Bumer Napisano 31 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2013 (edytowane) Janku,przestań Pogoda na parę dni może się sprawdzić,ale co będzie za 2 tyg czy miesiąc to juz nikt nie przewidzi Może okazać się że sezon w Son będzie trwać 30-40 dni i to patrząc nieoptymistycznie ,czego wszystkim życze Nabieram przekonania, że Janek57 obdarzony jest jakimś nadzwyczajnym, niezrozumiałym dla mnie zmysłem. Jak na razie doskonale przepowiedział pogodę na grudzień. Co prawda w zeszłym sezonie okropnie "mijał się z prawdą" snując swe przepowiednie, ale w tym roku, trafia prawie bezbłędnie. Dziwi mnie to, bo jako człek o racjonalnych poglądach, nie za bardzo poważnie traktuję wszystkich jasnowidzów. Muszę przyznać jednak że coś z tym jasnowidzeniem jest na rzeczy. Wczoraj i ja nabyłem te moce. Oglądając wspaniały "obraz" telewizyjny o miłości, przewidziałem nieszczęście młodej dziewczyny, której lusterko się stłukło!:smile: Dziś natomiast te moce gdzieś mi odeszły bo pogody ni zbója nie potrafię przepowiedzieć! Nawet kości me nie dają mi znaków! Znaczy się będzie ciepło?:sorrow: Edytowane 31 Grudzień 2013 przez Bumer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 31 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2013 A może trzeba Janka na stos, to wówczas pogoda wróci do normy:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 31 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2013 Od razu na stos! Nie, może jakieś czary na początek? Jakby co, daję włosy kota i pajęczynę!:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żabuti Napisano 31 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2013 Od razu na stos! Nie, może jakieś czary na początek? Jakby co, daję włosy kota i pajęczynę!:smile: to ja dorzucę skórę jaszczurki i pazury żółwia !!!! :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 31 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2013 A może trzeba Janka na stos, to wówczas pogoda wróci do normy:biggrin: Jonasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozon Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 Dzisiaj w SONie maja sypać. Planowane było uruchomienia naśnieżania na Pośrednim, Golgocie i Suchem. Znowu jest inwersja. Temperatura na Solisku jest o kilka stopni niższa niż na Małym Skrzycznem Na tefałenie mówią ze za tydzień przyjdzie zima, wtedy zaczną śnieżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jodek1 Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 Na tefałenie mówią ze za tydzień przyjdzie zima, wtedy zaczną śnieżyć w przypadku tego ośrodka jestem szczególnie jakoś uprzedzony i zaczynam się bać czy jak już przyjdzie zima to się przypadkiem nie okaże że jest za zimno by śnieżyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 w przypadku tego ośrodka jestem szczególnie jakoś uprzedzony i zaczynam się bać czy jak już przyjdzie zima to się przypadkiem nie okaże że jest za zimno by śnieżyc albo jak przyjdzie zima, to już się nie będzie opłacało śnieżyć, bo zaraz odejdzie :laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek57 Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 albo jak przyjdzie zima, to już się nie będzie opłacało śnieżyć, bo zaraz odejdzie :laughing: Piszecie tak jakby im nie zależało na zarobku. Zobaczcie sobie na stronie SON jakie dzisiaj mają temperatury. Jak w kwietniu to co tu mówić o naśnieżaniu. Co do prezesa SON p. Richtera, to ma on problemy z pamięcią bo parę dni temu stwierdził ,że tak ciepłej zimy nie było od 20 lat. Zima 2006/2007 była cała, do końca lutego a kto liczy marzec do sezonu to końca marca rekordowo ciepła. W połowie stycznia można było w lasach znaleźć podgrzybki. Oby obecna taka nie była ,ale jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 Co do prezesa SON p. Richtera, to ma on problemy z pamięcią bo parę dni temu stwierdził ,że tak ciepłej zimy nie było od 20 lat. Zima 2006/2007 była cała, do końca lutego a kto liczy marzec do sezonu to końca marca rekordowo ciepła. Ale w tych latach pewnie nie był prezesem więc go to nie obchodziło stąd nie pamięta.:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 Ale w tych latach pewnie nie był prezesem więc go to nie obchodziło stąd nie pamięta.:biggrin: janek57 też nie był Prezesem (przynajmniej SONu):tongue:, ale Go to obchodziło to i pamięta:laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 Ale w tych latach pewnie nie był prezesem więc go to nie obchodziło stąd nie pamięta.:biggrin: W SONietak ciepłej zimy nie pamięta, ale w GATcie jak najbardziej. Tam miał nonstop ciepłe zimy i problem ze śniegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojmu Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 janek57 też nie był Prezesem (przynajmniej SONu):tongue:, ale Go to obchodziło to i pamięta:laughing: A bo janek57 to skionlinowy pogodowiec :wink: znaczy prezenter pogody- to taki Zubilewicz, Horczyczak bądź Kret. W SONietak ciepłej zimy nie pamięta, ale w GATcie jak najbardziej. Tam miał nonstop ciepłe zimy i problem ze śniegiem. Jak się ma ciepłe posady to pewnych sytuacji się nie pamięta a dla większości prezes GAT to już nie to samo samo co SON - inna firma. Po za tym klienci (narciarze ) powinni z taką samą obojętnością podejść do SON a wtedy może coś zrozumieją, chociaż jak widzę co robią to chyba nie prędko. Klient teraz jest wymagający i dobre trasy w pewnym czasie już nie wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larino Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 Pytanie do Janka. Powiedz mi jeśli w poprzednich latach zimy zaczynały się tak późno jak w tym roku to jak długo trwały? Miesiąc i po zimie czy mróz trzymał wtedy do kwietnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozon Napisano 8 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2014 Pytanie do Janka. Powiedz mi jeśli w poprzednich latach zimy zaczynały się tak późno jak w tym roku to jak długo trwały? Miesiąc i po zimie czy mróz trzymał wtedy do kwietnia? czytalem wywiad ze specjalista meteorologiem i twierdzi ze w najblizszych latach zimybbeda zaczynaly sie wczesniej ale niekoniecznie konczyly pozniej. tzn jest duze prawdopodobienstwo ze zacznie sie np w polowie stycznia, a niewielkie ze potrwa do kwietnia. Zwiazane jest to ze zmiana wplywu klimatu oceanicznego w miesiacach zimowych kosztem pogody kontynentalnej znad Azji. Wg mnie ma to sens bo widac jak od nasuwaja sie na nas nize z zachodu lub polnocnego zachodu. sorki za znaki, bylo pisane mobilnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 8 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2014 czytalem wywiad ze specjalista meteorologiem i twierdzi ze w najblizszych latach zimybbeda zaczynaly sie wczesniej ale niekoniecznie konczyly pozniej. tzn jest duze prawdopodobienstwo ze zacznie sie np w polowie stycznia, a niewielkie ze potrwa do kwietnia. Zwiazane jest to ze zmiana wplywu klimatu oceanicznego w miesiacach zimowych kosztem pogody kontynentalnej znad Azji. Wg mnie ma to sens bo widac jak od nasuwaja sie na nas nize z zachodu lub polnocnego zachodu. sorki za znaki, bylo pisane mobilnie Proszę Cię...Meteorolodzy mają problem z przewidywaniem pogody na kilka dnia, a co dopiero przewidzieć jakie będą następne zimy...Jesienią słyszałem 2 zupełnie przeciwstawne opinie jaka będzie tegoroczna zima: jedna opinia - zima sroga, mroźna; druga: ciepła, bezśnieżna. To trochę na zasadzie: pogoda bydzie, abo ... nie. Kto trafi ten gość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozon Napisano 8 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2014 Proszę Cię...Meteorolodzy mają problem z przewidywaniem pogody na kilka dnia, a co dopiero przewidzieć jakie będą następne zimy...Jesienią słyszałem 2 zupełnie przeciwstawne opinie jaka będzie tegoroczna zima: jedna opinia - zima sroga, mroźna; druga: ciepła, bezśnieżna. To trochę na zasadzie: pogoda bydzie, abo ... nie. Kto trafi ten gość. Pozdrawiam Mnie jeszcze w szkole uczyli,że latem mamy przewagę klimatu oceanicznego a zimą kontynentalnego. Jeżeli klimatolodzy stwierdzają zmianę tej tendencji to logiczne jest, że będziemy mieć inne zimy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samolotem-na-narty Napisano 8 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2014 oj, oj... Nie ma jak jechać na nartach i tu już się zaczynają dyskusje o klimacie w przyszłym stuleciu i przedziwnej zmianie klimatycznego położenia Polski. Zaraz powiecie że magnetyczne bieguny ziemi się odwracają. :stupid: janek ma racje, było zimno, teraz jest cieplej, a co będzie za rok to można tylko zgadywać, ale statystycznie będzie prawdopodobnie cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larino Napisano 8 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2014 Pamiętam ze w tamtym roku to jeszcze w maju grzałem centralnym ogrzewaniem więc "zima" była długo. Śnieg był na święta wielkanocne chyba. Ale wróćmy do szczyrku. Nie byłem jeszcze na SON nigdy i ciekawi mnie skąd tak dużo negatywnych opinii słyszę. Chodzi o przygotowanie stoku czy po prostu o orczyki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 9 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 ... Ale wróćmy do szczyrku. Nie byłem jeszcze na SON nigdy i ciekawi mnie skąd tak dużo negatywnych opinii słyszę. Chodzi o przygotowanie stoku czy po prostu o orczyki? Ja jestem praktycznie co roku po kilka dni, nieraz dużo więcej... Moim zdaniem te złe opinie są w dużej mierze po prostu nieprawdziwe. Tadek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 9 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 ciekawi mnie skąd tak dużo negatywnych opinii słyszę Może po prostu niektórzy są już zniesmaczeni corocznym obiecywaniem jak to będzie lepiej, ale dopiero za rok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 9 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 Może po prostu niektórzy są już zniesmaczeni corocznym obiecywaniem jak to będzie lepiej, ale dopiero za rok ? To na pewno jest irytujące.... ale skąd biorą się opinie o kiepskim przygotowaniu tras to dalibóg nie wiadomo..... może z przyzwyczajenia do narzekania na SON/GAT, lub od tych co oglądają trasy z okna samochodu w odwiedzając SON w lipcu...... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 9 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 .... ale skąd biorą się opinie o kiepskim przygotowaniu tras to dalibóg nie wiadomo..... Z autopsji Mig12345, z autopsji ... :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig12345 Napisano 9 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 To mamy ją (autopsję ) zdecydowanie rózną... SON -owi można zarzucic wszystkie 7 plag egipskich ale akurat stoki potrafią przygotować (nie pisze o nienaśniezanych do Czyrnej) znacznie lepiej niż na Stozku, Poniwcu czy Cienkowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozon Napisano 9 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 Hmm...W ostatnich dniach lutego w tym roku zdarzył im się dzień w którym nie ratrakowali tras w ogóle. Poprzedniego dnia była odwilż, a w nocy wszytko zamarzło. Ludzie wjeżdżali na Skrzyczeńską i po jednym zjeździe mieli dość. Wielu rezygnowało z jazdy. Trzy sezony temu brakowało w lutym śniegu pod orczykami. Pracownicy, którzy mieli nosić śnieg z lasu siedzieli schowani za reklamami (chyba bmw X1 ) rozpiętymi na slupach kolejki i wypatrywali "zagrożenia" zamiast pracować. Zniszczyłem sprzęt na orczykach. Trasy do Czyrnej często usiane są wielkimi bryłami lodowymi, chyba liczą, że narciarze sami to rozjeżdżą. Niebieska z Małego Skrzycznego przeważnie jest w najtrudniejszym miejscu na górze oblodzona, co dla początkujących jest sporym problemem. Tragedii zwykle nie ma ale ich raczej nie należy chwalić ( jeszcze spoczną na laurach). Trasy wspaniałe. Co do tych obietnic, że będzie lepiej...Jak zobaczę to uwierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi