Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, grimson napisał:

Szrenica miała udany ostatni sezon, więc trochę zarobili na inwestycję. O kolejkach w Karpaczu na Kopie nie słyszałem. 

Niedawno pisaliśmy, że takie ośrodki zarabiają głównie latem. Turysta wyda połowę ceny skipassu za sam 1 wjazd, w dodatku nie "kosztuje" tyle co narciarz (naśnieżanie, ratrakowanie itp.).

A latem kolejki na Kopę są ogromne.

11 godzin temu, tanova napisał:

Karpacz to jedno z miejsc o kompletnie niewykorzystanym potencjale narciarskim - czas najwyższy na inwestycje. Mogliby też pomyśleć o trasach biegowych. 

Masz na myśli dalszą dewastację Karkonoskiego Parku Narodowego ?

Inwestycja w... zimę. Więcej:

O nartach myśl teraz, bo zimą będzie za późno! Wiślański Skipass do końca czerwca za 1490 zł | Blog o nartach

Ruszyła sprzedaż karnetów na zimę. Pierwszy karnety sezonowe (razem z całym TMR-em: Tatrzańska Łomnica, Szczyrbskie Pleso, Chopok, Szpindlerowy Młyn, Ankogel, Mölltal oraz Muterreralm) zaoferował Szczyrk. Aktualnie za cenę 519 euro (ok. 2400 zł) można tę sezonówkę kupić tutaj:

GOPASS - Szczyrk

Ruszyła też promocyjna sprzedaż Wiślańskiego Skipassu na 14 ośrodków narciarskich w Ustroniu, Wiśle oraz Istebnej. Promocyjna cena (do końca czerwca) to 1490 zł. Można ten karnet sezonowy kupić tutaj:

Wiślański Skipass Free Ski

Z TMR trochę zaspałeś, bo to cena już po podwyżkach,  do końca kwietnia był po 2200zł w przybliżeniu. A Wiślański Skipas zaspał, bo gdyby wcześniej dali taką cenę (marzec-kwiecień) to pewnie wybrałbym ich, a tak mam TMR.

No i gdzie mają wersję ze zniżką dla dzieci?? To też strzał w kolano, że za dziecko muszę dać tyle co za siebie. Ale u nich to i tak standard. W zeszłym roku chyba żadnych promocji nie mieli, tylko ciągle wołali 1990zł bez względu czy ktoś kupił w maju, czy w grudniu.

2 godziny temu, moruniek napisał:

Mogliby wprowadzić sezonówkę.

Miała być osobna na Jaworzynę w tamtym sezonie, byłą tylko wspólna PKLu ale jak wiadomo bez Jaworzyny.

Jestem ciekawy cennika zimowego, ale dziady zawsze ogłaszają to bardzo późno bo nawet dopiero w grudniu, więc zaplanować coś z wyprzedzeniem jest ciężko.

• Like 1

W dniu 22.06.2022 o 23:00, jack78 napisał:

Z TMR trochę zaspałeś, bo to cena już po podwyżkach,  do końca kwietnia był po 2200zł w przybliżeniu. A Wiślański Skipas zaspał, bo gdyby wcześniej dali taką cenę (marzec-kwiecień) to pewnie wybrałbym ich, a tak mam TMR.

No i gdzie mają wersję ze zniżką dla dzieci?? To też strzał w kolano, że za dziecko muszę dać tyle co za siebie. Ale u nich to i tak standard. W zeszłym roku chyba żadnych promocji nie mieli, tylko ciągle wołali 1990zł bez względu czy ktoś kupił w maju, czy w grudniu.

Wszyscy się boją nowej zimy - tak to tłumaczę. Ja z kolei z premedytacją (bo jeżdżę sam głównie w PL, inne - z rodziną, za którą i tak muszę ekstra zapłacić - także za karnety, bo jadą raz z roku) czekałem na Wiślański, bo dla mnie TMR za drogo (i tak byłbym tylko w Szczyrku) w relacji do efektów - zbyt duża ilość dni w Szczyrku, gdy po prostu nie da się jeździć.

Ale to indywidualna ocena. Gdyby Szczyrk sprzedawał samą jazdę wieczorną (za jakąś kwotę) - może kupiłbym. Tak pojadę 3-4 dni w roku na bilet.

Tak sobie myślę i myślę i stwierdzam, że zamierzam założyć jakąś organizację konkurencyjną, ale w tej samej branży i z tymi samymi pomysłami, do "Pracowni...".  Będę jeździł po Polsce, sprawdzał dokumenty, co kto chce budować i jakie ma pomysły (a każda budowa to ingerencja w środowisko, w ogóle człowiek ingeruje w środowisko) i będę paraliżował wszystko. 

Mogę też odstąpić od paraliżu...

Oczywiście, jeśli "ekologia" będzie zaspokojona.

• Like 1

Takie teksty też mógłbym pisać, nic trudnego. Wystarczy trochę erudycji oraz kwiecistości języka.

Cytuję z art.:

– Istnienie wyciągu to zwiększenie presji człowieka na górne partie masywu Jasła, wwożenie tysięcy ludzi na szczyt góry, zniszczenie erozyjne szlaków, wydeptywanie skrótów, zagrożenie dla szaty roślinnej i fauny. Tego należy się spodziewać, gdyż jednym z celów pomysłodawców budowy stacji narciarskiej, obok oczywiście stworzenia tras dla narciarzy i snowboardzistów, jest także łatwe udostępnienie punktu widokowego na panoramę całych Bieszczadów dla osób, które nie mogą lub którym się nie chce wyjść o własnych siłach na szczyt. Jednym słowem – gdy stanie na Jaśle wyciąg, Bieszczady nie będą już tymi samymi Bieszczadami – napisał w „Dzikim Życiu” Grzegorz Bożek.

KPN lamentuje w Karpaczu, że za dużo turystów wchodzi na Śnieżkę i trzeba wprowadzać ograniczenia, limity, ruch jednokierunkowy. A wystarczy wyłączyć wyciąg na Kopę i będzie po problemie. 90 procent "turystów" zdobywających Śnieżkę korzysta z wyciągu Zbyszek. Inne szlaki z Karpacza czy Okraj nie są oblegane...

• Like 3

3 godziny temu, marionen napisał:

KPN lamentuje w Karpaczu, że za dużo turystów wchodzi na Śnieżkę i trzeba wprowadzać ograniczenia, limity, ruch jednokierunkowy. A wystarczy wyłączyć wyciąg na Kopę i będzie po problemie. 90 procent "turystów" zdobywających Śnieżkę korzysta z wyciągu Zbyszek. Inne szlaki z Karpacza czy Okraj nie są oblegane...

Przecież nie wejdą "od dołu"
Zobacz obraz źródłowy

• Like 1

8 godzin temu, pawelb91 napisał:

"Wójt gminy Cisna przymierza się do budowy wyciągu narciarskiego. Szykuje się kolejny konflikt z ekologami?"

https://nowiny24.pl/wojt-gminy-cisna-przymierza-sie-do-budowy-wyciagu-narciarskiego-szykuje-sie-kolejny-konflikt-z-ekologami/ar/c3-16447093

No i ta inwestycja ma sens, w odróżnieniu od tej w Bieszczadach z zeszłego roku. 1100 m.n.p.m. oznacza śnieg, mroz i spore przewyższenie. Ale te trzy góry, które kiedyś próbowałem były by jeszcze lepsze. 

9 godzin temu, Hextor napisał:

No i ta inwestycja ma sens, w odróżnieniu od tej w Bieszczadach z zeszłego roku. 1100 m.n.p.m. oznacza śnieg, mroz i spore przewyższenie. Ale te trzy góry, które kiedyś próbowałem były by jeszcze lepsze. 

Zgadzam się, z jednym zastrzeżeniem, bo ta polanka niby "bez sensu" została wykonana. Już działa.

5 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Zgadzam się, z jednym zastrzeżeniem, bo ta polanka niby "bez sensu" została wykonana. Już działa.

Działać działa, ale tam jest 400 m niżej. Raz że przewyższenie małe, trasa krotka to jeszcze pewnie będą problemy ze śniegiem/mrozem.