Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, bez względu na różnicę zdań (czy źle, czy dobrze?) uznajmy po 2 wyrokach sądowych (Goryczkowa, Nosal), że

w Zakopanem nic nie powstanie

i możemy przejść dalej:

Co się buduje u nas w kraju, dowiadujemy się od... Słowaków i Czechów | Twój instruktor

• Like 1

11 godzin temu, moruniek napisał:

ON Kotelnica - Białka Tatrzańska.

To Ci @Jeeb definicja nie wyszła. Coś nie umiesz opisywać tych alpejskich ośrodków. 😁

To czego Ci zabrakło ?

"taki w którym mogę pojeździć od grudnia do kwietna z gwarantowanym śniegiem i możliwością mieszkania przy stoku albo max. 15  minut autem albo skibusem"

• Like 1

Wszedłem na forum po paru miesiącach i patrzę, że na topie temat o nowych inwestycjach. Myślę, że fajnie, może coś nowego powstaje w paru miejscach, może jakieś modernizacje, skoro forumowicze kilka stron postów napisali. Jednak k...a nie. Tradycyjne coroczne bicie piany o Kasprowy Wierch. Nawet nie trzeba czytać, bo po samych autorach postów wiadomo, co kto napisze. Zupełnie jakby oglądać niedzielne śniadania z politykami w TV. Wiadomo co powie oszołom z PO, wiadomo co powie oszołom z PiS i Konfy. Że wam się jeszcze nie znudziła dyskusja o jednej górce, która już od lat nie ma żadnego realnego znaczenia w polskim narciarskim świecie. 

A co do tematu. Parę stron temu była ciekawa informacja o Rusin Ski. Fajnie, że demontują tę wolną czwórkę. Cokolwiek szybszego będzie mile widziane. Ja akurat jestem zwolennikiem połączenia z Kaniówką i żałuję, że na razie na to się nie zanosi.

• Haha 1

2 godziny temu, MarioJ napisał:

To Ci @Jeeb definicja nie wyszła. Coś nie umiesz opisywać tych alpejskich ośrodków. 😁

To czego Ci zabrakło ?

"taki w którym mogę pojeździć od grudnia do kwietna z gwarantowanym śniegiem i możliwością mieszkania przy stoku albo max. 15  minut autem albo skibusem"

z tego wynika że w PL jest sporo fajnych ośrodków i po co to jeszcze ten Kasprowy dewastować ?

• Haha 2

22 godziny temu, tresor napisał:

Wszedłem na forum po paru miesiącach i patrzę, że na topie temat o nowych inwestycjach. Myślę, że fajnie, może coś nowego powstaje w paru miejscach, może jakieś modernizacje, skoro forumowicze kilka stron postów napisali. Jednak k...a nie. Tradycyjne coroczne bicie piany o Kasprowy Wierch. Nawet nie trzeba czytać, bo po samych autorach postów wiadomo, co kto napisze. Zupełnie jakby oglądać niedzielne śniadania z politykami w TV. Wiadomo co powie oszołom z PO, wiadomo co powie oszołom z PiS i Konfy. Że wam się jeszcze nie znudziła dyskusja o jednej górce, która już od lat nie ma żadnego realnego znaczenia w polskim narciarskim świecie. 

A co do tematu. Parę stron temu była ciekawa informacja o Rusin Ski. Fajnie, że demontują tę wolną czwórkę. Cokolwiek szybszego będzie mile widziane. Ja akurat jestem zwolennikiem połączenia z Kaniówką i żałuję, że na razie na to się nie zanosi.

Inwestycje realizowane w tym roku w PL:

1) Kolej Harnaś 722 m długości, 170 m różnicy poziomów, 2560 os./h;
2) Rusiński kupił wyciąg z Limanowa Ski - nie wiemy, co z nim zrobi;

3) nienarciarska - kolej w parku chorzowskim cz. III

Zablokowane modernizacje/inwestycje:

1) Goryczkowa - sąd;
2) Nosal - sąd

Inwestycje oczekiwane/czekające:

1) Skalanka - co zrobi i kiedy Pingwin;
2) Brenna Centrum - pojawił się jakiś plan z wyciągiem, nie wiem, co dalej;
3) Sosnówka - był plan z wyciągiem
4) Świeradowiec - tu jest konkret, ma powstać gondola przerażającej długości = ok. 500-600 m!

Edytowane przez Narciarz ze Śląska

2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Inwestycje oczekiwane/czekające:

1) Skalanka - co zrobi i kiedy Pingwin;
2) Brenna Centrum - pojawił się jakiś plan z wyciągiem, nie wiem, co dalej;
3) Sosnówka - był plan z wyciągiem
4) Świeradowiec - tu jest konkret, ma powstać gondola przerażającej długości = ok. 500-600 m!

Oczekiwanych/zapowiadanych to jest pewnie dużo więcej, ale wg mnie prędzej nastąpią zapowiadane zmiany na Kopie i Szrenicy, niż powstanie np. ośrodek w Sosnówce. 

Dla przypomnienia:

- Kopa - jest zgodna na wydłużenie i poszerzenie trasy Euro, wraz z budową 4-os. kanapy

- Szrenica - jest zgoda na poszerzenie i nowe warianty Puchatka, wraz z budową 4-os. kanapy

- Świeradów - jest zgoda na powstanie I etapu projektu "Świeradowiec" (dawne wyciągi Świeradowiec 1 i 2 oraz I odcinek gondoli, dowożącej do nich).

A co do Kasprowego - czemu wzbudza on takie emocje, skoro jest to "jedna górka bez żadnego znaczenia"? No właśnie dlatego.

Jest to jedyna góra o walorach śniegowych i widokowych na poziomie alpejskim (przypomnę, że nasze 2000m to jak alpejskie 2400m, biorąc pod uwagę wysokość granicy lasów). Mamy wspaniałą górę, na której nie trzeba wycinać żadnych lasów, a jedynie wykorzystać istniejące tereny i stworzyć namiastkę takiej "alepejskiej perełki". 

A skoro porównywanie do Alp nie ma sensu, bo nasze Tatry są małe, to czemu niektórym tak nie podoba się porównywanie do naszych sąsiadów? Czeskie Karkonosze, Słowackie Tatry, Niżne Tatry, Mała Fatra, Wielka Fatra - wszystko to Parki Narodowe.

Edytowane przez koliber
  • Like 5

5 godzin temu, koliber napisał:

A skoro porównywanie do Alp nie ma sensu, bo nasze Tatry są małe, to czemu niektórym tak nie podoba się porównywanie do naszych sąsiadów? Czeskie Karkonosze, Słowackie Tatry, Niżne Tatry, Mała Fatra, Wielka Fatra - wszystko to Parki Narodowe.

Bo porównanie PL do Słowacji jest bez sensu. 

Słowacja: 5.5m ludzi, 78% powierzchni Tatr. Do tego inne, całkiem wysokie i rozległe pasma górskie.

Polska: 38m ludzi, 22% powierzchni Tatr.

• Like 3

21 godzin temu, koliber napisał:

- Kopa - jest zgodna na wydłużenie i poszerzenie trasy Euro, wraz z budową 4-os. kanapy

- Szrenica - jest zgoda na poszerzenie i nowe warianty Puchatka, wraz z budową 4-os. kanapy

Spodziewam tu się kłopotów podobnych do Kasprowego - najpierw interwencja Ślusarczyka, potem sąd stwierdzi, że nie ma sensu, bo nie ma naśnieżania, a naśnieżania być nie może, bo to park narodowy.

W ten sposób:
- JAK CHCESZ POJEŹDZIĆ W TATRACH, MASZ SŁOWACJĘ!

- JAK CHCESZ POJEŹDZIĆ W KARKONOSZACH, MASZ CZECHY!

I czego nie rozumiesz?

• Like 1
  • Thanks 2

11 godzin temu, MarioJ napisał:

Kto, kto? Jak to kto? Państwo. Ja się zgadzam żeby z moich podatków zrobić tą kolejkę

Potrzebna jest zgoda na niwelację trasy i dośnieżanie! W Szczyrskim Plesie wycięli las (parę lat temu), trasy są wyrównane, jest naśnieżanie!

W Tatrzańskiej Łomnicy - jw., oprócz Łomnickiego Siodła (brak naśnieżania, duże kamienie, potrzebny 1 m śniegu).

2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Potrzebna jest zgoda na niwelację trasy i dośnieżanie! W Szczyrskim Plesie wycięli las (parę lat temu), trasy są wyrównane, jest naśnieżanie!

W Tatrzańskiej Łomnicy - jw., oprócz Łomnickiego Siodła (brak naśnieżania, duże kamienie, potrzebny 1 m śniegu).

Wydaje mi się, że dzięki osobom z takimi pomysłami jak Ty (niwelacja tras, wycinanie lasu, wyłączanie Kasprowego z obszaru parku itp. ), żadne, nawet najdrobniejsze zmiany na Kasprowym się nie dzieją (drobne dośnieżenie, remont krzesła na Goryczkową i mogłoby być super)

Wiadomo: daj palec to urwie całą rękę. 

Można więc przypisać Ci pokaźne zasługi w obszarze ochrony tatrzańskiej przyrody. 

Brawo Ty! 

• Thanks 1

2 godziny temu, jacekma napisał:

Wydaje mi się, że dzięki osobom z takimi pomysłami jak Ty (niwelacja tras, wycinanie lasu, wyłączanie Kasprowego z obszaru parku itp. ), żadne, nawet najdrobniejsze zmiany na Kasprowym się nie dzieją (drobne dośnieżenie, remont krzesła na Goryczkową i mogłoby być super)

Co rozumiesz przez "remont krzesła na Goryczkowej"? 

24 minuty temu, jacekma napisał:

Czynności które doprowadzą że będzie działać i się  nie rozpadnie (naprawa/wymiana? co konkretnie to nie wiem , nie jestem internetowym ekspertem od wszystkiego)

Najlepiej rozebrać złom i postawić krótki talerzyk z Dolinki pod Zakosy