Michas222k Napisano 7 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2024 Rozpoczęcie mojego sezonu lokalnego w Jańskich Łaźniach. Planowałem otworzyć sezon w ten weekend w Dolni Moravie, niestety nie otworzyli ośrodka. Mój następny wybór to Szpindler, a tam cena zaporowa za karnet na start przy niewielkiej ilości otwartych tras. Dlatego padło na Jańskie 50% ceny karnetu w Szpindlu. Otwarty tylko orczyk przy oficjalnie otwartych wariantach trasy( gondola zawiozła i zwozila narciarzy ). Zjazd do gondoli możliwy po nieratrakowanych trasach. 12 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 8 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2024 Dzisiaj otworzyli krzesło Hofmanky i trasa wzdłuż niego przygotowana. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 8 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2024 29 minut temu, MarioJ napisał: Dzisiaj otworzyli krzesło Hofmanky i trasa wzdłuż niego przygotowana. Wiem, czytałem. Szkoda, że tej informacji nie podali w piątek wieczorem, pewnie zmieniłbym dzień wyjazdu. Widziałem w sobotę pracujący ratrak na tej trasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 9 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2024 Ruszył też Szpindl z kilkoma trasami: 3 i 4 na Św. Piotrze i prawie cały Medvedin (z wyj. czarnego odcinka i krótkiej 15-tki). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 15 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2024 Byłem wczoraj na otwarciu sezonu w ośrodku Dolni Morava. Otwartych około 50% tras, zamknięte trasy przy Słoniu i czarna trasa. Ośrodek nasnieżał także otwarte trasy, ale o tym była informacja wcześniej na stronie. Duża mgła utrudniała jazdę, momentami tłoczno na niebieskiej trasie. Sam jeździłem głównie niebieską, przez słabą widoczność tylko pojedyncze zjazdy czerwonymi trasami. 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nipern Napisano 16 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2024 W zeszły wekend już mnie narty swędziały patrząc w kamerki! Jednak zdecydowałem się na rozpoczęcie sezonu w niedzielę. I to był strzał w przysłowiową "10" Do wyboru miałem : 1/Janske Lazne/CernaHora - mam najbliżej jednak odpuściełem ze względu na nieczynną trasę Protez tak lubiana przez mnie. 2/ Zieleniec tu obawiałem się tłumów; jest to zresztą dla mnie ostatni wybó z mozliwych bo krótkie trasy, bałagan organizacyjny i za lajtowo 3/ Czarna Góra/Sienna - brak jednak rzetelnej informacji co do warunków, kamerki pokazują niewiele istotnych rzeczy, no i dopiero otwierali 4/ Ricky w Orlickich Horach, które ostatecznie wygrały pomimo najbardziej utrudnionego dojazdu przez Domaszków i Niemojów gdzie zawsze obawiam sie oblodzenia pomimo nowego asfaltu. Ricky usatysfakcjonowały mnie w 100% pomimo odległości 160km i 2,5 godziny jazdy. Udało mi się dotrzeć nawet na górny parking, trochę ryzykowałem bo skibus zaczyna kursować od 20 grudnia i musiałbym z buta maszerować te 2 kilometry.... Parking o 8.15 zapełniony był w połowie więc sukces. Narciarzy z PL nie zaobserwowałem. Szybki zakup biletu za 830 koron na cały dzień (jest ciut taniej bo to jeszcze nie sezon) Szybko dałem narty do serwisu i tutaj miła niespodzianka za ostrzenie i smarowanie zapłaciłem 220 koron a więc około 1/3 - 1/2 ceny we WRO. Otwarte były wszystkie trzy trasy niebieska, czerwona i czarna. Do 6 osobowej kanapy Leitnera praktycznie nie było kolejek więc ujeździłem się jak dziki! Nie wiem tylko ile kursów zrobiłem tego dnia bo po atualizacji telefonu apka Ski Tracker nie odpalała się automatycznie. Winą było oszczędzanie baterii, które trzeba było odkliknąc po aktualizacji ale za późno się zorientowałem. Mimo to myślę że udało się zjechać ze 30 razy! Warunki były super. Śniegu 80-100cm w tym troche puchu. Najlepsze warunki na trasie czerwonej. Bez muld i lodu. Nawet odsypów nie było. Niestety cały czas było mgliście, ale na lekkim minusie tak minus 1,5 st C i czasem padał lekki śnieg. Zdecydowanie wyjazd udany. Ból ud pod koniec dnia klasyczny dla początku sezonu. Nie działa igloo bar na szczycie; nawet go nie ma więc picie i jedzenie tylko na dole. W kiosku u Karla płatność tylko gotówką. Powrót do WRO od Barda w kolumnie pojazdów. Pierwszy raz widziałem narwańca w kamperze wyprzedzającego samochody jadące w kolumnie na długości około 1km. Wariatów nie brakuje w odróżnieniu od braku drogi choćby dwupasmowej do Kłodzka. Przed nami święta, nowy Rok i Trzech Króli, więc będzie co jeździć. Oby pogoda wytrzymała. Wyjazd zdecydowanie udany 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 16 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2024 1 godzinę temu, Nipern napisał: Powrót do WRO od Barda w kolumnie pojazdów DK8 jest przejezdne tylko w niedzielę wczesnym rankiem, lub w Sylwestra na godzinę przed północą. Sprawdzone organoleptyczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micheł Napisano 16 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2024 (edytowane) Powitać! Króciutka zaległa relacja z dnia 14.12. Pec pod Śnieżką Vs Janskie. Z racji większej ilości tras wybór padł na Pec. Na dole -4. Po świeżym opadnie, armatki pracują. Pochmurno, mgliście. Miejscami na trasach troszkę tłoczno. Sporo upadków w drugiej części dnia Czarna trasa pusta - można było się troszkę rozerwać. na górze miejscami silniejszy wiatr - mocno potęgował odczucie chłodu. A po 14:30 zrobiło się tak: Podsumowanie: Pod względem pogody i warunków trochę inny świat. To był dobry dzień. Pozdrawiam ciepło Edytowane 16 Grudzień 2024 przez Micheł 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 16 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2024 44 minuty temu, Micheł napisał: Czarna trasa pusta - można było się troszkę rozerwać. na górze miejscami silniejszy wiatr - mocno potęgował odczucie chłodu W tych bieda warunkach Czesi nawet czarną trasę przygotowali. Niesamowite ! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 16 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2024 Godzinę temu, MarioJ napisał: W tych bieda warunkach Czesi nawet czarną trasę przygotowali. Niesamowite ! Dużo przygotowywać nie musieli. Zjeżdżasz po szlaku do samego Peca po białym, tam jedynie jeździ taki mały ratrak z chaty Militre. Tak czy owak jednak szacun. Podzielam zdanie. Teraz trochę namoczy i skonsoliduje, będzie dobrze, oby nie zmyło za bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 16 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2024 (edytowane) 7 minut temu, sstar napisał: Dużo przygotowywać nie musieli. Zjeżdżasz po szlaku do samego Peca po białym, tam jedynie jeździ taki mały ratrak z chaty Militre. Tak czy owak jednak szacun. Podzielam zdanie. Teraz trochę namoczy i skonsoliduje, będzie dobrze, oby nie zmyło za bardzo. Przecież Hnedy Vrch i chata Milire to zupełnie inny rejon, kawał drogi dzieli oba miejsca. A przygotowanie takiej ścianki to nie jest hop siup - jest tam mocno stromo. Edytowane 16 Grudzień 2024 przez Ratrak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 16 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2024 (edytowane) 6 minut temu, Ratrak napisał: Przecież Hnedy Vrch i chata Milire to zupełnie inny rejon, a przygotowanie takiej ścianki to nie jest hop siup - jest tam mocno stromo. Racja co do stromizny, ale chciałem pokazać, że nawet znacznie niżej bez wspomagania jest taka pokrywa śniegu, że można zjechać do Peca tylko tyle. Nawet z parkingu pod kolejką na Śnieżkę szło się po białym. Tak więc natura pomogła. Ale oczywiście szacun dla Czechow za profeskę. W porównaniu ze Szklarska i Karpaczem przepaść. A z Zielonego Dołu jedna gran w jedną, druga w drugą i jesteś w obydwu miejscach, mieszkałem kiedyś w Chacie Amor i czyniłem takie wycieczki w dwóch kierunkach niezbyt długie. Edytowane 16 Grudzień 2024 przez sstar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 22 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2024 Wczorajsze narty w Dolni Moravie, ilość tras otwartych taki sam jak tydzień wcześniej, ale na stoku Slamik były jakieś duże zawody czeskiej młodzieży, przez co pierwszy raz w tym sezonie były kolejki kilku minutowe do głównego wyciągu. Ponownie tłoczno na trasach. Brakuje otwarcia części tras i wyciągu przy Słoniu. Ośrodek planuje otworzyć ten wyciąg w święta. Wczoraj pracowało wiele armatek na otwartych trasach. Warunki mieszane- twardo a tam gdzie armatki pracowały dużo nowego śniegu technicznego. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 22 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2024 (edytowane) 23 minuty temu, Michas222k napisał: Wczorajsze narty w Dolni Moravie, ilość tras otwartych taki sam jak tydzień wcześniej, ale na stoku Slamik były jakieś duże zawody czeskiej młodzieży, przez co pierwszy raz w tym sezonie były kolejki kilku minutowe do głównego wyciągu. Ponownie tłoczno na trasach. Brakuje otwarcia części tras i wyciągu przy Słoniu. Ośrodek planuje otworzyć ten wyciąg w święta. Wczoraj pracowało wiele armatek na otwartych trasach. Warunki mieszane- twardo a tam gdzie armatki pracowały dużo nowego śniegu technicznego. Ma popadać naturalnym w najbliższych dniach ponoć w Sudetach... miło wspominam dolni Morava choć to tam zjechałem ponad pół stoku na plecach. Edytowane 22 Grudzień 2024 przez sstar 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 22 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2024 2 godziny temu, sstar napisał: Ma popadać naturalnym w najbliższych dniach ponoć w Sudetach... miło wspominam dolni Morava choć to tam zjechałem ponad pół stoku na plecach. Większość moich relacji w tym wątku będzie z tego ośrodka bo mam karnet sezonowy i trzeba go wyjeździć:-P 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2024 14 minut temu, Michas222k napisał: bo mam karnet sezonowy i trzeba go wyjeździć:-P jak długo tam da się jeździć i ile taki sezonowy karnet kosztuje ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 22 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2024 1 godzinę temu, Jeeb napisał: jak długo tam da się jeździć i ile taki sezonowy karnet kosztuje ? Zeszłej słabej zimy zamknęli się pod koniec lutego o ile dobrze pamiętam. Nie kręcą dłużej niż do końca a nawet połowy marca (taka polityka ośrodka). Cena karnetu od 3 sezonów jest ta sama. Dla mnie co roku taniej ze względu na spadający kurs korony. Dwa lata temu ok 1600zł teraz ok 1400zł. Takie ceny obowiązują w listopadzie, w sezonie cena wyższa. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 23 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2024 12 godzin temu, Michas222k napisał: Większość moich relacji w tym wątku będzie z tego ośrodka bo mam karnet sezonowy i trzeba go wyjeździć:-P Ja nie w tym wątku, ale mam abonament w BpSnezkou, na zjazdy ze Studicni, mogę tam jeździć do końca życia;-) 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolorowy Napisano 24 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2024 Hej. W najbliższy weekend pierwszy raz w swojej historii chciałbym odwiedzić ośrodek Szpinderowy Młyn. W statystykach tras jest otwartych około 60% Mam pytanie, dotyczące ośrodka. Ośrodek dzieli się jak by na Lewą oraz Prawą stronę. Czy na nartach jesteśmy w stanie poruszać się po całym ośrodku czy aby dojechać do regionu MEDVEDIN musimy skorzystać ze Ski Busa ? Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 24 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2024 14 minut temu, Kolorowy napisał: Hej. W najbliższy weekend pierwszy raz w swojej historii chciałbym odwiedzić ośrodek Szpinderowy Młyn. W statystykach tras jest otwartych około 60% Mam pytanie, dotyczące ośrodka. Ośrodek dzieli się jak by na Lewą oraz Prawą stronę. Czy na nartach jesteśmy w stanie poruszać się po całym ośrodku czy aby dojechać do regionu MEDVEDIN musimy skorzystać ze Ski Busa ? Dziękuje. Musimy skorzystać ze skibusa. Jest w planach od wielu lat połączenie ośrodka wyciągiem, ale jeszcze go nie ma:-( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolorowy Napisano 24 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2024 4 godziny temu, Michas222k napisał: Musimy skorzystać ze skibusa. Jest w planach od wielu lat połączenie ośrodka wyciągiem, ale jeszcze go nie ma:-( Kojarzysz może mniej więcej w ktorym miejscu jest skibus oraz jak często kursuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nipern Napisano 24 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2024 Tutaj masz wszystko opisane. Tylko sztuczna inteligencja słabo tłumaczy rozkład jazdy na " plan lekcji" 🙃 https://www.mestospindleruvmlyn.cz/pl/skibusy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 25 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2024 Pomarzyć można… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 27 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2024 Kolejny raz Dolni Morava, tym razem cały długi weekend. Dziś słonecznie i ciepło. Otworzyli wyciąg Słoń co dało aletrnatywe dla głównego wyciągu. Narciarzy sporo na trasach. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michas222k Napisano 28 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2024 Dolni Morava dziś, warunki podobne do wczoraj, więc więcej nie piszę tylko fotki:-P 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi