Gorol Napisano 20 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń W dniu 17.01.2025 o 23:55, pawelb91 napisał: Roháče Spálená 17.01.2025 W piątek przed feriami wybrałem sie razem z kumplem na Rohace. Wcześniej tam nie byłem. Trochę daleko, 3h w jedną stronę z Nowego Sącza przez Krościenko, Nowy Targ, Chochołów, Orawice. Po drodze spotkany ryś za Orawicami w lesie. Przyjechaliśmy o 9. Sporo ludzi, o 10:30 parking już pełny. W szczytowym momencie dnia do krzesełka kolejki na max 3 minuty. Na trasach ludzie trochę się rozproszyli i ścisku nie było, ale na trasie bliższej niebieskiego krzesełka dużo więcej osób niż na tej drugiej. Na czarnym odcinku w zasadzie pusto, więc głównie był jeżdżony wariant w mapy 3 + 6 i przecinką do niebieskiego krzesełka, faktycznie z rozpędem z czarnej trasy nie ma żadnego problemu z przejazdem do niebieskiego krzesła bo prędkość jest. Warunki dobre, dosyć twardo. Odsypy małe, głównie robiły się na tym stromym dolnym fragmencie na głównej trasie. Wyszło 25 zjazdów z niebieskiego krzesła z przerwą przy górnym bufecie. Ogólnie było dobrze, ale bez jakiś zachwytów. Otoczenie ładne, pogoda dopisała. Generalnie za te pieniądze (39e online, 41e w kasie) to dosyć drogo na to co jest w ofercie. Ale przyjechać, zobaczyć i pojeździć było warto. W tamtych okolicach chętnie bym się kiedys wybrał do Kubinskiej Holi bo wygląda ciekawiej do jazdy, przynajmniej po mapce i zdjęciach... Kubinska fajna ale krzesełka jeżdżą bardzo powolutku, podobnie jak na Cieńkowie w Wiśle. Aby wyjechać do góry musisz użyć dwa krzesełka i oba jeżdżą wolno. Lepiej to już wyjechać do góry i na lewo (patrząc od dołu) są orczyki minimalnie raz tyle szybsze niż krzesełko, to tam można się wyjezdzić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moloo Napisano 20 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń Wreszcie udało mi się wyrwać na Rohace … po tylu latach „prób” pojechałem i ... rozczarowanie. Po tylu dobrych opiniach jakie czytałem to tu to tam myślałem, że ośrodek powali mnie na kolana i będę tam wracał. A tu raptem dwie trasy, które przez jakiś tam odcinek tworzą jedną i krótka czarna tak, żeby nie do końca nie było mega niefajnie. Warunki ogólnie bardzo dobre, choć ciepło – na górze nawet do plus 8 na dole w okolicach 4, śnieg szybko się zdegradował zwłaszcza na ostatniej ściance, ale do 15 spokojnie można było pojeździć. Ludzi może przez godzinę na dłużej stania, ale puszczona stara kanapa, która coś tam dała, ale chyba finalnie jedzie się tak długo jak na niebieskiej się stało i jechało. No i gdzie te 7 km tras ??? – chyba tylko na papierze. Ogólnie, niespodziewany na szybko wyjazd w słoneczku, za wcale nie duże pieniądze, ale już tam raczej nie wrócę – nawet kartę oddałem. No chyba, że w kwietniu – maju na wiosenne narty, ale nie wiem czy dotrwa, bo śniegu jak na lekarstwo. 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 20 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń Dziś znowu Łomnica i słoneczko przez cały dzień 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Repost postu z wczoraj, pomyliłem wątki. Wczoraj Łomnica. Na dole mgła, na górze słońce. Warunki dobre, niestety nie chodził wyciąg na Siodło. Powinni zrobić tam naśnieżanie. Dziś Szczyrbskie Pleso. Najpierw pochmurnie, później słonecznie. Wszystkie trasy czynne, warunki bardzo dobre. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Dziś znów byłem w Łomnicy. Rano było pochmurnie, później się rozpogodziło. Warunki dobre, ale śnieg gorszy niż wczoraj w Szczyrbskim. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 44 minuty temu, Hextor napisał: Dziś znów byłem w Łomnicy. Rano było pochmurnie, później się rozpogodziło. Warunki dobre, ale śnieg gorszy niż wczoraj w Szczyrbskim. Ciekawe kiedy ruszy Sedlo, były już takie sezony gdy działo dopiero w połowie marca... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hextor Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Ciekawe, na pierwszy rzut oka niewiele brakuje. Widziałem sporo skiturowcow co zjeżdżalni stamtąd. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 24 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń Godzinę temu, Hextor napisał: Ciekawe, na pierwszy rzut oka niewiele brakuje. Widziałem sporo skiturowcow co zjeżdżalni stamtąd. Ci skiturowcy piszę że śniegu jest mało, najgorszy sezon w Tatrach Wysokich od dawna. Skopiowane z FB: "Dzisiejsze warunki śniegowe na Tatrzańskiej Łomnicy. Da się wyjść na Sedlo i na Francuską Mulde. Zjazd z Sedla najlepszy pod płotkami. Niżej próbowali coś robić ratrakiem ale im nie wyszło. Schody takie że strach jechać. Na Muldzie duzo przyjemniej i to od samej góry Łomnickiej Wieży. Ale to zjazd dla szutrówek a nie nowych nart. Trochę łatania sluzgu będzie. Górą było do 10/15 świeżego na podkładzie. No i słońce a niżej od Plesa turbo mgła." Chyba wypada napisać, foto Marcin Deja: 16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń Dzisiaj z wizytą u sąsiadów w Bahledovej. Temperatura z rana lekko na minusie. Śnieg mocno przetworzony sypki, stoki dosyć szybko rozkopane. Jak na złość Tatry pięknie widoczne przez całą drogę od Nowego Targu tutaj są zakryte chmurami które przewalają się z jednej strony górki. Za to widok na stronę Pienin przyjemny. Trochę wieje ale głównie na wyciągach, na trasach tego nie czuć i wiatr nie przeszkadza. Tłumów i kolejek brak, jazda super. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 25 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń A jednak słońce okazało się łaskawe 😀 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń W piątek 24.01 wybrałem się do Bachledki. Warunki bardzo dobre rano lekki mróz, mgła i 2cm świeżego śniegu. Tuż przed południem pokazało się słońce i na niektórych trasach zrobiło się miękko. Ludzi umiarkowanie dużo jednak bez kolejek po południu otworzyli trasę nr.7 gdzie wcześniej odbywały się treningi i warunki tam były do samego końca wyśmienite. Polecam 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolcjusz Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń Czekaj, to siódemka jest w ogóle dostępna dla zwykłych śmiertelników? Nie próbowałem tam wbijać w sobotę, bo oznaczenia na siatkach jednoznacznie sugerowały że stok jest dostępny wyłącznie dla klubów i zawodników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek Napisano 27 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 41 minut temu, wolcjusz napisał: Czekaj, to siódemka jest w ogóle dostępna dla zwykłych śmiertelników? Nie próbowałem tam wbijać w sobotę, bo oznaczenia na siatkach jednoznacznie sugerowały że stok jest dostępny wyłącznie dla klubów i zawodników. Tak samo było w piątek ale popołudniu zniknęły oznaczenia i każdy mógł zjechać. Sam się nie spodziewałem więc miła niespodzianka była. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 28 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń W dniu 20.01.2025 o 08:22, Gorol napisał: Kubinska fajna ale krzesełka jeżdżą bardzo powolutku, podobnie jak na Cieńkowie w Wiśle. Aby wyjechać do góry musisz użyć dwa krzesełka i oba jeżdżą wolno. Lepiej to już wyjechać do góry i na lewo (patrząc od dołu) są orczyki minimalnie raz tyle szybsze niż krzesełko, to tam można się wyjezdzić. Pomy jeżdżą 5 m/s, krzesła 2,5 m/s. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 28 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 17 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał: Pomy jeżdżą 5 m/s, krzesła 2,5 m/s. Wyczepiany orczyk Tatrapomy to złota konstrukcja XX wieku. Szybka i wygodna (profilowana rura). Oddziela też narciarzy od narciarzy przypadkowych. 4 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 28 Styczeń Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 5 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Pomy jeżdżą 5 m/s, krzesła 2,5 m/s. Z tym 5m/s to lekka przesada, ale jest niewiele mniej. Niektóre pomy są poprowadzone równolegle do wyprzęganych krzeseł i jeżdżą jednak ciut wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty Meander teraz. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty (edytowane) Dojechaliśmy, odrobinę z przygodami ale jesteśmy. Trasy zrobione poprawnie, trasa za laskiem, łączniki itp. Ludzi mało ale narty, a zwłaszcza deski niosły ich w cały świat (lub okoliczny las). Pogoda - istna lampa. Trasa za laskiem. Raz jeszcze. Na dole. Łącznice Ludzi bardzo mało lub bardzo mało. Stok trzymał się do końca dnia. c.d.n. Edytowane 1 Luty przez moruniek 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 38 minut temu, moruniek napisał: Pogoda - istna lampa. a w nocy jest chociaż przymrozek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 5 minut temu, Jeeb napisał: a w nocy jest chociaż przymrozek ? -7 i idzie mróz 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ratrak Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 45 minut temu, moruniek napisał: -7 i idzie mróz To gdzie są ci ludzie, w feryjny weekend? 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 1 Luty Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty Makovica - Nižná Polianka 01.02.2025 Wybierałem się tam od 3 sezonów i wreszcie dotarłem. Zapomniana północno-wschodnia część Słowacji, gdzie czas się zatrzymał. Trochę jak w Polsce 30 lat temu. Nie ma tu w ogóle bramek do wyciągu, a karnet na kartoniku i wpisana godzina do której obowiązuje. Co jakis czas pracownik przy wyciągu prosił o pokazanie celem kontroli. Co prawda lepiej by było trafić podczas zimowej aury, bo trochę tak dziwnie jeździć na białym jęzorze wśród zieleni i szarości po horyzont... Rano -2 st., po 13 godzinie +5 st. Stok przygotowany bardzo równo, ale bardzo betonowo na całości, warstwa śniegu dosyć gruba, podają 30-40cm, żadnych przetarć nie ma. Stok 900m, przewyższenie 186m. Szybki talerzyk Tatrapoma H130, wjazd na góre 4 minuty. Mają na stoku 11 lanc i ratrak. Karnet 4 godziny - 19 euro. Na ostatnie 1,5 godziny jazdy stok lekko puścił na wierzchniej warstwie, tak że narta już sie lepiej zaczepiała. Ludzi niedużo choć chwilami tak przez godzinę robiło się czasem gęściej na stoku, do wyciągu na bieżąco. Stok ogólnie całkiem przyzwoity, można coś sensownie pojeździć. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 2 Luty Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty Meander teraz. Dosypali trochę śniegu w nocy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 2 Luty Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty Dziś ludzi bardzo mało. Warunki trudne. Wczoraj wyratrakowali stok, na to zaczęli intensywnie sypać śnieg. Mają dość wydajny system. Trzeba było jeździć bardzo ostrożnie, co chwila fragment szybkiego i plac hamującego śniegu, szybki i nagle hałda śniegu, niewidoczna przy płaskim świetle. Można było zostać z butów wyrwanym, parę osób ćwiczyło też skoki i loty narciarskie. Gdyby dziś rano ratrak puścili, byłaby bajka a tak ino ostrożna jazda. Info dla @Lexi intensywnie pracują nad trasą orczyka, sporo śniegu tam dosypali ale jeszcze trochę im zostało do zrobienia. Pusto. Dosypali śniegu sporo. Trasa orczyka w przygotowaniu. Nadal pusto. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 3 Luty Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty Meander teraz. Dziś wyliczane ale miękko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi