Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, pawelb91 napisał:

Jechałeś tunelem Mont-Blanc czy na około?

Rozpoczęliśmy urlop od dzionka w Como więc trasa przez Swiss teraz zastanawiam się właśnie nad powrotem tunelem do Chamonix i tam chwilka relaksu ale tylko jeżeli syn będzie chciał wjechać do góry na taras widokowy  Aiguille inaczej sensu nie widzę żeby 56€ płacić za tunel a póki co mówi stanowcze nie 😂🤷‍♂️ 

Turyn faktycznie fajny ale nie nadający sie do zamieszkania 🤷‍♂️ swoje już w wielkich miastach przeżyłem także basta ale region Como tu kto wie co przyszłość przyniesie 😉

Edytowane przez Victor
  • Like 3

26 minut temu, Victor napisał:

teraz zastanawiam się właśnie nad powrotem tunelem do Chamonix i tam chwilka relaksu ale tylko jeżeli syn będzie chciał wjechać do góry na taras widokowy  Aiguille inaczej sensu nie widzę żeby 56€ płacić za tunel a póki co mówi stanowcze nie 😂🤷‍♂️

Racja Aiguille fantastyczne, spędziłem 6h na szczycie nie nudząc się ani minuty.

• Like 2

Niby niedawno były duże opady śniegu w całym regionie Doliny Aosty ale widzę że na dole w Cervini śniegu nie za dużo (liczyłem na to że jest więcej) i trawa na nasłonecznionych zboczach... hmmm.
Tak jak pisałem, myślę nad kwietniem w przyszłym roku ale chciałbym trafić na fajne warunki.

• Like 1

Godzinę temu, pawelb91 napisał:

Niby niedawno były duże opady śniegu w całym regionie Doliny Aosty ale widzę że na dole w Cervini śniegu nie za dużo (liczyłem na to że jest więcej) i trawa na nasłonecznionych zboczach... hmmm.
Tak jak pisałem, myślę nad kwietniem w przyszłym roku ale chciałbym trafić na fajne warunki.

Po włoskiej stronie zdecydowanie mniej już śniegu żeby jeździć off masa kamieni aczkolwiek trasy przygotowane perfekcyjnie i są betonowe. Własnie siedzę i podziwiam widoki IMG_9003.thumb.jpeg.62c28d41cb549196898c01d8306a4e07.jpeg

po stronie Swiss więcej śniegu a trasy bajkowe jest również twardo ale tak jak ma być 😉 

Pogoda dzwon a fanatyków białego szaleństwa wcale dużo nie ma 👌 wszystko na bierzecie kręci . 

IMG_8980.jpeg

IMG_8950.jpeg

IMG_8943.jpeg

IMG_8940.jpeg

IMG_8922.jpeg

IMG_8918.jpeg

IMG_8987.jpeg

• Like 11
  • Thanks 2

Na zakończenie sezonu wybrałem mniejszy ośrodek w Austrii.  RAURIS (950-2.200 m n.p.m.) ma 32 km tras, czyli na trzy dni jazdy mi tyle wystarczy. Większość tras jest niebieskich, jest ale super trasa czerwona wzdłuż krzesełka Kreuzbodenbahn i gondoli Waldalmbahn tam jeździło mało ludzi więc często się zdarzało że trasa było tylko dla nas. Paradoksalnie czarna trasa była tylko ta dojazdowa do centrum wioski, czyli najpierw czarna a potem zygzak trawersowy z ostrymi zakrętami aż do dołu. Większość rodzin z dziećmi zjeżdżali gondolą w dół po nartowaniu. Te dwie części ośrodka były połączone łącznikami więc przy miękkim śniegu nie obeszło się bez odpychania kijkami.  

Od 28.3. do 6.4. dzieci do 15 lat mają skipas za darmo, więc za syna nie musiałem płacić 🙂. Jeździliśmy zielony czwartek, wielki piątek i białą sobotę. Ludzi baaardzo mało i za cały czas ani razu nie spotkaliśmy Polaków. Potwierdza się to co tu ktoś napisał w zeszłym roku na forum, że klasyczny Polak pojedzie do ośrodka w Alpy, które porządnie brzmi jak Ischgl, Kaprun, Solden, Livigno czy Val Gardena. Bo co to za chwalenie: byłem na nartach w Rauris 😁.

Na miejscu się dowiedziałem, że wioska ta jest miejscem urodzenia i pochowania Ulriki Maier, słynnej narciarki, która tragicznie zmarła w 1994 roku w zawodach pucharu świata w Garmisch-Partenkirchen. Pamiętam jak jako dziecko oglądałem na żywo te zawody 😢.   

image.thumb.jpeg.bae1b1942050e7ac0f7faf8493c05a1d.jpeg

Puste trasyimage.thumb.jpeg.2eb3f5d414adb977eb4d895f0e03da95.jpegWidok z jednej częćci ośrodka na drugąimage.thumb.jpeg.895b9848272ee2222e4002180c56bb61.jpegJeden z łączników.

image.thumb.jpeg.32918a196675dca97d2e4d491591ee5b.jpegGondola prowadząca na samą górę

image.thumb.jpeg.8232907c1a5ce743c8eee1d563ae24cb.jpeg

image.thumb.jpeg.289bf41c6915ba1caeaa93f4e69b91fa.jpegMasa śniegu u góry i dużo terenu na freeride

image.thumb.jpeg.0edbc9527a7fa464deda32029aa0bd10.jpegPomnik Ulriki przed kościołem. (Jest też jeden jak się wyjedzie krzesełkiem do góry)

image.thumb.jpeg.29448a52b2174cff32858f0debbba682.jpegI jej grób za kościołem 

image.thumb.jpeg.f48d311965ae9c312a54144aed79b742.jpeg

• Like 12
  • Thanks 5

W sprawie tego wypadku Maier i tego, że na YT są filmy z tego zdarzenia, czasami mam wrażenie, że nie powinny one (jak i inne podobne) być tak łatwo dostępne. Nie jestem za cenzurą, ale ten film jest bardziej przerażający, niż cała kinematografia horrorowo-kryminalna wszech czasów razem wzięta. Jeżeli ktoś jeszcze go nie widział, nie szukajcie go. To nie ma sensu. To niestety nie jest inscenizacja.

• Like 2
  • Sad 1

10 godzin temu, pawelb91 napisał:

w ostatnich latach w kwietniu zawsze tak tam wygląda, moim zdaniem optymalny termin to połowa marca

• Thanks 1

1 godzinę temu, Victor napisał:

zdjęcie cyknięte z wyjścia z tunelu 😉jak ktoś nie był to tak wygląda w środku góry 

IMG_8919.thumb.jpeg.7373a69bb6654fc0c2112b2affeca6bf.jpeg

Te ławki są tam nieprzypadkowo. kiedy bylem tam pierwszy raz i wjeżdżałem tym starym, wielkim wagonem to sam korzystałem... Wtedy były tam na całej długości korytarza napisy w 4 językach w stylu "... idź wolno, jesli źle się poczuleś to usiądź i odpocznij....", rzeczywiście zakręciło się w głowie... a potem bylem kilka razy i już bezproblemowo, a od kiedy jest ten nowy wagonik to już zupełnie luz. 

sprawdę pojutrze po raz kolejny :)

• Like 4

24 minuty temu, Capricorn napisał:

Te ławki są tam nieprzypadkowo. kiedy bylem tam pierwszy raz i wjeżdżałem tym starym, wielkim wagonem to sam korzystałem... Wtedy były tam na całej długości korytarza napisy w 4 językach w stylu "... idź wolno, jesli źle się poczuleś to usiądź i odpocznij....", rzeczywiście zakręciło się w głowie... a potem bylem kilka razy i już bezproblemowo, a od kiedy jest ten nowy wagonik to już zupełnie luz. 

sprawdę pojutrze po raz kolejny :)

już Tobie zazdroszczę 

IMG_1456.jpeg

3 godziny temu, Victor napisał:

zdjęcie cyknięte z wyjścia z tunelu 😉jak ktoś nie był to tak wygląda w środku góry 

IMG_8919.thumb.jpeg.7373a69bb6654fc0c2112b2affeca6bf.jpeg

Moja żona po przejściu tunelu, wyjściu na zewnątrz i zapięciu nart zasnęła na stojąco. No ale ona ma 155 cm wzrostu i nie jest biegaczką górską.

• Like 1
  • Thanks 1