nicram Napisano 8 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2021 4 minuty temu, JC napisał: Obawiam się, że powinieneś rozważyć zmianę planów. Wg moich informacji, prawdopodobnie od 22.03 Polska wpadnie na listę krajów objętych ograniczeniami przy wjeździe do Szwajcarii. @JC Jesteś pewien, że lista będzie obowiązywać od 22.03, a nie od 18.03? Do tej pory zmieniała się zwykle co 10 dni, czyli po 8.03 powinien być 18.03. Chociaż cieszyłbym się z takiego obrotu spraw, bo od 20.03 mam być w Lenzerheide. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatita Napisano 8 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2021 27 minut temu, nicram napisał: @JC Jesteś pewien, że lista będzie obowiązywać od 22.03, a nie od 18.03? Do tej pory zmieniała się zwykle co 10 dni, czyli po 8.03 powinien być 18.03. Chociaż cieszyłbym się z takiego obrotu spraw, bo od 20.03 mam być w Lenzerheide. Obstawiam, że jeśli nie wrzucą dzisiaj nowej listy to następna będzie właśnie od poniedziałku 22.03. Trzymajmy za to kciuki, bo jeśli tak będzie to zbijamy pionę w Lenzerheide za 2 tygodnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 8 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2021 Mozna prosic o link do listy? Czy chodzi o ta moze? https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html?fbclid=IwAR3wIEY4qPRHEdB6LLKZG-yyI5SuTRTDMGTdyi30ZbjaHZCmCW8pEQRerxE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatita Napisano 8 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2021 @artixDokładnie o tę 💪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 8 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2021 Na dole w tej strony są informacje w jakich dniach była zmiana i bywało to różnie niekoniecznie co 10 dni. Wygląda na to że Szwajcarzy cały czas obserwują sytuację i jak budzi ich niepokój to jest zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michall1992 Napisano 8 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2021 Na dzisiaj Polska ma 360 nowych przypadków zakażeń na 1.000.000 osób, Szwajcarzy 0.1 - każdy kraj który ma 60x więcej niż Swiss trafia na listę krajów podwyższonego ryzyka i 10 dni kwarantanny.. Sam mam wyjazd od 23.03 do Scuol/Samnuan i czarno to widzę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekj Napisano 8 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2021 13 minut temu, michall1992 napisał: Sam mam wyjazd od 23.03 do Scuol/Samnuan i czarno to widzę.. Ostatnia lista była opublikowana z 12 dniowym wyprzedzeniem. Nie wiem jak wcześniejsze. Ja chciałem jechac od 20.03 więc mam nadzieję, że jak dzisiaj nie opublikują to następna nie obejmie mojego terminu. Jak planujesz dojazd/powrót? Z Innsbrucka do Salzburga teoretycznie nie da się przejechać ale różnie piszą na oficjalnychstronach ajk i na forach.... To IMHO jest mniejszy problem, bo można przez Bishofshofen przejechać. Gorzej dalej bo Czechy wymagają testu. Można przez Słowację ale i tak po powrocie wpadamy u nas w kwarantannę. Chyba że ktoś jest zaszczepiony. Coś mi się wydaje, że chyba lepiej szukać miejcówki w Swiss tak żeby przez Bregenz pojechać i Niemcy. Ze Scuol to nie po drodze. Powoli mi się odechciewa 😠 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatita Napisano 8 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2021 28 minut temu, michall1992 napisał: Na dzisiaj Polska ma 360 nowych przypadków zakażeń na 1.000.000 osób, Szwajcarzy 0.1 - każdy kraj który ma 60x więcej niż Swiss trafia na listę krajów podwyższonego ryzyka i 10 dni kwarantanny.. Sam mam wyjazd od 23.03 do Scuol/Samnuan i czarno to widzę.. No prawie jest tak jak mówisz. Szwajcarzy biorą pod uwagę 14 dniową statystykę zakażeń na 100k osób. Po zeszłym tygodniu w naszym kraju to 316, a w Szwajcarii 165. Mamy niemalże dwukrotność. Dla Szwajcarów kraj zaczyna się kwalifikować na listę, jeśli różnica wynosi min. 60 - przy czym nie jest to jedyne kryterium. Dla nas w tej chwili różnica jest tak duża, że wpisanie na listę jest praktycznie gwarantowane - pytanie kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michall1992 Napisano 8 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2021 10 minut temu, Tatita napisał: No prawie jest tak jak mówisz. Szwajcarzy biorą pod uwagę 14 dniową statystykę zakażeń na 100k osób. Po zeszłym tygodniu w naszym kraju to 316, a w Szwajcarii 165. Mamy niemalże dwukrotność. Dla Szwajcarów kraj zaczyna się kwalifikować na listę, jeśli różnica wynosi min. 60 - przy czym nie jest to jedyne kryterium. Dla nas w tej chwili różnica jest tak duża, że wpisanie na listę jest praktycznie gwarantowane - pytanie kiedy. Czy jest jakaś strona gdzie te dane są aktualizowane na biężąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatita Napisano 8 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2021 @michall1992Ja używam europejskiej CDC https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea - tutaj masz tabelkę z krajami Unii, a poniżej można sobie pobrać excel z danymi ze świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WOjtas^ Napisano 8 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2021 (edytowane) Bodaj tydzień temu widziałem gdzieś oficjalny komunikat, że kolejne zmiany w ograniczeniach ogłoszą 12 marca. Jak znajdę źródło to wkleję. EDIT Mam. Jednak nie taki oficjalny: https://www.narty.pl/tresc-artykulu/artykulu/szwajcaria-od-1-marca-zlagodzenie-niektorych-przepisow-dotyczacych-covid-19.html Cytat Kolejna analiza sytuacji epidemiologicznej nastąpi 12 marca, a kolejne decyzje podjęte podczas konsultacji 19 marca. Edytowane 8 Marzec 2021 przez WOjtas^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cwebb Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 cześć jedziemy jutro do Scuol prywatnym samochodem (trasa przez Niemcy - Drezno/Monachium/GaPa/Pfunds) W poniższym artykule jest napisane że granica austriacko szwajcarska jest otwarta tylko do 17tej... czy ktoś kto ostatnio jechał tą trasą może potwierdzić/zdementować tę informację? https://www.onet.pl/styl-zycia/aniaradzi/narty-w-alpach-w-dobie-koronawirusa-jednak-moze-byc-bezpiecznie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kael Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 Jechałem w zeszły poniedziałek grubo po 21. Na granicy austryjackiej sprawdzili dowody i machnęli ręką, po stronie szwajcarskiej nie było nikogo (nasz gospodarz mówił że po 20 już nie stoją) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicram Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html Jest już nowa szwajcarska lista krajów wysokiego ryzyka. Polska trafia na nią od 22.03. Między 11.03 a 21.03 można jeszcze wjeżdzać 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 1 hour ago, nicram said: Jest już nowa szwajcarska lista krajów wysokiego ryzyka. Polska trafia na nią od 22.03. Między 11.03 a 21.03 można jeszcze wjeżdzać Jacek nie pojechał czasami do Szwajcarii? Na vlogu mówił, że się gdzieś wybiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artix Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 (edytowane) Polska wpadla na liste, a Szwecja nie wypadla Edytowane 10 Marzec 2021 przez artix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cwebb Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 4 godziny temu, kael napisał: Jechałem w zeszły poniedziałek grubo po 21. Na granicy austryjackiej sprawdzili dowody i machnęli ręką, po stronie szwajcarskiej nie było nikogo (nasz gospodarz mówił że po 20 już nie stoją) dzięki, właściciel apartamentu też potwierdził że granica jest otwarta całą dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatita Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 @nicramDo zobaczenia na stoku w Lenzerheide w takim razie! Fartło nam się ;D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
channel Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 Wynika że w prawie ostatnim terminie uda mi się odwiedzić Scuol. Jadę w sobotę 13.03 - tylko prognozy pogody nie takie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekj Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 2 godziny temu, channel napisał: Wynika że w prawie ostatnim terminie uda mi się odwiedzić Scuol. Jadę w sobotę 13.03 - tylko prognozy pogody nie takie... Którędy jedziesz? (i skąd z Polski). Mamy plan 20.03 do Scuol ale nie wiem jak jechać. Czechy zamknięte, po powrocie przez Słowację kwarantanna, niewiadomo co z tranzytem Salzburg-Tyrol przez Niemcy. Ech... Napisz please jak przebiegła trasa do Szwajcarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
channel Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 Godzinę temu, marekj napisał: Którędy jedziesz? (i skąd z Polski). Mamy plan 20.03 do Scuol ale nie wiem jak jechać. Czechy zamknięte, po powrocie przez Słowację kwarantanna, niewiadomo co z tranzytem Salzburg-Tyrol przez Niemcy. Ech... Napisz please jak przebiegła trasa do Szwajcarii Mieszkam na Dolnym Śląsku, więc najpewniej A4 na Zgorzelec/Dresden, Norymberga, pewnie Monachium i w zależności od sytuacji : albo przez Tyrol, lub, trochę dookoła przez Niemcy i Linadu (fragment Austrii). Dam znać po przyjeździe na miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 W dniu dzisiejszym opublikowana została przez Min. Zdrowia Szwajcarii nowa lista krajów wysokiego ryzyka. Niestety jest na tej liście Polska. Od 22 marca wjeżdżając do Szwajcarii jesteśmy zobowiązani do poddania się kwarantannie. Więcej informacji na stronie BAG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bryzgal Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 Ja od 13.03 w obersaxen mundaun. Jadę z centralnej polski przez bregenz. Postaram się o relację. Ktoś z forumowiczów będzie w tym czasie w obersaxen lub LAAX ? Postaram się o wkupne piffko 🍺 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 10 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2021 38 minut temu, JC napisał: W dniu dzisiejszym opublikowana została przez Min. Zdrowia Szwajcarii nowa lista krajów wysokiego ryzyka. Niestety jest na tej liście Polska. Od 22 marca wjeżdżając do Szwajcarii jesteśmy zobowiązani do poddania się kwarantannie. Więcej informacji na stronie BAG. Czyli jak bym wjeżdżał 20.03 to jeszcze nie ma kwarantanny, tak to rozumieć ? Gdzie można znaleźć tą stronę ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 11 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2021 7 godzin temu, mario33 napisał: Czyli jak bym wjeżdżał 20.03 to jeszcze nie ma kwarantanny, tak to rozumieć ? Gdzie można znaleźć tą stronę ? https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi