Narty pilsko Posted April 23 Report Share Posted April 23 51 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Jestem raczej za nowymi (takie typu Austria) orczykami - jeden na Pilsko i jeden na Kopiec, czy jak tam zwał tę górkę. Co jest złego w starych orczykach. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honza Posted April 24 Report Share Posted April 24 14 godzin temu, Narty pilsko napisał: Co jest złego w starych orczykach. Mają małą przepustowość. Są niewygodne. Spróbuj takim orczykiem jechać z kilkuletnim dzieckiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doppelmayr Posted April 24 Report Share Posted April 24 20 minut temu, Honza napisał: Mają małą przepustowość. Są niewygodne. Spróbuj takim orczykiem jechać z kilkuletnim dzieckiem. Wystarczy wymienić orczyki na nowoczesne z długim uchwytem - takie jak w Alpach - z pewnością zwiększy to komfort. Większa przepustowość na tych trasach nie jest wskazana... 2 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narty pilsko Posted April 24 Report Share Posted April 24 6 godzin temu, Doppelmayr napisał: Wystarczy wymienić orczyki na nowoczesne z długim uchwytem - takie jak w Alpach - z pewnością zwiększy to komfort. Większa przepustowość na tych trasach nie jest wskazana... Tyle że i tak większość osób woli nowe kanapy co nie sprawi że remont orczyków uratuje pilsko przed bankructwem. W dodatku stare konstrukcje niedługo będą się ciągle psuć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted April 24 Report Share Posted April 24 21 godzin temu, Narty pilsko napisał: Co jest złego w starych orczykach. Są krótkie. Na długich (typu Austria) można spokojnie bez łamania zasad (mam na myśli jazdę "pod tyłek") jechać samemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narty pilsko Posted April 24 Report Share Posted April 24 11 godzin temu, Doppelmayr napisał: Wystarczy wymienić orczyki na nowoczesne z długim uchwytem - takie jak w Alpach - z pewnością zwiększy to komfort. Większa przepustowość na tych trasach nie jest wskazana... Nie dokońca bo orczyk na pilsko ma przepustowność 810 os/h i czasami w weekend są tam kolejki a najnowsze orczyki mają przepustowność 1200 os/h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honza Posted April 25 Report Share Posted April 25 Szczerze mówiąc nie rozumiem tej dyskusji. Obecny orczyki mają 40 lat. Nikt ich nie budował z myślą, że tyle posłużą. Są stare, kapie z nich smar, śmierdzą. Jazda z dziećmi, lub pojedynczo na nich to koszmar. Mają małą przepustowość. Co 5 orczyk urwany. Nie mamy tych górek tak dużo. Niech przynajmniej będzie porządnie. Orczyki to nic złego. Ale najlepsze jakie mogą obecnie być. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted April 26 Report Share Posted April 26 APR 26 Planowane inwestycje na sezon 2023/2024 To oczywiście jeszcze niczego nie przesądza i nie wyczerpuje ostatecznie tematu, niemniej strona LANOVKY.sk - všetko o lanovkách podała dane dotyczących planowanych inwestycji w nowe koleje linowe w sezonie 2023/2024. A oni zwykle mają rację! - I co tam widzimy? - Ano to: 2023 Slovensko SLF4 Deny / Ždiar (Doppelmayr) výstavba od r. 2019 SLF1 Dedinky - Geravy / Dedinky (Transporta/Michálek) rekonštrukcia od r. 2019 Poľsko SLO6B Doliny III COS / Szczyrk SLF4 Suche-Harenda / Suche (Doppelmayr) výstavba 2023-2024 Česko SLO6B Bílá - Zbojník / Bílá (Doppelmayr) SLO4B Jadrná / Orlické Záhoří (Garaventa) Powyższe oznacza, że na Skrzycznem naprawdę ruszy budowa nowego wyciągu w miejsce orczyka obsługującego FIS. Oznacza też nieznaną nam wcześniej inwestycję: połączenie Suchego z Harendą! Potwierdza też budowę nowego krzesła (wyprzęganego) w podostrawskiej Bili - czyli ON bardzo popularnym także wśród Polaków. Mamy natomiast zastój na Słowacji. Co wiemy poza tym? Że powstanie wieża na szczycie stoku Skolnity. I tego by było na tyle.. Twój instruktor Maciek 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koliber Posted April 26 Report Share Posted April 26 Na stronie lanove-drahy.cz jest jeszcze trzecia nowość w Czechach (Paprsek w okolicach Śnieżnika). Za to niepokoi, że kolejki w Szpindlerowym Młynie (mimo wytyczenia już nowych tras) zostały przesunięte na jeszcze później - na sezon 2025/26. No ale to nie ten wątek, choć wszystko to blisko granicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JC Posted April 26 Report Share Posted April 26 Brakuj informacji o inwestycji, o której opowiadałem tu: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted April 26 Report Share Posted April 26 5 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Oznacza też nieznaną nam wcześniej inwestycję: połączenie Suchego z Harendą! Nie taka ona nieznana.. już goście z Suchego trąbili o tym sporo. Chyba nawet w tym samym wywiadzie w którym sie chwalili na jesieni że podwyżki prądu ich nie ruszają bo maja stare, długoterminowe umowy.... cennik "SkiSuche" jakoś tego wywiadu nie oglądał... 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hextor Posted April 26 Report Share Posted April 26 SLF4 - co to za kanapa? 4 osobowa to się domyślam, ale z bablem? Wyprzegana? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jusik2002 Posted April 27 Report Share Posted April 27 Takie cuś pojawiło się na internetach.... Ktoś, coś wie ?? https://turystyka.wp.pl/gigantyczna-inwestycja-w-karkonoszach-pochlonie-az-140-mln-zl-6891874037258816a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted April 27 Report Share Posted April 27 Przeczytałem jeden komentarz pod podlinkowanym artykułem i ten mi wystarczy aby wyrobić sobie opinię: "mieszkaniec Karkonoszy Po pierwsze P.Kalata powinien odejść ze stanowiska. po drugie góra Czoło nie jest góra wysoką . od kilku sezonów jest problem ze śniegiem w wyższych partiach Karkonoszy a co dopiero na tej górce. wydadzą miliony na ośrodek a śniegu będzie brak -brawo w tym regionie brak jest dróg dojazdowych , w gminie brak oczyszczalni ścieków , za kilka lat pod Karkonoszami będzie tylko gó...o lecieć w rzekach. gmina od kilku lat szuka oszczędności i chce zlikwidować szkołę w Sosnówce a tu nagle maja 140 milionów na inwestycję !!!??? kogoś poniosło -albo ktos gruba kaszę wzął pod stołem ..... TO JEST ZŁY I GŁUPI POMYSŁ ....P. Kalata!!!!! " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narciarz ze Śląska Posted April 27 Report Share Posted April 27 13 godzin temu, Hextor napisał: SLF4 - co to za kanapa? 4 osobowa to się domyślam, ale z bablem? Wyprzegana? Nie fixna, tzn. na polski niewyprzęgana! Legenda Typy zariadení osobnej lanovej dopravy: PLx - pozemná lanová dráha KLOx – kabínková lanová dráha odpojiteľná KLFx – kabínková lanová dráha kyvadlová/pulzačná SLOx-KLOx – kombinovaná kabínkovo-sedačková lanová dráha s odpojiteľnými vozňami SLOxB – sedačková lanová dráha odpojiteľná s bublinami SLOx – sedačková lanová dráha odpojiteľná SLFx – sedačková lanová dráha fixná LVx – lyžiarsky vlek Typy investícií do nových zariadení: KLO – nové zariadenie KLO – ojazdené zariadenie, rekonštrukcia, premiestnenie 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hextor Posted April 27 Report Share Posted April 27 1 godzinę temu, kordiankw napisał: Przeczytałem jeden komentarz pod podlinkowanym artykułem i ten mi wystarczy aby wyrobić sobie opinię: "mieszkaniec Karkonoszy Po pierwsze P.Kalata powinien odejść ze stanowiska. po drugie góra Czoło nie jest góra wysoką . od kilku sezonów jest problem ze śniegiem w wyższych partiach Karkonoszy a co dopiero na tej górce. wydadzą miliony na ośrodek a śniegu będzie brak -brawo w tym regionie brak jest dróg dojazdowych , w gminie brak oczyszczalni ścieków , za kilka lat pod Karkonoszami będzie tylko gó...o lecieć w rzekach. gmina od kilku lat szuka oszczędności i chce zlikwidować szkołę w Sosnówce a tu nagle maja 140 milionów na inwestycję !!!??? kogoś poniosło -albo ktos gruba kaszę wzął pod stołem ..... TO JEST ZŁY I GŁUPI POMYSŁ ....P. Kalata!!!!! " Z tego co patrzyłem to góra ma 1275 m.n.p.m. Jak na nasze warunki, jest wysoka. Wyżej niż Skrzyczne, Stożek, Czarna Góra czy Jaworzyna. Nie wiele niżej niż Szrenica. Jak dla mnie taka inwestycja ma jak najbardziej sens, w przeciwieństwie do inwestycji na pagorkach na zadupiu jak Wankowa. Reszta to jakieś prywatne animozje, nie będę komentował. BTW a gdzie pan Ślusarz? Zaspał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekma Posted April 27 Report Share Posted April 27 28 minut temu, Hextor napisał: Z tego co patrzyłem to góra ma 1275 m.n.p.m. Jak na nasze warunki, jest wysoka. Wyżej niż Skrzyczne, Stożek, Czarna Góra czy Jaworzyna. Nie wiele niżej niż Szrenica. Jak dla mnie taka inwestycja ma jak najbardziej sens, w przeciwieństwie do inwestycji na pagorkach na zadupiu jak Wankowa. Reszta to jakieś prywatne animozje, nie będę komentował. BTW a gdzie pan Ślusarz? Zaspał? Chyba Ci się góry pomyliły. To Czoło koło Sosnówki ma 873 m n.p.m. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sstar Posted April 27 Report Share Posted April 27 (edited) 31 minut temu, Hextor napisał: Z tego co patrzyłem to góra ma 1275 m.n.p.m. Jak na nasze warunki, jest wysoka. Wyżej niż Skrzyczne, Stożek, Czarna Góra czy Jaworzyna. Nie wiele niżej niż Szrenica. Jak dla mnie taka inwestycja ma jak najbardziej sens, w przeciwieństwie do inwestycji na pagorkach na zadupiu jak Wankowa. Reszta to jakieś prywatne animozje, nie będę komentował. BTW a gdzie pan Ślusarz? Zaspał? To inne Czoło http://sudety.edu.pl/2020/05/23/czolo-874-m-n-p-m/ tamto w Parku, blisko przełęczy Okraj, nawet tam wyciąg jest Mala Upa. PS edit o już Jacek sprostował. Edited April 27 by sstar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koliber Posted April 27 Report Share Posted April 27 2 godziny temu, kordiankw napisał: Przeczytałem jeden komentarz pod podlinkowanym artykułem i ten mi wystarczy aby wyrobić sobie opinię: po drugie góra Czoło nie jest góra wysoką . od kilku sezonów jest problem ze śniegiem w wyższych partiach Karkonoszy a co dopiero na tej górce. Ktoś po raz kolejny powiela mity - w Karkonoszach nie brakuje śniegu, tylko brakuje rozumnych przepisów, umożliwiających wyrównanie nawierzchni na nartostradach w Parkach Narodowych, dzięki czemu nie potrzeba 100cm, a 20cm, by móc je udostępnić. Mnie zastanawia co innego - 5 kanap (prawie tyle, co w Szczyrku), a tras tylko 6 km - widać, że ośrodek dopasowany do dzisiejszych standardów: komfortowy wjazd wypasioną kanapą, a zjazd w tłoku, na niewielu (i króciutkich) stokach. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hextor Posted April 27 Report Share Posted April 27 Ok, czyli gość ma rację. Zamiast wydawać kasę na wyciagi na pagórku lepiej zainwestować w pobliskie stacje na Kopie i Szrenicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jack78 Posted April 27 Report Share Posted April 27 21 godzin temu, Lexi napisał: w którym sie chwalili na jesieni że podwyżki prądu ich nie ruszają bo maja stare, długoterminowe umowy.... cennik "SkiSuche" jakoś tego wywiadu nie oglądał... Ale oni się chwalili, że ich podwyżki nie dotyczą. A nie że utrzymają ceny dla narciarzy na starym poziomie 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narty pilsko Posted April 27 Report Share Posted April 27 (edited) fragment; Na rozległym terenie ośrodka będzie możliwość skorzystania z różnych form aktywności na kilku stopniach zaawansowania. Na miejscu dostępne będą dwa czteroosobowe i trzy sześcioosobowe wyciągi kanapowe dostosowane do przewozu rowerów. Powstanie ponad 6 km tras narciarskich, siedem tras rowerowych o długości blisko 7 km, szlaki piesze i przyrodnicza ścieżka edukacyjna. Coś tu jest nie tak skoro inwestycja na skrzycznym w nową kanapę pochłonie 55mln zł to jakim cudem za 140 mln zł wybudujemy 2 czwórki oraz 3 szóstki. No chyba że te wyciągi będą mieć po 300m. Ale w takim wypadku nie opłaca się budować wypinanych kanap z powodu że jednych z najdroższych elementów takiego wyciągu to stacje. Więc albo koszty tu są żlę policzone albo coś jest nie tak. Link do cen wyciągów: https://www.skiinfo.pl/news/nowosci-sezonu-w-alpach-nowe-wyciagi-nowe-trasy/ Edited April 27 by Narty pilsko udoskonalenie wpisu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honza Posted April 27 Report Share Posted April 27 42 minuty temu, Hextor napisał: Ok, czyli gość ma rację. Zamiast wydawać kasę na wyciagi na pagórku lepiej zainwestować w pobliskie stacje na Kopie i Szrenicy. Tylko na inwestycje na Kopie i Szrenicy nie pozwoli KPN. Śnieg można utrzymać na Kurzej Górze poniżej 200 m npm więc tutaj tym bardziej. Jak będzie ruch turystyczny (przychody z podatków) to powstaną drogi a szkoły też nie zamkną. Więc to nie jest zła inwestycja. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekma Posted April 27 Report Share Posted April 27 16 minut temu, Honza napisał: Śnieg można utrzymać na Kurzej Górze poniżej 200 m npm więc tutaj tym bardziej. Porównanie bez sensu. Gdzie Kakonosze, a gdzie Kurza Góra. Nie sama wysokość się liczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narty pilsko Posted April 27 Report Share Posted April 27 Za jakieś 200mln można by było na Szrenicy wybudować nową gondole (na mapce A) z stacją przesiadkową na górze puchatka oraz wybudować nową 6 osobową kanapę (na mapce B) a wzdłuż niej nową trasę. W dodatku można by było polepszyć system naśnieżania w całym ON. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts