marekbtl Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty (edytowane) Cze Pojeżdżone wystarczająco. Pogoda - mogło być lepiej, ale nie było źle. Wtorek pauza, bo zamknęli ośrodki ze względu na złe warunki atmosferyczne. Bormio - musimy tu wrócić, bo de facto to nie bardzo wiem jak ten ośrodek wygląda. Na szczyt nie udało się wjechać, bo gondolka nie jeździła, widziałem jak z 3x jechał wagon do góry, ale się nie załapaliśmy. Isolacia - nawet nie było podejścia. Santa Caterina - super ośrodek z super trasami, zjechałem wszystkie oprócz tych bez możliwości powrotu. To niewielkie ośrodki, dla osób co lubią jeździć, nie zwiedzać. Santa C. nam bardzo przypadła do gustu, niby 1 gondolka, 1 krzesło i 2 orczyki. Krzesło na górze i 2 niebieskie trasy, 1 orczyk na oślej łące, 1 na czarnej trasie i gondola z przesiadką obsługująca resztę tras. Byliśmy w 4 rodziny, każda 2+1. Osoby o różnych umiejętnościach. Góra idealna dla Żony kolegi, która jest w trakcie choroby i ma częściowy niedowład jednej nogi. Po 2 latach przerwy ponownie stanęła na nartach gondolą wyjechała i zjechała do krzesła, a łatwe 2 km trasy umożliwiały jej jazdę. Dziewczyny dotrzymywały jej towarzystwa, a my z dzieciakami śmigaliśmy po reszcie tras. Generalnie wyjazd udany, hotel spoko, b. dobre jedzenie, warunki ok tzn czysto i dość przestronne pokoje ciepłą wodą, lobby na posiadówki, z możliwością wejścia i powrotu z trasy Stelvio w Bormio. Za te piniądze to lux. Napęd n 4buty obowiązkowy, albo łańcuchy. Dojazd na Bormio 2000 zajmował nam z 10min i miał darmowy parking. W Bormio pod gondolką parking 8 Jurków - drogi, ale na stoku niższe ceny niż w Santa Catarina. Mieszkaliśmy tam w 3 rodziny, kolega z chorą koleżanką w Bormio, lepszy standard (basen), ponieważ nie wiedzieliśmy czy będzie jeździć, a coś musi robić w trakcie pobytu. Podreptała troszkę po Bormio i pojechała autobusem do Livignio na wycieczkę. Niedziela, pogoda w kratkę i jazda po świeżym nie związanym śniegu - super. Poniedziałek - pogoda dla twardzieli, śnieg, deszcz, mgła i płaskie światło. Tylko ja nie przemokłem, a jeździłem do zamknięcia. Wtorek - zamknięte stacje i nieudany wyjazd na wycieczkę do Livignio - straszny korek przez spory opad. Ale pozwiedzane Bormio, super kolacja i impreza w hotelu. Wybiłem kciuk😀, to akurat na minus. Środa Santa i pełna lampa. Bosko. Czwartek, pogoda w kratkę, najwięcej pojeżdżone, rano tak sobie, chmury ale kontrast był, od południa słońce i jadą do zamknięcia ośrodka. Piątek, podobnie jak w czwartek, tylko rano bez kontrastu, zupełnie płaskie światło, ale od stacji przesiadkowej do dołu super. Od południa słońce i chmurki - petarda. Do zamknięcia jazda. Parking w Santa 4 Jurki za dzień. Duży, wielopoziomowy, zadaszony. Ludzi bardzo mało, kolejek brak. Hasło wyjazdu: Tylko tchórze skręcają😉 - dzięki @grimson. Na pewno tam wrócimy, bo Warto. Powrót przez tunel w CH, 1250km, czyli 200km mniej niż w pierwsza stronę. Wyjazd o 7.00 - dotarłem na chatę o 21.30. Taka pogoda przed wyjazdem Bohaterowie wyjazdu: Maks, co sobie wziął do serca, że tylko tchórze skręcają😀. IMG_5023.mov Oraz jego stwórcy. Załapałem się na ostatni zjazd😀. IMG_6148.mov Pozdro Edytowane 1 Luty przez marekbtl 18 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 3 Luty Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty Pozdrowienia z Pitztaler Gletscher 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 3 Luty Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty Nie ma to jak kawka na wys. 3440 m npm: 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spi630 Napisano 4 Luty Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty (edytowane) Jeździmy sobie w Pfelders, córcia mówi, że jest nieźle 👌 Edytowane 4 Luty przez spi630 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 4 Luty Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty Pozdrawiam z Kuhtai! 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty Dziś słoneczne pozdrowienia z Sölden! 19 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty W dniu 4.02.2025 o 12:06, zając napisał: Pozdrawiam z Kuhtai! Widzę że preferujesz narciarstwo....każdy dzień inny ośrodek, też tak lubię 🙂👍 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 3 godziny temu, zając napisał: Dziś słoneczne pozdrowienia z Sölden! pięknie macie skipass sezonowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty (edytowane) 31 minut temu, Jeeb napisał: A na UJ im sezonowy 😅 Edytowane 5 Luty przez marcinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 4 godziny temu, marcinn napisał: Widzę że preferujesz narciarstwo....każdy dzień inny ośrodek, też tak lubię 🙂👍 Tak, lubimy urozmaicenie, poza tym zwiedzamy nowe dla nas ośrodki 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 1 godzinę temu, Jeeb napisał: pięknie macie skipass sezonowy ? Nie, niestety za mało czasu na wykorzystanie. Sprawdzamy i wychodzi że na skipasach kilkudniowych na całą dolinę wcale się specjalnie nie zaoszczędzi (lepiej czasem kupić 1-dniowy np. w mniejszym ośrodku jak Kuhtai niż od razu wielodniowy na Sölden/Otztal). Jutro plan na Gurgle 😁 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 5 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty Podwoziłem dziewczyny do Monachium, to żal było nie skorzystać z wypadu na lodowiec, raptem 150 km i 2 godziny z okładem. Pogoda dopisuje, mroźno i słonecznie. Mieszanka naturalnego śniegu ze sztucznym zdecydowanie lepsza od tego co ostatnio było w Zieleńcu i lodu też dużo mniej. Narciarzy na Hintertuxie dzisiaj 5 tyś, więc najlepsza jazda z samego rana. Kanapa na Tuxerjocha ruszyła wcześniej, bo o 8.20 i parę zjazdów można było zrobić w samotności. Po 10.30 robiło się już tłoczno a w południe już sporo odsypów, zwłaszcza na 2. Wyjątkowo na jedynce też było więcej narciarzy niż zwykle. W Alpach jak na luty dalej mało śniegu, ja nie pamiętam kiedy ostatnio było tak źle ze śniegiem. W takich warunkach jazda poniżej 1500 m wygląda słabo, tu na szczęście trasy startują od 1500 w górę... Pozdrawiam. 13 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 33 minuty temu, marionen napisał: pamiętam kiedy ostatnio było tak źle ze śniegiem ..no faktycznie.. nędznie to wygląda.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 5 Luty Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty Godzinę temu, Lexi napisał: ..no faktycznie.. nędznie to wygląda.. ... a bo nie widziałeś ostatnio Karkogel w Abtenau 😉 a tak się na niego nastawiłem 🙃 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2 godziny temu, marionen napisał: W Alpach jak na luty dalej mało śniegu, ja nie pamiętam kiedy ostatnio było tak źle ze śniegiem. W takich warunkach jazda poniżej 1500 m wygląda słabo, tu na szczęście trasy startują od 1500 w górę... Czy przy takiej utrzymującej się tendencji mało śnieżnej zimy jest szansa na zjazd do doliny z Hintertuxa w drugiej połowie kwietnia? Sądzę że małe szanse. Może coś jeszcze solidniej sypnie (oby) ale różnie może być, zbyt zwariowana pogoda nastała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 42 minuty temu, pawelb91 napisał: Czy przy takiej utrzymującej się tendencji mało śnieżnej zimy jest szansa na zjazd do doliny z Hintertuxa w drugiej połowie kwietnia? Sądzę że małe szanse. Może coś jeszcze solidniej sypnie (oby) ale różnie może być, zbyt zwariowana pogoda nastała. Ostatnio sprawdzałem oferty na Francje elegancję w pierwszej polowe kwietnia i śmiało już przy dwóch osobach znajdziesz za 500 jurków ze skipassem 6 dniowym od osoby przy wyjedzie 8 dniowym- 3 doliny i La Plagne,Tignes ciut droższy a w drugiej połowie kwietnia wszędzie już taniej ! Może to jest kierunek który warto rozważyć ? Coby nie pisać jednak to spanie na powyżej 2 tyś npm i zdecydowanie na dzień dzisiejszy więcej jest tam naturalnego niż w części austriackiej więc śnieg raczej powinien tam być aczkolwiek na dziś to wróżenie z fusów . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 5 Luty Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 8 minut temu, Victor napisał: Ostatnio sprawdzałem oferty na Francje elegancję w pierwszej polowe kwietnia i śmiało już przy dwóch osobach znajdziesz za 500 jurków ze skipassem 6 dniowym od osoby przy wyjedzie 8 dniowym- 3 doliny i La Plagne,Tignes ciut droższy a w drugiej połowie kwietnia wszędzie już taniej ! Może to jest kierunek który warto rozważyć ? Coby nie pisać jednak to spanie na powyżej 2 tyś npm i zdecydowanie na dzień dzisiejszy więcej jest tam naturalnego niż w części austriackiej więc śnieg raczej powinien tam być aczkolwiek na dziś to wróżenie z fusów . Do Tignes kiedyś chce się wybrać ale nie w tym sezonie, tam mam prawie 2x dalej. Jeśli kumpel będzie mógł jechać to może powtórzymy Pitztal jeśli znajdę noclegi, a jak samemu to na Hintertux bo mam już rezerwację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty Pozdrowienia z… miłośnicy Dolomitów z pewnością rozpoznają ten masyw. Ten tydzień spędzamy w najpiękniejszych dla mnie górach świata. 14 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 3 godziny temu, idealist napisał: Pozdrowienia z… miłośnicy Dolomitów z pewnością rozpoznają ten masyw. Ten tydzień spędzamy w najpiękniejszych dla mnie górach świata. pięknie a już myślałem że przestałaś pisać na forum Pojechałaś z klasą ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 11 godzin temu, Victor napisał: oferty na Francje elegancję w pierwszej polowe kwietnia i śmiało już przy dwóch osobach znajdziesz za 500 jurków ze skipassem 6 dniowym od osoby przy wyjedzie 8 dniowym- 3 doliny i La no w takim Super Devouly to już są po 119 euro za łóżko z 6 dniowym skipasem https://www.snowtrex.de/suchen_buchen.html?code=4637&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=DE-BR-Text-Marke-Deutschland&utm_content=brand&network=g&device=c&subcode=snowtrex&kwtype=e&gclid=CjwKCAiA2JG9BhAuEiwAH_zf3vws5gGhO-CFmkNNosqAP65UVQXwS0A82gja2noXeT8yRNO5stg9AxoCmu0QAvD_BwE&destinationId=&destinationUuId=&destination=&earliestDateStart=20250207&latestDateEnd=20270531&duration=1-365&locale=de_DE&numberOfPersons=&adultsCount=0&childrenCount=0&babiesCount=0&childAge_1=2&childAge_2=2&childAge_3=2&childAge_4=2&childAge_5=2&childAge_6=2&childAge_7=2&childAge_8=2&isRestrictedToOneRoom=0&sortBy=guarantee&sortOrder=desc#destinationId=&destinationUuId=&destination=&earliestDateStart=20250207&latestDateEnd=20270531&duration=1-365&locale=de_DE&page=1&numberOfPersons=4&adultsCount=4&childrenCount=0&babiesCount=0&childAge_1=2&childAge_2=2&childAge_3=2&childAge_4=2&childAge_5=2&childAge_6=2&childAge_7=2&childAge_8=2&isRestrictedToOneRoom=0&sortBy=guarantee&sortOrder=desc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty Dziś Gurgle - tradycyjnie słoneczne pozdrowienia! 15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty Prawdziwe ski - safari Nie oszczędzaj nas dawaj ile wlezie 😄 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 5 godzin temu, Jeeb napisał: pięknie a już myślałem że przestałaś pisać na forum Pojechałaś z klasą ? Dziękuję za pamięć. Teraz jesteśmy prywatnie - ski safari po Południowym Tyrolu z lekkim zahaczeniem o Dolomity. Z prawie setką ’dzieciaków’ byłam od 18 stycznia w Bormio. Niestety to na naszym wyjeździe zdarzył się wypadek, o który, głośno teraz w mediach… 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 32 minuty temu, idealist napisał: Dziękuję za pamięć. Teraz jesteśmy prywatnie - ski safari po Południowym Tyrolu z lekkim zahaczeniem o Dolomity. Z prawie setką ’dzieciaków’ byłam od 18 stycznia w Bormio. Niestety to na naszym wyjeździe zdarzył się wypadek, o który, głośno teraz w mediach… Byłem wówczas w Bormio, ale w tym feralnym dniu jeździliśmy w S. Caterina. A mieszkaliśmy w San Pietro tuż obok trasy Stelvio. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 6 Luty Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 57 minut temu, marekbtl napisał: Byłem wówczas w Bormio a co to jest w styczniu w tym Bormio że tyle polskich narciarzy tam jeździ, mimo wszystko kawał drogi a po drodze dziesiątki lepszych ośrodków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi