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 Godzinę temu, nicram napisał: Prawdopodobnie Polska znajdzie się na nowej liście krajów wysokiego ryzyka gdzieś od połowy marca, więc może być ciężko o wyjazd 20.03 Przeliczałeś współczynniki czy przewidujesz na podstawie innych źródeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 A ja liczyłem na kwietniowe Livigno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatita Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 Godzinę temu, idealist napisał: Przeliczałeś współczynniki czy przewidujesz na podstawie innych źródeł? Nie wiem jak @nicramale po jego wiadomości, ja spojrzałem we współczynniki i rzeczywiście wygląda to nieciekawie. Teraz Polska po raz pierwszy od początku sezonu narciarskiego wyprzedza Szwajcarię w przypadkach na 100k. Niby na stronie Szwajcarów jest napisane, że kraj musi przekraczać współczynnik o min. 60k, my teraz przekraczamy o 50, ale też nie jest powiedziane, że samo przekroczenie będzie stanowić o natychmiastowym wpisaniu na listę krajów niebezpiecznych. No nic, wyjątkowo trzymam kciuki za pomysłowość ministerstwa zdrowia i zmniejszenie liczby testów o połowę (tak jak to miewali w zwyczaju) na najbliższe dwa tygodnie, żebym się mógł jeszcze załapać na trochę zimy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 35 minut temu, lski@interia.pl napisał: A ja liczyłem na kwietniowe Livigno... Wygląda na to że Włochy to się w ogóle nie otworzą w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 Godzinę temu, idealist napisał: Przeliczałeś współczynniki czy przewidujesz na podstawie innych źródeł? Szwajcaria liczy współczynnik z ostatnich 14 dni na 100 000 ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek71 Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 (edytowane) Włosi nie otworzą infrastruktury w tym sezonie, natomiast są warunki do skiturów. Przed planowanym otwarciem ośrodków, do którego nie doszło, trasy zostały wyratrakowane. Do dzisiaj nie było opadów i trasy nadal są wyratrakowane. Od czwartku zwiedzam Veneto na skiturach i cóż... jest pusto, cicho, trasy przygotowane. Na początku przyszłego tygodnia wrzucę relację ze szczegółami co i jak, bo wi-fi mam w hotelu koszmarne. Powiem tylko, że widok SellaRondy w czasach pandemii bezcenny i pusty. Pozdrawiam. Edytowane 27 Luty 2021 przez waldek71 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gwyn Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 Jak na razie od 08-03 możemy jechać do Szwajcarii.. 😀 lista jest z wczoraj... teoretycznie jest aktualizowana za 14 dni zgodnie z linkiem poniżej... https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 23 minuty temu, Gwyn napisał: Jak na razie od 08-03 możemy jechać do Szwajcarii.. 😀 lista jest z wczoraj... teoretycznie jest aktualizowana za 14 dni zgodnie z linkiem poniżej... https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106 pozdr wygląda na to że Polska ma duże szanse aby załapać się na kolejną aktualizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gwyn Napisano 27 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2021 teoretycznie już się powinna załapać... 😉 bo wskaźnik mamy przekroczony... wg dzisiejszej tabelki.. o 7/100tyś.. 😅 tylko kto wtedy przyjedzie...?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicram Napisano 28 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2021 14 godzin temu, idealist napisał: Przeliczałeś współczynniki czy przewidujesz na podstawie innych źródeł? Nie przeliczałem, ale skoro Szwajcaria ma teraz średnio 1k przypadków dziennie, a Polska idzie trendem ponad 10k to przy jedynie 5-krotnej różnicy liczby ludności siłą rzeczy Polska wyprzedzi Szwajcarię we współczynniku zachorowań i znajdzie się na nastepnej liście. Pytanie tylko czy nowa lista będzie obowiązywać przed, czy po 20 marca- sam wtedy planuję wyjazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kael Napisano 28 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2021 Jadę dziś wieczorem do Scuol (relacja kolegi kilka stron wcześniej przekonała mnie właśnie do tego kierunku), i właśnie zastanawiam się jaką trasę wybrać? Na pewno omijam Czechy i Austrie (choć w pierwszą stronę pewnie można by pojechać) Zostaje droga przez Lindau, i teraz Google sugeruje jechać na Davos i tunel, ale ja zastanawiam się czy nie jechać jednak przez Austrie? W prawdzie droga obejmowała by przejazd przez Tyrol, ale nie wydaje mi się aby ktoś o tym wiedział w drodze powrotnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gwyn Napisano 28 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2021 Wszystkie informacje są w linku który wcześniej wysłałem. Lista ważna od 08-03 będzie obowiązywać przez 14 dni... czyli do 21-03 do 23:59 wjedziesz do Szwajcarów bez obowiązku kwarantanny... Około 12-03 opublikują listę od 22-03. Jak trafić na listę - też tam wyjaśnione.. To dość uporządkowany kraj.. ... oczywiście o ile nie zmienią schematu działania ...😀 pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrO Napisano 28 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2021 Podziele się własnym doświadczeniem: wyjazd do Arosy 21-28.02, przejazd przez Niemcy i Austrię. Wszędzie bezproblemowo, z kontroli granicznych tylko Austryjacy w Lindau rzucili okiem na paszporty. Szwajcarzy w obie niedziele niewidoczni na malutkim przejściu granicznym. Droga powrotna bez żadnego zatrzymywania nas. Na miejscu świetne warunki, jedynie wysoka temperatura powodowała brak przyjemności z jazdy popołudniu. Jeśli jeszcze ktoś się zastanawiać nad wyjazdem w najbliższych dniach to bardzo polecam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicram Napisano 28 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2021 Godzinę temu, Gwyn napisał: Wszystkie informacje są w linku który wcześniej wysłałem. Lista ważna od 08-03 będzie obowiązywać przez 14 dni... czyli do 21-03 do 23:59 wjedziesz do Szwajcarów bez obowiązku kwarantanny... Około 12-03 opublikują listę od 22-03. Jak trafić na listę - też tam wyjaśnione.. To dość uporządkowany kraj.. ... oczywiście o ile nie zmienią schematu działania ...😀 pozdr Nie jest pewne czy będzie obowiązywać 14 dni, Szwajcarzy publikują to raz częściej raz rzadziej, co zresztą widać po wcześniejszych listach. Może więc być i od 22.03., ale i od 18.03. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi