-
Similar Content
-
By Ledzian
Syn wyrósł z nart i zaczynami szukać następnych.
Dane: wzrost: 168 (rośnie, więc lepiej założyć 170), waga: 50 (rośnie wolno), sprawny, jeździć umie (teraz mial juniorskie gs).
Bardziej kręci go skakanie, jakieś rurki i jazda po lesie (przy trasie) niż jazda po trasie. Najbardziej to ta jazda po laskach przy stoku. Usypać jakąś "hope". Szukamy, więc czegoś co pogodzi freestyle i freeride - powinno się udać (teraz dawał rade na tych co miał =juniorski gs 🙂 nawet jak był mniejszy/lżejszy), bo ani nie będzie to wyczynowy freestyle i nie wiadomo jakie skoki (choć mniejsze na pewno będą), ani ekstremalny freeride. Problem jest taki, że do tej pory, o tego typu nartach nie czytałem za dużo.
Może polecić jakieś narty do tego typu zastosowań? Jaka długość? Na co patrzeć? Tak zakładam (czysto teoretycznie/laik), że rockery+piętki+coś około 85-95 pod butem i 165 długie. Słysznie?
Trzeba jakieś wiązania specjalne? Buty (teraz ma Langi RS 90)?
Ps. Zakładam też wypożyczanie (szczególnie teraz)... ale też trzeba wiedzieć, o co prosić.
-
By Gerald
Zbieracie? Jeśli tak, to pochwalcie się co i gdzie 🙂 Ja zawsze na jesienne wędrówki w góry, biorę koszyk.
W Karpatach, największym przysmakiem są dla mnie Borowiki ceglastopore, rzadko zbierane.
Przedwczoraj wybrałem się na wyciszający spacer do lasu, gdzie oprócz kilku kań, znalazłem go....szmaciak!
Szmaciak gałęzisty, albo siedzuń sosnowy, to zupełne odkrycie. Jadłem go wczoraj pierwszy raz w życiu, i uważam że to jeden z najsmaczniejszych grzybów.
-
By hupon
Wybieram się we wrześniu w Pieniny, rozglądam się za noclegami i zauważyłem bardzo wkurzający punkt w regulaminie paru pensjonatów. Mianowicie oprócz zaliczki (co jest dla mnie oczywiste), chcą zapłaty za pobyt przed przyjazdem. Oczywiście możecie powiedzieć - nie podoba się, to "wypier...aj", nie korzystaj z naszego wspaniałego pensjonatu. Ale chyba coś tu nie gra . Nie ma jakichś nadrzędnych przepisów normujących sposób i termin zapłaty za pobyt ? Przecież mają naszą zaliczkę, która nie podlega zwrotowi, jeżeli nie przyjadę. Żeby nie być gołosłownym: http://www.apartamenty-podczuprana.pl/cennik.htm,
http://www.goralskiedomki.pl/cennik.html
-
By Tytus Atomicus
Niedawno byłem na Chopku i po raz pierwszy zapłaciliśmy pokutę. Policja zatrzymała nas przy zjeździe z estakady za Mikulaszem, przy wjeździe w Demianowską Dolinę. Wydawało nam się że jedziemy przepisowo, ale pokazali jakieś pomiary _sprzed kllku kilometrów_ z których wynikało, że jechaliśmy kilka kilometrów za dużo (np. 73 zamiast 60, i 53 zamiast 50). Tak naprawdę trudno było to zweryfikować (tzn. czy rzeczywiście to nasza prędkośc i czy tam były takie ograniczenia) i zapłaciliśmy te 40 EUR. Ale wciąż nie jesteśmy pewni czy ten mandat był zasadny. Czy można wątpić w rzetelność słowackiej policji drogowej?
A tutaj ciekawy artykuł nt słowackich przepisów drogowych. I taryfikator.
http://motopodhale.info/mandaty-na-slowacji-na-rok-2016-plac-i-placz/
-
By marionen
No takiego numeru się po kim jak po kim nie spodziewałem. We Włoszech to w ogóle nie do pomyślenia!
To nie prima aprilis. Grzywna w wysokości 2000 euro grozi za złamanie nocnego zakazu chodzenia w butach narciarskich, który wprowadziła w tym sezonie narciarska stolica imprez Ischgl. Obostrzenia obowiązują w okresie od 20 listopada do 5 maja w godzinach 20:00-6:00. W tym czasie zabronione jest także przenoszenie sprzętu narciarskiego.
Jak informują władze gminy Ischgl w specjalnym liście do turystów odwiedzających miejscowość, celem wprowadzenia nowych regulacji jest zmniejszenie niebezpieczeństwa urazów wśród miłośników apres-ski oraz ograniczenie hałasu wywoływanego stukaniem twardych butów o płyty chodnikowe i asfalt.
Przepisy w niektórych uzasadnionych sytuacjach dopuszczają spacerowanie po nocy w butach narciarskich. Każdy przypadek ma być oceniany indywidualnie przez stróżów prawa. Każdy gość wyposażony w sprzęt narciarski będzie mógł na przykład udać się najkrótszą możliwą drogą z lokalu do czekającej taksówki lub skibusa - ale odległość między drzwiami lokalu a pojazdem nie może być większa niz 10m!
Jak można było się spodziewać nowe przepisy nie spotkały się ze zbyt pozytywnym przyjęciem narciarskiej społeczności. Pod postem na profilu Ischgl na Facebooku z informacją o zakazie pojawiło się sporo negatywnych komentarzy. Ale pojawiły się tam także głosy pochwalające kierunek zmian. Ich autorzy uważają, że warto nieco ograniczyć hałas powodowany przez narciarzy wracających z wieczornego imprezowania.
Ischgl należy do czołówki najbardziej imprezowych miejscówek w Alpach. Słynie z hucznych imprez rozpoczynających się popołudniu i trwających do nocy. Dla wielu miłośników apres-ski to największa zaleta tego ośrodka narciarskiego – oczywiście poza bajecznym terenem narciarskim umożliwiającym szusowanie zarówno po trasach w Austrii, jak i Szwajcarii.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Recommended Posts