Jeeb Napisano 21 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2024 27 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Pewnie wzięli śnieg na inne trasy. Pytanie: - Czy takie trasy powinny być czynne??? (z kamery i nie dotyczy tylko Szczyrku): w czasach kiedy jeszcze jeździłem do Szczyrku takie warunki uznawaliśmy za zupełnie przyzwoite 3 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 21 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2024 6 godzin temu, Lexi napisał: To by klęska dla stacji była...przede wszystkim wizerunkowa (nie mówiąc o wtopionych środkach). To prawda byłaby to wielka klęska. Eliminacje o godzinie 9 (może będzie warun jeszcze jako tako), natomiast ciężko mi sobie wyobrazić decydujące finały w godzinach 13-14:30 przy tych temperaturach.... Podgląd live, trybuny przy mecie stoją. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekesz Napisano 21 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2024 2 hours ago, pawelb91 said: To prawda byłaby to wielka klęska. Eliminacje o godzinie 9 (może będzie warun jeszcze jako tako), natomiast ciężko mi sobie wyobrazić decydujące finały w godzinach 13-14:30 przy tych temperaturach.... To może zamienić to miejscami - zacząć od finałów, a eliminacje zostawić na koniec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekesz Napisano 21 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2024 7 hours ago, Stusi said: A jak wygląda trasa nr 1? Bo wg strony niby jest otwarta, czyli teoretycznie da się zjechać do gondoli. 7 hours ago, Jeeb said: jaki ma sens to zaoranie ? Na 3-ce były już znaczne przewężenia i wytopy wyżej, co nie występuje na 1-ce, więc uznali że zabiorą śnieg stąd z 3-ki, żeby dołożyć na ostatni wspólny fragment 1,3, czyli dojazd do gondoli i utrzymać 1-kę. Jedynka cały czas otwarta na całej szerokości. Od góry do pierwszego minięcia z gondolą warunki bardzo dobre. Od tego miejsca śnieg "brązowy", przemieszany z kamieniami, ale jest go jeszcze dużo (tzn. śniegu i kamieni). Tak że polecam żużlówki. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 21 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2024 Wisła- Siglany Pojeżdżone wieczorową porą w przyzwoitych warunkach i grupie innych inaczej 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 21 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2024 2 godziny temu, marekesz napisał: polecam żużlówki. Podoba mi się pojęcie <żużlówki>. Nie wiem, niegdyś typowo szczyrkowskie, teraz się rozszerza. Ale - przypuszczam - w Alpach nieznane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 21 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2024 1 godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Podoba mi się pojęcie <żużlówki>. Nie wiem, niegdyś typowo szczyrkowskie, teraz się rozszerza. Ale - przypuszczam - w Alpach nieznane. Tak, bo w Alpach używa się szutrówki... 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemo_narciarz Napisano 21 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2024 1 godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Podoba mi się pojęcie <żużlówki>. Nie wiem, niegdyś typowo szczyrkowskie, teraz się rozszerza. Ale - przypuszczam - w Alpach nieznane. W nogach śpisz:) nie ma co cwaniakować. Nie chcesz, siedź w domu. Ale po co krytykować? Jest jak jest. Ja lubię ciapę jak jest pasek 2-3m to znaczy że da się zjechać w dobrych warunkach. Tylko trzeba chcieć i umieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 21 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2024 2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: przypuszczam - w Alpach nieznane. potwierdzam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty 2024 Karpacz Kopa na FB wrzuciła starą, sprawdzoną metodę wywoływania opadów śniegu -> modlitwa narciarza o śnieg: 5 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 2 godziny temu, grimson napisał: Karpacz Kopa na FB wrzuciła starą, sprawdzoną metodę wywoływania opadów śniegu -> modlitwa narciarza o śnieg: To teraz rozumiem, skąd nazwa Svaty Petr w Szpindlu... 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 Dzień dobry 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 6 minut temu, marcinn napisał: Dzień dobry a gzie to taka piękna stroma góra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 6 minut temu, Jeeb napisał: a gzie to taka piękna stroma góra ? Soszów jeszcze dycha 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 14 godzin temu, przemo_narciarz napisał: W nogach śpisz:) nie ma co cwaniakować. Nie chcesz, siedź w domu. Ale po co krytykować? Jest jak jest. Ja lubię ciapę jak jest pasek 2-3m to znaczy że da się zjechać w dobrych warunkach. Tylko trzeba chcieć i umieć. Kolega mnie nie lubi, nie poradzę. Krytykuję, bo jest co. Z całą stanowczością uważam, że tego typu trasy nie powinny być powszechnie otwarte (i charakterystyczne - kiedyś nie były). Ktoś chce na własną odpowiedzialność na skitury, proszę. Ale nie powinno się tam wpuszczać powszechnego tłumu narciarzy, w tym dzieci, nadto kto zapłaci za zniszczone narty??? Macie inne zdanie? Proszę bardzo. Ale pozwólcie mi zachować moje. Dołączam aktualny widok z oficjalnej kamery, to nie są nawet zdjęcia specjalnie zrobione na użytek tezy, po prostu odpalam kamery i co widzę??? 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 4 godziny temu, marcinn napisał: Dzień dobry Marcinn! Nie spotkamy się w tym sezonie na Czantorii, ja wcześniej nie dałem rady (obowiązki instruktorskie i podobne), a od ponad tygodnia stacja zamknięta i już się nie otworzy. Planowałem urlop 2 dni, ale już się nie uda. Osobny wątek to informacja, że mój karnet 2 x 2 dni mają w nosie: nie ma mowy ani o prolongacie na przyszły sezon, ani o zwrocie pieniędzy. Nawet nie chciałem zwrotu, ale mogli przedłużyć... Raczej nie odpuszczę tego karnetu, jak trzeba to wydam i 1000 zł do tych 160 zł, aby bez walki nie oddam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 4 godziny temu, marcinn napisał: Soszów jeszcze dycha Soszów, Klepki, Siglany, Czarny Groń, Słotwiny, Białka, może Złoty Groń - tam mają (jeszcze) naprawdę spory zapas. Powinni przetwać jeszcze tydzień, a potem ochłodzenie. Przynajmniej prognozy (do tej pory zawodne) tak mówią. Osobną kwestią są temperatury w trakcie dnia narciarskiego - dość wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 12 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Z całą stanowczością uważam, że tego typu trasy nie powinny być powszechnie otwarte (i charakterystyczne - kiedyś nie były). Oj, tu bym się kłócił - kiedyś na takich trasa warunki oznaczano jako "trudne" (a "bardzo trudne" były wtedy, gdy śnieg leżał tylko po bokach - po 2m do zsunięcia się, a po środku nie było go wcale). 14 godzin temu, grimson napisał: Karpacz Kopa na FB wrzuciła starą, sprawdzoną metodę wywoływania opadów śniegu -> modlitwa narciarza o śnieg: No i chyba poskutkowało - od kilku dni pada mniej więcej od wysokości Jana. Górną część trasy Z Kopy już ładnie przysypało, ale wciąż widoczna jest ziemia na odcinku nad talerzykiem. Myślę, że jest szansa w marcu lub kwietniu. Pamiętam, że w tych miesiącach są trochę większe różnice w temperaturze między dniem a nocą, a także między wysokościami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_ts Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 10 minutes ago, Narciarz ze Śląska said: Kolega mnie nie lubi, nie poradzę. Krytykuję, bo jest co. Z całą stanowczością uważam, że tego typu trasy nie powinny być powszechnie otwarte (i charakterystyczne - kiedyś nie były). Ktoś chce na własną odpowiedzialność na skitury, proszę. Ale nie powinno się tam wpuszczać powszechnego tłumu narciarzy, w tym dzieci, nadto kto zapłaci za zniszczone narty??? Macie inne zdanie? Proszę bardzo. Ale pozwólcie mi zachować moje. Dołączam aktualny widok z oficjalnej kamery, to nie są nawet zdjęcia specjalnie zrobione na użytek tezy, po prostu odpalam kamery i co widzę??? To jest igranie ze zdrowiem, trasa zjazdowa na koniec dnia jeszcze może ujdzie dla w miarę sprawnych narciarzy, kto nie czuje się na siłach jedzie krzesłem. No ale są jeszcze ferie więc nie zamykamy, klient łyknie bo nie ma alternatywy (wyjazd zagraniczny to czas dojazdu i koszty) to samo było w styczniu w zeszłym roku. CG zmieniła ustawienia kamer kilka dni temu, by nie było widać tragicznej sytuacji na dole 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 2 minuty temu, pawel_ts napisał: To jest igranie ze zdrowiem To właśnie przede wszystkim miałem na mysli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 (edytowane) 15 godzin temu, przemo_narciarz napisał: W nogach śpisz:) nie ma co cwaniakować. Nie chcesz, siedź w domu. Ale po co krytykować? Jest jak jest. Ja lubię ciapę jak jest pasek 2-3m to znaczy że da się zjechać w dobrych warunkach. Tylko trzeba chcieć i umieć. Potwierdzam. Np kolorystycznie i kamerowo to wygląda słabo a w praktyce źle nie jest. Zero kamieni. Nie dla pursytów. Mala Upa kilka dni temu. Edytowane 22 Luty 2024 przez sstar 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 14 minut temu, pawel_ts napisał: CG zmieniła ustawienia kamer kilka dni temu, by nie było widać tragicznej sytuacji na dole Czyli kolejne akcje podobne do tych roku temu gdy wyłączyli kamery na swojej stronie. Wszystkim odradzam i będę odradzał ten kierunek, za takie praktyki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sstar Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 1 minutę temu, pawelb91 napisał: Czyli kolejne akcje podobne do tych roku temu gdy wyłączyli kamery na swojej stronie. Wszystkim odradzam i będę odradzał ten kierunek, za takie praktyki. Ja bym się nie zniechęcał. Choć rozumiem też tych co zostaną w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 Byłem dziś zobaczyć jak dogorywa Kasina... rano nawet nienajgorzej (zdjęcia są z rana)... a potem... potem nart było szkoda. 9 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tresor Napisano 22 Luty 2024 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2024 W tamtym roku Kasina zamknęła się dosyć niespodziewanie dzień po mojej ostatniej wizycie gdzieś około 20 marca. Śniegu mieli jeszcze w cholerę, ale nie było komu jeździć. A ubiegły rok, to nie była przecież sroga zima. Styczeń był o wiele cieplejszy niż w tym roku, luty również ciepły. Jednak skoro tegoroczny luty idzie na historyczny rekord, to jest pogrom. A cały kolejny tydzień i najbliższy weekend na południu PL powyżej 10C i to momentami dobrze powyżej. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi