WOjtas^ Napisano 14 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2022 @Koliber Kappl zdecydowanie za małe jak na moje przyzwyczajenia (35km tras, 3 krzesła+1 gondola), ale z ciekawości przeglądam stronę ośrodka. Niezły bajer - jako kamerkę (webcam) mają drona z którego co jakiś czas nagrywają: https://www.kappl.com/en/More/Webcams/Kappl-Flyingcam_webcam_1061283 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 Francja skraca od dziś ważność paszportu szczepionkowego do trzech miesięcy. Przedłużenie wymaga przyjęcie dawki przypominającą szczepionki na COVID-19 nie później niż trzy miesiące po podstawowym szczepieniu. Status ozdrowieńca zostaje skrócony z sześciu do czterech miesięcy. Coraz krótsza jest ta covidiańska wolność Świetnie że nauka i naukowcy tak przyśpieszyli by nas uchronić przed piekłem,tylko jak my wszyscy za tym zdążymy. Jak tak dalej będą skracać, to będzie trzeba szprycowac się w oba ramiona, bo jedno nie zdąży się zagoic przed kolejną szpryca. Hmmm....rozmarzylem się 🤔😁😜 "Kod Qr połączony z kontem bankowym z zatrudnieniem, plus patyk z nosa z dna. Kompletne dane o człowieku plus tlefon z lokalizacją i jest taka baza danych o jakiej stasi dedeerowskiej się nie śniło." Przyszłość rysuje się coraz ciekawiej 😱 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 Są też dobre wieści.... Gruzja rezygnuje z paszportów szczepionkowych. Minister zdrowia Gruzji Tamar Gabunia stwierdziła, że paszporty szczepionkowe utraciły swoje pierwotne przeznaczenie, bo wariant Omikron COVID-19 zaraża wszystkich. Rząd Szwecji ogłosił, że od 9 lutego 2022 r. kończy kontrole epidemiczne na granicach dla podróżnych z krajów Unii Europejskiej oraz krajów nordyckich. Paszporty szczepionkowe nie będą sprawdzane. Niezaszczepieni nie będą musieli okazywać negatywnego wyniku testu na COVID-19. Stan Iowa w USA kończy z traktowaniem COVID-19 jako choroby zagrażającej zdrowiu publicznemu. Gubernator twierdzi, że chorobą można zarządzać jak grypą. Od 15 lutego 2022 r. stan Iowa przechodzi na raportowanie COVID-19 w taki sam sposób jak innych wirusów oddechowych. Litwa rezygnuje z paszportów szczepionkowych. Minister zdrowia Litwy Arunas Dulkys stwierdził, że wraz z rozprzestrzenianiem się wariantu Omikron COVID-19 ryzyko zakażenia dotyczy wszystkich. Paszporty szczepionkowe zostają zniesione od 5 lutego 2022 r. Fińska minister sprawiedliwości stwierdziła, że używanie paszportów szczepionkowych jest nieuzasadnione, bo szczepienia nie zapobiegają zakażeniu, a paszport szczepionkowy ogranicza prawa osób, które nie zostały zaszczepione. Takie zdanie podziela także Fiński Instytut Zdrowia. Norwegia znosi wszystkie pozostałe obostrzenia ze skutkiem natychmiastowym. Koniec z obowiązkowymi maskami, dystansem społecznym, wymogiem izolacji po zakażeniu SARS-CoV2, okazywaniem paszportu szczepionkowego bądź testu na wjeździe. Znika cyfrowa rejestracja przed przyjazdem. https://www.thelocal.no/20220212/norway-scraps-almost-all-remaining-covid-19-restrictions/ 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 Słowacja Od środy 16.02 osoby w pełni zaszczepione (2 dawki szczepionki Pfizer, Moderna, Astra Zeneca lub 1 dawka J&J) oraz ozdrowieńcy (osoba, która posiada zaświadczenie o powrocie do zdrowia, wskazujące, że od pierwszego dodatniego wyniku testu PCR minęło mniej niż 180 dni) -nie potrzebują przy zameldowaniu w hotelach czy pensjonatach pokazywać negatywny wynik testu na Covid-19. Okres ważności unijnego certyfikatu Covid od 01.02. wynosi 9 miesięcy (270 dni), licząc od daty podania ostatniej dawki szczepionki, Wjazd na Słowację dla turystów zagranicznych, bez odbycia 5-dniowej kwarantanny, możliwy jest wyłącznie dla osób w pełni zaszczepionych lub ozdrowieńców. Przed przyjazdem na Słowację każda osoba powinna się zarejestrować do systemu egranica (wystarczy raz na 6 miesięcy) https://korona.gov.sk/ehranica/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 14 minut temu, piter100 napisał: Wjazd na Słowację Godzinę temu, piter100 napisał: Norwegia znosi wszystkie Godzinę temu, piter100 napisał: Fińska minister sprawiedliwości Godzinę temu, piter100 napisał: Stan Iowa w USA kończy z traktowaniem Godzinę temu, piter100 napisał: Rząd Szwecji Godzinę temu, piter100 napisał: Gruzja rezygnuje z paszportów szczepionkowych. jesteś pewien że tam też jeździmy w Alpy ? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 Hahaha.. faktycznie 😜🤔 Można usunąć posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 15 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2022 No i udało nam się jakoś w końcu wyjechać... Jesteśmy w Bramberg am Wildkogel. Ja+dzieciaki po 3 dawkach, małżowina ozdrowieniec. Przy zakupie skipassu, pani w kasie poprosiła o certyfikaty. Podobnie właścicielka apartamentu. Poza tym nigdzie nam nie sprawdzali, choć znajomi są po sąsiedzku w Kitz i w jednej z knajp poprosili ich o okazanie paszportów. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 Austria prawdopodobnie zniesie 5. marca wszystkie restrykcje covidowe, włącznie z obowiązkowym szczepieniem na covid i regułę 3G jako warunek dostępu do życia publicznego. Czy ktoś jeszcze wierzy, że rządy opierają swoje decyzje na nauce, a nie przesłankach politycznych i agendzie WEF? Österreich. Sogar die Masken könnten fallen. Es wird einsam um Deutschland. https://t.co/iI0GbGcOiK https://t.co/k2nsVal51M https://t.co/sfcijUjRsb 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keler Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 na początek niech zniosą wymóg testów wjazdowych, których pewnie i tak nie sprawdzają; coś miało się zadziać 19 lutego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 Szwajcaria znosi prawie wszystkie obostrzenia związane z COVID-19 od 17 lutego 2022 r. Znikają paszporty szczepionkowe. Do końca marca pozostaje obowiązek noszenia masek w transporcie publicznym i placówkach opieki zdrowotnej oraz obowiązek izolacji po zakażeniu SARS-CoV2. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 https://www.argoviatoday.ch/schweiz/maskenpflicht-nur-noch-im-oev-bundesrat-hebt-corona-massnahmen-weitgehend-auf-145486888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 1 kwietnia 2022 r. zostaje w Szwajcarii zlikwidowana grupa powołana ds. COVID-19 [przyp. odpowiednik polskiej Rady Medycznej]. Wraz z likwidacją grupy znikają wszystkie pozostałe obostrzenia. Izolacja po zakażeniu SARS-CoV2 również nie będzie wymagana. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 Cieszmy się że COVID zanika w cywilizowanych państwach ... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 W końcu dobre wiadomości, a NIE CIĄGŁE ZASTRASZANIE i WYMOGI ... Może w końcu uda się gdzieś pojechać np. pod koniec marca 🤗 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 6 godzin temu, piter100 napisał: Austria prawdopodobnie zniesie 5. marca wszystkie restrykcje covidowe, włącznie z obowiązkowym szczepieniem na covid i regułę 3G jako warunek dostępu do życia publicznego. Czy ktoś jeszcze wierzy, że rządy opierają swoje decyzje na nauce, a nie przesłankach politycznych i agendzie WEF? Österreich. Sogar die Masken könnten fallen. Es wird einsam um Deutschland. https://t.co/iI0GbGcOiK https://t.co/k2nsVal51M https://t.co/sfcijUjRsb Przecież rządy opierają swoje decyzje na nauce, rzetelnych badaniach i opiniach znanych wirusologow. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 2 minuty temu, grimson napisał: Przecież rządy opierają swoje decyzje na nauce, rzetelnych badaniach i opiniach znanych wirusologow. I tzw. danych z ministerstw zdrowia oraz tzw. statystykach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 16 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2022 wróciłem wczoraj wieczorem z Drei Zinnen, certyfikat ozdrowieńca przydał się tylko przy zakupie skipassu, pilnowali maseczek FFP2 w gondolach na krzesłach można było jeździć bez. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 18 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2022 @piter100 - a jakie obostrzenia są obecnie na Bawarii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 18 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2022 Mniej więcej tak 🤪 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 18 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2022 https://dojczland.info/kanclerz-niemiec-zapowiedzial-zniesienie-wiekszosci-obostrzen-20-marca/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek321 Napisano 18 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2022 Hej ! Mam pytanie dotyczące parowania kodu QR z Green Pass ze skipassem. W styczniu 2022 byłem w val di Fiemme i ogarnąłem to dzięki Waszej pomocy. Była aplikacja Dolomity Superski i do niej dodawało się skipas i kod QR. Teraz wybieram się do Madonny. Tam jest skipass Skirama (mam skipas na Madonne, Pejo, Pinzolo, Folgaridę i Merilevę. Czy parowanie tego skipassu z kodem QR wygląda podobnie - jeżeli tak to jaka aplikacja jest do ściągnięcia (Safe2ski czy Skiarea Campiglio Dolomiti Brenta) . Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalc Napisano 18 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2022 6 minutes ago, Robek321 said: Hej ! Mam pytanie dotyczące parowania kodu QR z Green Pass ze skipassem. W styczniu 2022 byłem w val di Fiemme i ogarnąłem to dzięki Waszej pomocy. Była aplikacja Dolomity Superski i do niej dodawało się skipas i kod QR. Teraz wybieram się do Madonny. Tam jest skipass Skirama (mam skipas na Madonne, Pejo, Pinzolo, Folgaridę i Merilevę. Czy parowanie tego skipassu z kodem QR wygląda podobnie - jeżeli tak to jaka aplikacja jest do ściągnięcia (Safe2ski czy Skiarea Campiglio Dolomiti Brenta) . Dzięki za pomoc. https://www.ski.it/en/combine-your-covid-qr-code-safe2ski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek321 Napisano 18 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2022 Byłem na tej stronie i dlatego moje pytanie, chce mieć pewność. Tam nie jest to jasno wytłumaczone. Wystarczy mi odpowiedź dotycząca jaką aplikację mam ściągnąć (jak wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalc Napisano 18 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2022 (edytowane) 1 hour ago, Robek321 said: Byłem na tej stronie i dlatego moje pytanie, chce mieć pewność. Tam nie jest to jasno wytłumaczone. Wystarczy mi odpowiedź dotycząca jaką aplikację mam ściągnąć (jak wyżej) Safe2ski, jasna instrukcja, również filmowa - Video tutorial(czerwoną czcionką) w pkt 3 na stronie: https://www.ski.it/en/combine-your-covid-qr-code-safe2ski lub bezp.: Edytowane 18 Luty 2022 przez rafalc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 18 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2022 W dniu 16.02.2022 o 16:28, grimson napisał: Przecież rządy opierają swoje decyzje na nauce, rzetelnych badaniach i opiniach znanych wirusologow. Tak, a wprowadzano restrykcje też na bazie naukowych badań!? Interesuje mnie tylko to, że pomału wraca normalność! Możecie sobie powiesić na ścianie TE WASZE PASZPORTY COVIDOWE! Obyście tylko wszyscy zdrowi byli! 4 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi