zając Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 15 minut temu, WojtekM napisał: Czantoria - podejście na skiturach tylko główną, czy niebieską da radę bez strat? Czy ktoś wie? Śniegu jeszcze mało, ale niebieską bez problemu od dołu (zdjęcia z soboty): Faturka naśnieżana, trasa czerwona działa, ale jest dosyć słaba do zjazdu (na skiturach po 12-tej - odsypy sztucznego śniegu i twardy podkład + nadmiar ludzi). Generalnie jest ok, a będzie lepiej bo idą opady. 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2 godziny temu, marekbtl napisał: A tak z 10min 10 min to w tygodniu sylwestrowym całkiem niedługo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Cieniawa Ski 3-4.01.2026 Ostatni weekend jeździłem w Cieniawie koło Nowego Sącza. Wydawała się być oazą spokoju w tym szalonym terminie pielgrzymek narciarskich w Polskich (i nie tylko) ośrodkach. To najbliższa stacja dla mnie, mam tam 12 kilometrów dojazdu ( +/- 15 minut). Sobota Faktycznie było spokojnie bez kolejek więc i jazda bardzo dobra w świetnych warunkach, idealnie zmrożony stok, równo przygotowany itp. Chwilę sypało a później wypogodzenie. 4h pojeżdżone 46 zjazdów. Niedziela Większy mróz nocny obfitował w śnieżenie stoku. O 9 rano -7 st. Bezchmurna pogoda. Rano przed otwarciem już był trening na tyczkach od góry bokiem trasy sport-szoków z Krakowa, ale to nie przeszkadzało. Do 11 godziny dobra jazda na bieżąco, później pach i nagle kolejki po kilka minut do obu wyciągów. Ale karnet 4h więc pojeździłem do końca, dobiłem do 40 zjazdów. Skoro w Cieniawie była taka frekwencja w niedzielę to strach myśleć co się działo w Krynicy. Misiek wszystkiego dogląda 🐕 11:30 przy wyciągach Myślę nad jutrem... Cieniawa rano będzie jeszcze ok, ale z czasem może być gorzej. 14 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Żniwa Panie! Bierz Pan traktor..., to znaczy... narty i na stok: https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/01/mamy-przeom-roku-i-pomau-koncza-sie.html Jan 5 Mamy przełom roku i pomału kończą się... żniwa Taka kolejka (do 5 minut) na Cieńkowie to aberracja. Zazwyczaj narciarz przyjezdny wybiera przyjaźniejsze w zakresie nachylenia stoki Mamy przełom roku i pomału kończą się... żniwa. Żniwa trwają od 25 grudnia (czyli bez Wigilii) do 6 lutego. W tym czasie mamy w CAŁEJ POLSCE: 13 dni kalendarzowych, w tym: 0 dni nauki w szkołach oraz 5 dni roboczych w firmach (29 XII, 30 XII, 31 XII, 2 I, 5 I), przypuszczam że w wielu tylko teoretycznie roboczych (nie wiem np. jak pracują urzędy). Mamy też towarzyszące temu okresowi urlopowemu zjawiska: mroźną i ładną pogodę w prognozach oraz śnieg w miastach. Zwłaszcza śnieg w miastach decyduje, że Polska... wybiera się ABSOLUTNIE MASOWO na narty w góry, w których to górach mamy śnieg (sztuczny i bywało trochę naturalnego) od soboty 22 listopada (o czym nie wiedzą?), kiedy to ruszył stok Master w Tyliczu nieopodal Krynicy-Zdrój. Efektem połączonych czynników jest niebywały tłok na stokach. W piątek pierwszy raz w życiu stałem w kolejce na Cieńkowie między (była między 11:00 a 12:00), a w niedzielę wieczorem pierwszy raz w życiu w kolejce na stoku Stok. (...) Więcej: https://twojinstruktor.blogspot.com/2026/01/mamy-przeom-roku-i-pomau-koncza-sie.html 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń W dniu 3.01.2026 o 18:52, marekesz napisał: Byłem dziś na Nowej Osadzie od początku. O 10:30 kolejka już na 15 minut. Ewakuacja. Ale ta kolejka i tak nie odzwierciedla tego, co widzę na wyjeździe. Zajęte absolutnie każde wolne miejsce na samochód, włącznie z dolnymi oboma parkingami przy drodze. Aż jadę sobie zobaczyć z ciekawości ten dalszy (nowy?). To już jest kawałek drałowania na piechotę pod wyciąg. 11:30 - korek do Wisły od Biedronki na wysokości centrum Ustronia. Chciałem sobie odrobić i pojechać na wieczorną na Stok, ale korek do Wisły wciąż się utrzymuje (sic!). Mam wrażenie, że w sobotę/niedzielę jakby otwarła się nieczynna od lat Palenica (świetny stok obsługiwany krzesłem, ponoć na rowerach lepiej zarabiają i zima się nie opłaca) to by zarobiła na cały sezon. Korki trochę widziałem, choć z góry założyłem, że ok. 16:00 będzie totalny armagedon, więc w piątek wyjechaliśmy dużo wcześniej, a przyjechaliśmy przed 9-tą. W niedzielę na wieczór korki ominąłem w 90 proc. >>> kierunek Stok/Soszów, wylądowaliśmy na Stoku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 1 godzinę temu, pawelb91 napisał: Cieniawa Ski 3-4.01.2026 Ostatni weekend jeździłem w Cieniawie koło Nowego Sącza. Wydawała się być oazą spokoju w tym szalonym terminie pielgrzymek narciarskich w Polskich (i nie tylko) ośrodkach. To najbliższa stacja dla mnie, mam tam 12 kilometrów dojazdu ( +/- 15 minut). Sobota Faktycznie było spokojnie bez kolejek więc i jazda bardzo dobra w świetnych warunkach, idealnie zmrożony stok, równo przygotowany itp. Chwilę sypało a później wypogodzenie. 4h pojeżdżone 46 zjazdów. Niedziela Większy mróz nocny obfitował w śnieżenie stoku. O 9 rano -7 st. Bezchmurna pogoda. Rano przed otwarciem już był trening na tyczkach od góry bokiem trasy sport-szoków z Krakowa, ale to nie przeszkadzało. Do 11 godziny dobra jazda na bieżąco, później pach i nagle kolejki po kilka minut do obu wyciągów. Ale karnet 4h więc pojeździłem do końca, dobiłem do 40 zjazdów. Skoro w Cieniawie była taka frekwencja w niedzielę to strach myśleć co się działo w Krynicy. Misiek wszystkiego dogląda 🐕 11:30 przy wyciągach Myślę nad jutrem... Cieniawa rano będzie jeszcze ok, ale z czasem może być gorzej. I wytłumaczcie mi, jak to możliwe, że Limanowa zbankrutowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Cieńków: Stok: 16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
friski Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 6 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Cieńków: Stok: . Stok to wczoraj z wieczora? Ech, może dzisiaj się trafi dziura we frekwencji 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 12 minut temu, friski napisał: Stok to wczoraj z wieczora? Ech, może dzisiaj się trafi dziura we frekwencji 🤔 Ja typuję, że 6-go wieczorem już cała Polska poza Śląskiem wyjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 13 minut temu, friski napisał: Stok to wczoraj z wieczora? Ech, może dzisiaj się trafi dziura we frekwencji 🤔 Nooo... Pierwszy raz tam coś takiego tam spotkałem, jak ustawianie kolejki przez ustawiacza aby ratrak przejechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Rytro śnieży ścianki, na razie działa trasa na około. Kamery internetowe dalej im nie działają... także słabo. W piątek będą tam akademickie zawody Winter Cup, także w czwartek powinny ścianki być czynne. Ja planuję tam bywać regularnie od najbliższej soboty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 3 godziny temu, pawelb91 napisał: Cieniawa Ski 3-4.01.2026 Ostatni weekend jeździłem w Cieniawie koło Nowego Sącza. Wydawała się być oazą spokoju w tym szalonym terminie pielgrzymek narciarskich w Polskich (i nie tylko) ośrodkach. To najbliższa stacja dla mnie, mam tam 12 kilometrów dojazdu ( +/- 15 minut). Sobota Faktycznie było spokojnie bez kolejek więc i jazda bardzo dobra w świetnych warunkach, idealnie zmrożony stok, równo przygotowany itp. Chwilę sypało a później wypogodzenie. 4h pojeżdżone 46 zjazdów. Niedziela Większy mróz nocny obfitował w śnieżenie stoku. O 9 rano -7 st. Bezchmurna pogoda. Rano przed otwarciem już był trening na tyczkach od góry bokiem trasy sport-szoków z Krakowa, ale to nie przeszkadzało. Do 11 godziny dobra jazda na bieżąco, później pach i nagle kolejki po kilka minut do obu wyciągów. Ale karnet 4h więc pojeździłem do końca, dobiłem do 40 zjazdów. Skoro w Cieniawie była taka frekwencja w niedzielę to strach myśleć co się działo w Krynicy. Misiek wszystkiego dogląda 🐕 11:30 przy wyciągach Myślę nad jutrem... Cieniawa rano będzie jeszcze ok, ale z czasem może być gorzej. Cze A z niedzieli na pierwszym zdjęciu po lewej to mój syn - aleś trafił. Poniekąd to spotkanie mamy za sobą pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 8 minut temu, marekbtl napisał: Cze A z niedzieli na pierwszym zdjęciu po lewej to mój syn - aleś trafił. Poniekąd to spotkanie mamy za sobą pozdro No to ładnie 😃😃😃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narty pilsko Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Stożek 1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Jeśli kiedykolwiek miałem się wybrać na narty do Wisły to właśnie na Stożek. W tym sezonie nie planowałem, może kiedyś będzie jeszcze okazja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 58 minut temu, pawelb91 napisał: No to ładnie 😃😃😃 Cze Dzisiaj też byli w Cieniawie - czyli Rytro nie chodzi - mieli mieć tam trening. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
friski Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń (edytowane) Stok teraz nawet nieźle ale dużo ludzi dopiero się wybiera z parkingu i hotelu Edytowane 5 Styczeń przez friski 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 39 minut temu, marekbtl napisał: Cze Dzisiaj też byli w Cieniawie - czyli Rytro nie chodzi - mieli mieć tam trening. pozdro 1 godzinę temu, pawelb91 napisał: Rytro śnieży ścianki, na razie działa trasa na około. Kamery internetowe dalej im nie działają... także słabo. W piątek będą tam akademickie zawody Winter Cup, także w czwartek powinny ścianki być czynne. Ja planuję tam bywać regularnie od najbliższej soboty. Kilka słów o Rytrze we wcześniejszym poście 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_W Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 10 godzin temu, Gorol napisał: Gdybym nie miał tego darmowego karnetu to bym pojechał na Soszów. Może ktoś wie jak tam było w miniony weekend ? Soszów 01.01.2026 jazda wieczorna od 17.30 do 21. Warunki super, dojazd bezproblemowy, ludzi mało, w zasadzie jazda bez kolejek, po godzinie 20 to trasy praktycznie puste. Jedyny minus w knajpie u góry: brak chleba do żurku - podobno nie przywieźli, aha - cena żurku w chlebie wzrosła o 2 zł w stosunku do 23.12.2025 - w tej chwili 32 zł 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinky_ok Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2 godziny temu, Narty pilsko napisał: Stożek https://bielskobiala.naszemiasto.pl/smutna-wiadomosc-dla-narciarzy-w-beskidach-zamknieto-legendarny-osrodek-narciarski-stozek-jest-na-sprzedaz-tam-byla-pierwsza-kanapa/ar/c1p2-28318987 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2 godziny temu, pawelb91 napisał: Jeśli kiedykolwiek miałem się wybrać na narty do Wisły to właśnie na Stożek. W tym sezonie nie planowałem, może kiedyś będzie jeszcze okazja... Stacja jest wystawiona na sprzedaż w biurach nieruchomości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marboru Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Cisowa - kameralnie na Jurze Na Szlaku Orlich Gniazd na nartach jeszcze nie byłem. Dzisiaj miałem debiut 🙂 Jaki był, to debiut - bardzo miły. Ośrodek ma dwa wyciągi: orczyk „kotwicę dwuosobową” - przy trasie czerwonej i talerzyk przy trasie niebieskiej. Parking jest bezpłatny a karnet 2h kosztuje 50 PLN - tanio. Przy parkingu jest wypożyczalnia i bar. Z samego rana mróz -5, warunki na trasach bardzo twarde, szybko i fajnie. Trasa niebieska czynna do połowy. Górna część jeszcze nie naśnieżona. Kasa jest przy dolnej stacji, kotwicy. Obydwie trasy są połączone u góry i na dole. Gdy obydwie trasy są czynne w całości, można jeździć krzyżowo. Urozmaicać sobie warianty. Na moje oko, trasa czerwona ma ok 400 metrów i jest naprawdę ostra jak na „nizinne” warunki. Trasa niebieska jest łagodna i na niej przebywa dużo początkujących - długość ok 600 metrów. Przy wariancie najdłuższym długość zjazdu max 700 m. Widok z góry? Piękny: Ojjj fajnie pojeździłem przez pierwszą godzinę - mało ludzi. Druga godzina, przybyło narciarzy i czas w kolejce ok 4 minut. Trasy cały dzień w cieniu. Warunki - serio, szybkie 💪 Niebieska z góry: Dolna stacja talerzyka: Płaski teren niebieski: Dolny łącznik: Była radocha, a napotkani narciarze na wyciągu bardzo fajni, zapaleni w jeździe i super jeżdżący. Poszusowałem 👌 🙂 Górna stacja talerza i część bez śniegu jeszcze… niebawem pewnie się to zmieni: Druga górna stacja: Lubię takie kameralne miejsca na narty. Czuć w nich klimat pasji. Polecam odwiedzić 👍 Pozdrawiam marboru 16 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doppelmayr Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 5 godzin temu, Narty pilsko napisał: Stożek Ośrodek został wystawiony na sprzedaż... https://www.otodom.pl/pl/oferta/kompleks-narciarski-stozek-wisla-ID4yQa6 Miejmy nadzieję że inwestor się jednak znajdzie i miejsce odżyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Wielkopolska też zjeżdża 😜Chodzieżski działa. Trasa około 400 m bardzo szeroka, dużo śniegu. Niestety tłumy, czasem nawet ponad 15 min stania do talerzyka a zjazd trochę ponad 1 min… Ale i tak było fajnie 😉 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akartman Napisano 5 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń Dzisiejsza Kasina zapowiadała się miło i przyjemnie pogodowo , na dole niewielki mrozik u góry większy oraz delikatnie prześwitujące słońce ... zimowa mroźna sielanka. Narciarzy dużo, kolejka jak to kolejka gdy idzie sprawnie jest ok. Pojeździłem od 10.30 do 15.00 około 26 zjazdów z przerwą na posiłek. Główną trasą zjechałem może 3 razy a resztę ślizgałem się po betonie pod wyciągiem. 12 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi