Jeeb Napisano 23 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2024 5 godzin temu, marekbtl napisał: wszyscy (oprócz nas) spali na stoku (Hotel Ambiez - przy gondolkach na Groste i Pradalago) były jakieś zalety tego niespanianastoku oprócz ubierania butów narciarskich na parkingu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 23 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2024 1 godzinę temu, Jeeb napisał: były jakieś zalety tego niespanianastoku oprócz ubierania butów narciarskich na parkingu ? Nie było mnie tam ale jestem pewien że cena jak wszędzie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 23 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2024 (edytowane) 5 godzin temu, wojtekly napisał: Ta 10 po opadzie przy sporej ilości ludzi to piękne doświadczenie. Takie muldy to widziałem chyba tylko na Nosalu jak jeszcze działał W tym roku oba turnusy "zaliczyły". Tutaj, poniedziałek, 9 grudnia, lekko po 12tej. Reszta podobnie jak u Marka, także nie będę zanudzał. Jedynie inne narty jako kandydatki na graala Edytowane 23 Grudzień 2024 przez yoss 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 23 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2024 59 minut temu, yoss napisał: na graala co to za pagórek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 23 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2024 10tka do Madonny. Ja ostatni raz takie muldy widziałem na Golgocie ponad 30 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg Napisano 23 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2024 41 minut temu, yoss napisał: Ja ostatni raz takie muldy widziałem na Golgocie ponad 30 lat temu eeeeee...... To Ty prawdziwych muld w Szczyrku nie widziałeś 🙂. 30 lat temu to już mieli jakieś ratraki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 23 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2024 6 godzin temu, Jeeb napisał: były jakieś zalety tego niespanianastoku oprócz ubierania butów narciarskich na parkingu ? Oczywiście, mnie to kosztowało 5800 za 3 osoby 7 noclegów + 3 6-cio dniowe karnety i wyżywienie HB. 7 noclegów w Ambiez to 1300 Euro, karnety i wyżywienie we własnym zakresie. Karnety to 1000 Jurków i HB dla 3 osób 100eur/dzień czyli kolejne 700 eur. To wychodzi 3000 Jurków czyli jakieś 13000 PLN. Na dojazdy straciłem 240 minut, czyli 4 godziny. Paliwo i parking 100 euro. Policzmy na szybko - na okrągło 6 klocków na okrągło do przodu. Miałem podane śniadanie i obiadokolację. Czyli te 4 h to 1500 pln/h, no niezła stawka. Ja czy pracuję, czy nie pracuję zawsze zarabiam, taki szczęściarz ze mnie😉. pozdro 5 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 23 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudzień 2024 6 godzin temu, Jeeb napisał: były jakieś zalety tego niespanianastoku oprócz ubierania butów narciarskich na parkingu ? Janku, a czy mimo Twojego ogromnego doświadczenia narciarskiego do dnia dzisiejszego masz jakieś problemy z zakładaniem butów? Wiesz, niektórzy wolą zjeżdżać za pierdylion monet do hotelu, ja tam wolę zjeżdżać prosto do samochodu, a za nim przygotujesz kolację, odwiedzisz sklep to ja już będę miał ją podaną. pozdro zjazd do samochodu dla przypomnienia. https://www.facebook.com/share/r/18eeydZMWW/?mibextid=wwXIfr 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 24 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2024 10 godzin temu, marekbtl napisał: zjazd do samochodu dla przypomnienia. https://www.facebook.com/share/r/18eeydZMWW/?mibextid=wwXIfr Capo di tutti capi wraca z roboty 😃 1 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 24 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2024 21 godzin temu, marekbtl napisał: Janku, a czy mimo Twojego ogromnego doświadczenia narciarskiego do dnia dzisiejszego masz jakieś problemy z zakładaniem butów? nigdy nie miałem ale zazwyczaj ubieram w pokoju albo narciarni jednak przy takiej różnicy cen zapewne też mieszkał bym nie na stoku ale pewnie dojeżdżał bym skibusem Korzystałeś z oferty "freeski" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 24 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2024 23 godziny temu, yoss napisał: 10tka do Madonny. Ja ostatni raz takie muldy widziałem na Golgocie ponad 30 lat temu. na fotce to całkiem spokojnie wygląda ale zdjęcia też wypłaszczają pamiętam muldy z lat 70 tych na Kasprowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 24 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2024 46 minut temu, Jeeb napisał: nigdy nie miałem ale zazwyczaj ubieram w pokoju albo narciarni jednak przy takiej różnicy cen zapewne też mieszkał bym nie na stoku ale pewnie dojeżdżał bym skibusem Korzystałeś z oferty "freeski" Tak, karnet był w cenie - tzw. Freeski, ale wiesz to tylko slogan reklamowy. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 24 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudzień 2024 W dniu 23.12.2024 o 19:32, yoss napisał: W tym roku oba turnusy "zaliczyły". Tutaj, poniedziałek, 9 grudnia, lekko po 12tej. Reszta podobnie jak u Marka, także nie będę zanudzał. Jedynie inne narty jako kandydatki na graala A jakie Twoje ulubione? pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 25 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2024 Coś pogoda ostatnio mnie prześladuje, żadnego zróżnicowania niestety. Narciarzy świątecznych niezbyt dużo, 1500 osób, do tego poza czarnymi trasami wszystko działa od góry do dołu. Kolejek przy wyciągach brak. Śnieg niezbyt szybki, ale nie tępy. Tworzą się małe odsypy na stromszych odcinkach do ogarnięcia dla przeciętnych narciarzy. Zapowiada się, że taka nudna pogoda na Hintertuxie utrzyma się do Nowego Roku... Pozdrawiam. 16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 25 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2024 Mariusz naprawdę współczuję i łączę się w bólu 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 25 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2024 28 minut temu, marionen napisał: nudna pogoda no faktycznie masz pecha z tą pogodą 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 25 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2024 15 godzin temu, marekbtl napisał: Tak, karnet był w cenie - tzw. Freeski, ale wiesz to tylko slogan reklamowy. pozdro no ale ciągle działa, pierwszy raz w grudniu pojechałem do Livigno w 2002 roku to jeszcze nie było fereeski ale za 6 dniowy skipass zapłaciłem wtedy 98 euro i 300 za 4 osobowy wygodny apartament pod kubłami Mottolino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 25 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2024 18 godzin temu, marekbtl napisał: A jakie Twoje ulubione? pozdro W tym roku wygrały Salomony qst 98. Półmetrowy opad w dzień przyjazdu w ktory wbiłem jak dzik w żołędzie. 😁 Dopiero 5tego dnia wróciłem do klasyki - Dynastar sl fis i przypomniałem sobie za co uwielbiam te narty. 🤩 Ponieważ zeszły sezon skończyłem czwartego dnia, za wrednym rowem na Spinale 🤬 i forma w tym roku słabsza, to mastery Dynastara zostały w domu. Ale wciąż pewne miejsce na podium. W bratobójczej walce Salomon qst zepchnął z podium dotychczasowego pewniaka - Salomon xdr 84. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 26 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 A w Tyrolu 👌 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 26 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 Słońce dalej dokucza, jeden plus, na dolnych stacjach cały dzień na minusie. Dzisiaj dla urozmaicenia padło na Eggalm, Rastkogel, Finkenberg i Penken czyli w skrócie Zillertal 3000. Śnieg dla mnie jakościowo gorszy jak na Hintertuxie, więcej sztucznego czyli dużo betonu i lodo-betonu. Ludzi umiarkowanie, do wytrzymania. Kolejek do wyciągu w zasadzie nie ma. Z uwagi na duży obszar do ogarnięcia musiałem się dzisiaj szybciej uwijać, ale i tak wszystkich tras nie ogarnąłem. Starałem się unikać tras zacienionych a w styczniu takich nie brakuje. Najlepiej pod tym względem wypadł Eggalm i Rastkogel, najwięcej stoków zacienionych w Penken. Eggalm Rastkogel Finkenberg Penken Rastkogel Lanersbach Na Hintertuxie dzisiaj było 2500 narciarzy, jutro jeszcze nie wiem gdzie mnie poniesie, na zmianę pogody nie ma co liczyć, na warunki nie poradzisz... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 26 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2024 56 minut temu, marionen napisał: na warunki nie poradzisz... coś w radiu gadali o lawinie i 2 zabitych w Dolinie Ziller Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 27 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2024 Pogodowo bez większych zmian, trochę cieplej i po 12 nieco wiało, po 16 jednak się uspokoiło. Chciałem dzisiaj pojechać gdzieś niżej w dolinę, ale koło 12 musiałem być na Fernerhaus załatwić sprawę i nie było sensu ruszać się poza lodowiec. Większość dnia spędziłem na Tuxerjochu i jedynce gdzie ludzi najmniej i trasa trzymała się najlepiej do samego końca. Jeździło się doskonale. Tuxerjoch i jedynka na zdjęciach... @Jeeb nic o lawinie i ofiarach nie słyszałem, wiesz gdzie to było dokładniej bo Dolina Zillertal doś długa jest... Pozdrawiam, nieco mniej znudzony dzisiaj😉 10 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 27 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2024 (edytowane) 59 minut temu, marionen napisał: Pogodowo bez większych zmian, trochę cieplej i po 12 nieco wiało, po 16 jednak się uspokoiło. Chciałem dzisiaj pojechać gdzieś niżej w dolinę, ale koło 12 musiałem być na Fernerhaus załatwić sprawę i nie było sensu ruszać się poza lodowiec. Większość dnia spędziłem na Tuxerjochu i jedynce gdzie ludzi najmniej i trasa trzymała się najlepiej do samego końca. Jeździło się doskonale. Tuxerjoch i jedynka na zdjęciach... @Jeeb nic o lawinie i ofiarach nie słyszałem, wiesz gdzie to było dokładniej bo Dolina Zillertal doś długa jest... Pozdrawiam, nieco mniej znudzony dzisiaj😉 26 grudnia na zboczu Rosskopf lawina porwala 3 skirurowcow i 2 nie przezylo Edytowane 27 Grudzień 2024 przez Jeeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 27 Grudzień 2024 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2024 1 godzinę temu, Jeeb napisał: 26 grudnia na zboczu Rosskopf lawina porwala 3 skirurowcow i 2 nie przezylo Już coś się tu dowiedziałem. Było 4 narciarzy. Ojciec z dwoma synami i przyjaciel synów. To byli miejscowi z okoli Hippach. Ostatni opad śniegu w Dolinie Zillertal był w Wigilię. Świeży śnieg spadł na stary zmrożony (kilka warstw) nic dobrego to nie wróżyło. W Dolinie jest lawinowa 3 powyżej 2200 m. Rosskopf ma powyżej 2500 m do tego stok po którym zjeżdżali ma nachylenie około 37 stopni. Pierwszym 2 udało się zjechać 3 jechał syn który wywołał lawinę, pociągnęła jeszcze ojca. Oni zginęli, jeden zaspany 2 m drugi 3 m śniegu. Były na miejscu 3 śmigłowce, ponad 30 ratowników z psami, nie było szansy ich uratować. Góry są jakie są i takie wypadki niestety będą się powtarzać... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 28 Grudzień 2024 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2024 10 godzin temu, marionen napisał: Już coś się tu dowiedziałem. Było 4 narciarzy. Ojciec z dwoma synami i przyjaciel synów. To byli miejscowi z okoli Hippach. Ostatni opad śniegu w Dolinie Zillertal był w Wigilię. Świeży śnieg spadł na stary zmrożony (kilka warstw) nic dobrego to nie wróżyło. W Dolinie jest lawinowa 3 powyżej 2200 m. Rosskopf ma powyżej 2500 m do tego stok po którym zjeżdżali ma nachylenie około 37 stopni. Pierwszym 2 udało się zjechać 3 jechał syn który wywołał lawinę, pociągnęła jeszcze ojca. Oni zginęli, jeden zaspany 2 m drugi 3 m śniegu. Były na miejscu 3 śmigłowce, ponad 30 ratowników z psami, nie było szansy ich uratować. Góry są jakie są i takie wypadki niestety będą się powtarzać... A wiesz może czy mieli poduszki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi