Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

szew137

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Greg napisał:

A my jesteśmy skazani na Szczyrk i Chopok :)))

Nic. Jeżeli jesteś posiadaczem sezonówki.

I taka odpowiedź od lat towarzyszy ortodoksyjnym posiadaczom sezonówek TMR. Nic nie jest w stanie zakłócić ich szczęścia :) 

Wówczas gdy na tej "Sławnej" sezonówce nie było Alp, to w Alpy było daleko i w Alpach było beee... Jak na karnecie pojawił się Moltek i Ankogel, to jest świetnie i blisko 😮 

Ta ewolucja, to bardzo ciekawe zjawisko ;) 

• Like 4
  • Haha 1
  • Confused 1

7 minut temu, marboru napisał:

I taka odpowiedź od lat towarzyszy ortodoksyjnym posiadaczom sezonówek TMR. Nic nie jest w stanie zakłócić ich szczęścia :) 

Wówczas gdy na tej "Sławnej" sezonówce nie było Alp, to w Alpy było daleko i w Alpach było beee... Jak na karnecie pojawił się Moltek i Ankogel, to jest świetnie i blisko 😮 

Nigdy nie napisałem że Alpy są beee. Nigdy nie miałeś sezonowki więc nie wiesz o czym piszesz.

Daj lepszą opcję, serio.

Moltkiem Słowacy rozwalili system, bo za zenujaco niskie pieniądze oferują świetną ofertę. 

Szczyrk i chopok tylko dopełniają szczęście posiadania😂 

Nie ma sensu znów pokazywać kto ma lepiej, szugeruje skupić się na alternatywach. Niech krytycy uderzą w stół.

Edytowane przez przemo_narciarz
  • Like 2

3 minuty temu, marboru napisał:

@marboru - nie jestem ortodoksyjnym posiadaczem. Kupiłem pierwszy raz w życiu na wiosnę (18marzec) za 69E, z czego byłem kilka razy w Szczyrku, kilka razy na Chopoku (jednodniowe wypady, wyjeżdżam z domu przed 5tą i jestem o 8mej na wyciągu w Jasnej). Wyszło to po prostu z 8 razy taniej, niż gdybym kupował poszczególne dni. Każdego dnia jeździliśmy w super pogodzie (patrzę rano na prognozę, kamerę i wtedy jadę). W tym czasie np. Wisła była już narciarskim trupem.

W tym roku nie byłem jeszcze ani razu w TMR;), mimo, że dokupiłem dopłatę na 2020 - za to byłem w Dolomitach 😁.

Jeżdżę w Alpy stosunkowo dużo od wielu lat. W różne, ciekawe miejsca.

Ale jak nie mam czasu i kasy - mimo narzekań, mimo złych opinii itp itd - nie widzę lepszego substytutu Alp na naszym terenie. Szczyrk i Chopok był na wiosnę pusty. Można się było ujeździć do woli.  Mam nadzieję, że mimo wszystko coś dopada i kampania wiosenna będzie równie udana.

Generalnie jestem dość rozumnym człowiekiem - i  "widzę", co do mnie piszesz :)  Fajnie by było, żebyśmy  nawzajem odbierali treści.

Pozdrówy

• Like 1
  • Thanks 2

To jeszcze ja, zabiorę głos w temacie. W zeszłym sezonie na nartach spędziłem ponad 60 dni, w tym pewnie będzie w tego około 50. Z czego w Szczyrku w zeszłym sezonie było około 30 dni. Mam oczywiście sprytną sezonówkę, podobnie jak cała moja rodzina. Kilaka lat temu, kupowałem ją sam, obecnie kupiliśmy ich 12. W Szczyrku będę od najbliższej soboty, przez następnych 15-16 dni, z jakimś wypadem na Chopok. Wstawię oczywiście relację (lub kilka) na forum.

Karnet Szczyrk/Tatrzańska/PLESO/CHOPOK/SZPINDLEROWY kosztował mnie 230 Euro + 49 Euro Molltaler/Ankogel za około 60 dni jazdy - 279 Euro / 60 = 4,65 Euro za dzień jazdy. Bez Molltalera byłoby 230 Euro / 60 = 3,83 Euro za dzień jazdy. Najdłuższa trasa w Szczyrku to ta z dużego Skrzycznego do gondoli - ma około 5 km długości, podobnie trasa ze Skrzycznego do Soliska, dłuższy jest zjazd ze Skrzycznego do Mety z krążeniem po lasku. Na Chopoku zjazd ze szczytu trasami 1c, 11a, 5 i 14 to ponad 5 kilometrów. Za nocleg dla 4 osobowej rodziny płacę 150, 200 zł lub nic. W zależności gdzie, do kogo i z kim jadę. Za obiad dla 4 osobowej rodziny, w zaprzyjaźnionej knajpce na Pośrednim w Szczyrku, płaciłem 70 zł z herbatą do picia. Za obiad w Soelden płaciłem 70 Euro (więcej niż 4-krotnie drożej).  O jakości jedzenia, też raczej nie wspomnę, bo to w mojej ocenie jest dużo lepsze w Szczyrku niż w Austrii. Mojej dzieci zdecydowanie chętniej jedzą kiełbaskę z grilla, niż ichniejszego wursta (we Włoszech taniej i smaczniej). Czekolada na gorąco (którą pijam zwykle na stoku), z ekspresu to 10 zł, w Austrii to 4-5 Euro. Pomijam, już koszt dojazdu do stoku i jego czas (do Szczyrku jadę poniżej 5 godzin, Austria to minimum 10-12 godzin). Odnośnie kosztów instruktora - całodzienne szkolenie u mojego znajomego (jeden z najlepszych instruktorów narciarskich w Polsce) to stawka niższa niż to 35 Euro - tylko nie wiem czy ta cena była dla mnie (jeździła z nim moja żona i znajomi) czy jest to jego stawka rynkowa. 

I jeszcze jeden aspekt, po 9 dniach wspólnej jazdy, moja żona musi wrócić do pracy. Pociągiem z Bielska-Białej, jest w Warszawie po 3 godzinach.  

Stację Kazimierz też bardzo lubię, fajne miejsce z klimatem ale ciężko porównać do Szczyrku, tak jak Szczyrk do Soelden itp.

p.s.

Tylko mogliby się nieco lepiej przyłożyć do naśnieżania stoków i gromadzić zapas śniegu, na ciężkie czasy (robili to w zeszłym sezonie). 

p.s.2

Mariusz @marboru, jak zrobią S7 z obejściem Krakowa, w ciągu 2 godzin będziesz np. w Myślenicach, pytanie czy wówczas będziesz równie często jeździł do Bałtowa czy Kazimierza ?

Edytowane przez moruniek
coś tam
  • Like 5
  • Thanks 3

31 minut temu, moruniek napisał:

W Szczyrku będę od najbliższej soboty, przez następnych 15-16 dni,

Marnie jest w Szczyrku w tym sezonie .Bez porównania z poprzednim i osobiście zamiast 15 dni w Szczyrku wolałbym 3-6 dni pojeździć w Alpach. Podziwiam narciarzy mających 30 i więcej dni na nartach w sezonie . Moi krewni i znajomi średnio maja 4 dni w sezonie na nartach , a  moja średnia to 12 dni w sezonie od 11 lat  (zacząłem jeździć w 2006 w wieku 49 lat) to jest największy wynik wśród kilkunastu krewnych i znajomych narciarzy.Nie dla nas sezonówki  bo nie ten zapał i ciąg do jazdy. Osobiście mam zamiar pojechać po raz 10 w Alpy na 6 dni jazdy ,ale nauczony ubiegłorocznym bankructwem biura Olimp ci...……  Pozdrawiam

• Like 4

2 godziny temu, przemo_narciarz napisał:

Byłem na kitzu dwa razy i na tuxie trzy. I dla mnie moltal jest super, ale ja jadę w środę w nocy na czwartkową lampę po metrowym opadzie, na narcie 130...😉 trasy mnie średnio interesują.

Na moltku w tym roku będę miał ze 40dni więc patrzę na alternatywy, stąd pytanie wyżej. Tylko mnie jazda na sztruksie już trochę znudziła, wolę 1 porządny na Free niż tydzień na sztruksie. 

Sorry, ale jeżeli Mölltaler to wg Ciebie jakaś mekka freeride'u, to naprawdę ciężko o dalszą merytoryczną dyskusję...

Godzinę temu, moruniek napisał:

Mam oczywiście sprytną sezonówkę, podobnie jak cała moja rodzina

To jest kolejny aspekt.  Inaczej rozplanowuje się czas i finanse, wyjeżdżając solo, a inaczej rodzinnie z dziećmi.

Alpejska sezonówka jest super, gdy jest ekipa paru gości/gościówek, gotowych z dnia na dzień wsiąść w auto i jechać na narty.  W momencie posiadania jeżdżącego narybku w wieku szkolnym - nie jest to już takie łatwe. 

Finanse to jedno (ale da się je poogarniać, też można w miarę tanio spać i smacznie zjeść całą paką na stoku za mniej niż 50E- paradoksalnie w AT momentami taniej, niż na Chopoku). Problemem jest czas i logistyka - łatwiej się urwać z pracy na 3 dni w tygodniu, niż ze szkoły ;)

W okresie ferii nie widzę raczej alternatywy i dla mnie Alpy będą bezwzględnym wyborem.  Poza feriami mam dylemat - sezonówka np. w Ski Amade będzie super dla mnie (kosztem wyjazdów w PL i na SK zapewne wyjeżdżę się do bólu), ale pod młodych prościej jest operować jedno/dwudniówkami w okolicy. Zwłaszcza, jeżeli się jeździ "na pogodę", oraz między klasówkami :).

I znowuż - jeżeli jest pusto (a prawie pół sezonu jest pusto) - to gdzie jechać - na Nową Osadę, czy do Szczyrku?........ (płacąc only za sezonówkę oczywiście)

Edytowane przez Greg

8 godzin temu, laryzbyszko napisał:

Sorry, ale jeżeli Mölltaler to wg Ciebie jakaś mekka freeride'u, to naprawdę ciężko o dalszą merytoryczną dyskusję...

Kto mówi o mecce😉 Po prostu można fajnie pojeździć, za fajne pieniądze. SMR, Chopok, Moltel/ Anko 280e.

@laryzbyszko daj lepszą alternatywę, dla ludzi którzy chcą jeździć do 1000km od pl.

• Like 1

15 minut temu, przemo_narciarz napisał:

@laryzbyszko daj lepszą alternatywę

Taka ciekawostka. Dla mieszkających w PL może nie jest to alternatywa, ale przeczytałem, że jak ktoś okaże dokument zameldowania z dowolnej gminy w Tyrolu to ma sezonówkę Snow Cart Tirol na 90 ośrodków i 4000km tras ze zniżką ok. 25%, tzn. za 609 ojro. :)

Chociaż hmmmm... meldunek w Austrii jest obowiązkowy nie tylko dla mieszkańców ale i dla turystów, którzy spędzają tam min. 3 dniowy urlop i robi to za nas gospodarz. Może dałoby się to wykorzystać? :D

Edytowane przez Ziemowit

Komunikat z dziś.

Ośrodek czynny w godz. 8:00-16:30

Od 02.02.2020 trasa 1, 3, 7, 8, 10 są zamknięte z powodu panujących warunków atmosferycznych. 

Od dnia 1.02.2020 jazda wieczorna została odwołana.

https://www.szczyrkowski.pl/resort/szczyrk-na-zywo

p.s.

A więc wróciliśmy do stanu z dnia 29.12.2019.

• Like 2

10 godzin temu, janek57 napisał:

Marnie jest w Szczyrku w tym sezonie .Bez porównania z poprzednim i osobiście zamiast 15 dni w Szczyrku wolałbym 3-6 dni pojeździć w Alpach. Podziwiam narciarzy mających 30 i więcej dni na nartach w sezonie . Moi krewni i znajomi średnio maja 4 dni w sezonie na nartach , a  moja średnia to 12 dni w sezonie od 11 lat  (zacząłem jeździć w 2006 w wieku 49 lat) to jest największy wynik wśród kilkunastu krewnych i znajomych narciarzy.Nie dla nas sezonówki  bo nie ten zapał i ciąg do jazdy. Osobiście mam zamiar pojechać po raz 10 w Alpy na 6 dni jazdy ,ale nauczony ubiegłorocznym bankructwem biura Olimp ci...……  Pozdrawiam

A nie możesz po prostu wsiąść w pociąg i wyjść np. pod dolną stacją Daolasa a potem skibusem po nartach dosłownie pod kwaterą, którą sobie sam wybrałeś np. na booking.com? Nie wiem czemu maja służyć te biura podróży?

1 minutę temu, Sariensis napisał:

A nie możesz po prostu wsiąść w pociąg i wyjść np. pod dolną stacją Daolasa a potem skibusem po nartach dosłownie pod kwaterą

Te biuro z którym mam zamiar pojechać jest bardzo tanie (nawet podejrzanie tanie). Pociągiem drogo wychodzi.

1 minutę temu, janek57 napisał:

Te biuro z którym mam zamiar pojechać jest bardzo tanie (nawet podejrzanie tanie). Pociągiem drogo wychodzi.

jedź z ABC, jest tanio i na pewno nie splajtują szybko a w dodatku masz wybór, że na pewno cos znajdziesz

Edytowane przez Gość

1 minutę temu, Sariensis napisał:

jedź z ABC,

Już zapłacone ,miejscówka sprawdzona ,mam zamiar pojechać z żoną nie narciarką . Termy w pobliżu. Teraz jestem na łasce biura. W zeszłym roku po bankructwie zwrócono co do grosza to najwyżej będzie wielki w.....w, ale jestem pewien na 70 procent ,że impreza tym razem się uda😉

1 minutę temu, janek57 napisał:

Już zapłacone ,miejscówka sprawdzona ,mam zamiar pojechać z żoną nie narciarką . Termy w pobliżu. Teraz jestem na łasce biura. W zeszłym roku po bankructwie zwrócono co do grosza to najwyżej będzie wielki w.....w, ale jestem pewien na 70 procent ,że impreza tym razem się uda😉

Udanego wyjazdu, ja wracam w Alpy dopiero w marcu, a potem zobaczymy, w końcu mam karnet na moltka i Ankogel , więc może cos jeszcze w kwietniu/maju :) .

12 godzin temu, marboru napisał:

dla mnie Alpy zawsze były blisko, ale ja mam drugi dom 4500 km od domu polskiego ;) , takie 700 czy 1000 km to łykam bez postoju :) 

12 minut temu, janek57 napisał:

Skoro tak jest na Jaworzynie to na SON-ie tylko gorzej ,ale czekam na powrót zimy w rejonie Skrzycznego http://www.skrzyczne.cos.pl/cos-jaworzyna.html

No wygląda to dramatycznie. Niektórzy będą zadowoleni, bo to takie polskie...

Obawiam się, że śniegu w Szczyrku już nie uratują zanim wróci zima wytopy będą ogromne:/ Szkoda.

Na chopoku na dole też deszcz powyżej prehiby śnieg. 

12 minut temu, janek57 napisał:

Już dzisiaj ma zacząć sypać ,ale stawiam na 30-50cm w tym tygodniu i dobre warunki w najbliższy weekend. Taki optymizm od teraz.😌

zgadza się, ale dzisiaj to tak 4 cm max.

15 minut temu, przemo_narciarz napisał:

Pytanie co spadnie na dole... jak da dole spadnie 50 to luz, ale w tym roku na dole jest zwykle +0,5 i bez śniegu.

będzie też mroźno, jest szansa na krótką zimę, do wtorku ulewa w mieście, a potem nawet tam spadnie śnieg

Edytowane przez Gość