Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska warunki narciarskie 25/26

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ja uczę?
Czy tłumaczę?
Czy ks. Maciek (nasz szef wyjazdów ze szkoły) tłumaczy lepiej ode mnie?

Pewnie tak, ale najpierw podstawy utrzymania się na nartach. Kiedyś już pisałem, że stacja Cieńków zawiera WSZYSTKO, każdy typ trasy:

AVvXsEiMQaokFtP4gbe19R-DEN_g_Tux1w4tJXsJ
  — Ks. Maciek lepiej tłumaczy, jak się zakręca  — zganiła mnie podopoieczna na sobotniej nauce jazdy na nartach w ramach wyjazdu ze szkołą. Zganiła, a w zasadzie pochwaliła, bo ks. Maciek zanim został supernarciarzem, też trochę lekcji ode mnie odebrał. Nadto, żeby ks. Maciek (dyrektor Salosu i naszych wyjazdów salezjańskich ze szkoły) mógł dobrze wytłumaczyć, jak się zakręca, należało najpierw empirycznie sprawdzić karuzelę (na zdjęciu), potem łagodny talerzyk Sarajewo, potem mały wyciąg na Cieńkowie, potem długą kolej linową (i trasy) na Cieńkowie. I to wszystko... jednego dnia, w sobotę. Na koniec (ostatnią godzinę z czterech) już jeździła samodzielnie z koleżankami i kolegami, odważnie odrzucając outfit początkującego do lasu... albo... komuś do plecaka. 
Jestem dumny z dziewczyny.

Po drugie:
  — Co tu tłumaczyć? Po prostu trzeba spróbować!

Nauka jazdy na nartach nie jest łatwa i czasem wymaga cierpliwości. Nastoletnie panny nie mają tej cierpliwości. I to... znakomicie. Uczą się dzięki temu szybciej. 

Nadto tylko nastoletnie panny pytają czemu tak, a dlaczego inaczej, itp. Dzieci po prostu robią, co instruktor mówi lub pokazuje (raczej pokazuje), a dorośli... podobnie. Przyznam szczerze, że ja... mało tłumaczę. Kiedyś, lata temu, próbowałem tłumaczyć dorosłym, a dzieciom pokazywać. Obecnie traktuję dorosłych... tak samo jak dzieci. I to działa.

101-1.jpg
Bo choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną. 
Pokonaliśmy ciemną dolinę, na horyzoncie brzask... lamp ośrodka narciarskiego

Nauka jazdy na nartach to po prostu chowanie do szafy własnych strachów, obaw, lęków, słabości oraz wydobywanie własnej odwagi i mocnych stron fizycznych i charakterologicznych na zewnątrz. Poprawianie samej/samego siebie. I co ja mam do tego, poza drobną pomocą? 

— Co tu tłumaczyć? Po prostu trzeba spróbować!

101-4.jpg
Z Danką w księżycowym krajobrazie

Danka nie marudziła na brak tłumaczeń. Po prostu robiła, co chciał instruktor. Przyjechała do Wisły na trzy dni z daleka w celu pozbycia się strachu z jazdy na nartach. 

Na początek był drobny problem z ruszeniem na niebieskiej na Stoku (nazwa stacji). Na koniec pierwszego dnia jeździliśmy czerwoną (razem z ostatnią ścianką) bez problemu. No, można się czepiać małej rotacji rąk i ciała (potem wyeliminowanej), ale jeździła.

Drugiego dnia jeździła samodzielnie z Cieńkowa. 

(...)

Cała (DALEJ) treść tutaj:

Ks. Maciek lepiej tłumaczy, jak się zakręca | Twój instruktor

• Like 3

Ustroń- Czantoria

Dziś z rana śmiało można  było poczuć się na stoku jak by się go miało na wyłączność.

Tem - 3 stopnie, stok przygotowany b.dobrze.Dwie i pół godzinki i człowiek odczuwa w nogach.Czynne dwie trasy: główna i orczyk na górze Futurka.

Polecam❄️😎

IMG_3596.jpeg

IMG_3600.jpeg

IMG_3601.jpeg

IMG_3605.jpeg

IMG_3603.jpeg

IMG_3604.jpeg

IMG_3610.jpeg

• Like 26

17 godzin temu, marcinn napisał:

Wracając jeszcze do dzisiejszej Czantorii 

Jest parking nie płatny obok PKP na ok 30 aut. Wszystko dookoła razem z głównym parkingiem płatne 20 zł dzień

Wiem, słyszałem, to jest negatywna zmiana. Na plus obecne WARUNKI i jakość tras - są znakomite!

16 godzin temu, Jusik2002 napisał:

Gdzie zaparkowac przy COS Szczyrk ? Będziemy tam kolo 8 jutro  😉

Wszystkie parkingi w Szczyrku płatne (jedynie BSA bezpłatny), prywaciarze naganiają (zbierają) przy drodze. Można zaparkować na parkingach tuż za dolną stacją w lewo i w prawo. W lewo praktycznie pod wyciągiem.

• Like 1

Dziś z ranka 2 godzinki na królowej Beskidów-Czantori w bardzo dobrych warunkach ale już czuć odwilż.

Postanowiłem jeszcze tak na szybkości oczywiście po zmianie nart na tz. posezonowe sprawdzić jeszcze niebieska o długości prawie 3 km i jest bardzo dobra.....ale tylko na Skitury, za mało śniegu niestety

IMG_3611.jpeg

IMG_3597.jpeg

IMG_3609.jpeg

IMG_3608.jpeg

IMG_3602.jpeg

IMG_3616.jpeg

IMG_3617.jpeg

IMG_3615.jpeg

Edytowane przez marcinn
  • Like 16
  • Thanks 3

Dobra można kończyć zimę :D Pociekane 2 dni na COS ze szczytu Skrzycznego do miasta, więc sezon udany. Niewiarygodny to jest zjazd jak na polskie warunki!!! Może jeszcze spróbuje jutro i w piątek, ale już śnieg solidnie siadł i wychodzą przetarcia, aczkolwiek dotychczasowe zjazdy bez nawet jednego uszczerbku. 

Oprócz tego świetna jazda na freeridowych deskach po zamkniętych trasach 9/9A na Pośrednim! Takiej zimy w Szczyrku nie miałem od sezonu 2022/2023. 

IMG_2247.PNG

IMG_2246.PNG

IMG_2222(1).jpg

IMG_2221(1).jpg

IMG_2220(1).jpg

• Like 10

Ludzi Uwaga,uwaga !!! Podaje ważny komunikat  😉 Jak ktoś mi tu powie, że Szczyrk to nie jest najlepszy osrodek w Polsce to urwę nu głowę i nasikam do szyi 🤣 Od samego rana jazda na okrągło.  Do 10 był zamknięty FiS ale jak ruszył.... Do 12 warun genialny. Uwaga, czynny był talerz do Dolin.... Na TMR niestety mocno wiało I wisiała chmura ale... na 7 warun bajka, ludzi praktycznie brak. Juliany 8 też super ale od tej strony wiało. Generalnie licznik pokazał 70 km jazdy non stop. No sorry był stop na kiełbaskę.  Mega udany dzień....

• Like 8