Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niwelacja terenu dałaby najwięcej (szkoda, że prawo nie zezwala), bo na tej wysokości sezon trwałby kilka miesięcy przy trawiastej, równej pokrywie.

Alternatywnym rozwiązaniem mogłoby być skrócenie wyciągu do samego kotła, ale pytanie, czy to wtedy byłoby potraktowane jako "modernizacja", bo wyciąg musiałby iść nie w śladzie poprzedniego.

Zresztą widzimy, że już nawet ta "modernizacja" jest kwestionowana.

Kasprowy bez Goryczkowej ma mało sensu, przynajmniej ja bym raczej nie przyjechał.
Sama Gąsienicowa po 200 zł za dzień (w minionym sezonie) to kiepściutko... Ogólnie cała logistyka i koszty z tym związane dla jednej trasy 1200 m to nieporozumienie.
Na Goryczkowej bardzo fajnie się jeździ jak podają 2 m śniegu, a takie 1,5 m to minimum dla fajnych warunków.

Ostatnio na Kasprowym byłem w drugiej połowie kwietnia 2019, działały oba krzesełka a zjazd do Kuźnic kończył się jakieś 600 m przed końcem nartostrady. 

• Like 2
  • Thanks 2

2 godziny temu, MarioJ napisał:

Tak to mogło wyglądać małymi krokami: 

1. Przebudowa krzesła

2. Postawienie z pięciu armatek

3. Wyrównanie największych dziur

Ale nie robi się takich zmian od razu w Parku Narodowym, tylko krok po kroku. Może jeszcze powalczą.

taaaa, i cały ten niecny proceder będzie się wlókł 15 lat, z wszystkimi potrzebnymi opiniami środowiskowymi, prawniczymi i innymi takimi.

5 godzin temu, MarioJ napisał:

1. Przebudowa krzesła

Ale nie robi się takich zmian od razu w Parku Narodowym, tylko krok po kroku. Może jeszcze powalczą.

Paradoksem tych naszych Parków Narodowych i regulacji jest to, że narciarstwo nie rozwija się wysoko w górach, gdzie są naturalne warunki i wystarczyłoby 1 armatką dośnieżyć, tylko na dolinach - gdzie trzeba 40 armat na kilometr.

Cała ta <ekologia> to jedna wielka bzdura i to kompletnie nieekologiczna.

• Like 1

2 godziny temu, Jeeb napisał:

nie ma co kruszyć kopii o ten Kasprowy, nie lepiej od razu pojechać na Chopok ?

Myślę, że trafiłeś.

Smutne, ale masz odpowiedź, dlaczego tak się dzieje.

Słowacy potrafili napisać, że nowe krzesło w Plesie będzie ekologiczne, bo... nie trzeba będzie naśnieżać trasy pomy. I tam to przeszło!

3 godziny temu, Jeeb napisał:

a kiedy ostatnio dałeś zarobić zakopiańskim Góralom ?

A jaki to ma związek z wydaniem decyzji dla krzesła Goryczkowa?

Po co takie przepytywanie osobistych wyjazdów?

P.S. Czytasz moje relacje, więc mogłeś zapamiętać że bywam w Zakopanem czy na Podhalu. 

11 godzin temu, MarioJ napisał:

1. Przebudowa krzesła

4. Dociągnięcie asfaltu do dolnej stacji, żeby wozy mogły narciarzy dowozić.

5. Postawienie muszli koncertowej im. Zenka Martyniuka obok stacji dolnej.

6. Budowa hotelu & Spa w rejonie stacji dolnej.

7. Budowa deptaka w rejonie stacji górnej, z wyznaczonymi miejscami handlowymi dla lokalnych przedsiębiorców.

• Thanks 1

11 godzin temu, WojtekM napisał:

4. Dociągnięcie asfaltu do dolnej stacji, żeby wozy mogły narciarzy dowozić.

5. Postawienie muszli koncertowej im. Zenka Martyniuka obok stacji dolnej.

6. Budowa hotelu & Spa w rejonie stacji dolnej.

7. Budowa deptaka w rejonie stacji górnej, z wyznaczonymi miejscami handlowymi dla lokalnych przedsiębiorców.

Kolega kpi, a my o poważnych sprawach. 

W Austrii - można

W Słowacji - można (właśnie trwa budowa 8-os. krzesła w parku narodowym)

W Polsce - nic się nie da, masz jechać do Austrii lub Słowacji.

Jeśli ktoś nie rozumie tej prostej rzeczy, nie jestem mu w stanie tego wytłumaczyć. Przyjmuję, że jest tak zafiksowany, że nie rozumie globalnych interesów - zdarza się. Ale polskie rządy i polskie sądy powinny reprezentować interesy Polaków i polskich, a nie zagranicznych biznesów! Tyle.

11 godzin temu, WojtekM napisał:

To my mamy jakieś?

Tak, mamy ponad 100 poważnych i mniej poważnych ośrodków narciarskich. Niektóre mają potencjał (Szczyrk, Jaworzyna, Czarna Góra - nie zawsze wykorzystany), niektóre są typowo rekreacyjne (Białka), ale mamy. 

Mamy też jedyną "alpejską" górę - Kasprowy. W narciarstwem od lat ponad 100.

14 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Ale polskie rządy i polskie sądy powinny reprezentować interesy Polaków i polskich, a nie zagranicznych biznesów! Tyle.

A to według Ciebie zabezpieczenie tych paru kilometrów kwadratowych naturalnego środowiska (unikalnego w skali naszego kraju- sam napisałeś) to działalność  na rzecz jakiegoś biznesu ze zgniłego zachodu (niemieckiego pewnie) a nie na potrzeby przyszłych pokoleń które może też by chciały zobaczyć dzikie Tatry nie rozjeżdżone w cholerę quadami..

Masz dzieci?.. wnuki?

• Thanks 1

14 minut temu, Lexi napisał:

A to według Ciebie zabezpieczenie tych paru kilometrów kwadratowych naturalnego środowiska (unikalnego w skali naszego kraju- sam napisałeś) to działalność  na rzecz jakiegoś biznesu ze zgniłego zachodu (niemieckiego pewnie) a nie na potrzeby przyszłych pokoleń które może też by chciały zobaczyć dzikie Tatry nie rozjeżdżone w cholerę quadami..

Masz dzieci?.. wnuki?

A może te dzieci chciałaby się przejechać na nartach i na wyciągu z górki alpejskiej we własnym kraju? 

A obok JEST dzika górka np. Świnica, do trekkingu. Nie byłeś w Tatrach, to pewnie nie wiesz 🤣

Edytowane przez MarioJ
  • Like 1

15 minut temu, Lexi napisał:

Masz dzieci?.. wnuki?

Mój syn jest zapalonym narciarzem. Góry są też dla ludzi. Przyszłe pokolenia chciałyby też jeździć na nartach, a nie słuchać opowieści taty/dziadka, że wiesz, tata/dziadek ma tu zdjęcie - kiedyś zjeżdżał z Kasprowego.

Kasprowym nie zarządza biznes ze zgniłego zachodu, tylko polski PKL.

Goryczkowa ma naturalne predyspozycje narciarskie, słabsze niż Gąsienicowa, ale ma - to naturalny kocioł.

Kompletnie nie rozumiem ludzi, którzy piszą takie rzeczy o dzieciach i wnukach. Nie obrażam się na Ciebie, ale nie rozumiem. W sumie jest tak, że chcesz podziwiać dziewicze Tatry, bez żadnej infrastruktury, ale pieniądze wydawać w Alpach i tam jeździć w tę i z powrotem kolejami narciarskimi z tymi dziećmi i wnukami

Weź pod uwagę, że może być tak, że kiedyś znów zamkną Ci granicę (strefa Schengen już de facto nie istnieje - na razie Niemcy, wkrótce kto wie) lub nie będzie Cię stać na jazdę z dziećmi i wnukami w Alpy.

Wówczas może (?) pojeździsz z tymi dziećmi i wnukami na tych polanach w Białce - nic polanom w Białce nie ujmując. 

34 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał:

chcesz podziwiać dziewicze Tatry, bez żadnej infrastruktury, ale pieniądze wydawać w Alpach i tam jeździć w tę i z powrotem kolejami narciarskimi z tymi dziećmi i wnukami

Tak ..dokładnie tak chcę...jeśli  płacę podatki  w tym kraju (niemałe) które potem nie są  wydawane tak  jak bym sobie wymarzył to stanowczo będę  się starał wydawań to co mi zostaje według własnego widzimisię. Całe życie ktoś mi mówi jak mam żyć.... kto z nich miał/ma mandat  żeby cokolwiek komuś wmawiać?..komuniści?.. czarni?.. inni jacyś?

Oczywiście też nie  mam żalu do Ciebie, po prostu masz inne zdanie.. 

Godzinę temu, Wujot napisał:

Proszę o przykład (budowa w PN)

W Parku Narodowym Hohe Tauern (Górne Taury) śmiga co najmniej kilka ośrodków narciarskich:
Moelltaler Gletscher;
Ankogel;
Heiligenblut (w tym w miarę nowa kolej);
Kals;
Matrei!

We wszystkich ON są koleje linowe, trasy, na wielu jest sztuczne naśnieżanie.

image.thumb.png.d6bdf479ca6008e89a5999429b18bb86.png

• Like 1

49 minut temu, Lexi napisał:

Tak ..dokładnie tak chcę...jeśli  płacę podatki  w tym kraju (niemałe) które potem nie są  wydawane tak  jak bym sobie wymarzył to stanowczo będę  się starał wydawań to co mi zostaje według własnego widzimisię. Całe życie ktoś mi mówi jak mam żyć.... kto z nich miał/ma mandat  żeby cokolwiek komuś wmawiać?..komuniści?.. czarni?.. inni jacyś?

Oczywiście też nie  mam żalu do Ciebie, po prostu masz inne zdanie.. 

Kompletnie inne zdanie.