Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska warunki narciarskie 25/26

WojtekM

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Mops napisał:

Regio o 5.43 z Krakowa Głównego do Krynicy-Zdroju, w Rytrze planowo o 8.55. Trafił się stary EN71, może niezbyt szybki, ale za to ze stojakami na narty z których chętnie skorzystałem. Ze stacji na wyciąg na pieszo, niestety autobusy mają bardzo niedopasowany rozkład do pociągów.

Podziwiam samozaparcie. Bo 4h do Rytra samochodem, to jakiś kosmos, ale pociągiem - pewnie tyle się jedzie + rozgrzewka z buta. Ale miejscówka fajna i górka też. Zawsze jest tam mało ludzi, ale maja problemy z naśnieżaniem. Brawo TY.

pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

3 minuty temu, marekbtl napisał:

ale pociągiem - pewnie tyle się jedzie + rozgrzewka z buta.

Dokładnie 3h 12 minut, dlatego padło na Rytro zamiast Krynicy, bo tam całą godzinę i 6 minut dłużej. Trochę długo, ale kiedyś trzeba ten sezon zacząć, tym bardziej jak w czasie ferii małopolskich bilety dla uczniów i osób do 20 roku życia są za 1 zł na Koleje Małopolskie i Polregio 

• Like 1

12 minut temu, Mops napisał:

Dokładnie 3h 12 minut, dlatego padło na Rytro zamiast Krynicy, bo tam całą godzinę i 6 minut dłużej. Trochę długo, ale kiedyś trzeba ten sezon zacząć, tym bardziej jak w czasie ferii małopolskich bilety dla uczniów i osób do 20 roku życia są za 1 zł na Koleje Małopolskie i Polregio 

Jesteś z Krakowa?

pozdro

Przygórze Ski dzisiaj, mała stacja narciarska na Dolnym Śląsku w Górach Sowich, ok  5 km od Jugowa i schroniska Zygmuntówka. Działa od niedawna, od 2014r., początkowo był tu 1 szybki talerzyk i dwie bardzo łagodne ok 800 m trasy przy nim, od tego sezonu pojawił się drugi, nieco krótszy i wolniejszy talerzyk, typowo dla dzieci. Gdy działa tylko jeden talerzyk obowiązują ceny ulgowe ( cennik ponizej na zdjęciu), karta magnetyczna bezzwrotna od tego sezonu. Trasy ratrakowane, jazda wieczorna, wypożyczalnia, bar, instruktorzy, duży bezplatny parking. Wydzielona część dla sanek. Dzisiaj temp na otwarcie +5, warunki świetne, śnieg z rana lekko zmrożony, trzymał  do 13.00 świetnie. Poza trasami już wszędzie zielono. Ferie dolnośląskie a frekwencja znimoma, trochę dzieci przy tym wolniejszym talerzyku. Zdjęcia z ok 10.00:

20260212_100443.jpg

20260212_100450.jpg

20260212_102141.jpg

20260212_102456.jpg

20260212_113904.jpg

20260212_092609.jpg

• Like 16
  • Thanks 3

@ZdolnyŚlązak piękna sprawa, o to chodzi w narciarstwie. Dobrze przygotowana trasa, trzymająca się przy odwilży i wtedy nawet talerzyk nie przeszkadza. Przypomina mi to ośrodki na szwedzkich wioskach właśnie oparte o takie talerzyki, nie musi być krzesła byleby było po czym jechać :)

• Like 4
  • Thanks 2

Nie mogłem się zdecydować, narty czy rower ? Wybrałem zatem narty i rower. Obok własnego domu. Mazowieckie niziny, Rezerwat Jabłonna. 

Śniegu mamy całkiem sporo. Tak około 20 cm ubitego.

1000029269.jpg

Rowerem w śniegu.

1000029234.jpg

Na nartach fajnie, tylko trochę płasko.

1000029257.jpg

Może jeszcze kilka dni wytrzyma.

1000029260.jpg

Panowie układają nam światłowód (cel dzisiejszej wyprawy). Tylko czemu tyczą go farbą po śniegu ? Urodzeni optymiści 😉?

1000029264.jpg

• Like 9
  • Thanks 1

Teraz, marcinn napisał:

Dzień dobry Skolnity☀️

IMG_3961.jpeg

Marcin, a jak obłożenie feryjne w tygodniu. Dużo ludzi? Pytam, bo w środę być może pojadę na Złoty Groń spotkać się z kumplem i pojeździć, ale jak jest łodziowy armagedon to się zastanawiam, czy warto jechać na 1h z rańca taki kawał.

pozdro

W przyszłym tygodniu ferie ma Górny Śląsk to pewnie będzie większa frekwencja bo najbliżej to Wisła, Istebna i Szczyrk. Dodatkowo ma być dostawa białego to pewnie zachęci niezdecydowanych. I chyba ciężko będzie to porównać do tego co jest obecnie.

Edytowane przez Bobrat
  • Thanks 1

We wtorek na Złotym Groniu było zadziwiająco pusto - zresztą tak samo w całej Istebnej, jak i w Wiśle. Klimat jak w połowie marca.

Faktem jest, że śląskie ferie pewnikiem przytłoczą, pytanie na ile w tygodniu... 

• Thanks 2

6 godzin temu, Bobrat napisał:

W przyszłym tygodniu ferie ma Górny Śląsk to pewnie będzie większa frekwencja bo najbliżej to Wisła, Istebna i Szczyrk. Dodatkowo ma być dostawa białego to pewnie zachęci niezdecydowanych. I chyba ciężko będzie to porównać do tego co jest obecnie.

Moim zdaniem 90% zależy od pogody w mieście:
Jak jest śnieg i ładnie w Katowicach/Gliwicach,
to Katowice/Gliwice ruszają na narty do Szczyrku/Wisły/Ustronia/Istebnej.

17 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Moim zdaniem 90% zależy od pogody w mieście:
Jak jest śnieg i ładnie w Katowicach/Gliwicach,
to Katowice/Gliwice ruszają na narty do Szczyrku/Wisły/Ustronia/Istebnej.

Oby waliło żabami na Śląsku tak do śczwartku w przyszłym tygodniu :)

pozdro

Edytowane przez marekbtl

Od jutra wreszcie FERIE!

Więc przypominam mój już dość stary artykuł: "Gdzie na ferie?"

AVvXsEiqx4h0351aw99uE3l7mGutD1e1oHphddt0

Już za tydzień z okładem zaczynają kluczowe dla mojego otoczenia (i chyba kluczowe w ogóle - najwięcej narciarzy) ferie: śląskie! 

— Maciek, gdzie jechać na ferie? — zapytacie.

Odpowiem:

— No, możliwości jest bardzo wiele. Ale ja Wam zaproponuję miejsca, które sam jakoś tak lubię i się sprawdziły, niemniej podzielę tę odpowiedź na 3 kategorie:

– do nauki;

– do pojeżdżenia w Polsce i przy granicy w Czechach;

– do pojeżdżenia w Alpach (w następnym artykule).

Niezmiennie oferuję Wam stoki, które nie leżą w najpopularniejszych miejscowościach, ani przy najpopularniejszych hotelach SPA. Jeśli ktoś ma priorytet: SPA, imprezy, a przy okazji narty, niech w ogóle dalej tego nie czyta. Jeśli ktoś ma priorytet: narty, niech czyta!

No to jedziemy:

DO NAUKI

KLEPKI

AVvXsEh9oJCAk2VEjzx7GntmcjVipeAMJHG54SAC

Stok Klepki w Wiśle jest chyba najlepiej nadającym się do nauki w okolicy. Jest tunel i taśma na pierwsze kroki, jest wygodne krzesło (nie za szybkie), a po łagodnym zjechaniu z krzesła jest arcyłagodna i szeroka u góry trasa. Pod sam koniec swych mniej więcej 600 m trasa jest już tylko łagodna (stromszy ostatni fragment). Jest też talerzyk obsługujący praktycznie cały stok, niemniej - jak dla mnie - ten talerzyk jest dziwny. Nie radziłem sobie z nim ja, początkujący mogą mieć podobnie.

Na stoku Klepki przeczołgałem już wielu przyszłych adeptów narciarstwa i za każdym razem był to dobry wybór.

AVvXsEh3S2BFaYUhsg268tY1uib4GvpzltmRGJT0

SIGLANY

AVvXsEjKp3qXYBGkkyYIBKdm-BHDxTuXDEqvGlM_

Jak nie Klepki, to na pewno Siglany. Nuuudaaa – ktoś mógłby powiedzieć. Nic bardziej mylnego. Ja widzę same zalety:

• stok, na którym można podopiecznych puścić wolno – bo wszystko widać z każdego miejsca, nawet z... knajpy na dole;
  • stok, na którym uczymy się nie tylko zjeżdżając, ale i wjeżdżając - talerzyki (szybkie) to wymuszają;
  • stok, na którym jednak da się pojeździć – góra jest nieco ostrzejsza niż trasa na Klepkach;
  • stok, na którym śmiało można stawiać pierwsze kroki: jest szeroko, jest polana na dole, jest też wyciąg krótszy omijający wszelkie stromizny;
  • no i jest superknajpa na pierogi: Siglanówka!

DO POJEŻDŻENIA W POLSCE I PRZY GRANICY W CZECHACH

SOSZÓW

AVvXsEhm08MqZsPKjoGP0roC_0yLpiKsfIhsZP2b

Nie chcesz jechać nigdzie daleko. Ale chcesz pojeździć, a nie stać w kolejce. Masz dwa wybory: Soszów albo Cieńków. I dwa terminy: rano albo po ratrakowaniu od 17:00 wieczorem.

Soszów jest – przyznam – moją ulubioną górą. Ma swoje wady: trudny dojazd do doliny i potem solidnie pod górę wąską drogą, trudne dojście (poprawione), wąski i niełatwy parking, trasy trawersowe i niełatwe. Ale te wady to i zaleta: zasadniczo nie ma tam zbyt wiele ludzi. 

Soszów to jednak bardzo fajne trasy obsługiwane dwoma wyciągami: krzesłem (dół) i orczykiem (góra). Na razie chodzi cały dół, ale stacja na ferie walczy o otwarcie też góry. A razem z górą to największa stacja w Wiśle, ze swoją królową (niebieska <Trójka> 1900 m) i królem (czerwona <Jedynka>).

Zaletą Soszowa jest zróżnicowanie tras: każda jest inna, każda ma swoje zakręty, zawijasy, stromizny i wypłaszczenia. Jest coś dla każdego niedźwiedzia!

AVvXsEhFhly1qpnfjCXhK7VDpJ-IdRQ9d3sv0Q-8

CIEŃKÓW

AVvXsEh3MtVnx0_VGRXDu5seirw1QuvKREYbG0uH

Cieńków ma zalety Soszowa, a niektórych zalet ma więcej, jeśli spadnie naturalny śnieg: chyba nawet więcej wariantów zjazdu. Cieńków jest jednak (poza wyjątkami) niefrekwencyjny, sytuacja gdy stoi się w kolejce do kolejki jest absolutną rzadkością. Stacja jest posadowiona na miejscu starej stacji z podwójnym orczykiem, dziś mamy tam czteroosobowe krzesło i na dole talerzyk. Trasy dzisiejsze zostały praktycznie wytyczone od nowa, trasy stare są otwierane przy większych opadach (<Piątka> dookoła i <Czwórka> do doliny potem krótki talerz z celu powrotu do właściwej stacji). 

Cieńków to góra niesamowicie zróżnicowana: u góry ostro albo dookoła wąskim trawersem, potem praktycznie zupełnie płasko, na koniec szeroko z nachyleniem takim średnim. <Piątka> dookoła (jeśli jest czynna - potrzebne naturalne opady) jest niby łatwa, ale ma też w sobie dwie stromizny: na początku oraz na końcowym dojeździe pod dolną stację.

Generalnie - moim zdaniem - na Cieńkowie można się naprawdę wyjeździć do zmęczenia. 

(...)

Dalej:

Link do Polska: https://twojinstruktor.blogspot.com/2025/02/gdzie-na-ferie-subiektywne-rady-macieja.html

Link do Alpy: https://twojinstruktor.blogspot.com/2025/02/gdzie-na-ferie-w-alpy-osrodki-mniej.html

• Like 3

Jak sytuacja w Beskidach? Jeździ ktoś z Was? Według prognoz dziś i jutro ma dołożyć jakieś 20 cm świeżego, kusi po weekendzie gdzieś się wybrać mimo śląskich ferii.

Edytowane przez Ratrak

W dniu 13.02.2026 o 09:26, marekbtl napisał:

Marcin, a jak obłożenie feryjne w tygodniu. Dużo ludzi? Pytam, bo w środę być może pojadę na Złoty Groń spotkać się z kumplem i pojeździć, ale jak jest łodziowy armagedon to się zastanawiam, czy warto jechać na 1h z rańca taki kawał.

pozdro

Hej 

Ogólnie praktycznie bez kolejek

Dziś na szerokiej narcie - 95 pod butem super jazda

Od ranna było na plusie i popadywał deszczyk z drobnym śniegiem,spora mgła, mięki stok.Od jutra wracają mrozy

IMG_8780.jpeg

IMG_8775.jpeg

IMG_8773.jpeg

IMG_8774.jpeg

• Like 12
  • Thanks 1

Cze

Ponownie narciarstwo przez duże N😀. 9.00-9.30 delikatna kasza, ale delikatnie przymrożone i szybki śnieg.Ze 3 zjazdy bajka. Dzisiaj przykrótki GS sklep na wszelkie warunki. 9.30-10.00 opad. Taki gruby i klejący śnieg, że od połowy na ślepo, tak obklejało gogle. Cały czas szybki śnieg. 10.00-13.00 pogoda stabilna, nawet słoneczko się przedzierało. Zmiękło fest. Najgorsze fontanny śniegu spod butów w skrętach naparzające po twarzy. Przyzwyczaiłem się, wyjścia nie było. Zajebisty dzionek, a raczej 4h. 22km zjechane i 1100 skrętów zrobione. No GS to nie SL.

Ludzi mało, ale sporo feriowiczów z rana jechało.

S rana tak

IMG_6035.thumb.jpeg.0308c868204b8cdf3961be92dc494a0c.jpeg

Bohaterka dzisiejszego dnia

IMG_6036.thumb.jpeg.e01b8c6a54868a9d860c77956594fe72.jpeg

O 13 z minutami przyszła młgła, ale po mnie choćby Potop😉.

IMG_6037.thumb.jpeg.c4cb74b15e020bad845ad65dd685a480.jpeg

Wczoraj myłem, nie wiem po co. Następne mycie w czerwcu. Kto to widział, żeby się tak ubrudzić, jak dziecko.

IMG_6038.thumb.jpeg.b32202f4473b78b162caf0daa7361862.jpeg

pozdro

ps. Jutro poprawka i niespodzianka😀.

Edytowane przez marekbtl
  • Like 11

3 godziny temu, Jeeb napisał:

a to krzesło jedzie w górę czy w dół ?

Janek, Ty chyba jeszcze z Bronkiem Czechem jeździłeś, a zadajesz głupie pytania. Po co mają puste kanapy gdziekolwiek jeździć? Widzisz tam kogoś? One stoją przecież. Tylko ta na której ja siedzę jedzie. Z góry każdy zjedzie, wystarczy mu zapiąć narty, nawet Ty. Jazda pod górę to wyższy level, którego mimo doświadczenia nie udało Ci się osiągnąć. Może kiedyś, ale jeszcze sporo wursztu musisz opindolić. Mam nadzieję, że czasu Ci nie braknie, czego Ci ogromnie życzę. 
pozdro

• Haha 3