Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Polska - warunki narciarskie 24/25

pawelb91

Rekomendowane odpowiedzi

Słotwiny Arena. Wielkiego wyboru nie było, a vouchery trzeba wykorzystać więc padło dzisiaj na pingwina. Warunki bardzo przyzwoite, śnieg przetworzony, ale stok fajnie i długo trzymał. Sniegu mają dużo, nie ma mowy o żadnych przecierkach. Udało się trafić na testy Atomica i Salomona, więc pogoniłem trochę na X9s i na Addict. Te pierwsze super, już kolejny raz mam okazję pojeździć na X9 i chodzą za mną te narty, ale cena nowych powala, a używki najczęściej widuję w strasznym stanie. Poza tym i tak buty są pierwsze w kolejce zakupowej 🙂 

Kolejki jak na sobotę i początek ferii warszawskich dosyć umiarkowane. Ze dwa razy staliśmy około 10 minut, ale przeważnie dało się dotrzeć do kanapy w okolicach pięciu minut.

20250201_110502.jpg

20250201_112555.jpg

Edytowane przez wolcjusz
  • Like 14
  • Thanks 1

11 minut temu, Lexi napisał:

..czyli te drugie Ci d.. nie urwały?

Nie było wersji Addict pro (tzn była, ale ktoś akurat jeździł, poza tym jakiś króciak sto sześciesiąt-cośtam więc i tak poza moim zakresem zainteresowań. Ponieważ ogólnie wybór nart był dosyć umiarkowany to stwierdziłem że co mi szkodzi, zaryzykuję te Addicty w długości 177. Jadą całkiem przyjemnie, ale allround jak allround, w zestawieniu z X9s wydały mi się trochę za bardzo papierowe. Po części to pewnie przez dźwięk jaki wydają, bardzo "plastikowy" (podobnie jak wszystkie Kastle, ale one z powodu tych plastikowych okienek).

Co do Atomica to ciekaw jestem bardzo różnicy pomiędzy X9S i X9RS. Na tych drugich nie miałem okazji pojeździć i nie wiem na ile ta różnica płyty i wiązań zmienia odczucie z jazdy.

Edytowane przez wolcjusz
  • Thanks 1

4 minuty temu, wolcjusz napisał:

po części to pewnie przez dźwięk jaki wydają, bardzo "plastikowy" (podobnie jak wszystkie Kastle, ale one z powodu tych plastikowych okienek).

Też czytałem że wydają.. wszyscy którzy czytali Tomka K tak twierdzą.. nawet dzwoniłem do wytwórni co z tym jest - podobno to taki system jest że jak ktoś kaleczy to narta jęczy z rozpaczy.. ;D

...oczywiście żart ale szczerze powiem że na 4 pary różnych moich Kastli żadna nie śpiewa... wiem...PESEL.. może to głuchota..;)

Pozdrawiam 

• Like 1

Ja Tomka K. raczej oglądam na youtube niż czytam, ale wrażenia audio to mam akurat własne z testów RX12 GS i żadnych uprzedzeń w tym temacie wcześniej nie miałem. I z tym jękiem rozpaczy to może być coś na rzeczy, bo moja technika pozostawia wiele do życzenia 🙂 Dlatego wolę X9 bez tego systemu, dopóki nie widzę się na nagraniu to wydaje mi się że jest dobrze 😉

Edytowane przez wolcjusz
  • Like 2

Wierchomla aktualnie. Tutaj też bez kolejek. Warunki jak wszędzie: świeży śnieg z armatek na betonowej warstwie pod spodem. Trasa główna ma wszystko: lód, odsypy, bryły po ratraku, ślady gąsienic, fajny śnieg. Wszystko! 

A ludzi mało.

Największe obłożenie ma orczyk na stoku Polanki, bo tam warunek jest najlepszy.IMG-20250202-WA0002.thumb.jpg.3ec23d2afea3c1b1e972353335be30ef.jpg

IMG_20250202_103408.thumb.jpg.088c6aff7d9f4a8335b00039f6c82792.jpg

• Like 14

30 minut temu, Lexi napisał:

Ciekaw jestem Jaworzyny.. tam też nie dojechali z Wa-wy?

Na kamerach jako tako, tłoku do wyciągów nie ma, ale na trasach pusto też nie jest.
Oczywiście jeszcze nie wszystko działa...
Coś tam nocami zaczeli dośnieżać, aktualnie w dzień śnieżą połowe szerokości 2A.

Musze w końcu aktywować te 5 dowolnych dni, może od piątku. Czekam aż trochę dośnieżą trasy, i żeby 2A była w całości... (pod koniec miesiąca znowu ją zamkną bo PŚ w Snowboardzie jest 1-2 marca...)
O czarnej 5 to chyba można pomarzyć. W przyszłym sezonie raczej już się nie zdecyduje na ten skipass.

Zrzutekranu(22778).thumb.png.ed8726e64a150c157412a94d1056559b.png

Zrzutekranu(22776).thumb.png.b804843b0c0fbe3a5fd08295f0c4c24a.png

2A

Zrzutekranu(22779).thumb.png.c67fdf47247c756637e55742c9297acd.png

• Like 3

Godzinę temu, pawelb91 napisał:

Musze w końcu aktywować te 5 dowolnych dni, może od piątku.

Właśnie o tym myślę bo kupiliśmy z @marekbtl w przypływie entuzjazmu po takim pakiecie na BF i trza by zacząć tam jeździć puki jest po czym..

• Like 1

2 minuty temu, Lexi napisał:

w przypływie entuzjazmu po takim pakiecie na BF

Mnie też kolejny raz tym złapali... Ale bez działania całości ośrodka już nie kupię w przyszłości. 
Na razie w tym sezonie byłem tam tylko raz na wieczornej jeździe w połowie stycznia.

Szczawnica Palenica w weekend.Jak zawsze żadnych kolejek,gdyby nie uczestnicy zawodów FiS Masters z Polski ,Czech Słowacji i Słowenii byłoby zupełnie pusto,w sobotę zmrożony beton,słońce i w ogóle extra,a w niedzielę miękko,wielkie odsypy cukru,trudno i niebezpiecznie...

• Like 6

2 godziny temu, brachol napisał:

Cześć

jest ktoś może w Czarnej Górze/ Sienna? Patrząc na kamery to tłoku nie ma, ale może nie widać wszystkiego?

pozdro

Też jestem zaskoczony, początek ferii dolnośląskich, weekend, dobre warunki: otwarte 3 czerwone trasy i 1 czarna plus pola narciarskie dla dzieci, patrzyłem kilka razy wczoraj i dzisiaj w różnych godzinach i nie ma tłoku. Kamera z dołu Luxtorpedy nie obejmuje samej kolejki do niej, ale widać kolejkę do talerzyka i ruch na dolnych częściach trasy B i A. Zazwyczaj też jak na Efce nie ma zbyt dużej kolejki ( a tą widać z kamerki) to w całym ośrodku też nie ma. W Zieleńcu też patrzyłem i przy Grapie i Gryglówce też bez kolejek, największa tradycyjnie przy W3 pomarańczowej kanapie. Świeradów, Karpacz Kopa też  bez tłumów czyli w całym rejonie Dolnego Ślaska, jak na razie, pod względem ilości narciarzy na stokach nie jest źle. Miałem jechać na ferie dolnośląskie do Krynicy, ale tam na Jaworzynie jeszcze nie wszystko otwarte. Tak że w nadchodzącym tygodniu na pewno znowu CG (to by była 10 wizyta w tym sezonie) i chyba pobliska Dolni Morava.

• Like 3

6 godzin temu, Lexi napisał:

Ciekaw jestem Jaworzyny.. tam też nie dojechali z Wa-wy?

Dopiero jadą. Jechałem dzisiaj sądecką 75 i sznury aut ciągną w obie strony, w kierunku południowym sporo aut na Warszawskich blachach, ruch był znacznie większy niż wczoraj na tej samej trasie. No ale w kierunku północnym też więc może się to jakoś zbalansuje.

• Like 1