MarioJ Napisano Poniedziałek o 17:29 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 17:29 1 godzinę temu, Narciarz ze Śląska napisał: Każdy ma swoje zdanie, ale ja proponuję na tym forum iść do MERITUM: co jest związane z nartami. Jak zaczniemy się kłócić o systemy kaucyjne, służbę zdrowia, albo kto powinien siedzieć: rząd czy opozycja, to nie wrócimy już do narciarstwa. Na razie NIE WIDZĘ żadnych inwestycji w Polskich górach na sezon 2026/2027. Może ktoś coś gdzieś wie??? zima się skończyła, więc wchodzą inne tematy 😉 ja nie zaczynałem 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano Poniedziałek o 17:33 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 17:33 1 godzinę temu, Jeeb napisał: wybacz Mario moją ciekawość ale co kupujesz w 5 L butelkach ? dobra woda, z głębokich pokładów ziemskich 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano Poniedziałek o 17:45 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 17:45 12 minut temu, MarioJ napisał: dobra woda, z głębokich pokładów ziemskich 😉 a nie smakuje plastikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano Poniedziałek o 18:02 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 18:02 15 minut temu, Jeeb napisał: a nie smakuje plastikiem ? a to już jest z twojej strony słabe, kup sobie taką wodę i spróbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano Poniedziałek o 18:25 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 18:25 23 minuty temu, MarioJ napisał: a to już jest z twojej strony słabe, kup sobie taką wodę i spróbuj nie kupuję niczego w plastiku a zwłaszcza wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Poniedziałek o 19:46 Zgłoszenie Share Napisano Poniedziałek o 19:46 8 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał: Nie wiem, jak jest z naśnieżaniem na Kopie i Szrenicy w minionym sezonie Ski Arena Szrenica dośnieżała pierwsze 400m trasy Lolobrygida [początek niedaleko od Szrenicy]. I to mniej więcej na tyle. Dośnieżanie leżącej nie tak daleko czarnej trasy FIS - chyba przed pierwszą prezydenturą Obamy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano Wtorek o 15:06 Zgłoszenie Share Napisano Wtorek o 15:06 23 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Myślę tak 50/50. 50% - bieda, 50% - tak, jest wielu, co jak już, to wybiera zagraniczne, bo "drogo" tu i tam. Niemniej podzielę się świeżym doświadczeniem z Tunezji (wyjazd na plażę, nie na narty) oraz pytaniem taksówkarza: - Gdzie się podziali turyści z Polski, bo w tym roku ich nie ma, a rok temu byli najliczniejsi! Faktycznie nie było! Maciek, nie wiem co wszyscy maja z tą biedą. Ja jej nie widzę. Do Tunezji nie jeżdżą bo są lepsze miejscówki. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano Wtorek o 15:29 Zgłoszenie Share Napisano Wtorek o 15:29 W dniu 8.05.2026 o 10:08, leitner napisał: Nie, to nie jest Bieńkula. To jest miejsce po dawnych orczykach z Czyrnej. Jasno daje to do zrozumienia, że zapowiadana kanapa z Czyrnej nie powstanie już w najbliższych latach (czyli pewnie nigdy). Czyli chyba następuje powoli kres inwestycji TMR. Po połączeniu Szpindla i dokończeniu nowej trasy na Chopoku (przy okazji: jest kilka jej nowych zdjęć na słowackim skiforum), raczej niczego spektakularnego nie należy się już później spodziewać, bo wyczerpują się powoli możliwości. Może jedynie coś tam na dole Łomnicy powstanie i ewentualnie wymiana 2-os. krzesła na Moltallerze. Przejrzałem też wszystkie regionalne strony RDOŚ (Kraków, Katowice, Wrocław), wyszukując wszelkich możliwych fraz związanych z narciarstwem (we wszystkich możliwych przypadkach) - i jedyne, co wciąż się toczy i przekładane jest z miesiąca na miesiąc, to decyzja odnośnie połączenia Białki. Zapytałem też chataGPT czy przepisy pozwalają na przekładanie takich decyzji w nieskończoność - i jak zwykle, trudno to jednoznaczne określić, ale to już sam wnioskodawca musiałby takie odwlekanie zaskarżyć. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 22 godziny temu 20 godzin temu, marekbtl napisał: Maciek, nie wiem co wszyscy maja z tą biedą. Ja jej nie widzę. Do Tunezji nie jeżdżą bo są lepsze miejscówki. pozdro Rok temu 60% turystów - Polacy, w tym roku może 3%. To jest wytłumaczalne lepszymi kierunkami? Jakimi? Dubaj??? Dobra: z diagnozami poczekajmy na lato i dane. Moim zdaniem czuć kryzys w mikroprzedsiębiorsczości: drobne firmy nie prosperują, bo wysokie opłaty (ZUS, zdrowotna), bo koszty ogółem, bo koszty pracy/zatrudnienia. Ale poczekamy na dane i pogadamy za jakiś czas. Bo wrażenia są... jak to wrażenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 22 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 22 godziny temu Szczyrk - sanki letnie, tak to wygląda na nowej mapie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekbtl Napisano 19 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 19 godzin temu 3 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał: Rok temu 60% turystów - Polacy, w tym roku może 3%. To jest wytłumaczalne lepszymi kierunkami? Jakimi? Dubaj??? Dobra: z diagnozami poczekajmy na lato i dane. Moim zdaniem czuć kryzys w mikroprzedsiębiorsczości: drobne firmy nie prosperują, bo wysokie opłaty (ZUS, zdrowotna), bo koszty ogółem, bo koszty pracy/zatrudnienia. Ale poczekamy na dane i pogadamy za jakiś czas. Bo wrażenia są... jak to wrażenia. W 2024 i w 2025 Tunezję odwiedziło 320-325 tys. Polaków (co roku - praktycznie tyle samo), piszesz w momencie kiedy się sezon nie zaczął urlopowy, a jesteśmy dopiero co po 1-szym kwartale. Nie feruj wyroków na podstawie doniesień i przekazów bez pokrycia. W te kierunki (Tunezja, Egipt, Turcja) latają wszyscy szukający budżetowych wczasów, nie tylko mikroprzedsiębiorcy. Paradoksalnie dokręcanie śruby może spowodować wzrost zainteresowania tymi kierunkami, bo Afryka jest tańsza od Europy. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekly Napisano 18 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 18 godzin temu Nie można zapominać o wojnie na bliskim wschodzie. Wzrost cen biletów lotniczych i nie wszyscy czują się komfortowo z wycieczką do Turcji czy Egiptu. Puls Biznesu natomiast ostatnio donosił że wzrost rezerwacji rok do roku odczuwają polskie miejscowości turystyczne. Jedno z drugim raczej związane. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 16 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 16 godzin temu Godzinę temu, wojtekly napisał: Nie można zapominać o wojnie na bliskim wschodzie. Wzrost cen biletów lotniczych i nie wszyscy czują się komfortowo z wycieczką do Turcji czy Egiptu. Puls Biznesu natomiast ostatnio donosił że wzrost rezerwacji rok do roku odczuwają polskie miejscowości turystyczne. Jedno z drugim raczej związane. Ja w mediach widzę co roku coś dokładnie odwrotnego - ubolewanie, że coraz mniej jest zajętych miejsc noclegowych w polskich hotelach i pensjonatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 14 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 14 godzin temu 5 godzin temu, marekbtl napisał: W 2024 i w 2025 Tunezję odwiedziło 320-325 tys. Polaków (co roku - praktycznie tyle samo), piszesz w momencie kiedy się sezon nie zaczął urlopowy, a jesteśmy dopiero co po 1-szym kwartale. Nie feruj wyroków na podstawie doniesień i przekazów bez pokrycia. W te kierunki (Tunezja, Egipt, Turcja) latają wszyscy szukający budżetowych wczasów, nie tylko mikroprzedsiębiorcy. Paradoksalnie dokręcanie śruby może spowodować wzrost zainteresowania tymi kierunkami, bo Afryka jest tańsza od Europy. pozdro Spojrzałem na upadłości firm i konsumentów, które widać na https://krz.ms.gov.pl/ Wybrałem kilka kategorii obwieszczeń związanych z restrukturyzacja i upadłościami, policzyłem liczbę obwieszczeń w okresie jednego tygodnia w tym roku i rok temu. Wynik jest taki że liczba tych obwieszczeń jest bardzo zbliżona. Czyli nic się nie zmieniło ani na plus ani na minus. 05.05.2025 - 09.05.2025 1777 obwieszczeń 04.05.2026 - 08.05.2026 1791 obwieszczeń Kategorie obwieszczeń Postępowanie restrukturyzacyjne Dzień układowy Wniosek restrukturyzacyjny złożony przez dłużnika Postępowanie upadłościowe Wniosek o ogłoszenie upadłości złożony przez dłużnika Ogłoszenie upadłości/oddalenie wniosku (art. 13 p.u.) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekly Napisano 12 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 12 godzin temu 4 hours ago, koliber said: Ja w mediach widzę co roku coś dokładnie odwrotnego - ubolewanie, że coraz mniej jest zajętych miejsc noclegowych w polskich hotelach i pensjonatach. https://www.pb.pl/wakacje-w-kraju-wracaja-do-lask-ceny-sie-nieco-obnizyly-1260772 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 2 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 2 godziny temu 10 godzin temu, wojtekly napisał: https://www.pb.pl/wakacje-w-kraju-wracaja-do-lask-ceny-sie-nieco-obnizyly-1260772 Prawdopodobnie kraj/zagranica wszystko zależy od ceny. Jak jest chwilowy boom (jak teraz z powodu Iranu/USA) to... wszyscy podnoszą ceny. A potem narzekają (np. rok później), że nie ma klientów. Obecny trend pokazuje jednak wzrost elastyczności: jest klient na wakacje w kraju, ceny nie wzrosły. Pożyjemy, zobaczymy. Tak samo jest z nartami. Jak ferie w Szczyrku/Czarnej/Zakopanem mają kogoś kosztować tyle co w Soelden, to wybierze Soelden. Jak będzie 2 x taniej, zostanie w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi