Narciarz ze Śląska Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 13 godzin temu, pawelb91 napisał: Sporo bezkijkowych goryli, chyba jakaś grupa feryjna... To jakaś plaga i nowa polska moda!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 3 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał: To jakaś plaga i nowa polska moda!? Ta zaraza dotarła także do Val di Sole 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń W Szczyrku mocno wieje, ludzi całkiem sporo. Do tego zamknięta z rana kanapa na Zbójnicka spowodowała niemałe kolejki na Solisku. Ścianki na 8 i 10 zmuldzone już o 10.30. Chyba pora już odpuścić, bo ludzi i muld coraz więcej, a i wiatr się wzmaga. Do tego radzę uważać na górnej części 10 na miejsca, gdzie wychodzą kamienie. 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 33 minuty temu, grimson napisał: Ta zaraza dotarła także do Val di Sole Val di Sole to polskie Alpy! Nawet menu jest po polsku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: To jakaś plaga i nowa polska moda!? Ta plaga od wielu lat ( sądze, że z 10 lat) spotykana w Polsce zwłaszcza w dużych ośrodkach (jak na polskie warunki), nie dotyczy Kasprowego Wierchu. Uważam, że to wynik działań części polskich instruktorów uczących początkujących narciarzy, którzy z nieznanych mi powodów uczą takiej jazdy (kilku takich widziałem). Najgorszy sort narciarzy niestety przez takie działania się poszerza niczym covid, końca tego pokracznego jeżdżenia na razie nie widać. Może wprowadzić zakaz wpuszczania na wyciągi narciarzy bez kijków by coś zmienił? 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 23 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń Cieniawa 23.01.2025 Poranna Cieniawa na 4h od otwarcia. Warunki super. Zmrożony fajnie przygotowany stok. Dolną część w nocy i nad ranem śnieżyli. Rano o 9 -4 st., po 13 jak kończyłem +5 st. Stok trzymał sie zmrożony do końca. Niby góra nieduża, a przez górną ściankę można fajnie pojeździć. Na pewno lepiej niż np. na takiej Arenie Pingwina na Słotwinach... Ludzi niedużo, z czasem przybyło trochę dzieci (ferie) ale głównie na łące do nauki oraz krótszym wyciągu na głównym stoku. Trzeba korzystać póki warunki sprzyjają. 17 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń Ciepła kąpiel po trasie zawsze ma sens. I na tyle mi wczoraj czasu starczyło. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2 godziny temu, Mops napisał: Fantastyczne warunki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń Dziś z racji odwołanej kolejki na Kasprowy ruszyłem do Jurgowa. Lubię ten stok, dlatego był 1 na liście. Na stoku fajnie. Bez nadmiernych kolejek. Można powiedzieć, że szło na bieżąco. Około 13 zwinęli taśmy i tyczki z wydzielonego kawałka stoku i można się było przejechać po twardym, bez odsypów i stromym stoku. Za to w restauracyji hmmm, bele jak bo to co w knajpce nazywa się cappuccino to chyba jakaś okrojona bida wersja była, na dodatek ledwo ciepła. Sytuację trochę podciągnęła szarlotka, ale ona też bez polotu. Ot, zjadliwy kawałek ciasta. 16 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 6 minut temu, Sławek Nikt napisał: Dziś z racji odwołanej kolejki na Kasprowy a jakiś problem techniczny mieli ? przy takiej pogodzie to trochę szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 23 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń Słonecznie w Poroninie zaczęło się robić około 9. Dlaczego odwołali nie mam pojęcia. Część osób stawiała na pogodę, chmury nisko i do tego coś ala mgła, a część na niezbyt duże zainteresowanie kolejką w dniu dzisiejszym. Faktem jest, że wczoraj około 20 jak kupowałem bilety to były dostępne na każdą godzinę w ilości ponad 30 sztuk. Dziś rano dostałem sms, że wyciągi i trasy nieczynne. I tyle. Najlepsze jest to, że dosłownie kilka minut po wyjeździe z kwatery tego sms-a dostałem. Plus taki, że pieniążki zwrócone na konto w miarę szybko. Około 60 minut po zgłoszeniu. Dziś wieczorem kupuję na jutro. Zobaczymy co się wydarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 23 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 16 minut temu, Jeeb napisał: a jakiś problem techniczny mieli ? przy takiej pogodzie to trochę szkoda Wiało, na kamerkach też było widać że miota siatkami. Na mountain forecast jakiegoś mocnego nie pokazywali, na bergfex niby silniejszy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Jak wiecie reguł nie ma. Ze strachu przed dzisiejszym, a wczoraj prognozowanym zachmurzeniem na dziś kupiłem bilety na sobotę, a na kamerce pogoda sztos w tej chwili, przynajmniej jak na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 20 godzin temu, marionen napisał: Ta plaga od wielu lat ( sądze, że z 10 lat) spotykana w Polsce zwłaszcza w dużych ośrodkach (jak na polskie warunki), nie dotyczy Kasprowego Wierchu. Uważam, że to wynik działań części polskich instruktorów uczących początkujących narciarzy, którzy z nieznanych mi powodów uczą takiej jazdy (kilku takich widziałem). Najgorszy sort narciarzy niestety przez takie działania się poszerza niczym covid, końca tego pokracznego jeżdżenia na razie nie widać. Może wprowadzić zakaz wpuszczania na wyciągi narciarzy bez kijków by coś zmienił? Częściowo potwierdzam: widziałem i słyszałem o nauce (z instruktorami) bez kijów. Można zrobić pierwsze kroki bez (tak zalecał PZN, ale osobiście uważam to za błąd: Nauka jazdy. Pierwszy dzień na nartach | Twój instruktor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 20 godzin temu, pawelb91 napisał: Cieniawa 23.01.2025 Poranna Cieniawa na 4h od otwarcia. Warunki super. Tak samo (szybki orczyk albo talerz), można było zrobić w Limanowej = koniec stacji, bo wyciąg krzesełkowy praktycznie zardzewiał. Do tego wyburzenie niedokończonego hotelu i infrastruktura choćby kontenerowa a'la Skolnity na dole. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Częściowo potwierdzam: widziałem i słyszałem o nauce (z instruktorami) bez kijów. Można zrobić pierwsze kroki bez (tak zalecał PZN, ale osobiście uważam to za błąd: Nauka jazdy. Pierwszy dzień na nartach | Twój instruktor Zaczynałem jeździć na nartach jako czterolatek. Nie umiałem założyć sobie butów narciarskich ani wpiąć się do nart ale kijki były obowiązkowe od pierwszego zjazdu i tak zostało do dzisiaj (nie dotyczy to oczywiście jazdy zadaniowej). Raz jeden dzień na Igmanie w Bośni oddałem swoje kijki kuzynce bo zostawiła na kwaterze, dało się jeździć bez, ale komfort był na znacznie niższym poziomie a jeździć na nartach potrafię. Początki nauki bez kijków dla mnie to totalne nieporozumienie. Bierze taki początkujący narciarz 2-4 godziny z instruktorem, coś tam zjedzie i później sam dalej próbuje jeździć bez kijków bo tak jeździł pod opieką instruktora a później kolejnych narciarzy w rodzinie przekonuje, że tak się jeździ, itd. rośnie pokolenie bezkijkowców. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 24 Styczeń Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Cieniawa 24.01.2025 Trzeba kuć Cieniawę póki zimna. Bo prognozy nie są łaskawe. Dzisiaj już na plusie od rana, stok bardzo dobrze przygotowany i się trzymał, mimo że śnieg zmiękł to spód dalej twardy. Ludzi niedużo, komfort przestrzenny na stoku. Większa frekwencja popołudniami gdy rodzice przywożą po pracy dzieci na feryjne szusowanie. Fajna lokalna jazda, dzień na plus. Stok po godzinie 13 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Dziś zaliczyłem kolejny udany dzień na Skolnitach. 8:30 meldujemy się na parkingu. Szybki gramoling i lecimy do kasy po karneciki. Wymiana voucherow jeszcze z ubiegłego roku 🤪 Parkingi darmowe jak to u Pingwina. Ludzi malutko, wiec od razu pakujemy sie na krzeslo. Pierwszy przejazd kontrolny niebieska i tu niespodzianka - cholernie szybki beton i do tego rowny jak stol... Od razu lrzeslo w górę i pyk na czerwoną. Warun genialny, nie wiem jak oni robią te stoki ale, napewno wielu powinno się od nich uczyć. Można było kręcić na okrągło ale robimy dwie przerwy na pyszna czekoladę na górze. Dzień kończymy z 40 km na liczniku. Vmax - prawie 75km/h 😀 Dzień bardzo udany,Pingwin to jest jednak mega jakość. Bardzo lubię ten stok. Szkoda, że idzie takie duże ocieplenie. Śniegu mają dużo ale nie będzie jak go wiązać niestety. Zauważyłem, że Pingwin przeszedł w całości na niebieskie armaty Demaclenko. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Nikt Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Dzisiejszy dzień cytując klasyków nie zapowiadał się zbyt ładniutko bo pospaliśmy dłużej i wyjechaliśmy około 9:30 . Losowanie wykazało kulę z Białką 😄 Z obawami o miejsce na stoku ruszyliśmy. Na miejscu jak to o tej godzinie parking tylko płatny. Na miejscu okazało się, że obawy były prawie bezpodstawne, a że jak wiadomo prawie robi różnicę to tylko 2 wyciągi były oblężone. Jak się człowiek postarał to dłużej jak 3 do 5 minut w kolejce nie stał czyli nie było źle. Na stokach różnie. Od całkiem fajnego śniegu po duże odsypy na czarnej. Generalnie spoko biorąc pod uwagę fakt, że ferie w trakcie. Za to w restauracyji "bania ..." muza naparzała i było całkiem sporo osób którym się to podobało. Niestety deserowo znowu prawie bele jak bo to co w knajpce nazywa się cappuccino to chyba bardzo okrojona bida wersja była. Gorsza i zimniejsza, aniżeli wczorajsza. Za to szarlotka jak na wyrób zapewne hurtowy zaskakująco dobra, nie smaczna, ale dobra. Słodkości deseru poraziła goryczka rachunku bo 37 zł. za lurę zwaną capuczino i kawałek ciasta to moim zdaniem zwyczajnie drogo. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń @Sławek Nikt Jedź na Bachledovą, tam lepiej pojeździsz i zjesz 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Dziś praktycznie od otwarcia do zamknięcia na Skrzycznem i w Szczyrkowskim Z rana odrazu pojechałem na COS, żeby pojeździć na FISie. Ale tu problem, bo grzebień z rana zamknięty do 10 przez treningi, a na stronie informacji o tym tradycyjnie nie było. To naprawdę aż takie trudne żeby dać na stronie kalendarz treningów i informować o dostępności ich sztandarowej trasy? No ale dobra, do 10 kilka razy Ondraszek i Kaskada, na obu warunki bardzo dobre, ludzi umiarkowanie. Po otwarciu grzebienia kilka razy FIS do nowej kanapy, który był przygotowany całkiem dobrze (znacznie lepiej niż w poniedziałek). Niestety z czasem wyszły pojedyncze kamienie, ale to dosłownie pojedyncze. A w temacie kamieni… Trasa wzdłuż talerzyka na Dolinach do jazdy średnio się nadaje, część bliżej talerzyka cała w kamieniach, część FISowa jeszcze do zniesienia i ominięcia, jednak sam dojazd do talerzyka praktycznie bez szans na uniknięcie strat w sprzęcie. Przy zajeździe do wyciągu i przed samą bramką na wyciąg całe mnóstwo kamieni. Przejazd na Szczyrkowski z niewielką ilością śniegu, pojedynczymi kamieniami, ale jeszcze przejezdny. Trasa 7 w bardzo dobrym stanie, nawet po południu, 8 i 10 na Pośrednim podobnie. Tradycyjnie problemem na Julianach była jedynie ścianka na połączeniu 8 i 10, która cała była w muldach, jednak do zniesienia. Górna część 10 natomiast dość zmrożona i powodująca problemy dla niektórych, jednak bardzo przyjemna. I do zamknięcia kilka razy Małe Skrzyczne, które jak zwykle trzymało się do końca bardzo dobrze. Na koniec zjazd 3 pod gondolę. Trasa w stanie tragicznym, pełna ludzi i muld. Podsumowując bardzo przyjemny dzień, 60 km zrobione. Cały dzień praktycznie bez kolejek, tworzyły się jedynie na Zbójnicką Kopę. Do reszty praktycznie na bieżąco cały czas. 15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Kurcze widzę że idzie mocne ocieplenie a vouchery nie mają prawa u mnie się przedawnić.... kogo jutro spotkań na Skolnity.Jak coś to jesteśmy od 8 rano, możemy na górze napić się pysznej czekolady z pianką🍺👊 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moloo Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2 godziny temu, marcinn napisał: Kurcze widzę że idzie mocne ocieplenie a vouchery nie mają prawa u mnie się przedawnić.... kogo jutro spotkań na Skolnity.Jak coś to jesteśmy od 8 rano, możemy na górze napić się pysznej czekolady z pianką🍺👊 Spokojnie, bez paniki ... Jeszcze są testy na Skolnity i ze śniegiem dadzą radę, a im więcej muld i trudniejszych warunków tym mniej ludzi i można się dobrze pobawić na tych dwóch mega fajnych trasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Ciekawią mnie te kolejki na Zbunecka Kopę w Szczyrku. Przecież to najgorsza trasa w całym ośrodku. Korzystam z niej zawsze tylko po to, żeby się na orczyk na Małe Skrzyczne dostać, bo mi się nie chce podchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń W dniu 23.01.2025 o 12:14, grimson napisał: Ta zaraza dotarła także do Val di Sole ciekawe że jak byłem w grudniu 2023 w LIVIGNO to tak mniej więcej 1/4 nie miała kijków ale wszyscy porozumiewali się polskim językiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi