Gerald Posted October 17, 2020 Report Share Posted October 17, 2020 Zbieracie? Jeśli tak, to pochwalcie się co i gdzie 🙂 Ja zawsze na jesienne wędrówki w góry, biorę koszyk. W Karpatach, największym przysmakiem są dla mnie Borowiki ceglastopore, rzadko zbierane. Przedwczoraj wybrałem się na wyciszający spacer do lasu, gdzie oprócz kilku kań, znalazłem go....szmaciak! Szmaciak gałęzisty, albo siedzuń sosnowy, to zupełne odkrycie. Jadłem go wczoraj pierwszy raz w życiu, i uważam że to jeden z najsmaczniejszych grzybów. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerald Posted October 17, 2020 Author Report Share Posted October 17, 2020 Czubajka kania i siedzuń sosnowy (szmaciak): 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerald Posted October 17, 2020 Author Report Share Posted October 17, 2020 Bilet do raju 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerald Posted October 17, 2020 Author Report Share Posted October 17, 2020 Borowik ceglastopory, zebrany na zboczach Lubogoszczy w czerwcu: 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemowit Posted October 17, 2020 Report Share Posted October 17, 2020 (edited) Dawno temu chodziłem z rodziną, teraz już nie. Nigdy nie tknąłem blaszkowanych, bo strach przed pomyleniem z trującym był u mnie zawsze duży. Ostatnio spotkałem w Tyrolu takie. Jakie to gatunki? Edited October 17, 2020 by Ziemowit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelb91 Posted October 17, 2020 Report Share Posted October 17, 2020 Nie jestem fanem grzybów, nigdy nie zbierałem i raczej nie zamierzam. Kilka podstawowych gatunków znam, ale nie korzystam z tej "wiedzy". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziemowit Posted October 17, 2020 Report Share Posted October 17, 2020 (edited) Uwielbiam opieńki, w sudeckich lasach jest ich dużo i dawno temu na nie chodziłem. I jak teraz patrzę to są one jednak blaszkowane. Chociaż do teraz nie wiedziałem tego bo wyglądały zawsze tak: Edited October 17, 2020 by Ziemowit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerald Posted October 18, 2020 Author Report Share Posted October 18, 2020 18 godzin temu, Ziemowit napisał: Ostatnio spotkałem w Tyrolu takie. Jakie to gatunki? Ta pierwsza to czubajka kania, to drugie to muchomor czerwony. 18 godzin temu, Ziemowit napisał: Uwielbiam opieńki, w sudeckich lasach jest ich dużo i dawno temu na nie chodziłem. I jak teraz patrzę to są one jednak blaszkowane. Nie obraź się - w formie żartu, ale pamiętam że jak chodziłem do szkoły kiedyś tam, to była taka riposta popularna "filozof odkrył że ma przedzielony tyłek" 🙂 Opieńka, smaczny grzyb 🙂 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldek~ Posted October 18, 2020 Report Share Posted October 18, 2020 Z dzisiejszego spaceru 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annaa Posted November 22, 2020 Report Share Posted November 22, 2020 A wczoraj w Borach Dolnośląskich takie okazy ...ciut zmrożone. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerald Posted August 6, 2021 Author Report Share Posted August 6, 2021 Nasze lasy oferują jednego z najzabawniejszych grzybów. Jest nim Sromotnik smrodliwy, Phallus impudicus (dawniej Sromotnik Bezwstydny). Chodząc po lesie, można nie spotkać go przez dziesiątki czy setki kilometrów, aż nagle trafi się na stanowisku nawet kilkunastu/dziesięciu owocników obok siebie. Jadalny jest nierozwinięty owocnik, tzw "czarcie jajo" z reguły schowane pod ściółką. Trzeba się poczuć jak świnia szukająca trufli. Znalezione na wycieczce w Beskid Sądecki, nieopodal Hali Łabowskiej. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tankowiec Posted August 10, 2021 Report Share Posted August 10, 2021 Jedyne prawilne. Potem można np. spotkać różowe jednorożce, złote smoki itp. :). 3 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Julia m Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 Zawsze mam problem np z opieńkami, bo boję się, że zbiorę trujące. Pozostaję przy podgrzybkach i borowikach:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zagronie Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 Jako dziecko robiłem wypady do lasu, by przynieść koszyk grzybów. Nigdy nie było zatrucia w naszej rodzinie. Ale też posługiwanie się atlasem jako jedynym źródłem wiedzy jest ryzykowne. To jest tylko przybliżenie. Ile może być "wzorów" zwkłego prawdziwka(borowika). W zależności od lasu, miejsca w lesie. Szczególnie młode osobniki, ledwo wystające ze ściółki są niebezpieczne. Żona jest pasjonatem grzybów. Ale jej eksperymenty ograniczają się do borowika, kozaka, podgrzybka. Sicher ist sicher - jak mawiają przyjaciele z za Odry. Kanie nam rosną na łączkach. "Czerwonych" borowików zatrzęsienie. Lisówki(kurki) do zupy ziemniaczanej. Borowiki też na zupę. Już były. W sosie do drugiego dania. To są znaki sezonu. Jak pierogi z borówkami. Czy placek ze śliwkami(węgierki). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Julia m Posted October 13, 2021 Report Share Posted October 13, 2021 W dniu 10.08.2021 o 21:37, tankowiec napisał: Jedyne prawilne. Potem można np. spotkać różowe jednorożce, złote smoki itp. :). Omg:D piękne, ale bym się bała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grimson Posted January 27, 2022 Report Share Posted January 27, 2022 W dniu 10.08.2021 o 21:37, tankowiec napisał: Jedyne prawilne. Potem można np. spotkać różowe jednorożce, złote smoki itp. :). To są halucynogenne. Policja ściga takich „grzybiarzy”. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tankowiec Posted January 27, 2022 Report Share Posted January 27, 2022 (edited) Naprawdę? Wow! Proponuje odwiedzić Halę Długą w Gorcach. Lub Hale Śmietanową w paśmie Policy. Jest tego na pęczki. ;). Kto chodź raz odwiedził "Metysówkę" za czasów poprzedniego właściciela. Ten dobrze wie czym raczyła mieszkająca tam bohema:). Edited January 27, 2022 by tankowiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted September 28, 2022 Report Share Posted September 28, 2022 U mnie trochę popadało, powoli się zaczyna. I kolejne. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Otella889 Posted October 10, 2022 Report Share Posted October 10, 2022 W dniu 28.09.2022 o 21:56, moruniek napisał: U mnie trochę popadało, powoli się zaczyna. I kolejne. Kanie ?:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted October 10, 2022 Report Share Posted October 10, 2022 38 minut temu, Otella889 napisał: Kanie ?:) Tak, teraz mamy już prawdziwy ich wysyp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted October 10, 2022 Report Share Posted October 10, 2022 Faktycznie są wszędzie, wystarczy wejść do lasu 😉 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lika Posted October 10, 2022 Report Share Posted October 10, 2022 Wybaczcie, ja na kanapie posiedzę. Swoje wyzbierałem końcem lipca - początkiem września. Posuszone, pomrożone, zamarynowane. Tym razem październikowe kieleckie odpuszczam. Tłoczno i hałaśliwie się w lasach się zrobiło i ja to w pewnym sensie rozumiem. Wolę jednak ciszę, skromne 5 kg prawdziwka i kilka kilometrów w nogach nierzadko ostro w pionie. Jak również te zazdrosne spojrzenia sąsiadów o tak nietypowych grzybowo porach. Choć pogoda kusi jak zawsze. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Otella889 Posted October 20, 2022 Report Share Posted October 20, 2022 W dniu 10.10.2022 o 17:30, Victor napisał: Faktycznie są wszędzie, wystarczy wejść do lasu 😉 Przepiękne grzyby !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moruniek Posted October 28, 2022 Report Share Posted October 28, 2022 Takie znalezisko na własnej działce, koło domu. Nigdy wcześniej ich tu nie było, może zostaną na dłużej. I kolejny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lika Posted October 28, 2022 Report Share Posted October 28, 2022 Gratuluję i powodzenia. Dla pewności jeszcze noga i kolor mleczka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts