Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 24/25

pawelb91

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, MarioJ napisał:

Czarna Gora jeszcze lepiej dzisiaj niż wczoraj Dolni Morava. Twardo, równo, słońce i bez wiatru. Idealny dzień.

Ale Luxtorpeda padła. I ludzi trochę więcej.

IMG_1693.thumb.jpeg.e29d7b54d1a9f3a89719d1869839af15.jpeg

O qrna, to już wiem czemu przy Żmii taka kolejka🙄 12 wizyta w tym sezonie w CG i pierwszy raz widzę tyłu narciarzy🙂 bar przy Żmii nie działa, myślałem że przeczekam trochę 😉

IMG_20250316_113006.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

26 minut temu, MarioJ napisał:

Czarna Gora jeszcze lepiej dzisiaj niż wczoraj Dolni Morava. Twardo, równo, słońce i bez wiatru. Idealny dzień.

Ale Luxtorpeda padła. I ludzi trochę więcej.

IMG_1693.thumb.jpeg.e29d7b54d1a9f3a89719d1869839af15.jpeg

Coś często ostatnio Luxtorpeda pada…

Wczorajszy Zieleniec. Na otwarcie -2C i tak trzymało przez cały dzień. Spora mgła. Dość mocny wiatr.  Sypnęło trochę świeżym śniegiem, ale nie tyle co było dzisiaj w Czarnej Górze. Czynne 6 z 7 kanap (nie działa Grapa) plus sporo talerzyków. Warunki na trasach dobre, najmniej śniegu na trasach na Nartoramie, tam już pojawiają się lekkie przetarcia. Na ostatnim zdjęciu widać dwie duże górki śniegu z górnej części niebieskiej na Nartoramie, jak byłem ostatnio było takich z 7-8.  Frekwencja niska, bez kolejek. 

Wpadł mi karnet w cenie 40zł za 4 h, jakby ktoś się wybierał do Zieleńca to widzę że gość ma jeszcze wystawione na Olx (to kod do odebrania w kasie, wysyła go na e-mail tak że odchodzą koszty wysyłki i tzw ochrony kupującego na Olx, brałem już drugi raz od niego, tak że sprawdzone).

IMG_20250315_100912.jpg

IMG_20250315_104010.jpg

IMG_20250315_104423.jpg

IMG_20250315_104726.jpg

IMG_20250315_105040.jpg

IMG_20250315_110406.jpg

• Like 14

Podsumowując dzisiejszą Czarną Górę. Było bardzo przyjemnie, ale łyżka dziegciu niestety.

Czynne cztery trasy: A, B, C i D. Dwa krzesła. Plus oczywiście ta ośla łączka. I to było super, kilka razy można było pojechać na wysokim C, szczególnie na trasie A można było mieć wolne pole do szaleństwa. Co mnie zdziwiło to na 9:00 było trochę takich wariatów jak my, co to wiedzą dokładnie po co przyjeżdżają. Na trasach brak przetarć, może coś tam na dole B, ale to niuanse. Pozytywnie.

Mocno wkurzyła mnie awaria Luxtorpedy. Nie działała w sumie przez 2.5h. Więc ostatecznie mając karnet na 7h, pojeździliśmy na wszystkich trasach.

W pierwszej godzinie wszedłem w rozmowę (na krześle) z wariatem który zaczął innym tłumaczyć że nie można marnować wolnych miejsc na krześle. Że od 9 do 11 są dwie złote godziny narciarskie. Pozostała trójka na krześle tylko się na nas dziwnie patrzyła i padła pod naporem argumentów. Szóstą osobę była moja córka, która się tylko uśmiechała.

Trasa A:

IMG_1600.thumb.jpeg.d70ef889741ab167b2c48b77686fe8f8.jpeg

Trasa C :

IMG_1601.thumb.jpeg.de1f927b81ea34e23dfba905846cbc9c.jpeg

Edytowane przez MarioJ
  • Like 15

1 godzinę temu, MarioJ napisał:

Podsumowując dzisiejszą Czarną Górę. Było bardzo przyjemnie, ale łyżka dziegciu niestety.

Czynne cztery trasy: A, B, C i D. Dwa krzesła. Plus oczywiście ta ośla łączka. I to było super, kilka razy można było pojechać na wysokim C, szczególnie na trasie A można było mieć wolne pole do szaleństwa. Co mnie zdziwiło to na 9:00 było trochę takich wariatów jak my, co to wiedzą dokładnie po co przyjeżdżają. Na trasach brak przetarć, może coś tam na dole B, ale to niuanse. Pozytywnie.

Mocno wkurzyła mnie awaria Luxtorpedy. Nie działała w sumie przez 2.5h. Więc ostatecznie mając karnet na 7h, pojeździliśmy na wszystkich trasach.

W pierwszej godzinie wszedłem w rozmowę (na krześle) z wariatem który zaczął innym tłumaczyć że nie można marnować wolnych miejsc na krześle. Że od 9 do 11 są dwie złote godziny narciarskie. Pozostała trójka na krześle tylko się na nas dziwnie patrzyła i padła pod naporem argumentów. Szóstą osobę była moja córka, która się tylko uśmiechała.

Trasa A:

IMG_1600.thumb.jpeg.d70ef889741ab167b2c48b77686fe8f8.jpeg

Trasa C :

IMG_1601.thumb.jpeg.de1f927b81ea34e23dfba905846cbc9c.jpeg

A to coś dziwnego, że krzesła powinny jeździć wypełnione  ? Nie ma nic bardziej wkurwia...jącego, jak kolejka jest na 10 minut a ludzie jadą sobie w 2 osoby na 4, bo Ci z tyłu chcą jechać razem w 3 osoby... No czysty debilizm... To jest wyciag a nie agencja towarzyska....

• Like 8

W dniu 14.03.2025 o 16:48, WojtekM napisał:

W ten weekend chyba zakończę sezon. Potem może jeszcze jakieś tury, o ile cudem napada śniegu.

Zastanawiam się gdzie ew uderzyć - w zeszły weekend gdzie było więcej luda, na NO czy ZG?

W tym sezonie chyba NO straciła berło bycia najludniejszą stacją, teraz tłumy (i kolejki) są na ZG.

• Like 1

9 godzin temu, Jusik2002 napisał:

A to coś dziwnego, że krzesła powinny jeździć wypełnione  ? Nie ma nic bardziej wkurwia...jącego, jak kolejka jest na 10 minut a ludzie jadą sobie w 2 osoby na 4, bo Ci z tyłu chcą jechać razem w 3 osoby... No czysty debilizm... To jest wyciag a nie agencja towarzyska....

Może się niewyraźnie wyraziłem. Ale to ja mówiłem o tym "że od 9 do 11 są dwie złote godziny narciarskie."

Tak że jak najbardziej się z Tobą zgadzam. 🙂 

• Like 1
  • Thanks 1

9 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Dlatego bardzo lubię "bramki" dla dochodzących, takie rozwiązanie jest np. w Jańskich w kolejce do gondoli i Dolni Moravie przy wyciągu Śnieżnik od strony czerwonej trasy nr 3. Obsługa wyciągu to nadzoruje. Dzięki temu kanapy/gondole jadą w pełni wypełnione a narciarze krócej stoją w kolejce.

• Like 2

48 minut temu, Hextor napisał:

Przypominam, że mamy jeszcze zimę. 

BTW na kamerce z Pilska wygląda, że jest więcej śniegu niż przez cały ten sezon. A mimo to wyciagi nie czynne. 

Może wygląda, ale skiturowcy donoszą, że poniżej Miziowej jest słabo - trzeba nieść narty do Buczynki, a do Szczawin też nie ma co zjeżdżać bez strat w sprzęcie. Nie byłam, podaję info za FB.

Niedziela 16.03.2025

Zakończenie sezonu w Wańkowej. Skipas 50zł, warunki bardzo fajne, na twardym wytopionym podkładzie warstwa świeżego śniegu z weekendu. 

Śniegu mają jeszcze sporo, najbliższy tydzień jeszcze spokojnie by przeciągneli, ale frekwencja w dni robocze była tak mała (kamerki) że nie dziwie się że kończą.

20250316_125729.jpg

IMG-20250316-WA0005.jpeg

• Like 11
  • Thanks 1

4 godziny temu, grimson napisał:

Widać skutek ocieplenia klimatu 

Proszę Cię, nie idź w tym kierunku. Tydzień temu zacząłem sezon rowerowy. Dwa dni jazdy w pełnym słońcu, 22 stopnie. Ósmego kurde marca. Ocieplenie klimatu to fakt i nie wyklucza opadów śniegu. 

Edytowane przez wolcjusz
  • Like 3
  • Thanks 2

4 godziny temu, zając napisał:

Może wygląda, ale skiturowcy donoszą, że poniżej Miziowej jest słabo - trzeba nieść narty do Buczynki, a do Szczawin też nie ma co zjeżdżać bez strat w sprzęcie. Nie byłam, podaję info za FB.

Gdyby zrobili krzesło / gondole na Miziowa, tak jak obiecali, to warunki śniegowe poniżej hali nie miały by żadnego znaczenia.