Andis Posted January 11 Report Share Posted January 11 W dniu 10.01.2026 o 16:47, wolcjusz napisał: Coś mnie w tym sezonie znosi na wschodnią część kraju. Dzisiaj Magura Małastowska. Ludzi zgodnie z przewidywaniami niewiele. Niestety warstwa śniegu na stoku też nie powala, mam wrażenie że nie dośnieżali za wiele tylko bazują głównie na tym co spadło. Nie ma dramatu ale parę kamieni po stoku się walało, a mam wrażenie że przy takiej zimie jaką obecnie mamy nie powinno to mieć miejsca. Jazda ogólnie taka sobie, ale to głównie przez pieruński mróz który nie pozwalal się rozluźnić. Krótki zjazd i potem cała wieczność na powolnym krześle, nie szło się rozgrzać. Po koniec bujnąłem się naokoło po lesie czymś w rodzaju nartostrady (ale chyba nieoficjalnej) i to trochę pomogło bo zjazd trwał dłużej i trzeba było trochę pokombinować. 20260110_094157.mp4 Odwiedziłem dzisiaj to miejsce po dokładnie 6 latach. I cóż... Nic się nie zmieniło. Potwierdzam, to co @wolcjusz napisał. Przygotowanie trasy zdecydowanie nie jest tym, czym ośrodek może się pochwalić. O kamieniach na stoku na FB ośrodka ludzie piszą od lat i wygląda na to, że pisać nadal będą. Dzisiaj było mnóstwo nowego śniegu, który po pierwsze spowodował, że późno rozpoczęliśmy jazdy, a po drugie to nie wiem, czy rano ktoś ratrakiem po tym świeżym śniegu przejechał. O 7 widziałem na kamerach ratraki m.in. w Tyliczu i Wańkowej, na Magurze nie. Efekt - trasa była mocno zdegradowana praktycznie na całej długości. Na łatwej górnej części także. No cóż, wrócę tu pewno za 6 lat i zobaczę co się zmieniło 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekM Posted January 12 Author Report Share Posted January 12 Nowa Osada w Wiśle ciągle śnieży główną trasę, pomimo, że śniegu mają już sporo. Wyraźnie chcą być gotowi na wypadek gorszych czasów. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted January 12 Report Share Posted January 12 18 minut temu, WojtekM napisał: Nowa Osada w Wiśle ciągle śnieży główną trasę, pomimo, że śniegu mają już sporo. Wyraźnie chcą być gotowi na wypadek gorszych czasów. To dobrze o nich świadczy - mam nadzieję że ten styczeń nie sprawi że wszyscy zapomną o ostatnich dwóch latach i nie będą za rok liczyli tylko na "darmoszkę" z nieba.. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted January 12 Report Share Posted January 12 (edited) W dniu 27.11.2025 o 12:37, grimson napisał: Na razie otworzyła się połowa bramy piekła. Kamieńsk od dziś ustawia armatki na stoku. w czwartek otwarcie, chyba będę... cała góra otwarta, szkoda, że tego dołu nie puścili, ale jest już jakiś wybór w prawo lub w lewo na górze z kanapy http://gorakamiensk.info/ Edited January 12 by sstar 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Nikt Posted January 12 Report Share Posted January 12 12 godzin temu, leitner napisał: W Zakopanem nocą i w ciągu dnia cały czas sypało. Z rana wybrałem się więc na stok w centrum Zakopanego - wyciąg narciarski Antałówka nad koleją. Jest to wyciąg położony tuż przy stacji kolejowej. 10 zjazdów na karnecie za 50 zł, wypożyczenie sprzętu 30 zł. Stok krótki i łagodny, ale w takim puchu każdy metr jest jak poruszanie się w krainie miodem płynącej. POW POW POW 😀 Nawet krótki czas na nartach jest zawsze na plus 😉 Później już spacerowo wybrałem się na Kalatówki i Halę Kondratową. Na Kalatówkach wyciąg niestety dziś był wyłączony. Tak duże opady dają nadzieję, że na Gąsienicowej faktycznie zakryta zostanie kosodrzewina i sezon ruszy w środę. Świetna cena za wypożycznie sprzętu. Wziąłeś co chciałeś czy dostałeś to co mieli na stanie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Nikt Posted January 12 Report Share Posted January 12 3 godziny temu, sstar napisał: w czwartek otwarcie, chyba będę... cała góra otwarta, szkoda, że tego dołu nie puścili, ale jest już jakiś wybór w prawo lub w lewo na górze z kanapy http://gorakamiensk.info/ Chyba skuszę się w tym roczku na tę górkę także piszcie Panowie jak tam sytuacja wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted January 12 Report Share Posted January 12 3 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lski@interia.pl Posted January 12 Report Share Posted January 12 11 godzin temu, Andis napisał: Odwiedziłem dzisiaj to miejsce po dokładnie 6 latach. I cóż... Nic się nie zmieniło. Potwierdzam, to co @wolcjusz napisał. Przygotowanie trasy zdecydowanie nie jest tym, czym ośrodek może się pochwalić. O kamieniach na stoku na FB ośrodka ludzie piszą od lat i wygląda na to, że pisać nadal będą. Dzisiaj było mnóstwo nowego śniegu, który po pierwsze spowodował, że późno rozpoczęliśmy jazdy, a po drugie to nie wiem, czy rano ktoś ratrakiem po tym świeżym śniegu przejechał. O 7 widziałem na kamerach ratraki m.in. w Tyliczu i Wańkowej, na Magurze nie. Efekt - trasa była mocno zdegradowana praktycznie na całej długości. Na łatwej górnej części także. No cóż, wrócę tu pewno za 6 lat i zobaczę co się zmieniło Ja nie skreślałbym Magury całkiem,powtarza się sytuacja,że w środku sezonu wystąpią swietne warunki ,gdy ubiją warstwę naturalnego śniegu i zimne dni nie pozwolą na degradację... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted January 12 Report Share Posted January 12 4 godziny temu, sstar napisał: w czwartek otwarcie, chyba będę... cała góra otwarta, szkoda, że tego dołu nie puścili, ale jest już jakiś wybór w prawo lub w lewo na górze z kanapy http://gorakamiensk.info/ będę na nocnych tego dnia, start między 18 a 19, na 2 godzinnym karnecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted January 12 Report Share Posted January 12 Fajnie że tą Górę Kamieńsk uda się naśnieżyć, co prawda raz na dobrych kilka lat... Dobrze wygląda ten stok jako całość na rejon środkowej Polski, osoby z tamtych okolic - bliższych i dalszych na pewno skorzystają, trzymam kciuki za długi sezon. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leitner Posted January 12 Report Share Posted January 12 Godzinę temu, Sławek Nikt napisał: Świetna cena za wypożycznie sprzętu. Wziąłeś co chciałeś czy dostałeś to co mieli na stanie ? Wziąłem co dali. Zresztą nawet ucieszyłem się, że dostałem slalomki, bo w tym sezonie zastanawiam się, czy kupować kolejne all mountainy, czy jednak slalomki i czy się w nich nie zakopię w śniegu. Inna sprawa, że ta cena jest de facto za pół godziny jazdy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lski@interia.pl Posted January 12 Report Share Posted January 12 13 godzin temu, Andis napisał: Odwiedziłem dzisiaj to miejsce po dokładnie 6 latach. I cóż... Nic się nie zmieniło. Potwierdzam, to co @wolcjusz napisał. Przygotowanie trasy zdecydowanie nie jest tym, czym ośrodek może się pochwalić. O kamieniach na stoku na FB ośrodka ludzie piszą od lat i wygląda na to, że pisać nadal będą. Dzisiaj było mnóstwo nowego śniegu, który po pierwsze spowodował, że późno rozpoczęliśmy jazdy, a po drugie to nie wiem, czy rano ktoś ratrakiem po tym świeżym śniegu przejechał. O 7 widziałem na kamerach ratraki m.in. w Tyliczu i Wańkowej, na Magurze nie. Efekt - trasa była mocno zdegradowana praktycznie na całej długości. Na łatwej górnej części także. No cóż, wrócę tu pewno za 6 lat i zobaczę co się zmieniło ...a nawiasem,po takich wielkich opadach Magura jest świetnym miejscem do freeride,można dotrzeć na dół różnymi wariantami przez las,między drzewami czy pod wyciągiem,nie licząc na przygotowanie trasy... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted January 12 Report Share Posted January 12 2 godziny temu, pawelb91 napisał: Fajnie że tą Górę Kamieńsk uda się naśnieżyć, co prawda raz na dobrych kilka lat... Dobrze wygląda ten stok jako całość na rejon środkowej Polski, osoby z tamtych okolic - bliższych i dalszych na pewno skorzystają, trzymam kciuki za długi sezon. ambicją GK jest kręcenie w czasie ferii woj. łódzkiego. więc oby kręcili do połowy lutego. wszystko zależy, jaka będzie warstwa śniegu na stoku. rok temu otwierali się z 25cm, które szybko popłynęło w temp +10st C oraz opadach deszczu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted January 12 Report Share Posted January 12 Widziałem aktualne zdjęcia z Krynicy, Muszyny, Leluchowa - grubość śniegu do 70 cm z miarką wbitą w śnieg, piękna prawdziwa zima! Krynica-Zdrój Muszyna Ja dzisiaj odwiedziłem działkę w Nowym Sączu, zmierzone 30 cm. 14 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marboru Posted January 12 Report Share Posted January 12 Szwajcaria Bałtowska Warunki ok. Dużo naturalnego śniegu… tak samo jak ludzi. Aaa rano było spokojnie. Czynne wszystkie trasy. Podobnie jak restauracje, ogniska i inne atrakcje ośrodka. Mapka: Była chwila przerwy na zagrzanie się. Mróz srogi. Krzesło: A po nartach… Pozdrawiam marboru 13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinn Posted January 13 Report Share Posted January 13 Dobry z rana 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted January 13 Report Share Posted January 13 Godzinę temu, marcinn napisał: Dobry z rana a gdzie to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted January 13 Report Share Posted January 13 Polak potrafi: 3 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted January 13 Report Share Posted January 13 Dzien dobry 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zając Posted January 13 Report Share Posted January 13 6 minut temu, Lexi napisał: Dzien dobry W końcu! (zazdroszczę troszeczkę) 🙃 udanego dnia! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
surfing Posted January 13 Report Share Posted January 13 44 minuty temu, grimson napisał: a gdzie to? Czantoria Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted January 13 Report Share Posted January 13 W dniu 5.01.2026 o 21:31, marboru napisał: Cisowa - kameralnie na Jurze Na Szlaku Orlich Gniazd na nartach jeszcze nie byłem. Dzisiaj miałem debiut 🙂 Jaki był, to debiut - bardzo miły. Ośrodek ma dwa wyciągi: orczyk „kotwicę dwuosobową” - przy trasie czerwonej i talerzyk przy trasie niebieskiej. Parking jest bezpłatny a karnet 2h kosztuje 50 PLN - tanio. Przy parkingu jest wypożyczalnia i bar. Z samego rana mróz -5, warunki na trasach bardzo twarde, szybko i fajnie. Trasa niebieska czynna do połowy. Górna część jeszcze nie naśnieżona. Kasa jest przy dolnej stacji, kotwicy. Obydwie trasy są połączone u góry i na dole. Gdy obydwie trasy są czynne w całości, można jeździć krzyżowo. Urozmaicać sobie warianty. Na moje oko, trasa czerwona ma ok 400 metrów i jest naprawdę ostra jak na „nizinne” warunki. Trasa niebieska jest łagodna i na niej przebywa dużo początkujących - długość ok 600 metrów. Przy wariancie najdłuższym długość zjazdu max 700 m. Widok z góry? Piękny: Ojjj fajnie pojeździłem przez pierwszą godzinę - mało ludzi. Druga godzina, przybyło narciarzy i czas w kolejce ok 4 minut. Trasy cały dzień w cieniu. Warunki - serio, szybkie 💪 Niebieska z góry: Dolna stacja talerzyka: Płaski teren niebieski: Dolny łącznik: Była radocha, a napotkani narciarze na wyciągu bardzo fajni, zapaleni w jeździe i super jeżdżący. Poszusowałem 👌 🙂 Górna stacja talerza i część bez śniegu jeszcze… niebawem pewnie się to zmieni: Druga górna stacja: Lubię takie kameralne miejsca na narty. Czuć w nich klimat pasji. Polecam odwiedzić 👍 Pozdrawiam marboru Super, znakomita relacja, aż chce się jechać! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted January 13 Report Share Posted January 13 Relacja (zdjęcia) z nauki jazdy przez weekend PT Stok nauka (Danka - kurs), SB Cieńków ze szkołą (nauka dzieci i młodzieży), ND Cieńków (Danka - kurs): 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted January 13 Report Share Posted January 13 SOBOTA (Cieńków/Sarajewo): 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted January 13 Report Share Posted January 13 NIEDZIELA wieczór (CIEŃKÓW księżycowa pogoda): 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts