Tytus Atomicus Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 19 hours ago, leitner said: Śnieg utrzymuje się w Warszawie nadzwyczaj długo. W związku z czym trzeba było wczoraj zostać w pracy po godzinach i dziś z rana skoczyć do Powsina (czyli południe miasta) na biegówki. W miejskiej wypożyczalni koszt wynajęcia sprzętu to tylko 30 zł (cena na cały dzień). W nocy spadło 2-3 cm świeżego śniegu. Dzięki temu jakkolwiek dało się biegać, choć podłoże było niestety fatalne. Zlodzony śnieg lub sam lód, niestety bardzo nierówno. Dawno nie wywaliłem się tyle razy co dziś w ciągu 1,5h. Fakt faktem ogromnym plusem biegania o 9 rano w lesie są pustki i ta niesamowita cisza, której tak bardzo brakuje w mieście. Ano właśnie. W Warszawie i okolicach sezon narciarski trwa od Sylwestra. Ja mam za sobą ponad 20 wypadów na biegówki. Dzisiaj po północy zdobywałem Morskie Oko. Nawet kontrolnie wszedłem na taflę stawu. Obyło się bez wywrotek, ale przy zjazdach trzeba uważać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty PKL Jaworzyna Czy czarna trasa nr 5 w tym sezonie wystartuje? 🖤 To chyba najczęściej padające w komentarzach pytanie dlatego zasługujecie, by wyjaśnić to raz na zawsze. 💪 Naszą pełną oficjalną odpowiedź znajdziecie poniżej. Nim ją przeczytajcie, nie zapomnijcie napisać w komentarzu, czy dla Was także "5" jest kultowa? 😍 🔥 Tak. Wystartuje. Punktualnie o 10:00 w dn. 19.02. 🥳 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 36 minut temu, ZdolnyŚlązak napisał: PKL Jaworzyna Czy czarna trasa nr 5 w tym sezonie wystartuje? 🖤 To chyba najczęściej padające w komentarzach pytanie dlatego zasługujecie, by wyjaśnić to raz na zawsze. 💪 Naszą pełną oficjalną odpowiedź znajdziecie poniżej. Nim ją przeczytajcie, nie zapomnijcie napisać w komentarzu, czy dla Was także "5" jest kultowa? 😍 🔥 Tak. Wystartuje. Punktualnie o 10:00 w dn. 19.02. 🥳 No to sprawdzamy w weekend Ps. od piątku zamykają 2A - przygotowanie do pucharu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty Wisła-Nowa Osada warunki na nocnej bardzo dobre.Snieg dziś sypał praktycznie cały czas a i ludzi troszkę było.Pare foci 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobrat Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 3 godziny temu, ZdolnyŚlązak napisał: PKL Jaworzyna Czy czarna trasa nr 5 w tym sezonie wystartuje? 🖤 To chyba najczęściej padające w komentarzach pytanie dlatego zasługujecie, by wyjaśnić to raz na zawsze. 💪 Naszą pełną oficjalną odpowiedź znajdziecie poniżej. Nim ją przeczytajcie, nie zapomnijcie napisać w komentarzu, czy dla Was także "5" jest kultowa? 😍 🔥 Tak. Wystartuje. Punktualnie o 10:00 w dn. 19.02. 🥳 Dzisiaj od rana przygotowywali. Myślałem że dopiero na weekend ruszą. Zdjęcie 5 z rana. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 18 Luty Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 3 godziny temu, sebek napisał: No to sprawdzamy w weekend Ps. od piątku zamykają 2A - przygotowanie do pucharu. Ci to mają szczęście z tym Pucharem Świata. Będzie jakieś +10 albo lepiej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 6 godzin temu, Jusik2002 napisał: Ci to mają szczęście z tym Pucharem Świata. Będzie jakieś +10 albo lepiej..... ...i ponownie zniknie cały zapas soli ze sklepów w promieniu 200km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty Dzień dobry….będzie cudnie 12 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 36 minut temu, Lexi napisał: Dzień dobry….będzie cudnie na Twoje powitanie 3 maszyny wyjechały, co to za destynacja? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorol Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 41 minut temu, Lexi napisał: Dzień dobry….będzie cudnie Lexi ja Cię szanuję ale mógł byś być trochę konkretniejszy ? Takie dzień dobry mi nic nie daje 😁, wystarczy napisać gdzie to jest. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 13 minut temu, Gorol napisał: Lexi ja Cię szanuję ale mógł byś być trochę konkretniejszy ? Takie dzień dobry mi nic nie daje 😁, wystarczy napisać gdzie to jest. Buduje napięcie 😃 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 22 minuty temu, Gorol napisał: Lexi ja Cię szanuję ale mógł byś być trochę konkretniejszy ? Takie dzień dobry mi nic nie daje 😁, wystarczy napisać gdzie to jest. Buduje napięcie 😃 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorol Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty Mosorny Groń ? Nigdy tam nie jeździłem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty Dzień dobry Szczyrk! 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty Zdecydowanie ferie śląskie nie są najlepszym terminem do odwiedzenia Szczyrku. Wiedziałem o tym już wcześniej, ale przyciągnęła mnie Golgota i FIS czynny w całości. Korek do Szczyrku był tak tragiczny, że z Buczkowic pod Skrzyczne wjeżdżałem prawie 40 minut. Na dzień dobry przywitała mnie dość duża kolejka i słaba organizacja wejścia na dolne krzesło na Skrzyczne, czyli tylko 2 czynne bramki do odbicia karnetów i wątpliwe warunki śniegowe na dojściu. Ale no dobra, udało się wsiąść i jadę do góry w kierunku celu - Soliska. Mijając kanapę na Zbójnicka Kopę już pewnym było że będzie to trudny dzień, bo takich kolejek o 10 to jeszcze tam nie widziałem. 4 do Soliska już wtedy na dolnym odcinku zmuldzona, ale w końcu udaje się dostać na Wierch Pośredni. Pierwszy zjazd 8 i 10, ścianka przed wjazdem już w stanie conajmniej średnim, więc pozostaje jedyna opcja - Golgota. Na szczęście 11 ratowała honor ośrodka i dawała przyjemność z jazdy bez muld. Było w większości dość twardo, a pod koniec wręcz lodowo, ale może właśnie to ratowało Golgotę przed osobami z małymi umiejętnościami. Gdy czas oczekiwania do krzesła dobił 15 minut stwierdziłem, że czas zaliczyć FIS. Przedostanie się do COSu wymagało aż 50 minut, przez ogromną kolejkę do kanapy na Halę. Swoją drogą nie rozumiem fenomenu aż takiej popularności żółtej kanapy, która przynajmniej dla mnie ma znacznie mniej przyjemne trasy niż kanapa niebieska. Kolejka do talerzyka na Małe Skrzyczne była tak długa, że odpuściłem wjazd i odrazu pojechałem na Skrzyczne. Liczyłem że będzie tam trochę mniej ludzi, w końcu jedyną czynną trasą do dołu jest FIS. No niestety myliłem się, kolejki były duże do każdej kanapy. Wtedy też awarii uległ talerzyk na Dolinach. Swoją drogą zastąpienie orczyka na szczyt 6 osobową kanapą zachęciło wiele osób do zjeżdżania FISem, przez co jeździ, a w zasadzie zsuwa się nim znacznie więcej osób niż w czasach orczyka. Szkoda, bo trasa znacznie szybciej się degraduje, a na ściankach co chwilę ktoś leży po upadku. Kanion trzymał się dobrze bardzo długo, jednak kolejki do dolnej kanapy miałem wrażenie że tylko rosły, więc o 14 odpuściłem, bo niewiele przyjemności sprawia mi stanie 25 minut w kolejce. Czy było warto? Hmm, zdecydowanie nie był to mój najlepszy dzień na nartach, jednak poranny zjazd Golgotą zdecydowanie był bardzo przyjemny. Pocieszam się tym że patrząc w prognozy mogą to być ostatnie dni z Kanionem jak i czynną 11. 9 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 19 Luty Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty A tak wyglądało to o 11.30 na Solisku… 2 2 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZdolnyŚlązak Napisano 20 Luty Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty Szrenica 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkos Napisano 20 Luty Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 16 godzin temu, Mops napisał: Zdecydowanie ferie śląskie nie są najlepszym terminem do odwiedzenia Szczyrku. Czy był ktoś z Was w ostatnich dniach na BSA? W styczniu było pusto ale jak jest w ferie śląskie? Zastanawiam się czy warto tam pojechać dzisiaj na wieczorną albo jutro rano pośmigać jeszcze przed ociepleniem. We wtorek byłem na Czantorii i choć ludzi na stoku było odczuwalnie więcej, to na krzesełko wchodziło się na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 20 Luty Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty Piękny dzień na Jaworzynie się zapowiada 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 20 Luty Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 1 godzinę temu, ZdolnyŚlązak napisał: Szrenica pięknie. nie spodziewałem się, że pod Karkonoszem jest aż tyle śniegu. daj potem znać, jaki warun na Loli 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek Napisano 20 Luty Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 4 godziny temu, Mops napisał: Piękny dzień na Jaworzynie się zapowiada I jak warunki? Trasa 2A zamknięta, można chociaż krzesłem wyjechać czy się nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mops Napisano 20 Luty Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty Pierwszy raz na Jaworzynie i zdecydowanie nie ostatni Na miejscu o 9.10, udało się zaparkować jeszcze na bezpłatnym parkingu odrazu pod gondolą. Pierwszy zjazd i już wiedziałem że to będzie ten dzień. Na trasach jeszcze pusto i świeżo po ratraku. Wtedy też jazda 1 i 6 była czystą przyjemnością. Niestety koło 10.30 kolejka do gondoli zrobiła się długa, więc postanowiłem zwiedzić resztę ośrodka. Trasa 7 to trochę przerost formy nad treścią, rozumiem że trasy do nauki też są potrzebne, ale taka kanapa przydała by się dużo bardziej na 2A zamiast tego wolnego krzesła niż na 7, gdzie wystarczyłby talerzyk. Skoro już przy kanapie na 2A jestem, to po porannym spięciu na linii organizatorzy zawodów - zarządcy ośrodka kanapa została otwarta dla wszystkich narciarzy, dzięki czemu można było się dostać na trasę 2 bez użycia gondoli. Jednak samej trasy 2A nie udostępniono do samego końca dnia. Kolejki do kanap trochę mnie znudziły, więc czas na gwiazdę dnia dzisiejszego - trasę numer 5. Warunki na niej były wyśmienite przez większość dnia. Twardo, ale nie za twardo, a do tego z niewielkimi kolejkami. Na szczęście ścianki szybko eliminowały tych, którzy lekko przecenili swoje umiejętności. Sam talerzyk też raczej wymagający, przez mocne wyrywanie na początek. Mam jednak nadzieję że nie zastąpią go kanapą, bo zniechęcał on wielu do jazdy na tej trasie, dzięki czemu można było pojeździć bez tłumów i muld. Po 14.30 ewakuowałem się z 5, przez zacienienie i powoli tworzące się muldy, co w połączeniu stanowiło mieszankę wymagającą dość dużo ostrożności. Kilka zjazdów po trasie 3 i na sam dół walcząc z muldami na 1. Cały dzień trzymał mróz, więc trasy trzymały się w zadowalającym stanie dość długo. Ich przygotowanie z rana też naprawdę bardzo dobre. Zdecydowanie kiedyś wrócę, ale przy czynnej 5, która dawała dziś ogrom radości z jazdy. 16 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lika Napisano 20 Luty Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2 godziny temu, Mops napisał: Mam jednak nadzieję że nie zastąpią go kanapą, bo zniechęcał on wielu do jazdy na tej trasie, dzięki czemu można było pojeździć bez tłumów i muld. Przy skrzyżowaniu tras leży chyba zdemontowana z "dwójki" infrastruktura kanapy, choć i ja bym bardziej widział ją w miejsce talerzyka przy "jedynce". Nieszczęściem jego jest to, że nie dojeżdża do samego szczytu i słabiej jeżdżący skazani są albo na "czwórkę" do obu kanap lub jedynkę do dolnej stacji gondoli, co po kilku godzinach od otwarcia stanowi dla tej grupy spore wyzwanie przez wszechobecne muldy. Ale dla mnie ośrodek (również pierwsza wizyta) petarda. Dla moich pań ze względów powyższych trochę mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 20 Luty Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty (edytowane) Jaworzyna trasa 2a.Przez tydzień ją polewali wodą i walcowali gąsienicami z myślą o przyszlotygodniowym Pucharze Swiata w snowboardzie.Dziś i jutro puszczono tu Mistrzostwa Polski Masters. Po takiej nawierzchni nawet kultową piątka nie kusiła,bo rzadko można sobie u nas pojeździć po czymś takim... VID-20260220-WA0023.mp4 Edytowane 20 Luty przez lski@interia.pl 15 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DMM Napisano 21 Luty Zgłoszenie Share Napisano 21 Luty Soszów idealnie 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi