Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Słowacja sezon 23/24

moruniek

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, przemo_narciarz napisał:

Nie ma skibusow więc musisz płacić haracz. A gościu od którego info, jeden z ostatnich obrońców chopoka zwykłą osobówką podjeżdża:) bezpłatny parking na sezonówki jest zajęty bardzo szybko wtedy zostaje już 20 lub 25e za postój.

Który parking ma takie ceny? Ten prywatny koło Zahradky?

11 godzin temu, przemo_narciarz napisał:

Sezonówki mają za darmo, co z tego skoro w tmr chciwość zawsze numero uno. 

No to jak z tymi parkingami, na stronie pisze, że cena 10E albo 7E przy zakupie skipasu on-line - nie pytam o sezonki, ani o parking na Biela Put. 

Skąd ta cena 20-25 E - gdzie taka cena ?

Edytowane przez moloo

Idąc od dołu:

1. Parking na samym dole przed świętami raczej nie funkcjonuje + do 26.12 nie jeżdżą skibusy. W środku sezonu ten parking najczęściej służy jako "zapasowy" na wypadek zapchania wyższych parkingów. Jak jest dużo samochodów na samym dole to należy rozważyć sens narciarstwa tego dnia bo to oznacza dziki tłum :)

2. Parking Lucky (przy kanapie B8, można dojechać trasą 14). Kosztuje EUR 10/7, ale obecnie jak B8 i trasa 14 są zamknięte, a skibusa nie ma to parkowanie tam a ograniczony sens. Jak otworzą dojazd do Lucky na nartach to jest to moim zdaniem optymalny parking.

3. Parking przy Zahradky. Parking prywatny więc w zależności od momentu sezonu cena może być różna. Może być drogi szczególnie teraz gdy nie ma dojazdu do Lucky na nartach.

4. Biela Put. 10-20 EUR w zależności od momentu sezonu. Obecnie chyba 15 EUR.

Dużo lepsze opcje parkingowe są po stronie południowej gdzie jest parking na ponad 500 miejsc za EUR 10/7. Ale to dla Węgrów i Słowaków raczej :)

• Thanks 3

2 godziny temu, ravick97 napisał:

w końcu trzeba gdzieś zacząć ten sezon, np. tam gdzie się poprzedni skończyło 😀

IMG_0720.jpeg

IMG_0725.jpeg

Trza było puścić sygnał - miałem jechać ale mi się samemu nie chciało.   :)..pojadę tam chyba w poniedziałek albo zobaczyć tą nową kanapę w Bachledowej.

5 godzin temu, moloo napisał:

Jak warunki ?

Wybieram się za tydzień ... jeśli to Rohacze oczywiście :) 

Warunki petarda i dodatkowo mało ludzi.

Swoją drogą na Rohaczach nigdy złych nie spotkałem. Nawet w kwietniu po zamknięciu ośrodka, jak  mnie pewien jegomość z forum wyciągnął na skitury i to co zobaczyłem ciężko było nawet szachownicą nazwać 😁

• Like 1

5 godzin temu, Lexi napisał:

Trza było puścić sygnał - miałem jechać ale mi się samemu nie chciało.   :)..

Hej Lexi, planuje w najbliższą niedzielę (ale to nie jest jeszcze pewne) i na 100% za tydzień w piątek gdzieś wyskoczyć. Przy czym na obrzeżach sezonu mierzyłbym raczej w miejsca gdzie normalnie się nie pojawiam (Rusin / Białka / Gruniky itp.), ale też nie wykluczam powtórki w Spalenej.

odezwę się jak już będę wiedział, że jadę 

• Like 1

Sprawdziliśmy że Chopok dzisiaj otworzył jednak więcej tras. Są zjazdy ze szczytu na obie strony i jest dojazd do Lucky. Mimo że trochę wiało, to wszystko było czynne zgodnie z zapowiedziami Jasnej. Dużo sztucznego śniegu, ale się jeździ. 30 km otwartych tras.

33

IMG_1455.jpeg.63ae0ee83d5176f0fe2f638dc1cac0c6.jpeg

1

IMG_1456.jpeg.09794dfbb558229f282dae927449803f.jpeg

5

IMG_1458.jpeg.23bf7af2c0084c118fc90f6a439c493f.jpeg

Edytowane przez MarioJ
  • Like 14
  • Thanks 2

Kolejne dwa dni (niedziela i poniedziałek) też były dobre na Chopoku. Każdy dzień zupełnie inny pogodowo.

W sobotę i w niedzielę było mroźno. W niedzielę trochę popadał śnieg i zrobiła się fajna warstwa miękkiego śniegu na twardym podłożu. Były świetne warunki trasowe do jazdy, lepsze niż w sobotę. Jazda na początku dnia czerwoną do Zahradki miodzio. Na szczycie wiało więc przejazd na południe nie zalecany. Ale wszystkie kolejki na północnej stronie działały. Wjechaliśmy raz na szczyt i rzeczywiście pierwsze 300m vertical było ekstremalne, mała widoczność i wietrznie. Córka sobie poradziła i dostała kolejną porcję doświadczenia. To dla mnie było bardzo cenne. Kolejek do kolejek brak, czasami do gondoli trzeba było poczekać ze 2-3 wagoniki, do krzesełek praktycznie z marszu w weekend.

W poniedziałek jak wiadomo, się ociepliło, około 0-2C. W czasie jednego zjazdu padał deszcz, ale ustał aż do 13. Z wierzchu już miękko, ale pod spodem trzymało. Jeszcze dało się fajnie pojeździć, szczególnie pierwsze 2-3h. Na szczycie nadal wiało. Tym razem wjechaliśmy dwa razy starym krzesłem B4 na Lukova. Zjazdy czerwoną 1 przy małym obłożeniu no cudowne, najlepsze dla mnie z tego wyjazdu. Równo, lekko miękko i pusto. Można było pojechać!

Po 14 zaczęła się lekka mżawka i kończyliśmy jazdę aby wrócić przed nocą do domu.

Zakradky:

IMG_0920.thumb.jpg.76014663f67f836c2629fae73f951dbd.jpg

IMG_0926.thumb.jpg.59d5d9147433ef6d98163fb1e37ed297.jpg

Stacja górna krzesła B4 obok trasy 1 (widać jak mało śniegu jest poza trasą, wysokość 1670m):

IMG_0932.thumb.jpg.782da83a93bca5f52b01294db000a59a.jpg

• Like 11
  • Thanks 2

W dniu 9.12.2024 o 10:24, wojtekly napisał:

Idąc od dołu:

1. Parking na samym dole przed świętami raczej nie funkcjonuje + do 26.12 nie jeżdżą skibusy. W środku sezonu ten parking najczęściej służy jako "zapasowy" na wypadek zapchania wyższych parkingów. Jak jest dużo samochodów na samym dole to należy rozważyć sens narciarstwa tego dnia bo to oznacza dziki tłum :)

2. Parking Lucky (przy kanapie B8, można dojechać trasą 14). Kosztuje EUR 10/7, ale obecnie jak B8 i trasa 14 są zamknięte, a skibusa nie ma to parkowanie tam a ograniczony sens. Jak otworzą dojazd do Lucky na nartach to jest to moim zdaniem optymalny parking.

3. Parking przy Zahradky. Parking prywatny więc w zależności od momentu sezonu cena może być różna. Może być drogi szczególnie teraz gdy nie ma dojazdu do Lucky na nartach.

4. Biela Put. 10-20 EUR w zależności od momentu sezonu. Obecnie chyba 15 EUR.

Dużo lepsze opcje parkingowe są po stronie południowej gdzie jest parking na ponad 500 miejsc za EUR 10/7. Ale to dla Węgrów i Słowaków raczej :)

Ad.2. Za parking Lucky można płacić z poziomu aplikacji Gopass, w której jest funkcja skanuj bilet (Płać parking). Tak właśnie płaciłem i cena wówczas była 7 EUR.

Ad.3. Obecnie w grudniu cena 20 EUR.

Ad.4. Obecnie w grudniu przy rezerwacji przez Gopass cena 15 EUR. Rezerwacja dzień wcześniej przez Gopass i wjazd o dowolnej godzinie bez stresu braku miejsca, jest to bardzo komfortowe.

5. Parkingi gminne przy drodze przed Biela Put. Cena 20 EUR za dzień.

• Like 3

2 godziny temu, MarioJ napisał:

Ad.2. Za parking Lucky można płacić z poziomu aplikacji Gopass, w której jest funkcja skanuj bilet (Płać parking). Tak właśnie płaciłem i cena wówczas była 7 EUR.

Ad.3. Obecnie w grudniu cena 20 EUR.

Ad.4. Obecnie w grudniu przy rezerwacji przez Gopass cena 15 EUR. Rezerwacja dzień wcześniej przez Gopass i wjazd o dowolnej godzinie bez stresu braku miejsca, jest to bardzo komfortowe.

5. Parkingi gminne przy drodze przed Biela Put. Cena 20 EUR za dzień.

Ja p... parkingi po ok. 90 zł! Jakich ja czasów doczekałem.

Trzeba być niespełna rozumu, żeby np. z Gliwic jechać do tych pazernych Słowaków (tyczy też Szczyrku), dojazd to ok. 4-5 godzin, ten sam czas na Stuhleck, Hirschenkogel, Oetscher, Hochkar.

• Like 4
  • Haha 3

Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Trzeba być niespełna rozumu, żeby np. z Gliwic jechać do tych pazernych Słowaków (tyczy też Szczyrku), dojazd to ok. 4-5 godzin, ten sam czas na Stuhleck, Hirschenkogel, Oetscher, Hochkar.

Jak Ty z Gliwic jedziesz 5 godzin na Chopok? Ja tyle jadę z Łodzi.

2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Oczywiście można narzekać na Słowaków. Ale jak podajesz czasy dojazdów, to podawaj realne czasy. To powyżej to bzdury.

Spotkałem Ślązaka w gondoli który mówił że jeździ od 20 lat na chopok w grudniu. Jedzie 3h autem.

3:40 podaje nawigacja z Gliwic przez Korbielów (najkrótsza, bo ta ciut szybsza jest bardzo okrężna), więc w praktyce wychodzi zwykle te 4-5h, tak jak podaje Narciarz ze Śląska (uwzględniając korki, warunki zimowe, czy jakąś zawalidrogę - to w większości droga jednopasmowa za Żywcem).

Edytowane przez koliber
  • Like 1

13 minut temu, koliber napisał:

3:40 podaje nawigacja z Gliwic

I dobrze pokazuje. Jak nie ma śniegowego armagedonu to do 4h jak się tłoczno robi w dolinie.  Czasowo wartość graniczna, dająca możliwość wyskoczenia na jeden dzień.

Inna rzecz, że te parkingi za 15-20E to już takie zakopiańskie jest 🤦‍♂️. Ski Amade z Gli 6,5 - 7h, z parkingiem za 0E pod gondolą. Ale to już na jeden dzień odpada....

• Like 1

18 godzin temu, MarioJ napisał:

Oczywiście można narzekać na Słowaków. Ale jak podajesz czasy dojazdów, to podawaj realne czasy. To powyżej to bzdury.

Spotkałem Ślązaka w gondoli który mówił że jeździ od 20 lat na chopok w grudniu. Jedzie 3h autem.

Ustalmy, że każdy zrobi to, co sam uważa za stosowne. Ja wolę jechać 500-800 km do Austrii (w tej odległości mam multum ośrodków) niż te 250 (kiepską drogą) na Chopok. Nic mnie tam już nie ciągnie, a ceny (licząc wszystko) wyższe w SK niż w AT.

Z rozsądnych ośrodków w SK jeszcze zostają Rohacze, może pod koniec sezonu ew. Szczyrbskie Pleso (relacja przejechanych km za dnia jest tam znakomita - szybkie koleje + długie trasy + brak kolejek).

To mój pogląd i mój wybór, nie ma więc co z nim dyskutować. Twój może być inny...

• Like 2

21 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Gliwice - Hochkar: 6h

Gliwice - Jasna: 4h

Wrocław - Hochkar: 7.5h

Ja wybieram Chopok, jeśli nie chcę marnować dodatkowych dwóch dni na dojazd w Alpy.

Po pracy jadę z Wrocławia na kwaterę do Demianowskiej w 5h. To jest dla mnie istotne, bo ruszam około 16 z domu. Wąskie drogi przez Beskidy robię wieczorem po 18, kiedy jest już mały ruch. Wychodzi zwykle 5h bez problemu. Na Słowacji zawsze się znajdzie kwaterę do której można dojechać awaryjnie nawet na 22. W Austrii jest z tym problem, tamtejsi górale są tak sztywni że zwykle musisz być przed 20 na kwaterze.

Powrót wychodzi 5-6h, ale jest to dla mnie akceptowalne, bo i tak dojeżdżam przed 22 do domu.

Z Wrocławia nie da się dojechać w 5-6h w Alpy.

Edytowane przez MarioJ